JBL Charge 4 vs Charge 5? Complete vergelijking en advies!

Twijfel je tussen de JBL Charge 4 en de JBL Charge 5? Of heb je een JBL Charge 4, en wil je weten of het de moeite waard is om te upgraden naar een JBL Charge 5? Om je keuze gemakkelijker te maken, vind je in dit artikel een volledige vergelijking van beide bluetooth speakers van JBL.

De JBL Charge 4 is een oudere bluetooth speaker, en sinds 2018 beschikbaar. De Charge 5 is beschikbaar sinds maart 2021, en is hier de opvolger van. Beide speakers hebben dezelfde gebruikstoepassing, bijna dezelfde afmeting, en een gelijke accuduur.

Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee bluetooth speakers. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste verschillen.

 • JBL Charge 4: 3.5 mm AUX ingang, dieper basgeluid, iets kleiner en lichter, flink goedkoper (€110 op Coolblue.nl)
 • JBL Charge 5: krachtiger, woofer én tweeter (betere weergave hoge tonen), sneller opgeladen, duurder (€179 op Coolblue.nl)

Hieronder kun je beide speakers verder vergelijken op volledige specificaties, en lees je meer over alle overeenkomsten en verschillen.

Tip: meer informatie over deze eigenschappen? Bekijk dan de volledige bluetooth speaker koopgids.

Vergelijktabel: JBL Charge 4 vs JBL Charge 5

JBL Charge 4 JBL Charge 5
Jbl Charge 4 Bluetooth Speaker Jbl Charge 5
Prijs: ~ €110 ~ €179
Introductiejaar: 2018 2021
Speakers: 1× 50×90 mm full range 1× 52×90 mm woofer
1× 20 mm tweeter
Geluidskanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: 30W 40W
Frequentiebereik: 60 Hz – 20 kHz 65 Hz – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.2 5.1
3.5 mm AUX? Ja – ingang Nee
JBL draadloze
verbinding?
Ja, JBL Connect+ Ja, JBL Partyboost
Batterijduur: 20 uur 20 uur
Oplaadtijd: 4.5 uur (5V/2.3A) 4 uur (5V/3A)
Capaciteit
(bij 3.7V):
7500 mAh 7500 mAh
Opladen via? USB-C USB-C
Speakerphone
functie:
Nee Nee
Powerbank
functie:
Ja Ja
Afmeting (cm): 22×9,5×9,3 22,3×9,65×9,4
Gewicht: 965 gram 980 gram
Waterdichtheid: IPX7 IP67
Kleuruitvoeringen: 8 keuzes 12 keuzes
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Charge 4 of JBL Charge 5 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

JBL Charge 4 vs Charge 5 - verschillen en overeenkomstenEr zit een klein verschil in de afmetingen en het gewicht van deze twee speakers. De JBL Charge 4 is namelijk íets kleiner (22×9,5×9,3 cm) en iets lichter (965 gram). De Charge 5 is net íets groter (22,3×9,65×9,4 cm) en zwaarder (980 gram). Omdat dit zo’n klein verschil is, zal het in de praktijk weinig uitmaken voor de draagbaarheid van de bluetooth speaker.

Beide bluetooth speakers hebben op elk uiteinde een basradiator. Op de onderzijde van beide speakers zit er een siliconen grip-patroon, zodat je deze stevig kunt neerzetten.

Aan de bovenkant van de speaker zitten knoppen om deze mee te bedienen. Aan de voorkant van de speakers staat het merk: JBL. Bij de Charge 4 is dat op een kleine metalen plaque, op de Charge 5 is het merk groter zichtbaar, en uitgevoerd in kunststof. Op de voorkant van beide speakers vind je een LED-indicator waaraan je de batterijduur kunt aflezen. Bij de Charge 4 zijn dat losse lichtjes, bij de Charge 5 is dat één verticale balk.

Wat betreft design heb je bij zowel de Charge 4 als Charge 5 keuze uit verschillende kleuruitvoeringen. Op dit moment zijn er voor de JBL Charge 4 meer verschillende kleuruitvoeringen beschikbaar dan voor de Charge 5. Meestal komen er met verloop van tijd echter steeds meer kleuruitvoeringen beschikbaar voor het nieuwe model.

Prestaties: geluidskwaliteit

De JBL Charge 4 en Charge 5 hebben een andere speakerindeling, en daarom een andere klank.

Zo vind je in de Charge 4 slechts één full-range speaker, met een breedte van 90 mm, en een hoogte van 50 mm. Daarmee speelt de Charge 4 het geluid dus af in mono (1.0) speaker, en krijgt het geluid dus géén richting.

In de Charge 5 vind je twee speakers, namelijk een 52×90 mm woofer, en een 20 mm tweeter. Een woofer is een speaker die goed is in de juiste weergave van diepe bastonen, terwijl een tweeter juist goed is in het correct weergeven van de hoge tonen. Ook de Charge 5 is een mono (1.0) speaker, en geeft het geluid dus géén richting.

Meestal zorgt het opsplitsen van het geluid over een woofer en tweeter, voor een nauwkeurigere en helderdere weergave. Toch heeft de Charge 5 ook een klein nadeel wat betreft het geluid. De Charge 4 haalt namelijk een dieper basgeluid.

Het opgegeven frequentiebereik van de Charge 4 is namelijk 60 Hz – 20 kHz, tegenover het frequentiebereik van 65 Hz – 20 kHz van de JBL Charge 5. De Charge 4 haalt dus diepere bastonen.

Wel heeft de Charge 5 een hoger maximaal vermogen. De full-range driver van de Charge 4 heeft namelijk een vermogen van 30 Watt, tegen een vermogen van 40 Watt bij de Charge 5. Bij de Charge 5 heeft de woofer een vermogen van 30 Watt, en de tweeter nog eens een vermogen van 10 Watt.

Daarmee heeft de Charge 5 dus een vermogen van 25% meer, en zal deze daarmee ook luider zijn op het maximum-volume.

Om naast deze specificaties de geluidskwaliteit in de praktijk te vergelijken, kun je de onderstaande video bekijken. Hier wordt op beide speakers dezelfde muziek afgespeeld, en wordt het geluid opgenomen met microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste koptelefoon of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit. De test begint op 6:59.

Kortom is het geluid van de twee speakers erg vergelijkbaar, en is verschil in de geluidskwaliteit niet direct een reden om de ene speaker boven de andere te verkiezen.

Gebruik en bediening

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in, en kun je vervolgens met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker onder je bluetooth-instellingen.

Na de eerste keer verbinden, zal je smartphone de JBL Charge onthouden. Je kunt er dan sneller mee verbinden. Als je de bluetooth van je smartphone aan hebt staan, hoef je dan alleen nog de speaker aan te zetten. Deze zal vervolgens automatisch verbinding zoeken met je smartphone.

Als je eenmaal bent verbonden over bluetooth, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Ook hebben beide speakers aan de bovenkant meerdere knoppen om deze mee te bedienen. De knoppen van beide speakers komen erg overeen.

Zo hebben zowel de JBL Charge 4 als 5 deze knoppen aan de bovenkant:

 • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
 • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
 • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
 • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
 • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld.

Daarnaast hebben beide speakers nog een extra functieknop, die er bij beide speakers er iets anders uitziet:

 • Charge 4: JBL Connect+ knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met JBL Connect+.
 • Charge 5: JBL PartyBoost knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met JBL PartyBoost, zoals de JBL Flip 5.

Functies

Zowel de JBL Charge 4 als 5 hebben géén speakerphone-functie. De Charge 3 was de laatste uitvoering van de JBL Charge die ook een microfoon bevatte, en je daarom ook kon gebruiken om handsfree mee te bellen.

Wel een belangrijk functioneel verschil tussen de JBL Charge 4 en 5, is dat je op de Charge 4 ook bedraad muziek af kunt spelen. Deze speaker bevat namelijk een 3.5 mm AUX ingang. Zo kun je de Charge 4 ook gebruiken om bijvoorbeeld de audio van je laptop of desktop PC af te spelen, of die van een CD-speler of platenspelen.

Beide speakers zijn waterdicht, en hebben de IPX7 code voor waterdichtheid. Dat houdt in dat ze ‘dompeldicht’ zijn, en daarmee minimaal 30 minuten lang bestand tegen waterindringing op één meter diepte onder water.

Voor deze waterdichtheid zul je bij beide speakers wel het siliconen klepje moeten sluiten. Bij de Charge 4 zitten daar de USB-A en USB-C port, en de 3.5 mm jack. Bij de Charge 5 zit er achter deze klap alleen de USB-A port. Bij de JBL Charge 5 zit de USB-C port niet achter dit klepje, maar heeft dit toch geen invloed op de waterdichtheid.

Nieuw aan de Charge 5 is dat deze ook een IP-code heeft voor stofdichtheid. Zo is de Charge 5 namelijk ook IP-6X stofvrij, en is deze daarmee volledig beschermd tegen indringing van stof.

Batterij

Beide JBL Charge speakers hebben een ingebouwde batterij die het mogelijk maakt om met een volle accu zo’n 20 uur muziek af te spelen over bluetooth. De batterijcapaciteit van beide speakers is ook gelijk: namelijk 7500 mAh bij 3.6 Volt.

Wel heeft de Charge 5 een voordeel bij het opladen. Door het laadvermogen van 15 Watt (5 Volt, 3 Ampère) is deze sneller opgeladen dan de Charge 4, die een laadvermogen van 11.5 Watt heeft (5V/2.3A). De lege Charge 5 is na 4 uur opladen weer op 100% batterij. Bij de Charge 4 duurt dat 4.5 uur; een halfuur langer.

Voor de maximale oplaadsnelheid zul je wel een apparaat moeten gebruiken waarbij snelladen mogelijk is over de USB-port. Bijvoorbeeld een USB snellader, die helaas niet wordt meegeleverd. Beide speakers laden op over de USB-C ingang.

Wel krijg je bij beide versies van de Charge de benodigde USB-C naar USB-A oplaadkabel. De Charge bluetooth speakers zullen ook beide opladen als je deze aansluit op bijvoorbeeld de USB port van je laptop.

Beide bluetooth speakers beschikken over het zogenaamde ‘powerbank-functie’. Dat houdt in dat je de ingebouwde batterij van de bluetooth speaker kunt gebruiken om een ander apparaat op te laden. Om een andere apparaat op te laden, sluit je deze aan op de USB-A uitgang van deze speaker.

Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone opladen door deze zo aan te sluiten, met de meegeleverde USB-A naar USB-C kabel.

Beide Charges hebben witte LED’s die de huidige batterijlading aangeven. Bij de Charge 4 zijn dit vijf ronde witte LED lichtjes die aangeven wat de huidige batterijlading is. Bij de Charge 5 zitten er meerdere LED lichtjes in één langwerpig lampje. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij.

Tip: JBL Charge 5 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Charge 4 of Charge 5 kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Charge 4, of juist de JBL Charge 5 kopen? Hieronder vind je links naar dit product bij verschillende webwinkels. Zo kun je de beste prijs vinden, en je JBL Charge speaker bestellen.

Beide bluetooth speakers zijn beschikbaar in verschillende kleuruitvoeringen. Bij beide bluetooth speakers krijg je een USB-C oplaadkabel, een ‘quick-start-guide’, een veiligheidsblad, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze twee bluetooth speakers van JBL, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

1 reactie op “JBL Charge 4 vs Charge 5? Complete vergelijking en advies!”

 1. Op paier is de charge 5 krachtiger, maar ik heb ze hier naast elkaar staan en hoor geen verschil.
  Bij stereo geluid klinkt de charge 4 zelfs beter. en de batterij gaat 2 uur langer mee dan de charge 5
  Bovendien kan ik de charge 5 niet eens koppelen, ze blijkt niet compatibel meer te zijn met de vorige generaties.

  Beantwoorden
Send this to a friend