JBL Xtreme 2 vs Xtreme 3? Complete vergelijking en advies!

Wil je een grote, en krachtige bluetooth speaker van JBL kopen, en twijfel daarbij tussen de JBL Xtreme 2, of de nieuwere JBL Xtreme 3? Of heb je al een JBL Xtreme 2, en wil je weten of het zin om te upgraden naar de Xtreme 3? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

De JBL Xtreme 2 is sinds 2018 verkrijgbaar, en op dit moment (begin 2021) nog steeds te koop bij veel webshops. De JBL Xtreme 3 is sinds eind (2020) verkrijgbaar.

Beide JBL Xtreme speakers zijn stereo (2.0), en bevatten dezelfde speakers, namelijk twee 70 mm woofers en twee 20 mm tweeters. Toch zijn er meerdere verschillen tussen deze twee uitvoeringen. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Xtreme 2: iets kleiner maar zwaarder, lager maximaal vermogen, 3.5 mm AUX port, iets goedkoper (€166 op Coolblue.nl)
  • JBL Xtreme 3: ruim 400 gram lichter, hoger maximaal vermogen, iets dieper basgeluid, iets duurder (€182 op Coolblue.nl)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en een demonstratie van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Vergelijktabel: JBL Xtreme 2 vs JBL Xtreme 3

JBL Xtreme 2
JBL Xtreme 3
Jbl Xtreme 2 JBL Xtreme 3
Prijs: ~ €170 ~ €190
Introductiejaar: 2018 2020
Speakers: 2× woofer (70 mm),
2× tweeter (20 mm)
2× woofer (70 mm),
2× tweeter (20 mm)
Audio-kanalen: 2.0 (stereo) 2.0 (stereo)
Totaal vermogen: 40 W 50 W
Frequentiebereik: 55 – 20 kHz 53.5 – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.2 5.1
3.5 mm AUX? Ja, ingang Nee
Verbinden met andere
JBL speake
rs?
Ja, met JBL Connect+ Ja, met JBL PartyBoost
Batterijduur: 15 uur 15 uur
Oplaadtijd: 3.5 uur 2.5 uur
Capaciteit: 36 Wh 36,3 Wh
Opladen via? Voedingsadapter Voedingsadapter
Speakerphone
functie:
Ja Nee
Powerbank
functie:
Ja – 1× USB-A Ja – 1× USB-A, 1× USB-C
Afmeting (cm): 28,8×13,6×13,2 29,85×13,6×13,4
Gewicht: 2393 gram 1968 gram
Water/stofdicht: IPX7 IP67
Kleuruitvoeringen: 5 keuzes 3 keuzes
Meegeleverd: AC voedingsadapter,
Draagriem
USB-C voedingsadapter,
Draagriem
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Xtreme 2 of JBL Xtreme 3 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

De JBL Xtreme 3 is íets groter dan de oude Xtreme 2. De Boombox 2 is namelijk 29.85 cm breed, 13.6 cm hoog, en 13.2 cm diep. Daarmee is deze speaker een centimeter langer, en een paar millimeter dieper dan de Xtreme 2 (28,8×13,6×13,2).

Ondanks de grotere afmetingen, is de Xtreme 3 lichter! Met een gewicht van 1968 gram is deze namelijk ruim 400 gram lichter dan de Xtreme 2, die 2393 gram weegt. Hierdoor is deze gemakkelijker mee te nemen.

Wat betreft het design zijn veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. Beide bluetooth speakers hebben op elk uiteinde een basradiator. Ter bescherming van de speaker zit er bij beide uitvoeringen van de Xtreme een stootvaste rand van siliconenrubber.

Op de onderzijde van beide speakers zit er een siliconen grip-patroon, zodat je deze stevig kunt neerzetten. Bij de Xtreme 2 is dat uitgevoerd als twee ‘voetjes’, terwijl dat bij de Xtreme 3 uitgevoerd is in meerdere schuin lopende ribbels.

Aan de bovenkant van de speaker zitten knoppen om deze mee te bedienen. Aan de voorkant van de speakers staat het merk: JBL. Bij de Xtreme 2 is dat op een kleine metalen plaque. Bij de Xtreme 3 is het merk flink groter, maar zijn dit allemaal losse letters uitgevoerd in rubber.

Op de voorkant van beide speakers vind je een LED-indicator waaraan je de huidige batterijlading kunt zien. Bij de Xtreme 2 zijn dat vijf losse lichtjes, bij de Xtreme 3 is dat één verticale balk.

Beide speakers hebben aan de bovenkant twee metalen haken, waar je meegeleverde draagriem aan vast kunt maken. Zo kun je de JBL Xtreme gemakkelijk meenemen door deze over je schouder te hangen. De draagriem van beide speakers is verstelbaar, en bevat een ingebouwde flesopener.

Prestaties: geluidskwaliteit

Zowel de Xtreme 2 als de Xtreme 3 bevatten vier ingebouwde speakers, waarmee ze het geluid in stereo (2.0) afspelen. Wel is het maximale vermogen anders. Beide speakers hebben een hoger vermogen als deze zijn ingeplugd en netstroom, dan wanneer ze werken op de batterij.

Ingeplugd heeft de JBL Xtreme 2 een maximaal vermogen van 40 Watt, en de JBL Xtreme 3 een maximaal vermogen van 50 Watt. Daarmee is de nieuwe uitvoering dus wat krachtiger.

Beide speakers hebben voor elke speakerkanaal (links en rechts) een woofer voor de midden en lage tonen, en een tweeter voor de hoge tonen. De afmeting van deze speaker drivers zijn gelijk. Beide speakers bevatten namelijk woofers met een 70 mm diameter, en tweeters met een 20 mm diameter.

Toch geeft JBL een klein verschil op in het frequentiebereik, en zou de JBL Xtreme 3 iets lagere tonen moeten kunnen halen. Deze heeft namelijk een frequentiebereik van 53.5 Hz tot 20 kHz, tegen het bereik van 55 Hz tot 20 kHz van de JBL Xtreme 2.

Om naast het frequentiebereik het geluid beter te kunnen vergelijken, kun je de onderstaande video bekijken. Hier worden deze twee speakers met elkaar vergeleken, en wordt het geluid opgenomen met microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste koptelefoon of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit. De test begint op 5:52.

Uit deze test lijken de verschillen in de audio klein. De JBL Xtreme 3 is op het maximum volume iets luider, wat voornamelijk te merken is in de hoge tonen. Bij een lager volume is dit verschil minder duidelijk merkbaar. Daarnaast lijkt het alsof de JBL Xtreme íets diepere bastonen lijkt te halen, maar het verschil is klein.

Kortom is het geluid van de twee speakers erg vergelijkbaar, en is verschil in de geluidskwaliteit niet direct een reden om de ene speaker boven de andere te verkiezen.

Gebruik en functies

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in, en kun je vervolgens met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker onder je bluetooth-instellingen. Wel heeft de JBL Xtreme 3 een nieuwere bluetooth-versie, namelijk 5.1 (tegen bluetooth 4.2 van de Xtreme 2).

Na de eerste keer verbinden, zal je smartphone de JBL Xtreme onthouden. Je kunt er dan sneller mee verbinden. Als je de bluetooth van je smartphone aan hebt staan, hoef je dan alleen nog de speaker aan te zetten. Deze zal vervolgens automatisch verbinding zoeken met je smartphone.

Als je eenmaal bent verbonden over bluetooth, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Daarnaast zijn ook beide speakers te bedienen met de knoppen aan de bovenkant. Deze knopbediening komt ook erg overeen.

Zo hebben zowel de JBL Xtreme 2 als 3 deze knoppen aan de bovenkant:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Bij de Xtreme 2: opnemen van een inkomend gesprek op de gekoppelde smartphone.

Daarnaast hebben beide speakers nog een extra functieknop, die er bij beide speakers er iets anders uitziet:

  • Xtreme 2: JBL Connect+ knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met JBL Connect+.
  • Xtreme 3: JBL PartyBoost knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met JBL PartyBoost, zoals de JBL Flip 5.

Functies

Een verschil in functies is dat de Xtreme 2 wél de zogenaamde speakerphone-functie heeft, en de Xtreme 3 niet. Met de speakerphone-functie kun je handsfree bellen door tegen de speaker te praten. Deze bevat namelijk een ingebouwde microfoon. Als je gebeld wordt kun je opnemen door op de ‘play’-knop te drukken.

Bij de JBL Xtreme 2 kun je ook de ingebouwde microfoon gebruiken voor het activeren van de voice assistant. Wel zul je deze functie dan eerst moeten inschakelen in de JBL Connect-app. Met deze functie ingeschakeld, kun je de ‘Play’-knop ingedrukt houden om de voice assistant van je (via bluetooth gekoppelde) apparaat aan te roepen. Dat werkt zowel met Siri als met Google assistant.

Een belangrijk verschil tussen de JBL Xtreme 2 en 3, is dat het bij de Xtreme 2 ook mogelijk is om bedraad muziek af te spelen. Hiervoor beschikt deze speaker namelijk over een 3.5 mm AUX ingang. Zo kun je op de Xtreme 2 dus bijvoorbeeld ook bedraad aansluiten op je laptop, desktop PC, MP3-speler, of CD-speler.

Beide speakers zijn waterdicht, en hebben de IPX7 code voor waterdichtheid. Dat houdt in dat ze ‘dompeldicht’ zijn, en daarmee minimaal 30 minuten lang bestand tegen waterindringing op één meter diepte onder water. Voor deze waterdichtheid zul je bij beide speakers wel het siliconen klepje moeten sluiten.

Nieuw aan de Xtreme 3 is dat deze ook een IP-code heeft voor stofdichtheid. Zo is de Xtreme 3 namelijk ook IP-6X stofvrij, en is deze daarmee volledig beschermd tegen indringing van stof.

Batterij

Beide JBL Xtreme speakers hebben een ingebouwde batterij die het mogelijk maakt om met een volle accu zo’n 15 uur muziek af te spelen over bluetooth. De batterijcapaciteit van beide speakers is dan ook gelijk: namelijk 36 Wh, ofwel 10000 mAh bij 3.6 Volt.

Een verschil is dat de JBL Xtreme 3 over USB-C oplaadt, en de Xtreme 2 over een ronde AC port. Ook is de Xtreme 3 sneller opgeladen, namelijk in 2.5 uur tegen de 3.5 uur van de Xtreme 2.

Daarnaast beschikken beide speakers over de zogenaamde ‘powerbank-functie’. Dat houdt in dat je de ingebouwde batterij van de bluetooth speaker kunt gebruiken om een ander apparaat, bijvoorbeeld je smartphone, op te laden. Hiervoor beschikken beide Xtreme speakers over een USB-A uitgang, waarmee je maximaal met 10 Watt (5V/2A) kunt opladen.

Bij de Xtreme 3 kun je daarnaast ook de USB-C port gebruiken om externe apparaten op te laden. Dat gaat maximaal met 7.5 Watt (5V/1.5A). Laadt je met de Xtreme 3 twee apparaten tegelijk op, dan is het totale  maximale laadvermogen 12.5 Watt (5V/2.5A).

Beide Charges hebben witte LED’s die de huidige batterijlading aangeven. Bij de Xtreme 2 zijn dit vijf ronde witte LED lichtjes, en bij de Xtreme 3 zitten er meerdere LED lichtjes in één langwerpig lampje. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij.

Tip: JBL Xtreme 3 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Xtreme 2 of JBL Xtreme 3 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Xtreme 2, of juist de JBL Xtreme 3 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

Beide bluetooth speakers zijn verkrijgbaar in meerdere kleuruitvoeringen. De JBL Xtreme 2 is beschikbaar in het zwart, blauw, groen, en rood, en ‘gunmetal’ (grijs). De Xtreme 3 is op dit moment beschikbaar in drie verschillende kleuren, namelijk in het zwart, blauw, en camo.

Beide speakers worden geleverd met een draagriem, voedingsadapter, handleiding, en een garantiebewijs.

Laatste update prijzen op deze pagina: 24 maart 2021.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Xtreme 2 of Xtreme 3? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend