JBL E55BT review en test (over-ear headphones)

De JBL E55BT zijn de huidige middenklasse over-ear headphones van JBL. Muziek is op deze headphones af te spelen via Bluetooth verbinding (draadloos) of bedraad met de meegeleverde 3.5 mm jack audiokabel.

Jbl E55bt Bluetooth Headphones review - Bedrade aansluiting

Ik heb deze headphones gekocht om draadloos muziek van mijn smartphone af te kunnen spelen, voor thuis, onderweg, en in de sportschool.

De aanschafprijs voor deze headphones was 87 euro met Black Friday korting op Bol.com. Op dit moment geldt er geen aanbieding, en is de laagste prijs 97 euro op Bol.com.

Na een ruime week intensief gebruik heb ik ondertussen genoeg ervaring met deze headphones om mijn beoordeling te geven. In dit review bespreek ik mijn bevindingen, inclusief alle voor- en nadelen die ik tegen ben gekomen bij het gebruik van deze headphones.

JBL E55BT review
 • Bouwkwaliteit en draagcomfort
 • Gebruik en functies
 • Prestaties: geluidskwaliteit
 • Prijs-kwaliteitverhouding
4

Samenvatting

Deze JBL E55BT over-ear headphones leveren een zeer goede geluidskwaliteit. Vooral de diepe en zuivere bastonen zullen voor een flink verbeterde luisterervaring zorgen op de meeste (in-ear) earbuds. Ook de midden en hoge tonen worden helder weergegeven.

Verbinden met bluetooth is gemakkelijk en is tijdens het testen nooit zomaar onderbroken, ook niet op grote afstanden. De headphones zijn met de accu zo’n 20 uur lang draadloos te gebruiken.
Daarnaast heb je met de meegeleverde 3.5 mm audiokabel ook de mogelijkheid om de headphones bedraad aan te sluiten. Hierdoor zijn deze headphones veelzijdig te gebruiken.

Het grootste nadeel van deze headphones is de matige bouwkwaliteit. De klemkracht is laag, en het plastic scharnier om de oorschelpen in te klappen is een zwakke plek. Het draagcomfort van de headphones is voldoende.

De JBL E55BT headphones worden op dit moment verkocht voor 97 euro, en zijn voor dat bedrag een aanrader; als je er voorzichtig mee omgaat.

Bouwkwaliteit en draagcomfort – 2.5/5

In het onderdeel bouwkwaliteit en design ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het geleverde product en accessoires.

Unboxing/inhoud doos

De headphones worden geleverd in een wit met oranje verpakking met daarop een duidelijk afbeelding van de headphones. In deze verpakking vind je het volgende:

 • De E55BT headphones
 • 3.5 naar 2.5 mm AUX kabel met pause/play knop
 • Oranje micro-USB laadkabel
 • Handleiding (‘Quick Start Guide’)
 • Garantiekaart (‘Warranty card’)
 • Veiligheidsinstructies en recyclinginstructies

Hieronder een uitgebreide omschrijving en beoordeling van de verschillende onderdelen.

Headphones: design, lay-out, en draagcomfort

De JBL bestaat uit de linker en rechter oorschelpen, die kunnen roteren ten opzichte van de hoofdband. De ‘earcups’, die je over je oren plaats kunnen ook nog naar boven en beneden roteren ten opzichte van de oorschelpen van de headphones.

In de earcups staat duidelijk aangegeven welke kant voor welk oor is. In de linker earcup staat een grote ‘L’, en in de rechter earcup een grote ‘R’. De earcups hebben 5.5 centimeter ruimte in de hoogte, en 4.25 centimeter in de breedte. Bij mij passen de oren daar net in, waardoor deze stevig op m’n hoofd zit. Het materiaal van de earcups dat de oren omsluit is gemaakt van zacht foam met een synthetisch leren laag, en is comfortabel bij het dragen.

Hoewel het comfort van de earcups goed is, laat de hoofdband wat te wensen over. De hoofdband heeft maar weinig padding, waardoor de hoofdband zelf wat hard kan aanvoelen op je hoofd. Gelukkig zijn de headphones zelf lichtgewicht, waardoor er maar weinig druk op deze plek komt te staan. Volgens mijn keukenweegschaal wegen de headphones 247 gram, iets meer dan de 231.6 gram die wordt opgegeven door JBL.

De hoofdband is flexibel maar stevig. Om voor een juiste pasvorm te zorgen is de hoofdband verstelbaar. Zowel de linker als rechter oorschelp van deze koptelefoon zijn in 7 verschillende standen in te stellen. Met deze zeven standen kun je de earcups in totaal 3,3 centimeter omlaag plaatsen.

Zelf had ik graag een iets nauwkeurigere afstelling willen hebben. De perfecte afmeting zit voor mij namelijk net tussen twee verschillende standen in. De headphones hadden wat mij betreft ook wat strakker op het hoofd mogen klemmen. Bij sommige fitness-oefeningen zullen de headphones namelijk al kunnen verschuiven. Voor hardlopen en andere vormen van cardio kun je ook beter kiezen voor headphones die zich hier specifiek op richten, of op sportoordopjes die om je oor klemmen.

Om de JBL E55BT headphones gemakkelijk mee te nemen zijn de oorschelpen naar binnen te klappen. Om beide oorschelpen in te kunnen klappen zul deze eerst ten opzichte van de hoofdband omlaag moeten plaatsen. Helaas wordt er geen draagtas meegeleverd, dus zijn de headphones wat kwetsbaar als je deze los in je tas mee zou nemen. De beste optie om je headphones te beschermen is een goede hardcase voor je headphones, maar die zul je dus los moeten bestellen.

Verder vind ik de knoppen op de headphones wat matig qua bouwkwaliteit. De knoppen zijn gemaakt van glad plastic, en hebben wat speling. Daardoor doen ze wat ‘goedkoop’ aan.

Een laatste nadeel is dat de headphones volgens JBL niet waterbestendig zijn. Hoewel ik niet verwacht dat de headphones meteen kapot zullen gaan als je deze buiten draagt als het regent, wordt ook dat al afgeraden door JBL.

!!! Update: bij het schrijven van deze review had ik al de klacht dat de klemkracht laag is. De JBL E55BT zijn daardoor twee keer van mijn hoofd gevallen bij het fitnessen. De tweede keer brak het scharnier (om de oorschelpen in te klappen) aan de rechterkant, waardoor de headphones volledig onbruikbaar zijn geworden. Het was me eerder niet opgevallen dat dit scharnier is gemaakt van plastic. Daardoor vormt dit duidelijk voor een zwakke plek. Ook wordt valschade niet gedekt door de garantie. Hoewel andere sites deze headphones aanraden voor bij het sporten, raad ik ze na deze ervaring sterk af voor bij het sporten. Ik heb de reviewscore aangepast aan de hand van deze ervaring.

Audiokabel: 3.5 naar 2.5 mm met pause/play knop

Om een bedrade verbinding te maken wordt er een audiokabel meegeleverd. Deze heeft een 2.5 mm jack, die je aansluit op de headphones. De ander kant van de kabel heeft een 3.5 mm jack plug die je bijvoorbeeld kunt aansluiten op je smartphone, laptop, desktop PC, of console. Deze kabel heeft een effectieve lengte van ongeveer 134 cm.

Micro-USB laadkabel

Dit type oplaadkabel heeft bijna iedereen wel liggen, maar wordt toch meegeleverd.  De kabel is oranje van kleur, en plat uitgevoerd. Deze kabel heeft een effectieve lengte van 105 cm. Klein voordeel is dat de USB-A plug van deze kabel ‘reversibel’ is, zodat het onmogelijk is om deze verkeerd om in te pluggen.

Er wordt geen bijbehorende charger meegeleverd. Dit zal voor bijna niemand een probleem zijn, omdat de headphones op elke USB charger zijn aan te sluiten. Ook zullen de headphones opladen als je deze aansluit op je laptop of PC.

Handleiding / quick start guide

Er wordt geen volledige handleiding meegeleverd, maar alleen een quick-start guide. Hoewel dit voldoende is om aan de gang te gaan met de headphones, is het wat kort door de bocht en worden niet alle mogelijke vragen beantwoord.

Voordelen

 • Goed draagcomfort
 • Opklapbaar tot klein formaat
 • Naar mijn mening: mooi design (simpel, strak, onopvallend)

Nadelen:

 • Nauwkeurigere afstelling hoofdband gewenst
 • Had wat strakker mogen klemmen; zou ze geschikter maken voor gebruik bij het sporten
 • Geen travel case meegeleverd
 • Knoppen op de headphone doen goedkoop aan
 • Niet waterbestendig
 • Matige handleiding

Gebruik en functies 4.5/5

De headphones zijn naar mijn ervaring erg gemakkelijk in gebruik. Hieronder ga ik verder in op het gebruik en functies van deze headphones, en mijn ervaring hiermee.

Verbinden via bluetooth

Om draadloos te verbinden moet je de bovenste knop op de headphones omhoog schuiven. Hiermee zet je de headphones aan, en krijg je eerst een wit licht te zien. Ook speelt de JBL E55BT een toon af om aan te geven dat deze is ingeschakeld. Na het inschakelen kun je de headphones op je smartphone selecteren onder je bluetooth opties.

Wanneer de headphones succesvol zijn verbonden, wordt het licht blauw om aan te geven dat er verbinding is. Na het verbinden wordt alle audio van het verbonden apparaat afgespeeld op de headphones.

Deze headphones gebruiken Bluetooth Versie 4.0. Er wordt door JBL niet opgegeven wat het bereik via bluetooth is. Door dit zelf even te testen blijkt dat de headphones op 10 meter afstand van mijn smartphone nog steeds verbonden zijn, en de muziek ook zonder enige haperingen of ruis blijft afspelen.

Knoppen: aan/uit, volume, pause/play, prev/next, bluetooth pairing

Heb je een smartphone verbonden met de headphones, dan spelen de headphones alles af wat anders via de speakers van de smartphone afgespeeld zou worden. Je kunt op de smartphone dus Spotify of een andere muziek app bedienen om nummers te kiezen die je wil afspelen op de JBL E55BT headphones.

Uiteraard kun je de muziek en het volume dus bedienen met je smartphone. Maar daarnaast kun je gebruik maken van de ingebouwde knoppen op de headphone zelf. Op de headphone zelf zitten hiervoor 5 verschillende knoppen ingebouwd in de rechter oorschelp. Hieronder omschrijf ik de functie van deze knoppen:

 • De bovenste knop is een aan/uit schuifknop. Boven de schuif zit een indicatorlicht die in  twee verschillende kleuren licht geven. Een wit licht geeft aan dat de headphones aan zijn. Een blauw licht geeft aan dat de headphones aan staan, én met bluetooth zijn verbonden met een extern apparaat zoals je smartphone.
 • Hieronder zit de Plus (+) volumeknop. Met het indrukken van deze volumeknop gaat het volume van het geluid omhoog op het apparaat dat de muziek op de headphones afspeelt. Een tweede functie van deze knop is om naar het volgende nummer te gaan. Om naar het volgende nummer te gaan zul je deze knop drie seconden ingedrukt moeten houden.
 • De volgende knop is de Pause/Play knop. Druk je deze knop één keer in, dan pauzeer je de muziek (Pause). Druk je deze knop nogmaals in, dan gaat de muziek weer verder met afspelen (Play). Een andere functie van deze knop is het opnemen van je telefoon als je gebeld wordt. Er wordt bij het bellen dan gebruik gemaakt van de ingebouwde microfoon van de JBL E55BT. Ook kun je deze knop juist gebruiken om de inkomende beller weg te drukken. Dit doe je door de knop 3 seconden ingedrukt te houden.
 • De knop hieronder is de Min (-) volumeknop. Druk je deze knop in, dan gaat het volume van het aangesloten apparaat omlaag. Ook kun je door deze knop drie seconden lang ingedrukt te houden terug naar het begin van het nummer dat je afspeelt. Het is niet mogelijk om met deze knop naar het vorige nummer terug te gaan.
 • De laatste knop is een Bluetooth Pairing knop. Door deze knop 5 seconden ingedrukt te houden, zullen de headphones (indien mogelijk) overschakelen op het afspelen van een tweede aangesloten bluetooth apparaat.

Bij een bedrade aansluiting van de headphones kun je ook gebruik maken van de enkele knop op de meegeleverde audiokabel. Deze knop kun je gebruiken om de muziek te pauzeren en te hervatten (1× drukken), en om naar het volgende nummer te gaan (2× snel indrukken).

Volgens de verpakking van deze headphones zou drie indrukken ervoor moeten zorgen dat je naar het vorige nummer gaat. In de praktijk zorgt dit (binnen Spotify) ervoor dat je twee nummers overslaat. Ik weet niet wat hier precies mis is gegaan: het zou handiger zijn om hiermee werkelijk terug te gaan naar het vorige nummer.

De laatste functie van de knop op de draad is het aannemen van een gesprek van een inkomende beller. Hiervoor moet je de knop 1 keer indrukken.

Ook heb ik nog een functie ontdekt die niet in de handleiding staat: door de knop op de draad lang ingedrukt te houden wordt binnen Android de Google Voice Assistant gestart. Via de microfoon van de headphone kun je vervolgens instructies geven aan de Google Assistant.

Hoewel het handig is dat er ook op de draad nog een knop zit om de headphones te bedienen, was het makkelijker geweest als de verschillende functies een eigen knop zouden hebben. Ook vind ik de plaatsing van de knop op de draad wat te hoog, waardoor de bediening via deze knop wat krampachtig is.

Bedrade verbinding

Over de bedrade verbinding valt niet veel te zeggen, behalve dat ik kan bevestigen dat het zonder problemen werkt op elk apparaat waar ik de headphones op heb aangesloten. De apparaten waarmee ik dit tot nu toe mee heb getest zijn mijn smartphone, desktop PC, laptop, en Xbox (controller).

Bij bedrade verbinding met desktop PC en laptop zijn de knoppen op de headphone en op de draad niet te gebruiken.

Batterijduur

De batterijduur van deze headphones is goed. De precieze batterijduur heb ik niet getest, maar ik denk dat de genoemde 20 uur batterijduur in de buurt komt van de werkelijkheid.

Het batterijpercentage is namelijk af te lezen op de smartphone (en waarschijnlijk ook op andere apparaten) waarmee de headphones verbonden zijn. Bij het eerste gebruik was de batterij voor 80% vol, en na een week dagelijks gebruik zat de batterij nog op 20%. Daarmee is de batterijduur wat mij betreft ruim voldoende.

JBL geeft aan dat het zo’n 2 uur duurt om de accu weer op te laden. Om de JBL E55BT op te laden kun je deze aansluiten aan een USB charger, of bijvoorbeeld je laptop of desktop PC. Hiervoor kun je de meegeleverde oranje Micro-USB kabel gebruiken. Tijdens het opladen brandt er een rood LED-lampje naast de charging port.

Microfoonfunctie

De microfoon op de headphones zorgt ervoor dat je een telefoongesprek kunt voeren zonder je telefoon uit je broekzak te halen. De microfoon werkt, maar zorgt duidelijk voor een minder goed geluid dan de microfoon van mijn huidige smartphone (Nokia 7 Plus).

Voordelen

 • Gemakkelijk te verbinden via bluetooth
 • Sterke bluetooth verbinding (getest tot 10m)
 • Verbinding via draad ook mogelijk
 • Veel functieknoppen
 • Lange batterijduur

Nadelen:

 • Plaatsing knop op draad (te hoog)
 • Eén knop op de draad voor meerdere functies
 • Geen knop om terug te gaan naar het vorige nummer

Prestaties – geluidskwaliteit 5/5

De JBL E55BT is een stereo (2.0 channel) koptelefoon met voor elk oor een ingebouwde 50 mm speaker. Daarmee zijn deze headphones bedoeld voor het luisteren van muziek, dat meestal wordt geproduceerd en afgespeeld met stereo geluid.

In dit onderdeel beoordeel ik de headphones alleen op het bedoelde gebruik, namelijk het luisteren van muziek. Voor het kijken van TV of bij gaming kun je beter kiezen voor headphones met surround sound ondersteuning, voor voor ruimtelijker geluid.

Als het gaat om de geluidskwaliteit bij het luisteren van muziek, ben ik zeer tevreden over de JBL E55BT headphones. Bij het eerste gebruik viel meteen op hoe krachtig en zuiver het basgeluid van deze headphones is. Binnen Spotify heb ik meteen de ‘Bass boost’ in de equalizer uitgezet om het geluidsniveau van de bas weer gelijk te krijgen met de rest van de tonen. Met deze headphones is het zeker niet nodig om het basgeluid nog eens te boosten.

Ook met de bass boost uit is het basgeluid ruimschoots beter dan dat van alle (in-ear) earbuds waar ik tot nu toe ervaring mee heb. In tegenstelling tot ‘geboost’ basgeluid bij earbuds blijft er bij de JBL E55BT veel detail over in het basgeluid. Hierdoor krijgen voor mij bekende nummers opeens een nieuwe, verbeterde, luisterervaring.

Ook de midden- en hoge tonen worden helder weergegeven. Hoewel ook dit een verbetering is op earbuds, is de verbetering bij deze tonen kleiner dan bij het basgeluid. Toch viel het mij bijvoorbeeld op dat ik opeens bepaalde lyrics kon verstaan waar ik eerder nooit zeker wist wat er precies werd gezegd.

Kort samengevat leveren deze headphones erg goed geluid bij het luisteren van muziek. Op dit moment heb ik nooit beter geluid gehoord dan uit deze headphones. Op dit moment is mijn enige vergelijkingsmateriaal echter meerdere earbuds, waaronder de Sennheiser MX 365 en de Apple Airpods. De JBL  E55BT overklast deze met gemak. Ook klinkt muziek via deze bluetooth headphones beter dan als ik dezelfde muziek afspeel op mijn soundbar.

Ik heb op dit moment geen andere (over-ear) headphones ter beschikking om het geluid van deze headphones mee te kunnen vergelijken. Maar omdat ik nooit beter geluid heb gehoord, geef ik deze headphones daarom nu een score van 5/5. Als je nu (goedkope) earbuds gebruikt, zullen deze headphones je luisterervaring zeker naar een hoger niveau tillen.

Wat deze headphones verder helpt is dat buitengeluid door de over-ear earcups redelijk goed wordt gedempt. Ik schat dat deze headphones ongeveer de helft van het buitengeluid tegen houden. De muziek die je zelf afspeelt is lichtelijk hoorbaar door anderen. Op een normaal volume is het door iemand op ongeveer een meter afstand te horen dát je muziek afspeelt, maar is het niet duidelijk te horen welke muziek.

Prijs-kwaliteitverhouding 4/5

De laagste huidige prijs voor deze headphones is 97 euro. Volgens Bol.com is de gemiddelde prijs voor over-ear bluetooth headphones op dit moment 90 euro. Daarmee zijn de JBL E55BT headphones dus iets duurder dan gemiddeld.

Kijk ik naar andere producten in deze prijsklasse, dan is de bouwkwaliteit op het oog goed gelijk aan veel producten in deze prijsklasse. In deze prijscategorie zijn de meeste headphones grotendeels uitgevoerd in plastic, en zijn er weinig alternatieven die er significant steviger uitzien of meer padding hebben voor beter draagcomfort.

Wat niet meteen opvalt is dat de JBL E55BT een zwakke plek heeft, namelijk dat het scharnier is uitgevoerd in plastic. Bij andere headphones in deze prijscategorie zijn dit soort kritieke onderdelen wel uitgevoerd in metaal.

Vergeleken met andere headphones van deze prijs ontbreken er geen belangrijke functies bij de JBL E55BT. Een functie die de JBL E55BT niet heeft is actieve noise-cancelling. Maar; headphones met actieve noise-cancelling liggen op dit moment gemiddeld 40 euro hoger qua prijs (130 euro).

De geluidskwaliteit van de JBL E55 BT vind ik erg goed. De geluidskwaliteit heb ik echter nog niet kunnen vergelijken met andere producten in deze prijsklasse. Wel ben ik zeer tevreden over de geluidskwaliteit, en daarom vind ik de JBL E55BT qua prestaties de aankoopprijs gemakkelijk waard.

Al met al heeft de JBL E55BT een goede prijs-kwaliteitverhouding, en geef ik deze daarom een score van 5/5.

Conclusie – review totaalscore 4.5/5

De JBL E55BT heeft niet de beste bouwkwaliteit, maar is veelzijdig toe te passen, gebruiksvriendelijk, en heeft een goede geluidskwaliteit. De gemiddelde score van de verschillende review-onderdelen is een 4.5/5. Daarmee zijn de JBL E55BT headphones een aanrader.

JBL E55BT kopen? Prijs, beschikbaarheid en aanbiedingen

Wil je de JBL E55BT kopen? Je kunt deze koptelefoon bestellen bij meerdere webshops. Hieronder een overzicht van de webshops waar je deze kunt bestellen. De laagste prijs ligt op dit moment op 97 euro.

De headphones zijn beschikbaar in vier verschillende kleuren: zwart, blauw, rood, en wit. Soms ligt er een prijsverschil tussen de verschillende kleuruitvoeringen. Voor de prijs hieronder wordt de zwarte uitvoering aangehouden.

De prijzen en prijshistorie wordt hier automatisch bijgehouden. Als er een aanbieding geldt, is dat hier ook meteen zichtbaar. Is de JBL E55BT niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Stel dan een prijs-notificatie in!

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: JBL E55BT zwart

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €97,00 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €97,00 22 mei 2023
Laagste prijs ooit: €97,00 22 mei 2023
Sinds 22 mei 2023

Laatste veranderingen:

€97,00 22 mei 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor JBL E55BT zwart - €97,00

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de JBL E55BT? Stel ze dan hieronder! Ik heb deze headphones nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Plaats een reactie