PlayStation 2 aansluiten op (smart) TV? PS2 HDMI kabel!

Wil je een Sony Playstation 2 aansluiten op je TV om retro games te kunnen spelen? Helaas kun je de PlayStation niet rechtstreeks aansluiten op de meeste nieuwe (smart) TV’s met de standaard rood-wit-gele composiet AV-kabel met RCA connectoren van de PS2.

Bijna alle nieuwe (smart) TV’s, waaronder die van Samsung, Philips, en Sony, hebben namelijk géén ingang voor composietvideo. Bij nieuwe TV’s wordt HDMI gebruikt als de nieuwe standaard voor zowel audio als video.

Toch is het mogelijk om een PS2 op een HDMI port van de TV aan te sluiten. Hieronder ga ik in op de mogelijkheden.

PS2 AV naar HDMI converter (rood wit geel naar HDMI)

Een gemakkelijke optie is om gebruik te maken van een zogenaamde AV naar HDMI converter. Deze omvormers zetten het video en audio signaal van de oorspronkelijke PS2 kabel om naar HDMI. Veel van deze omvormers zijn verkrijgbaar voor tussen de 10 en 15 euro.

Nintendo 64 Rood Wit Geel Naar Hdmi Converter

RCA AV naar HDMI converter

Amazon.nl (bekijk prijs)

Zelf gebruik ik ook zo’n omvormer, namelijk deze, in mijn geval om het beeld van mijn N64 om te zetten naar HDMI. En dat werkt prima. Voor het omzetten van het beeld van de PS2 zal dat hetzelfde moeten werken.

Dit is een RCA naar HDMI omvormer. Om deze te gebruiken sluit je de rode, witte, en gele RCA tulpstekker van de standaard PlayStation kabel aan op de ingang (aangegeven met ‘input’). Sluit vervolgens een HDMI-kabel aan op de ‘output’-zijde van deze converter, en op een ingang van je TV.

Dit is een actieve converter is, en heeft daarom ook stroom nodig. Daarvoor zit er hier ook een mini USB ingang op, en wordt er een mini USB naar USB-A kabel meegeleverd. Sluit deze aan op de converter, en op een USB-charger met de USB-A kant. Uiteraard zul je de USB charger nog op het stopcontact aan moeten sluiten.

Als je de PS2 via de omvormer hebt aangesloten, zul je de TV alleen nog maar in hoeven te stellen op de gebruikte HDMI-port. Vervolgens kun je de PS2 aanzetten om te spelen.

Heb je een nieuwe, grote, TV? Dan zal het beeld je misschien wat tegenvallen. Het beeld van de PS2 is namelijk in de 480p resolutie, en daarmee flink lager dan wat tegenwoordig standaard is: ofwel Full HD (1080×1920), of 4K UHD (2160×3840).

Het beeld van de PS2 wordt op je TV uitvergroot naar de afmetingen van je nieuwe TV, waardoor het er minder scherp uitziet dan het vroeger deed op een kleinere TV. Deze omvormer geeft aan dat het beeld opgeschaald zal worden naar 720 of 1080p, en heeft daarvoor een schakelaar. In de praktijk zal dit echter weinig effect hebben op de scherpte van het beeld.

Als het mogelijk is, kun je ervoor kiezen om verder van het scherm af te zitten dan normaal. Dan zul je minder zien dat het beeld onscherp is. Omdat de PS2 bedrade controllers gebruikt, zul je misschien een controller verlengkabel nodig hebben om op de juiste afstand van je TV te kunnen zitten. Deze kun je hier kopen.

Ook heeft de PS2 een andere beeldverhouding, namelijk 4:3, dat vroeger de standaard was op CRT ofwel beeldbuis televisies. Omdat nagenoeg alle nieuwe TV’s een 16:9 beeldverhouding hebben, is het resultaat dat je aan links en rechts van het beeld van de PlayStation 2 zwarte balken hebben.

Kortom zijn AV naar HDMI converters een simpele, goedkope oplossing om een PS2 over HDMI aan te sluiten op een TV. Hoewel de beeldkwaliteit niet echt goed is, kun je prima van deze oplossing gebruik maken om zo toch je PS2 Retro te kunnen spelen.

Let op: ga na of je nog een HDMI-kabel en een USB-charger over hebt. Deze worden beide niet meegeleverd, maar heb je wel nodig om de PS2 met deze omvormer aan te sluiten op je TV. Heb je deze niet meer liggen? Je kunt hier een voordelige HDMI-kabel vinden, en hier een voordelige USB-A charger. 

Kaico PlayStation 2 naar HDMI converter voor je (smart) TV

Een ander oplossing is om te kiezen voor een PS2 naar HDMI converter die je rechtstreeks kunt aansluiten op de AV-uitgang van je PS2. Bijvoorbeeld deze, van Kaico.

Ps2 Hdmi Converter Kaico

RCA AV naar HDMI converter

Amazon.nl (bekijk prijs)

Ook dit is een omvormer, die het signaal rechtstreeks vanuit de PS2 zal omzetten naar HDMI. Aan de ene kant van deze converter zit de PS2 AV-aansluiting, en aan de andere kant een HDMI-uitgang. Sluit een HDMI-kabel aan op deze uitgang, en op een ingang op je TV.

Verder is ook deze converter actief, en heeft deze stroom nodig om te werken. Daarvoor zit er hierop een mini-USB ingang, en wordt er er ook een mini-USB naar USB-A kabel meegeleverd.

Sluit deze kabel aan op de mini-USB ingang, en met de USB-A kant op een USB-charger. Ook is het mogelijk om de USB-A kant aan te sluiten op een USB-A port van je Playstation.

Vervolgens zul je simpelweg de TV op de gebruikte HDMI-port moeten zetten, en zul je het beeld van de PS2 op je TV zien.

Wil je een koptelefoon gebruiken bij het gamen? Dan kun je deze op de 3.5 mm jack uitgang van de converter aansluiten.

Net als de vorige optie, zal ook deze PS2 naar HDMI converter het beeld aan de TV doorgeven in 480p. Op een groot scherm zal dit er daarom niet erg scherp uitzien.

Het voordeel van deze oplossing is voornamelijk dat dit iets netter is van het gebruik van de RCA naar HDMI omvormer, omdat het een kabel scheelt.

Hyperkin HDTV kabel voor PS2 – 16:9 en 720p!

Wil je de beste beeldkwaliteit? Dan is de Hyperkin HDTV kabel voor PS2 de beste optie. Deze kun je bestellen op Amazon.nl.

Hyperkin Ps2 Hdmi Kabel Hd

Hyperkin PS2 HDMI kabel

Amazon.nl (bekijk prijs)

Deze kabel heeft een ingebouwde converter. Aan de ene kant zit de standaard PS2 AV-aansluiting, en aan de andere kant een HDMI aansluiting. Zo kun je de PS2 met deze kabel rechtstreeks aansluiten op je (smart) TV! De totale lengte van de kabel is 2.1 meter.

Halverwege deze kabel zit de ingebouwde converter. Deze heeft wel stroom nodig om te werken. Daarom zit er hierop een Micro-USB aansluiting op, en wordt er een Micro-USB naar USB-A kabel meegeleverd. Deze zul je aan moeten sluiten op een USB charger, op op een USB-A port van je PlayStation 2.

Er wordt géén USB-charger meegeleverd. Wel kun je elke USB-charger met een USB-A uitgang gebruiken. Misschien heb je er nog één over van een oude smartphone. Anders zijn deze hier voordelig te bestellen.

Eenmaal aangesloten, zul je alleen nog op de TV moeten kiezen voor de gebruikte HDMI-aansluiting als input, en kun je de PS2 aanzetten om te spelen.

Het belangrijke voordeel van de Hyperkin PS2 HDMI kabel, is dat voordeel van deze het beeld wél op zal schalen. Het beeld wordt namelijk opgeschaald naar HD-kwaliteit, ofwel 720p. Ook is dat in de 16:9 beeldverhouding, waardoor je dus dus géén zwarte balken aan beide kanten van het beeld zult hebben.

Kortom zorgt de Hyperkin 3-in-1 HDTV kabel voor beter beeld, en de juiste beeldverhouding. Wel is dit een stuk duurdere optie dan de twee voorgenoemde PS2 HDMI converters.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van een PS2 op je nieuwe TV? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie