JBL Flip 6 vs Charge 5? Complete vergelijking en advies!

Wil je een bluetooth speaker van JBL kopen, en twijfel je tussen de Flip 6 en de Charge 5? Om je te helpen met je keuze, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Beide zijn mono (1.0) bluetooth speakers, en zijn IP67 water- en stofdicht. Toch zijn er flinke verschillen tussen deze twee speakers. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Flip 6: kleiner en lichter (550 gram), lager vermogen (30 Watt), 12 uur batterijduur, goedkoper (bekijk op Bol.com)
  • JBL Charge 5: groter en zwaarder (930 gram), krachtiger en luider door het hogere vermogen (40 Watt), 20 uur batterijduur, duurder (bekijk op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en een demonstratie van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Vergelijktabel: JBL Flip 6 vs JBL Charge 5

Vergelijk hieronder beide speakers op eigenschappen. Meer uitleg over deze eigenschappen vind je in de bluetooth speaker koopgids.

JBL Flip 6 JBL Charge 5
Jbl Flip 6 Jbl Charge 5
Adviesprijs: €139 €179
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Introductiejaar: 2022 2021
Audio-eigenschappen
Speakers: 1× woofer 45×80 mm
1× tweeter 16 mm
1× woofer 52×90 mm
1× tweeter 20 mm
Audio-kanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: 30 W 40 Watt
Frequentiebereik: 63 – 20 kHz 60 Hz – 20 kHz
Connectiviteit en aansluitingen
Bluetooth versie: 5.1 5.1
Verbinden met meer
JBL speakers?
✓ (PartyBoost) ✓ (PartyBoost)
3.5 mm AUX?
Stroomvoorziening en/of accu
Batterijduur: 12 uur 20 uur
Oplaadtijd: 2.5 uur 4 uur
Capaciteit: 4800 mAh 7500 mAh
Opladen via? USB-C USB-C
Powerbank functie:
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 17,8×6,8×7,2 22,3×9,65×9,4
Gewicht: 550 gram 960 gram
Verplaatsbaarheid: Rugzakformaat Rugzakformaat
Waterdicht? Ja, dompeldicht Ja, dompeldicht
Stofdicht? Ja, stofvrij Ja, stofvrij
IP-code: IP67 IP67
Kleuruitvoeringen: 9 kleuren 10 kleuren
Bestellen & levering
Meegeleverd: USB-C kabel USB-C kabel
Huidige prijs
en bestellen:
JBL.nl
Bol.com
Coolblue.nl
JBL.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking
TIP: meer informatie over deze eigenschappen? Lees de uitleg in de bluetooth speaker koopgids!

JBL Flip 6 of JBL Charge 5 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

Zowel de JBL Flip 6 als de Charge 5 zijn mono (1.0) speakers. Beide speakers zijn met ‘JBL PartyBoost’ te koppelen met andere JBL speakers. Door te koppelen met een tweede speaker van hetzelfde type kunnen de speakers zo het geluid afspelen in stereo (2.0). Daarbij zal de ene speaker het linker audiokanaal afspelen, en de andere het rechter audiokanaal.

De Flip 6 en de Charge 5 hebben allebei een ingebouwde woofer voor het afspelen van de middentonen en lage tonen, en bevatten daarnaast nog een tweeter voor een heldere weergave van de hoge tonen.

Door de grotere en krachtigere woofer, haalt de JBL Charge 5 een dieper basgeluid dan de JBL Flip 6. Dat is ook te zien aan het opgegeven frequentiebereik. De Charge 5 haalt namelijk tonen vanaf 60 Hz, en de Flip 6 vanaf 63 Hz.

Met het hogere vermogen, is de Charge 5 ook krachtiger en luider dan de Flip 6.

Wil je het geluid van beide speakers beter kunnen vergelijken? Bekijk dan de onderstaande video. Hierin wordt dezelfde muziek afgespeeld op deze twee speakers. Gebruik je beste koptelefoon of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit. De test begint op 0:32.

Kortom blijkt het grootste verschil uit deze test dat de Charge 5 een steviger basgeluid heeft, en flink luider is op maximaal volume. De midden en hoge tonen klinken bij beide speakers goed.

Connectiviteit en aansluitingen

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in. Vervolgens kun je met je smartphone, tablet, of elke ander bluetooth apparaat verbinding maken met de JBL speaker via de bluetooth-instellingen van je apparaat.

Na de eerste keer verbinden, zal je smartphone de JBL speaker onthouden. Je kunt er dan sneller mee verbinden. Als je de bluetooth van je smartphone aan hebt staan, hoef je dan alleen nog de speaker aan te zetten. Deze zal vervolgens automatisch verbinding zoeken met je smartphone.

Eenmaal verbonden, zal bij zowel de JBL Flip 6 als Charge 5 vervolgens alle audio van je smartphone of tablet worden afgespeeld op de speaker. Ook kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Beide speakers hebben dezelfde bluetooth-versie, namelijk bluetooth 5.1.

Ook beschikken beide speakers over JBL PartyBoost. Met PartyBoost kun je draadloos dezelfde muziek afspelen op meerdere JBL bluetooth speakers. Je kunt dit inschakelen door op alle JBL speakers met PartyBoost de ‘PartyBoost’-knop ingedrukt te houden. Eenmaal verbonden zullen alle verbonden speakers dezelfde muziek afspelen.

Met PartyBoost kun je de muziek op meerdere speakers afspelen in mono, maar kun je ook twee speakers van hetzelfde type koppelen tot stereo-paar.

Helaas beschikken beide speakers niet over een AUX port, dus is het niet mogelijk een ze bedraad aan te sluiten.

Stroomvoorziening en/of accu

Beide JBL speakers hebben een ingebouwde batterij. Wel zit er een verschil in batterijduur.

De Charge 5 bevat namelijk een grotere batterij. Met de 7500 mAh batterij heeft de JBL Charge 5 een batterijduur van wel 20 uur. Daarmee kun je op de Charge 5 flink langer muziek afspelen dan op de JBL Flip 6. De 4800 mAh batterij van de Flip 6 is namelijk goed voor zo’n 12 uur afspeeltijd.

Beide speakers zijn op te laden via de USB-C port. Er wordt een USB-A naar USB-C kabel meegeleverd.

Door de grotere batterij is de oplaadtijd van de Charge 5 wat langer dan die van de Flip 6. Zo is een lege batterij bij de Charge 5 na 4 uur volledig opgeladen, en bij de Flip 6 na 2.5 uur.

Bediening

Naast de bediening over bluetooth, zijn ook beide speakers te bedienen met drukknoppen. Beide speakers hebben precies dezelfde knoppen om deze te bedienen.

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten,
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen.
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen.
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Bij drie keer indrukken ga je een nummer terug.
  • PartyBoost knop – om PartyBoost te activeren, hou je deze knop een paar seconden indrukt op alle speakers die je wil koppelen. Met PartyBoost spelen alle verbonden speakers tegelijk hetzelfde geluid af.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

De Flip 6 en Charge 5 hebben een aantal overeenkomsten in het ontwerp. Zo zijn beide speakers overtrokken in een dichte speakerstof, en hebben ze beide op de uiteinden basradiatoren, die worden beschermd door een rubberen stootrand.

Een verschil is dat de Charge 5 niet volledig rond is, maar een rubberen voet heeft om deze in de breedte neer te zetten.

Daarnaast is er ook een duidelijk verschil in de afmeting en het gewicht:

  • JBL Flip 6: 17.8 cm hoog, 6.8 cm breed, 7.2 cm diep. Gewicht: 550 gram
  • JBL Charge 5: 22.3 cm hoog, 9.65 cm breed, 9.4 cm diep. Gewicht: 960 gram

Kortom is de Charge 5 dus een stuk groter en zwaarder. Wel zijn beide speakers nog gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld in je rugzak.

Zowel de Flip 6 als Charge 5 zijn IP67 water- en stofdicht, en verkrijgbaar in verschillende kleuruitvoeringen.

Tip: de Charge 5 en Flip 6 vergelijken met meer JBL speakers? Vergelijk hier alle JBL bluetooth speakers!

JBL Flip 6 of JBL Charge 5 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Flip 6, of juist de JBL Charge 5 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De Flip 6 is alleen verkrijgbaar in het grijs. Bij de Charge 5 heb je keuze uit 9 verschillende kleuruitvoeringen.

Beide speakers worden geleverd met de bijbehorende oplaadkabel, een handleiding, veiligheidsblad, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Flip 6 of Charge 5? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend