Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH laptop? Dit is een 15,6 inch laptop van Lenovo, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH: specificaties en eigenschappen

Lenovo Ideapad 5 15are05 81yq006jmh

Bol.com €799 Product bekijken

De 81YQ006JMH is een populaire samenstelling van de IdeaPad 5 15ARE05 serie van Lenovo. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €799, op Bol.com. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Processor (CPU), videochip of videokaart (GPU), en werkgeheugen

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de AMD Ryzen 7 4700U. Dit is een processor van AMD budgetklasse, met 8 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2 GHz, met een maximale kloksnelheid van 4.1 GHz.

Deze processor is snel bij het uitvoeren van alledaagse taken zoals tekstverwerken en webbrowsen, maar is minder geschikt voor het draaien van zwaardere software.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor, namelijk de Radeon Vega 7, om beeld te genereren. Deze videochip ondersteunt ook het gebruik van meerdere beeldschermen, en weergave in de 4K resolutie.

Met deze videochip kun je daarnaast ook licht gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de AMD Ryzen 7 4700U en de Radeon Vega 7.

Kortom is het met de Radeon Vega 7 mogelijk om te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Om een vloeiende framerate van 30 frames per seconde te kunnen halen, zul je bij veel games dan wel moeten kiezen voor de laagst mogelijke video-instellingen. Daardoor zien de games er een stuk minder goed uit. Om echt goed te kunnen gamen, zul je moeten kiezen voor een laptop met een discrete videokaart.

Deze laptop bevat 16 GB RAM aan werkgeheugen, en heeft daarmee een hoge hoeveelheid geheugen. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Opslag: opslagcapaciteit en opslagtype

Voor het opslaan van bestanden zit er in de Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Heeft je huidige laptop een SATA SSD? Dan zal het opvallen dat het laden en overzetten van bestanden flink sneller gaat met de PCI-e SSD. Als je oude laptop alleen een harde schijf (HDD) bevat voor opslag, is het snelheidsverschil nog groter.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten.Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH heeft een beelddiagonaal van 15,6 inch. Daarmee heeft deze laptop een middelmaat schermafmeting voor laptops.

Deze middelmaat is populair omdat dit zorgt voor een redelijk goed werkcomfort, terwijl de laptop redelijk licht en compact blijft. Wel zorgt een groter scherm voor een beter werkcomfort, en is dat een goede keuze als je de laptop voornamelijk op één vaste plek wilt gebruiken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS, dat zorgt voor een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Dat is een gemiddelde verversingssnelheid. Een hogere verversingssnelheid is vooral gunstig om te zorgen voor vloeiend beeld bij gaming.

Wel heb je met de 1920×1080 (Full HD) resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de 1920×1080 (Full HD) resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS paneel hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Toetsenbord, webcam, microfoons en speakers

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt voeren.

Het toetsenbord heeft een toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht, materiaal

Met een gewicht van 1.66 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde, en neem je deze gemakkelijk mee.

Ook de afmetingen van de laptop vallen erg mee. Zo is deze slechts 1.79 cm dik, en daarmee slanker dan het huidige gemiddelde. Verder is de laptop 35.6 cm breed, en 23.3 cm diep.

De laptop is uitgevoerd in een grijze behuizing van aluminium, en heeft daarmee een stevigere behuizing dan laptops van kunststof.

Batterij: batterijcapaciteit, accuduur, en opladen

De laptop bevat een batterij met een capaciteit van 70 Wh, en heeft een opgegeven batterijduur van 17 uur. Dat is ruim twee keer zoveel als het huidige gemiddelde, en daarmee dus een zeer goede accuduur. Hiermee kan de laptop het gemakkelijk een volledige werk-of studiedag volhouden.

Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Connectiviteit en aansluitingen

Voor draadloos internet beschikt deze laptop over Wi-Fi 6, en beschikt daarmee over de nieuwste en snelste Wi-Fi standaard. Daarnaast beschikt deze laptop ook over Bluetooth 5.1 om een draadloze verbinding te maken met andere apparaten.

De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad op het internet aansluiten.

Voor het aansluiten van een monitor beschikt deze laptop over een HDMI poort aan de linkerkant. Daar vind je verder een USB-C port, die ook video over USB ondersteunt. De enige andere aansluiting aan de linkerkant is de 3.5 mm koptelefoonaansluiting.

Aan de rechterkant van de laptop zijn er twee USB-A 3.2 ports te vinden, en een SD-kaartlezer.

Kortom heeft de laptop een goede connectiviteit, en een gemiddelde hoeveelheid aansluitingen.

Meegeleverde software en accessoires

De laptop draait de het besturingssysteem Window 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €799 op Bol.com. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €799? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 799 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De HP 15s-eq2740nd: sneller en goedkoper!

Het beste alternatief is de HP 15s-eq2740nd. Deze laptop is op dit moment verkrijgbaar op Bol.com voor €699.

Ondanks de 100 euro lagere prijs, bevat deze laptop betere componenten.

Zo gebruikt deze de AMD Ryzen 7 5700U. Dat is de opvolger van de Ryzen 7 4700U uit de Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH, en volgens benchmarks zo’n 20% sneller.

Wat betreft andere eigenschappen is deze laptop gelijk. Zo heeft ook deze laptop een PCI-e SSD van 512 GB, 16 GB aan RAM, en een 15.6 inch Full HD IPS beeldscherm.

Kortom is de HP 15s-eq2740nd een snellere laptop, die ook nog eens 100 euro goedkoper is. Daarom is dit een betere koop. Het enige nadeel van dit alternatief is de behuizing, die volledig is uitgevoerd in kunsttof.

De HP 15s-eq2740nd kopen? Deze kun je bestellen op Bol.com.

Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 4,7 na 20 reviews.

Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Zowel de processor als de SSD worden genoemd in verband met de snelheid. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord krijgen veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en deze een goede batterijduur heeft.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Een enkele klant vind het jammer dat er geen DVD speler in de laptop zit, en dat je de laptop niet bedraad op het internet kunt aansluiten. Een andere klant vind dat het geluid van de laptop beter kon.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195042721645), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Lenovo Ideapad 5 15ARE05 81YQ006JMH

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 16 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €562,42 16 januari 2023
Laagste prijs ooit: €557,44 17 januari 2023
Sinds 16 januari 2023

Laatste veranderingen:

€562,42 16 januari 2024
€557,44 16 januari 2024
€562,42 16 januari 2024
€557,44 16 januari 2024
€562,42 15 januari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Lenovo Ideapad 5 15ARE05 81YQ006JMH - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 81YQ006JMH? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend