JBL Essential 2 vs Flip 6? Complete vergelijking en advies!

Wil je een bluetooth speaker van JBL kopen, en twijfel je tussen de Flip Essential 2 en de Flip 6? Om je te helpen met je keuze, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Beide zijn mono (1.0) bluetooth speakers, nagenoeg dezelfde maat, en zijn IP67 water- en stofdicht. Toch zijn er meerdere verschillen tussen deze twee uitvoeringen. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Flip Essential 2: bevat 1 full-range speaker, heeft een lager vermogen (20 Watt), 10 uur batterijduur, flink goedkoper (bekijk op Bol.com)
  • JBL Flip 6: bevat twee speakers: een woofer en tweeter, heeft een hoger vermogen (30 Watt), 12 uur batterijduur, duurder (bekijk op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen.

Vergelijktabel: JBL Flip Essential 2 vs JBL Flip 6

Vergelijk hieronder beide speakers op eigenschappen. Meer uitleg over deze eigenschappen vind je in de bluetooth speaker koopgids.

JBL Flip Essential 2 JBL Flip 6
Jbl Flip Essential 2 Jbl Flip 6
Adviesprijs: €79,99 €139
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Introductiejaar: 2022 2022
Audio-eigenschappen
Speakers: 1× full range 44×80 mm 1× woofer 45×80 mm
1× tweeter 16 mm
Audio-kanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: 20 W 30 W
Frequentiebereik: 65 – 20 kHz 63 – 20 kHz
Connectiviteit en aansluitingen
Bluetooth versie: 5.1 5.1
Verbinden met meer
JBL speakers?
✓ (PartyBoost)
3.5 mm AUX?
Stroomvoorziening en/of accu
Batterijduur: 10 uur 12 uur
Oplaadtijd: 3 uur 2.5 uur
Capaciteit: 3250 mAh 4800 mAh
Opladen via? USB-C USB-C
Powerbank functie:
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 17,5×6,8×7,0 17,8×6,8×7,2
Gewicht: 520 gram 550 gram
Verplaatsbaarheid: Rugzakformaat Rugzakformaat
Waterdicht? Ja, dompeldicht Ja, dompeldicht
Stofdicht? Ja, stofvrij Ja, stofvrij
IP-code: IP67 IP67
Kleuruitvoeringen: grijs 9 kleuren
Bestellen & levering
Meegeleverd: USB-C kabel USB-C kabel
Huidige prijs
en bestellen:
JBL.nl
Bol.com
Coolblue.nl
JBL.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking
TIP: meer informatie over deze eigenschappen? Lees de uitleg in de bluetooth speaker koopgids!

JBL Flip Essential 2 of JBL Flip 6 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

Zowel de JBL Flip Essential 2 als de Flip 6 zijn mono (1.0) speakers. Een verschil is dat de JBL Flip 6 over ‘JBL PartyBoost’ beschikt. Dat houdt in dat je twee JBL Flip 6 speakers draadloos kunt verbinden als stereo-paar. Zo zullen twee van deze speakers het geluid in stereo (2.0) afspelen, waarbij de ene speaker het linker audiokanaal afspeelt, en de andere het rechter audiokanaal.

De Flip Essential 2 bevat één speaker, namelijk een 44×80 mm full range speaker. De Flip 6 bevat daarentegen twee speakers, namelijk een 45×80 mm woofer en een 16 mm tweeter. Een tweeter is speaker die goed is in het afspelen van hoge tonen. De Flip 6 heeft daardoor een betere, heldere, weergave van de hoge tonen.

Ook haalt de Flip 6 iets diepere tonen, en is het basgeluid van de Flip 6 daarmee iets beter. Het frequentiebereik van de Flip 6 is namelijk 63 Hz tot 20 kHz, tegen het frequentiebereik van 65 Hz tot 20 kHz van de Flip Essential 2.

Door de twee ingebouwde speakers heeft de Flip 6 ook een hoger vermogen, namelijk van 30 Watt, tegen de 20 Watt van de JBL Flip Essential 2.

Connectiviteit en aansluitingen

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in. Vervolgens kun je met je smartphone, tablet, of elke ander bluetooth apparaat verbinding maken met de JBL speaker via de bluetooth-instellingen van je apparaat.

Na de eerste keer verbinden, zal je smartphone de JBL speaker onthouden. Je kunt er dan sneller mee verbinden. Als je de bluetooth van je smartphone aan hebt staan, hoef je dan alleen nog de speaker aan te zetten. Deze zal vervolgens automatisch verbinding zoeken met je smartphone.

Eenmaal verbonden, zal bij zowel de JBL Flip Essential 2 als Flip 6 vervolgens alle audio van je smartphone of tablet worden afgespeeld op de speaker. Ook kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Beide speakers hebben dezelfde bluetooth-versie, namelijk bluetooth 5.1.

Wel een verschil tussen deze twee speakers is dat de JBL Flip 6 beschikt over JBL PartyBoost. Met PartyBoost kun je draadloos dezelfde muziek afspelen op meerdere JBL bluetooth speakers. Je kunt dit inschakelen door op alle JBL speakers met PartyBoost de ‘PartyBoost’-knop ingedrukt te houden. Eenmaal verbonden zullen alle verbonden speakers dezelfde muziek afspelen.

Met PartyBoost kun je de muziek op meerdere speakers afspelen in mono, maar kun je ook twee speakers van hetzelfde type koppelen tot stereo-paar.

Stroomvoorziening en/of accu

Beide JBL speakers hebben een ingebouwde batterij. Wel zit er een verschil in batterijduur.

De Flip 6 bevat namelijk een grotere batterij. De capaciteit van de batterij van de JBL Flip 6 is 4800 mAh, en daarmee flink groter dan de 3250 mAh batterij van de JBL Flip Essential 2.

Met de twee ingebouwde speakers is het verbruik van de Flip 6 ook hoger. Daardoor is het verschil in batterijduur minder groot dan het verschil in batterijcapaciteit. Tocht heeft de Flip 6 met 12 uur afspeeltijd een langere batterijduur dan de Flip Essential 2, die een afspeeltijd van 10 uur heeft.

Beide speakers zijn op te laden via de USB-C port. Er wordt een USB-A naar USB-C kabel meegeleverd.

Ondanks de grotere batterij, is de Flip 6 sneller opgeladen dan de Flip Essential. Een lege batterij van de Flip 6 is namelijk na 2.5 uur weer op 100% door het 15 Watt oplaadvermogen van de Flip 6. Met het 10 Watt oplaadvermogen is de Flip Essential 2 is na 3 uur weer opgeladen.

Bediening

Naast de bediening over bluetooth, zijn ook beide speakers te bedienen met drukknoppen. De speakers hebben grotendeels dezelfde knoppen, namelijk:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten,
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen.
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen.
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Bij drie keer indrukken ga je een nummer terug.

De JBL Flip 6 heeft één extra knop, namelijk de PartyBoost knop.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

De Flip Essential 2 en Flip 6 hebben veel overeenkomsten in het ontwerp. Zo zijn ze beide speakers cilindervormig, en overtrokken in een dichte speakerstof. Zowel de Flip Essential 2 als Flip 6 hebben op beide uiteinden een basradiator, die wordt beschermd door een rubberen rand.

Er zit een klein verschil in de afmetingen en gewicht van de twee speakers:

  • JBL Flip Essential 2: 17.5 cm hoog, 6.8 cm breed, 7.0 cm diep. Gewicht: 520 gram
  • JBL Flip 6: 17.8 cm hoog, 6.8 cm breed, 7.2 cm diep. Gewicht: 550 gram

Hiermee zijn beide speakers even gemakkelijk mee te nemen. Om deze te verplaatsen kun je deze met één hand vastpakken. Verder zijn ze met dit formaat en gewicht makkelijk mee te nemen in een rugtas.

Daarnaast hebben beide speakers een lus waarmee je deze ergens aan vast kunt maken. Je kunt deze speakers rechtop neerzetten, of in de breedte neerleggen.

Er zijn een aantal uiterlijke verschillen. De Flip Essential 2 heeft een kleine metalen plaat met het JBL logo. Bij de Flip 6 is het logo groter, en uitgevoerd in rubber.

Bij de Flip 6 kun je kiezen uit meerdere kleuren. Op dit moment zijn er 9 verschillende kleuruitvoeringen beschikbaar. De Flip Essential 2 is slechts beschikbaar in één kleur, namelijk in het donkergrijs.

Beide speakers hebben de IP-code IP67, en daarmee water- en stofdicht.

Tip: de Flip 6 en Flip Essential 2 vergelijken met meer JBL speakers? Vergelijk hier alle JBL bluetooth speakers!

JBL Flip Essential 2 of JBL Flip 6 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Flip Essential 2, of juist de JBL Flip 6 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De Flip Essential 2 is alleen verkrijgbaar in het grijs. Bij de Flip 6 heb je keuze uit 9 verschillende kleuruitvoeringen.

Beide speakers worden geleverd met de bijbehorende oplaadkabel, een handleiding, veiligheidsblad, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Flip Essential 2 of Flip 6? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend