Monitor light bar kopen? De beste monitorlampen van 2021!

Een monitor light bar is een langwerpige lamp die je vast kunt maken aan de bovenkant van je monitor. Zo kun je deze, net als een bureaulamp, gebruiken om je bureau (extra) te verlichten.

Dit heeft een paar voordelen op een bureaulamp. Zo neemt een monitor light bar namelijk geen bureauruimte in, en zijn de LED’s in de light bars zo gericht dat zie niet op de monitor zelf schijnen. In tegenstelling tot een bureaulamp, heb je met een monitor light bar daardoor géén reflecties op je beeldscherm.

Kortom is een monitor light bar een goed alternatief voor een bureaulamp. Maar wat zijn de beste monitor light bars die je kunt kopen? In dit artikel noem ik wat de beste opties zijn op dit moment (begin 2021), en leg ik voor elke optie uit waarom.

BenQ ScreenBar Plus – beste monitor light bar

Benq Screenbar Plus Monitor Lamp Usb

Bekijk huidige prijs en aanbod op: Amazon.nl of Amazon.de.

Deze light bar kun je met het vop elke scherm tot 3 cm dikte plaatsen door het verstelbare clipontwerp. Als je deze lamp op je scherm hebt geplaatst, zul je deze verder met de USB-A naar USB-A kabel moeten koppelen op een USB-A port als stroomvoorziening.

Veel nieuwe monitors hebben een USB-A port. Door deze beeldschermlamp op een USB port van je monitor aan te sluiten, heb je de netste opstelling, waarbij er geen extra kabels zijn te zien. Is dat niet mogelijk, dan kun je deze ook aansluiten op een USB-A port van je laptop of desktop PC.

De light bar zelf is uitgevoerd in aluminium, en is 45 cm lang. De lamp zelf is in de de ophanging tot 20 graden te verstellen, namelijk naar voren of achteren te kantelen.

De ingebouwde LED-lampen zijn zo uitgevoerd dat ze naar voren schijnen, en reflecteren daarom niet op het beeldscherm. Dit is en dual color LED, met ingebouwde LEDS die kunnen zorgen voor warm licht (oranje) tot koud licht (blauw), en voor wit licht als tussenoptie.

Je kunt de kleurtemperatuur instellen op acht verschillende standen, waarvan 2700K de warmste stand is, en 6500K (daglicht) de koudste stand. De LED-lampen in de light bar kunnen maximaal voor 300-320 lumen aan licht zorgen: maximaal 300 lumen bij warm wit licht, en 320 lumen bij koud licht. De felheid van de lamp is in te stellen in 15 verschillende standen.

Voor het bedienen van de lamp, zit er een dimmer aangesloten op de USB-kabel. Deze plaats je plat op je bureau. Deze dimmer heeft een draaiknop, die je kunt gebruiken om zowel de kleurtemperatuur of de maximale felheid van de ScreenBar Plus aan te passen.

Met de rechter-knop op de dimmer-console kun je instellen welke van deze eigenschappen je wilt aanpassen met de draaiknop. Er zitten twee indicatielichtjes onder de draaiknop die aangeven welke eigenschap je hebt geselecteerd om aan te passen met de draaiknop.

Verder zit er links op de dimmer-console een knop waarmee je ScreenBar Plus kunt instellen op automatisch dimmen. Hiermee zal deze monitorlamp automatisch de juiste felheid en kleurtemperatuur kiezen, afhankelijk van het omgevingslicht. Dat wordt namelijk waargenomen door de sensor, die boven de draaiknop op de console zit.

Kortom is de BenQ ScreenBar Plus hiermee goed verstelbaar, is dit één van de weinige lampen die automatisch kan dimmen, en maakt de draaiknop het gemakkelijk om de lamp te bedienen. Daarnaast is de bouwkwaliteit van de lamp goed, door de toepassing van aluminium, zowel in de light bar zelf, als in de dimmer-console.

Ook krijgt deze monitorlamp veel gunstige reviews, en ligt de gemiddelde reviewscore op Amazon.nl dan ook op een 4.7/5 na honderden klantreviews. Met al deze gunstige eigenschappen is de BenQ ScreenBar Plus op dit moment simpelweg de beste monitor light bar die je kunt kopen.

De BenQ ScreenBar Plus kopen in Nederland? Je kunt deze zowel op Amazon.nl als Amazon.de bestellen.

BenQ ScreenBar monitor light bar – beste beeldschermlamp tot €100

Benq Screenbar Beste Monitor Light

Bekijk huidige prijs en aanbod op: Amazon.de.

Ook voor een budget tot 100 euro heeft BenQ de beste optie, namelijk de BenQ Screenbar. Deze lijkt in veel opzichten op de ScreenBar Plus, maar heeft toch een aantal verschillen.

Zo gebruikt de BenQ ScreenBar hetzelfde ophangsysteem als de ScreenBar Plus, en zal deze op alle beeldschermen tot een dikte van 3 cm passen. Ook deze lamp zul je met de USB-A naar USB-A kabel moeten aansluiten op een USB-port als stroomvoorziening.

Een overeenkomst is dat deze lamp ook 45 cm breed is, en is uitgevoerd in aluminium. Het uiterlijke verschil is dat de BenQ ScreenBar zwart is, waar de ScreenBar Plus een donkere metaalkleur heeft. De lamp is in de ophanging zo’n 10 graden naar voren of achteren te kantelen in de ophanging.

Ook de LED-lampen in de ScreenBar zijn zo geplaatst dat ze naar voren schijnen, en dus niet op de monitor zelf. Zo kun je dus je bureau verlichten, zonder reflecties op je scherm. De LED’s zijn dual color, en zijn daarmee dan ook in te stellen in verschillende kleurtemperaturen.

De kleurinstellingen en de lichtsterkte van de ScreenBar monitor light zijn gelijk aan die van de ScreenBar Plus. Zo is deze in acht verschillende kleurtemperaturen in te stellen, van 2700K tot 6500K. De lichtsterkte is maximaal 300 lumen op 2700K, en 320 lumen op 6500K. Voor het instellen van de felheid zijn 15 verschillende standen.

Het verschil tussen de BenQ ScreenBar en ScreenBar Plus is dat deze geen draaiknop heeft om deze te bedienen. In plaats daarvan, vind je aan de bovenkant vier aanraakknoppen.

Om de felheid van de lamp aan te passen kun je de linker knop ingedrukt houden, tot deze de juiste felheid heeft. De knop rechts daarvan is voor het instellen van de kleurtemperatuur, en zal met elke tik één stap van kleurtemperatuur veranderen. Rechts van deze knoppen zit een lichtsensor.

De lamp kan namelijk ook automatisch een gepaste kleur kiezen aan de hand van het omgevingslicht. Die functie kun je met een knop aan de rechterkant van de lamp in of uitschakelen. Helemaal rechts op de lamp vind je alleen nog een aan/uit-knop.

Een klein nadeel op de ScreenBar Plus is dat het verstellen van de lamp iets langer duurt zonder draaiknop. Wel heb je zonder deze draaiknop een nog nettere opstelling, en neemt deze lamp zo dus helemaal geen bureauruimte in.

Kortom heeft deze lamp zo ook veel instelmogelijkheden, en een prima bouwkwaliteit. Ook krijgt deze lamp veelal positieve reviews. De gemiddelde beoordeling op Amazon.nl is dan ook een 4.8/5 na meer dan 1000 klantreviews.

De ScreenBar is in Nederland te koop op Amazon.nl.

E-volved Concepts Computer Monitor Lamp: beste koop

E Volved Concepts Computer Monitor Lamp

Bekijk huidige prijs en aanbod op: Bol.com.

Wil je een beeldschermlamp voor de helft van de prijs van de BenQ Screenbar? En nog steeds veel gunstige eigenschappen? Dan is de E-volved Concepts Computer Monitor Lamp de beste keuze.

Ook deze lamp kun je bevestigen op de bovenkant van je scherm, met de verstelbare clip. Met deze clip kun je de lamp op schermen met een dikte van 5 tot 40 millimeter plaatsen. Ook deze lamp gebruikt USB als stroomvoorziening. De lamp heeft een USB-C ingang, en wordt geleverd met een USB-C naar USB-A kabel om deze aan te sluiten.

Deze lamp is ook staafvormig, maar in de doorsnede rechthoekig. Met de lengte van 45 cm is deze net zo lang als de twee voorgenoemde lampen van BenQ. De lamp is 2 cm diep, en 1.5 cm hoog. Een verschil is dat deze lamp is uitgevoerd in zwart kunststof, en daarom een minder luxe afwerking heeft dan de aluminium ScreenBar (Plus) van BenQ.

Eenmaal op je monitor geplaatst, is de lamp niet meer naar voren of achteren te kantelen. Wel is er ook bij deze monitorlamp voor gezorgd dat het licht naar voren is gericht, waardoor het niet zal reflecteren op je scherm.

Deze lamp is ook in kleurtemperatuur aan te passen met een knop op de rechterkant van de lamp. Wel heb je minder keuzes. Er zijn namelijk drie verschillende instellingen beschikbaar; 2900K, 4200K, en 6500K. Tik op de knop om tussen de drie standen te wisselen.

De maximale felheid van deze lamp is at lager dan van de twee voorgenoemde lampen. Wel kun je ook hier de felheid aanpassen, namelijk door de knop op de lamp ingedrukt te houden. Verder zit er nog één andere knop op de lamp, namelijk een aan/uit-knop.

Een nadeel op de twee voorgenoemde lampen, is dat de E-volved Concepts computer monitor lamp géén lichtsensor heeft om automatisch de felheid en kleur aan te passen.

Kortom is dit een monitorlamp die over de meeste belangrijke eigenschappen beschikt. Wel is deze minder nauwkeurig instelbaar is, en ook niet automatisch verstelbaar. Ook is deze volledig uitgevoerd in kunststof, en heeft deze daarmee een minder luxe afwerking.

Toch krijgt ook deze lamp veel positieve reviews, en is de gemiddelde beoordeling op Bol.com op dit moment een 4.3/5. Je kunt deze monitorlamp daar bestellen voor €44,95.

LOFTer Monitorlamp: goedkope maar goede optie

Lofter Monitorlamp Beeldschermlamp

Bekijk huidige prijs en aanbod op: Amazon.nl.

Zoek je een nog goedkopere optie? Dan is de LOFTer monitorlamp een goede keuze. Ook deze lamp is met het klemsysteem op elk scherm tot 4 cm dik te plaatsen.

Ook deze lamp zul je op een stroombron aan moeten sluiten met de USB-A aanlsuiting. Een verschil met de voorgenoemde lampen, is dat de USB-A kabel vast zit aan de lamp.

Ondanks de lage prijs is de lamp uitgevoerd in aluminium, en heeft deze een donkere metaalkleur. Met een breedte van 40 cm is de LOFTer monitor light bar wat korter dan alle voorgenoemde opties. Een voordeel van deze lamp is dat je de hoek waaronder deze op je bureau schijnt door de scharnier flink kunt aanpassen.

Net als bij de andere opties, zijn bij de LOFTer lamp de LED’s zo gericht dat ze niet op het scherm zullen schijnen, waardoor je geen last hebt van reflecties.

Ook bij deze lamp is het mogelijk om zowel de felheid als de kleurtemperatuur aan te passen. Voor het aanpassen van de helderheid zijn er 10 verschillende niveau’s, namelijk van 10% van het maximum, tot 100% van het maximum, met stappen van 10%.

De kleurtemperatuur is in drie verschillende standen in te stellen, namelijk in koud wit licht (6000 Kelvin), neutraal wit, en warmwit (2800 Kelvin). In tegenstelling tot de voorgenoemde opties, zit de bediening van de lamp op de USB-kabel van de lamp.

Op de USB draad vind je een console met daarop een plus en een min-knop voor de lichtsterkte, en een knop voor het wisselen van de kleurtemperatuur. Ook vind je hier een aan/uit-knop.

Wel ontbreekt bij deze goedkopere lamp de lichtsensor voor het automatisch aanpassen van de stand van de lamp.

Voor de lage prijs is dit nog steeds een prima optie. Zo beschikt deze lamp over de belangrijkste functies, is deze door de scharnier goed te richten, en is de bouwkwaliteit door de toepassing van aluminium ook prima.

Deze lamp krijgt dan ook veel positieve reviews. Na ruim 200 reviews is de gemiddelde klantbeoordeling op Amazon.nl op dit moment een 4.6/5.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over monitor light bars, ofwel monitorlampen? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend