E-reader met kleurenscherm? Dit zijn de opties! (2020)

Op zoek naar een e-reader met een kleurenscherm? E-readers maken gebruik van e-ink schermen. Voor het lezen van de boeken met alleen tekst volstaat een zwart-wit scherm. Daarom hebben de meeste e-readers een e-ink zwart-wit scherm.

Wil je de e-reader ook gebruiken voor het lezen van stripboeken (comics) of tijdschriften? Of boeken met illustraties, waaronder kinderboeken, schoolboeken, en studieboeken? Dan heeft een kleurenscherm een flink voordeel op zwart-wit.

Maar welke e-readers hebben een kleurenscherm, en wat is de beste optie van dit moment? Op dit moment zijn (zomer 2020) zijn er namelijk maar een paar opties beschikbaar. Hieronder vind je de huidige opties, met per e-readers meer informatie.

PocketBook Color – e-reader met e-ink kleurenscherm

De PocketBook Color is de beste e-reader met een e-ink kleurenscherm die in Nederland breed beschikbaar is. Het merk PocketBook is een bekende maker van e-readers.

Dit is een nieuwe e-reader, en verkrijgbaar sinds eind juli 2020. Daarmee is dit de eerste kleuren e-reader van PocketBook sinds de Color Lux uit 2013, de allereerste e-reader met een kleuren e-ink scherm.

Pocketbook Color E Reader Met KleurenschermPocketBook Color

Coolblue.nl (€199)

De eerste kleuren e-readers, waaronder de PocketBook Color Lux, maakten gebruik van E Ink Triton schermen.

Hoewel deze schermen kleuren konden weergeven, waren deze nogal dof, en werden e-readers met deze schermen niet erg gunstig werden ontvangen. Zo kreeg de de Ectaco Jetbook met het E Ink Triton scherm een score van 1/5 van Laptopmag.com.

De PocketBook Color maakt gebruik van een nieuw type E-ink kleurenscherm. Namelijk de Advanced Color ePaper (ACeP). Deze nieuwe schermen hebben een flink betere kleurweergave dan de oude e-readers met een Triton scherm.

Met het ACeP scherm kan de PocketBook Color 4096 verschillende kleuren weergeven.

Met het 6 inch scherm is dit een relatief compacte e-reader. Wel zorgt de resolutie van 1448×1072 voor een hoge pixeldichtheid van 300 PPI. Daarmee heeft deze e-reader een zeer scherp beeld.

Dit scherm heeft een matte afwerking, waardoor het nauwelijks reflecteert. Daardoor kun de boeken goed kunt lezen in het zonlicht. Wil je juist lezen in het donker? Dan kun je de backlight aanzetten. In dit geval is dat een witte backlight, waarvan je de felheid (brightness) zelf kunt instellen.

In tegenstelling tot veel e-readers van Kobo, heeft de PocketBook Color dus géén instelling voor een andere kleurtemperatuur. Een backlight met een oranje tint is dus géén mogelijkheid. Een witte backlight heeft als nadeel dat dit licht je weer wat wakkerder/energieker kan maken. Daarom is dat niet de gunstigste optie is als je wil lezen vlak voordat je gaat slapen.

De PocketBook Color is te bedienen met de vier verschillende drukknoppen onder het scherm, of door aanraking op het scherm. Het scherm van de PocketBook Color is namelijk een touchscreen. Zo kun je bijvoorbeeld ook met een veegbeweging over het scherm een pagina omslaan. Daarnaast kun je met een enkele tik op het scherm onder ander menu-opties kiezen.

Deze e-reader heeft 16 GB aan interne opslag voor het opslaan van e-books en andere bestanden, zoals audioboeken en muziekbestanden. Met 16 GB heb je voldoende ruimte voor de opslag van zo’n 6000 gemiddelde e-books.

Deze e-reader beschikt zowel over Wi-Fi als bluetooth. Met Wi-Fi wordt het mogelijk om direct boeken te downloaden via de PocketBook store of via Dropbox. Ook is er een webbrowser applicatie beschikbaar.

Bluetooth maakt het mogelijk om de PocketBook Color te gebruiken als draadloze audiospeler. Zo kun je via bluetooth een koptelefoon of oordopjes aansluiten. Ook wordt er een micro-USB naar 3.5 mm jack adapter meegeleverd, zodat je deze ook bedraad kunt aansluiten.

De micro-USB ingang op deze e-reader is te gebruiken om deze te verbinden met je PC of laptop, zodat je zo e-books kunt overzetten. Hoe dat werkt, lees je hier. Daarnaast wordt er daar nog een optie genoemd voor het overzetten van e-books via e-mail (Send-to-PocketBook).

Ook wordt de micro-USB ingang gebruikt voor het opladen van 1900 mAh batterij van de e-reader. Er wordt een micro-USB naar USB-A kabel meegeleverd, maar geen USB-charger. Wel kun je gebruik maken van een USB-charger die je ook gebruikt voor je smartphone, en zal de e-reader ook opladen als je deze aansluit op een computer.

Verder heeft deze e-reader een microSD-kaart lezer. Zo kun je de hoeveelheid geheugen van deze e-reader voor weinig geld flink uitbreiden, maximaal met een SD-kaart van 32 GB. Een goede SD-kaart zoals deze kost slechts €9.29, en zorgt met 32 GB meteen voor een verdrievoudiging van de opslagruimte.

De PocketBook Color is een compacte e-reader, en is 10.8 cm breed, 16.2 cm hoog, en 0.8 cm dik. Het gewicht van deze e-reader is slechts 160 gram. Door de kleine afmetingen en het lichte gewicht is deze e-reader gemakkelijk mee te nemen. Deze e-reader heeft geen IP-code voor waterdichtheid, en is dus niet waterdicht.

De PocketBook Color beschikt over een 1 GHz processor en 1 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Vergeleken met andere e-readers is dit daarmee een snelle e-reader.

Deze e-reader wordt erg positief beoordeeld in reviews. Een uitgebreide review van deze e-reader kun je zien in deze video, of lezen op de site van GoodEreader.com. Deze specialistische website gericht op e-readers, geeft de PocketBook Color een reviewscore van 4.75/5.

De PocketBook Color bestellen? Deze is verkrijgbaar op Coolblue.nl, Mediamarkt.nl, en op Amazon.nl. De laagste prijs voor deze e-reader ligt op dit moment op 199 euro.

iReader C6 Color – E-ink kleuren e-reader

De iReader C6 gebruikt exact hetzelfde ACeP kleuren E-ink scherm als de PocketBook Color, en kan daarmee 4096 verschillende kleuren weergeven. Het scherm van deze e-reader is 6 inch groot, heeft een resolutie van 1448×1072 pixels, en daarmee dus ook een pixeldichtheid van 300 PPI.

Ook deze e-reader heeft een witte backlight, waarvan je de felheid zelf kunt instellen. De mogelijkheid om de kleurtemperatuur te veranderen ontbreekt.

De iReader C6 is te bedienen met het touchscreen. Een verschil met de Pocketbook Color is dat er géén drukknoppen zijn voor de bediening. De enige knop op deze e-reader is de oranje gekleurde aan-uit knop aan de bovenkant.

Een ander overeenkomst met de PocketBook Color is de internet opslag van 16 GB, waarmee je ruimte hebt voor het opslaan van zo’n 6000 gemiddelde e-books. Een nadeel van de iReader C6, is dat er géén SD-kaart lezer beschikbaar is. Je kunt de opslagruimte zo dus niet verder uitbreiden.

Deze e-reader beschikt zowel over Wi-Fi als bluetooth. Met Wi-Fi wordt het mogelijk om direct boeken te downloaden naar de e-reader. Bluetooth maakt het mogelijk om draadloze oordopjes of koptelefoons aan te sluiten voor het luisteren van audio-bestanden op de e-reader.

Aan de onderzijde van de e-reader zit een USB-C port, waarmee je deze kunt aansluiten op een computer voor het overzetten van e-books. Ook wordt deze aansluiting gebruikt voor het opladen van de batterij. De ingebouwde batterij heeft een 2000 mAh capaciteit.

Deze e-reader heeft geen 3.5 mm uitgang voor het aansluiten van bedrade headphones. Wel kun je de USB-C port hiervoor gebruiken, met een USB-C naar 3.5 mm adapter (zoals deze). Wel heeft deze e-reader het voordeel dat deze ook audio kan afspelen over de ingebouwde speakers.

Met een afmeting van 11.06×15.6×0.86 cm, is dit een compact e-reader. Hoewel ook het gewicht van 170 gram relatief licht is voor een e-reader, is dat 10 gram meer dan dat van de PocketBook Color. Ook deze e-reader is niet waterdicht.

De iReader C6 beschikt over een quad-core processor en 1 GB RAM voor het uitvoeren van processen. Daarmee is dit een relatief snelle e-reader.

De iReader C6 kopen? Deze is helaas niet beschikbaar bij Nederlandse webshops, maar wel op AliExpress.com. De huidige prijs ligt zo rond de 360 euro. Daarmee is deze flink duurder dan de PocketBook Color.

Omdat deze e-reader op veel eigenschappen gelijk is aan de PocketBook Color, maar alleen bij buitenlandse webshops, en voor een flink hogere prijs, is dit een minder goede keuze. Een laatste nadeel is dat het besturingssysteem standaard is ingesteld op Chinees.

LCD kleurenscherm alternatief – BK7019 e-reader

Wil je simpelweg een goedkope e-reader met een kleurenscherm? Dan kun je ook nog kiezen voor de BK7019. Het verschil met de twee eerdere e-readers is dat deze géén E-ink gebruikt, maar een LCD-LED scherm. Dat is hetzelfde type scherm als in de meeste monitors en tablets.

Hoewel je wat betreft scherm dus net zo goed zou kunnen kiezen voor een tablet, is de BK7019 functioneel echt ingedeeld als een e-reader, en goedkoper dan de meeste tablets. Daarmee kan dit toch een interessante optie zijn.

Het scherm van de e-reader is 7 inch groot, en heeft een resolutie van 800×480 pixels. Daarmee is het scherm een stuk minder scherp dan van de twee eerder genoemde opties.

Ook is de maximale felheid van het scherm slechts 250 nits. Voor buitengebruik valt dat tegen. In fel zonlicht wordt dit scherm daarmee minder goed leesbaar. Wel is het scherm afgewerkt met een anti-reflecterende laag.

De BK7019 heeft géén touchscreen, maar heeft voor de bediening aan de rechterkant meerdere knoppen beschikbaar.

Met een interne opslag van 16 GB heeft deze e-reader wel een goede hoeveelheid opslagruimte. Ook is er een micro-SD kaartlezer aanwezig. Zo kun je door een micro-SD kaart te plaatsen de opslagruimte nog verder uitbreiden.

Deze e-reader heeft géén Wi-Fi of bluetooth. Je kunt alleen ebooks overzetten via je PC, of door deze op een micro-SD kaart te zetten.

Voor het overzetten van bestanden, en het opladen van de e-reader, zit er aan de onderkant een micro-USB aansluiting. De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 2100 mAh capaciteit. Er wordt een micro-USB kabel meegeleverd.

Voor het luisteren van audioboeken of muziek heeft deze e-reader een ingebouwde speaker, en een 3.5 mm uitgang voor het aansluiten van bedrade headphones. Ook wordt er een set bedrade oortjes meegeleverd.

Deze e-reader is 17.5 cm hoog, 12.6 cm breed, en 1.1 cm dik. Het gewicht is 230.5 gram.

De Kobo Forma beschikt over een 380 MHz processor en 512 MB RAM voor het uitvoeren van processen. Daarmee is dit niet de snelst e-reader.

Door het gebruik van LCD-LED geeft het scherm dus zelf licht. Dat heeft als nadeel dat deze in direct zonlicht minder goed leesbaar is, en in tegenstelling tot E-ink niet hetzelfde overkomt als papier. Omdat het scherm gebruik maakt van LED lampen, is de batterijduur ook minder.

Deze e-reader kopen? Je kunt deze bestellen op Amazon.nl. Deze e-reader is flink goedkoper dan de twee voorgenoemde opties.

Vragen, opmerken, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een e-reader met kleurenscherm, of een van de genoemde producten? Stel je vraag dan hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Je kunt hieronder ook je eigen review achterlaten!

Plaats een reactie

2 reacties op “E-reader met kleurenscherm? Dit zijn de opties! (2020)”

  1. Hallo kan in de pocketbook color inderdaad uitbreiden met microsd 128card..
    Bij de specificaties staat namelijk maar 32GB genoemd als uitbreiding genoemd.

    Beantwoorden