HP 14s-fq1706nd: goede laptop? Complete analyse!

Interesse in de HP 14s-fq1706nd laptop? Dit is een 14 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 14s-fq1706nd: specificaties en eigenschappen

Hp 14s Fq1706nd

Bol.com €659 €599 Product bekijken

De fq1705nd is een populaire samenstelling van de 14s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €599, op Bol.com. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Ryzen 5 5500U. Dit is een processor van AMD’s middenklasse, en heeft 6 processorkernen. Dat zijn twee kernen meer dan je zult vinden in de meeste processoren in deze prijsklasse.

Ook is de snelheid van deze processor hoog. Zo heeft deze processor een standaard kloksnelheid is 2.1 GHz, met een maximale snelheid 4.0 GHz. Uit tests (benchmarks) blijkt dit dan ook een zeer krachtige processor. In de praktijk is deze ook sneller dan veel processoren van Intel‘s i7-serie, wat juist high-end processoren zijn.

Kortom is de Ryzen 5 5500U een erg krachtige processor, en een zeer goede keuze bij dit budget. In de praktijk zal de processor in deze laptop altijd snel blijven bij het multitasken van alledaagse taken. Ook kun je met deze processor zware software draaien, zoals foto- en videobewerkingssoftware.

Op dit moment zijn er in deze prijsklasse simpelweg géén snellere processoren te vinden in 14 inch laptops.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip (GPU) van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Ryzen 5 5500U is dat de Radeon Vega 7, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.8 Ghz. Deze kan maximaal het gebruik van 4 schermen ondersteunen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 5 5500U en de Radeon Vega 7 in 25 verschillende games.

Kortom is het bij lichtere games met de Ryzen 5 5500U mogelijk om een vloeiende framerate te halen in Full HD (1080p), als je kiest voor lage video-instellingen. Bij zwaardere games zul je daarnaast ook nog naar 720p moeten overschakelen om een goede framerate te kunnen halen.

Deze laptop heeft een werkgeheugen van 16 GB RAM. Daarmee heeft deze laptop twee keer zoveel werkgeheugen dan de meeste andere laptops van deze prijs. Deze grote hoeveelheid werkgeheugen is voornamelijk gunstig bij zware multitasking, of het gebruik van software die met veel bestanden tegelijk werkt. Denk bijvoorbeeld aan video-bewerkingssoftware.

Tip: Heb je minder werkgeheugen nodig? Deze laptop wordt ook verkocht met 8 GB RAM, voor €30 minder. Deze heeft het modelnummer HP 14s-fq1705nd, en is verkrijgbaar voor €569.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de fq1705nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat de SSD in deze laptop een sneller type is. De gebruikte SSD is namelijk een PCI-e SSD, een type dat flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD. Laptops met PCI-e SSD’s zijn meestal ook binnen 15 seconden opgestart.

De opslagruimte van 512 GB is ook twee keer zoveel als dat van de meeste concurrenten in deze prijsklasse, die slechts 256 GB bevatten. Bij typisch gebruik is 512 GB ook ruim voldoende. Zo zal deze schijf dan ook na een paar jaar typisch gebruik nog niet vol zitten. Wel kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, een deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP 14s-fq1706nd heeft een beelddiagonaal van 14 inch. Daarmee heeft deze laptop een kleiner scherm dan de meest voorkomende schermafmeting voor laptops; 15.6 inch. Het voordeel daarvan is dat deze laptop compacter en lichter is, waardoor je deze gemakkelijker kunt meenemen.

Wil je echter langdurig op het scherm van de laptop kunnen werken, dan zorgt een groter scherm wel voor meer werkcomfort. Wel kun je deze laptop bij thuisgebruik aansluiten op een monitor.

Het scherm van deze laptop heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS, dat zorgt voor een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de matte afwerking van het scherm, heb je daarnaast weinig last van reflecties op het beeldscherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz, en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk ook de meest voorkomende resolutie bij video. Het IPS scherm zorgt daarnaast voor een goede kleurweergave, dat prettig is bij het kijken van video.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Dit toetsenbord heeft géén toetsenbordverlichting.

Zoals bij de meeste 14 inch laptops het geval, is er géén numpad aanwezig aan de rechterkant van het toetsenbord. Wil je toch gebruik kunnen maken van een numpad? Koop dan een los numpad, en sluit deze op de laptop aan via USB.

Onder het toetsenbord zit een multitouch touchpad, waarmee je de laptop kunt bedienen als je hier geen muis op hebt aangesloten.

Voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams, bevat de laptop een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Deze laptop is slechts 1.8 cm dik, en weegt slechts 1.46 kg. Daarmee is deze laptop dunner én lichter dan de meeste concurrenten, en neem je deze dus gemakkelijk mee. Verder is de laptop 32.4 cm breed, en 22.5 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van aluminium en kunststof, en is deze zilverkleurig.

Ook gunstig voor mobiel gebruik, is de goede batterijduur van deze laptop. Zo zit hier namelijk een 41 Wh Lithium-ion batterij in, met een opgegeven batterijduur van 9 uur. Daarmee heeft deze laptop een batterijduur van een uur meer dan het huidige gemiddelde van 8 uur. Met deze lange batterijduur, houdt de HP 14s-fq1706nd het een een volledige werk- of studiedag vol, zonder dat je deze hoeft aan te sluiten op het stopcontact. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, een 3.5 mm koptelefoonaansluiting, en een SD-kaartlezer. Aan de linkerkant van de laptop vind je twee USB-A 3.0 ports, en de AC-aansluiting voor de oplader van de laptop.

De laptop draait Windows 10 Home als besturingssysteem. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €599 op Bol.com. Daarmee geldt er op dit moment een korting van 60 euro op de normale prijs van €659. Na bestelling heb je de laptop de volgende dag in huis.

De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding. Je krijgt twee jaar carry-in fabrieksgarantie op deze laptop.

Goede laptop voor €599? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 14s-fq1706nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 600 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er op dit moment géén betere alternatieven zijn! Ik heb dus nergens een 14 inch laptop kunnen vinden met dezelfde of betere eigenschappen voor dezelfde, of een lagere prijs.

Kortom is de HP 14s-fq1706nd met zijn eigenschappen voor de prijs een een zeer goede koop. Daarom staat deze laptop dus ook genoemd in de augustus 2021-editie van het artikel ‘beste laptop‘.

HP 14s-fq1706nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 4.7/5 na 23 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord krijgen complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is.

Een enkele klant ervaart een kortere batterijduur dan de opgegeven 9 uur. Een andere klant noemt dat het touchpad niet goed aanvoelt.

Kortom zijn ook de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP 14s-fq1706nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 195908823421), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 14s-fq1706nd - Laptop - 14 Inch

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €536,97 22 februari 2023
Laagste prijs ooit: €536,97 22 februari 2023
Sinds 22 februari 2023

Laatste veranderingen:

€536,97 22 februari 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 14s-fq1706nd - Laptop - 14 Inch - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 14s-fq1706nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend