JBL Flip 4 vs Flip 5? Complete vergelijking en advies!

Bluetooth speaker kopen, en twijfel je tussen de JBL Flip 4 en de nieuwere JBL Flip 5? Of heb je een JBL Flip 4, en wil je weten of het de moeite waard is om te upgraden naar een JBL Flip 5? Om je keuze gemakkelijker te maken, vind je in dit artikel een volledige vergelijking van beide bluetooth speakers.

De JBL Flip 4 is een oudere bluetooth speaker, en al sinds begin 2017 beschikbaar. De Flip 5 volgde deze speaker in zomer 2019 op. Beide speakers van JBL hebben dezelfde gebruikstoepassing, bijna dezelfde afmeting, gelijke accuduur, en ongeveer dezelfde prijs.

Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee bluetooth speakers. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Flip 4: stereo geluid, 3.5 mm ingang, speakerphone functie, micro-USB (€96,99 op Bol.com)
  • JBL Flip 5: mono geluid, krachtiger, betere bas, sneller opgeladen, USB-C (€89,95 op Bol.com)

Hieronder kun je beide speakers verder vergelijken op volledige specificaties, en lees je meer over alle overeenkomsten en verschillen.

Tip: meer informatie over deze eigenschappen? Bekijk dan de volledige bluetooth speaker koopgids.

Vergelijktabel: JBL Flip 4 vs JBL Flip 5

JBL Flip 4 JBL Flip 5
JBL Flip 4 Bluetooth Speaker Jbl Flip 5
Prijs: ~ €100 ~ €90
Speakers: 2× 40 mm woofer 1× 44×80 mm woofer
Totaal vermogen: 16W (2×8) 20W (1×20)
Frequentiebereik: 70 Hz – 20 kHz 65 Hz – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.2 4.2
3.5 mm AUX? Ja – ingang Nee
JBL draadloze
verbinding?
Ja, JBL Connect Ja, JBL Partyboost
Batterijduur: 12 uur 12 uur
Oplaadtijd: 3.5 uur 2.5 uur
Capaciteit
(bij 3.7V):
3000 mAh 4800 mAh
Opladen via? Micro-USB USB-C
Speakerphone
functie:
Ja Nee
Afmeting (cm): 17,5×6,8×7,0 18,1×6,9×7,4
Gewicht: 515 gram 540 gram
Waterdichtheid: IPX7 IPX7
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Flip 4 of JBL Flip 5 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

JBL Flip 4 vs Flip 5 vergelijken: overeenkomsten en verschillenEr zit een klein verschil in de afmetingen en het gewicht van deze twee speakers. De JBL Flip 4 is namelijk iets kleiner (17,5×6,8×7,0 cm) en iets lichter (515 gram). De Flip 5 is net íets groter (18,1×6,9×7,4 cm) en zwaarder (540 gram). Omdat dit zo’n klein verschil is, zal het in de praktijk weinig uitmaken voor de draagbaarheid van de bluetooth speaker.

Beide bluetooth speakers hebben op beide uiteinden een basradiator. Ook zijn beide bluetooth speakers ergens aan op te hangen met de meegeleverde lus.

Wat betreft design heb je bij zowel de Flip 4 als Flip 5 keuze uit verschillende kleuruitvoeringen, waaronder zwart, wit, grijs, rood, en blauw.

Prestaties: geluidskwaliteit

De JBL Flip 4 en Flip 5 hebben een andere speakerindeling, en daarom een andere klank.

De Flip 4 bevat namelijk twee ingebouwde woofers met een diameter van 40 millimeter. Deze speakers spelen het geluid af in stereo (2.0). Dat heeft als voordeel dat het geluid richting krijgt. Omdat de Flip 4 een kleine bluetooth speaker is, zitten de woofers echter dicht bij elkaar, en is het stereo-effect echter niet zo groot.

De Flip 5 is bevat één ingebouwde speaker. Dit is een zogenaamde ‘racetrack woofer’, een langwerpige woofer met afgeronde uiteinden. Deze is 80 mm breed, en 44 mm hoog. Omdat de Flip 5 één speaker bevat, speelt deze muziek af in mono (1.0 channel). Daarom heeft het geluid bij deze speaker géén richting.

Wel heeft de Flip 5 wat betreft geluid twee andere voordelen. Omdat de ingebouwde woofer een groter formaat heeft, is deze beter in het produceren van diepe bastonen. Daarom heeft deze een betere frequentiebereik, namelijk van 65 Hz tot 20 kHz. Daarmee haalt deze diepere tonen dan de Flip 4, die een frequentiebereik van 70 tot 20 kHz heeft.

Daarnaast is de Flip 5 krachtiger. De ingebouwde speaker heeft namelijk een maximaal vermogen van 20 Watt. Daarmee is deze 20% krachtiger dan de Flip 4, die met twee speakers van 8 Watt een vermogen van 16 Watt heeft.

Om een idee te krijgen van het verschil in geluidskwaliteit in de praktijk, kun je de onderstaande video bekijken. Hier wordt er muziek afgespeeld op beide JBL Flip speakers, en is het geluid opgenomen met een microfoon van hoge kwaliteit. Beluister deze test bij voorkeur met je beste headphones of speakers.

Ook in de praktijk is dit verschil duidelijk hoorbaar. De Flip 5 heeft merkbaar een beter basgeluid, en klinkt ‘voller’. Ook kan de Flip 5 meer volume produceren. De ander verschillen zijn klein.

Gebruik en bediening

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in, en kun je vervolgens met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker onder je bluetooth-instellingen. Als je eenmaal bent verbonden over bluetooth, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker.

Na de eerste keer verbinden, kun je ervoor kiezen om de JBL Flip op je smartphone te onthouden. Daarna kun je op je smartphone de Flip kiezen, en zal deze automatisch aangaan als je hiermee verbindt.

Als je bent verbonden over bluetooth is de muziek te bedienen met je smartphone. Daarnaast kun je deze ook bedienen met de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Beide speakers bevatten deze knoppen voor bediening:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld.

Daarnaast hebben beide speakers nog een extra functieknop:

  • Flip 4: JBL Connect knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met JBL Connect.
  • Flip 5: JBL PartyBoost knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met JBL PartyBoost.

Functies

In tegenstelling tot de Flip 4, en meerdere andere bluetooth speakers, heeft de Flip 5 geen speakerphone-functie meer. De Flip 4 heeft wél deze mogelijkheid. Dit houdt in dat de speaker een ingebouwde microfoon heeft, en je deze kunt gebruiken om een telefoongesprek aan te nemen. Ook kun je tegen de speaker praten om gebruik te maken van de voice assistant van een via bluetooth gekoppeld apparaat.

Een voordeel van de JBL Flip 4 is dat deze ook een 3.5 mm AUX ingang heeft. Dit maakt het mogelijk om de JBL Flip 4 ook bedraad aan te sluiten om audio af te spelen. Bijvoorbeeld op je laptop.

Een overeenkomst is dat beide speakers waterdicht zijn, en de IPX7 code voor waterdichtheid hebben. Daarmee zijn ze ‘dompeldicht’, en minimaal 30 minuten lang bestand tegen waterindringing op één meter diepte onder water.

Voor deze waterdichtheid zal bij de Flip 4 wel het rubberen klepje dicht moeten zijn. Zowel de 3.5 mm jack aansluiting, als de micro-USB ingang voor het opladen zitten achter dit klepje. Ondanks dat de USB-C port bij de Flip 5 niet achter een klepje zit, is deze speaker toch waterdicht.

Batterij

Beide JBL Flip speakers hebben een ingebouwde batterij die het mogelijk maakt om met een volle accu zo’n 12 uur muziek af te spelen over bluetooth.

De capaciteit van de batterij van de Flip 5 is met 4800 mAh flink hoger dan die van de Flip 4, die slechts 3000 mAh capaciteit heeft. De batterijduur is gelijk, omdat de speaker van de Flip 5 meer energie verbruikt.

Ondanks de hogere capaciteit, gaat het opladen van de batterij van de Flip 5 sneller. Na zo’n 2.5 uur laden is de batterij weer vol. Bij de Flip 4 duurt dat een uur langer, namelijk 3.5 uur.

Het opladen verloopt bij de Flip 4 over micro-USB, en bij de Flip 5 over USB-C. Bij beide speakers wordt er een laadkabel meegeleverd, die aan de andere kant van de kabel een USB-A aansluiting heeft. Daarmee kun je deze aansluiten op de meeste USB-chargers, of op een USB-port van een laptop of desktop PC.

Beide Flips hebben witte LED’s die de huidige batterijlading aangeven. Bij de Flip 4 zijn dit vijf ronde witte LED lichtjes die aangeven wat de huidige batterijlading is. Bij de Flip 5 zitten er meerdere LED lichtjes in één langwerpig lampje. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij.

Tip: JBL Flip 5 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Flip 4 of Flip 5 kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Flip 4, of juist de JBL Flip 5 kopen? Hieronder vind je links naar dit product bij verschillende webwinkels. Zo kun je de beste prijs vinden, en je JBL Flip speaker bestellen.

Beide bluetooth speakers zijn beschikbaar in verschillende kleuruitvoeringen. Bij beide bluetooth speakers krijg je een USB-oplaadkabel, een ‘quick-start-guide’, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze bluetooth speakers van JBL, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie