Welke micro SD kaart voor Nintendo Switch (Lite/OLED)? Beste optie!

Micro SD kaart kopen voor je Nintendo Switch, Nintendo Switch Lite, of Nintendo Switch OLED?

De opslagruimte van al deze consoles is beperkt. Zo zit er in de Switch en Switch Lite een ingebouwde opslagruimte van slechts 32 GB, en op de Switch OLED een opslagruimte van 64 GB.

Veel games hebben een bestandsgrootte van meerdere GB, en sommige zelfs tientallen GB’s. Daarom raakt de interne opslag van de Nintendo Switch snel vol. Om meer games te kunnen installeren, kun je de opslagruimte gelukkig uitbreiden door een microSD kaart te plaatsen.

Micro Sd Kaart Nintendo Switch Th

Maar wat is de beste micro SD kaart voor je Nintendo Switch? In dit artikel leg ik uit welke kaarten geschikt zijn, leg ik uit waarom de Nintendo Licensed microSD kaarten niet de beste keuze zijn, en noem ik een betere optie.

Welke micro SD kaarten zijn geschikt voor Nintendo Switch?

Om het geheugen van je Switch uit te breiden kun je alleen gebruik maken van microSD kaarten. Een SD kaart van volledige grote past niet. Volgens de officiële site van Nintendo, kun je alle soorten microSD kaarten gebruiken:

  • microSD (kaarten tot 2 GB opslag)
  • microSDHC (kaarten tot 32 GB opslag)
  • microSDXC (kaarten met 64 GB en meer opslag)

De hoeveelheid opslagruimte op de kaart maakt dus niet uit. De beste keuze is dus de grootste micro SD kaart die in je budget past. Hoe groter, hoe meer ruimte je beschikbaar hebt voor het installeren van games, DLC, screenshots en video-opnames van je gameplay.

Ook is er géén eis aan de lees- en schrijfsnelheid van de micro SD kaart om deze te kunnen kunnen gebruiken op je Nintendo Switch (Lite). Je kunt elke micro SD kaart in je Nintendo Switch gebruiken, of deze nou langzaam of snel is. Wel zorgt een snellere micro SD kaart ook voor snellere laadtijden. Dus: hoe sneller de micro SD kaart, hoe beter!

Helaas heeft de Nintendo Switch géén ondersteuning voor UHS-II snelheden. UHS-II kaarten zijn de snelste microSD kaarten. Deze hebben extra connectoren, en kunnen daarmee sneller data overdragen. Je kunt wél gebruik maken van een UHS-II kaart, maar de ingebouwde kaartlezer van de Nintendo Switch ondersteunt maximaal UHS-I. Daarom zal een UHS-II kaart in de Switch niet zijn maximale snelheid gebruiken.

Nintendo raadt daarom zelf ook UHS-I micro-SD kaarten aan. Dat zijn de snelste micro-SD kaarten die wel worden ondersteund door de Nintendo Switch. Kortom is de snelste UHS-I kaart dus de beste keuze.

Naast de opslagruimte en de snelheid van de kaart, kun je letten op de prijs.

Officiële Nintendo Switch micro SD kaarten: onnodig duur!

Om de keuze voor een geschikte micro SD kaart voor iedereen volledig duidelijk te maken, heeft Nintendo in samenwerking met Sandisk vier verschillende SD-kaarten uitgebracht waar ook het gelicenseerde Nintendo Switch logo op staat. Naast het uiterlijk, zijn deze kaarten niet anders dan andere microSD kaarten.

Hieronder een overzicht van de vier officiële kaarten voor de Nintendo Switch.

Zelda Triforce Mario paddenstoel Mario ster Animal Crossing
Sandisk Nintendo Switch 64gb Micro Sd Sandisk Nintendo Switch 128gb Micro Sd Sandisk Nintendo Switch 256gb Micro Sd Sandisk Nintendo Switch 512gb Micro Sd
Opslagruimte: 64 GB 128 GB 256 GB 512 GB
Leessnelheid: 100 MB/s 100 MB/s 100 MB/s 100 MB/s
Schrijfsnelheid: 60 MB/s 60 MB/s 90 MB/s 90 MB/s
Prijs: ~ €17,50 ~ €25 ~ €45 ~ €85
Bestellen: Bol.com,
Coolblue.nl
Bol.com,
Coolblue.nl
Bol.com,
Coolblue.nl
Bol.com,
Coolblue.nl

Naast het designs hebben deze micro-SD kaarten geen voordelen. Het design is leuk, maar aangezien je de kaart in de Nintendo Switch steekt, en deze daar niet vaak uit zult halen, zie je dit design eigenlijk nooit.

Je kunt daarom beter kiezen voor een vergelijkbare micro-SD kaart zonder dit logo; dan bespaar je tientallen euro’s. Ook zijn er snellere microSD-kaarten, en micro-SD kaarten met meer opslagruimte. Hieronder noem ik deze alternatieven.

Beste Micro SD kaart voor Nintendo Switch? Mijn aanrader!

Als ik één microSD kaart moet aanraden als alternatief voor de officiële Nintendo Switch kaarten, dan zijn het de SanDisk Extreme microSDXC kaarten.

Sandisk Extreme Beste Micro Sd Kaart Nintendo Switch

Deze zijn sneller én goedkoper dan de officiële kaarten met Nintendo Switch logo. Zo is op dit moment is de 256 GB uitvoering beschikbaar voor zo’n 40 euro minder.

Dit zijn UHS-I kaarten. Deze kaarten zijn allemaal minimaal zo snel als de kaarten met Nintendo logo. Alle SanDisk Extreme microSDXC kaarten hebben een leessnelheid van 160 MB/s, en zijn daarmee flink sneller.

De 64 GB uitvoering heeft een schrijfsnelheid van 60 MB/s; dezelfde snelheid als de kaart met Nintendo logo. Alle kaarten met een hogere opslagcapaciteit hebben ook een hogere schrijfsnelheid, namelijk van 90 MB/s.

Daarnaast heb je hierbij ook keuze uit kaarten met meer opslagruimte. Zo is deze reeks aan micro SD kaarten ook beschikbaar in 400 GB, 512 GB, en zelfs met 1 TB opslagruimte.

Hieronder vind je een overzicht van de kaarten van deze serie, met een overzicht van de huidige prijs bij verschillende webshops.

64 GB128 GB256 GB400 GB512 GB1 TB

SanDisk Extreme microSDXC 128GB:

  • Leessnelheid: 160 MB/s
  • Schrijfsnelheid: 90 MB/s

SanDisk Extreme microSDXC 400GB:

  • Leessnelheid: 160 GB/s
  • Schrijfsnelheid: 90 GB/s

SanDisk Extreme microSDXC 1TB:

  • Leessnelheid: 160 MB/s
  • Schrijfsnelheid: 90 MB/s

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een SD kaart voor je Nintendo Switch (Lite)? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend