HP Pavilion 15-eh1948nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP Pavilion 15-eh1948nd laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van HP‘s Pavilion-lijn. Maar is dit een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP Pavilion 15-eh1948nd: specificaties en eigenschappen

Hp Pavilion 15 Eh0900nd

Coolblue.nl €779 Product bekijken

De 15-eh1948nd is een nieuwe configuratie van de de Pavilion 15 serie van HP, en een opvolger van de populaire HP Pavilion 15-eh0948nd. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €779, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Het voornaamste verschil met de voorganger van deze laptop is dat deze een nieuwere AMD Ryzen processor bevat. Deze laptop maakt namelijk gebruik van de AMD Ryzen 5 5500U. Deze processor processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.1 GHz, met een maximale kloksnelheid 4.0 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een zeer krachtige processor, en is deze in de praktijk zelfs sneller dan veel processors van Intel‘s i7-serie, wat juist high-end processoren zijn. Dit is dus een erg krachtige processor, en een goede keuze bij dit budget.

In de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasking van alledaagse taken. Ook kan deze processor zwaardere software aan, zoals foto- en videobewerkingssoftware. De lagere standaard kloksnelheid van deze processor, maakt deze energiezuiniger dan de AMD Ryzen 5 4500U, de voorganger van de 5500U.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Ryzen 5 5500U is dat de Radeon Vega 7, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.8 GHz. Deze kan maximaal het gebruik van 4 schermen ondersteunen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 5 5500U en de Vega 7.

Kortom maakt de Radeon Vega 7 lichte gaming mogelijk. Ook recente titels kun je spelen, als je kiest voor lage video-instellingen. Je kunt dan meestal nog een prima speelbare framerate van tussen de 30 en 60 halen. Wil je een flink betere prestatie bij gaming? Kies dan voor een echte gaming laptop, met een dedicated videokaart. Ook bij dit budget is het mogelijk om een gaming laptop te vinden (zie aanraders).

Een andere gunstige eigenschap van deze laptop is dat deze een grote hoeveelheid geheugen heeft. Deze laptop heeft namelijk 16 GB aan RAM. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 15-eh1948nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor laptops van dit budget middelmatig. Bij typisch gebruik is deze hoeveelheid echter ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt een deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP Pavilion 15-eh1948nd heeft een beelddiagonaal van 15,6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel zorgt de Full HD resolutie en het IPS scherm voor een goede ervaring bij het kijken van video, zoals zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest gebruikte resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft een toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers (ontworpen door B&O), die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 2.07 kg is deze laptop iets zwaarder dan gemiddeld. Wel is deze met een dikte van 1.79 cm dunner dan gemiddeld. Verder is de laptop 36.02 cm breed, en 23.4 cm diep. De laptop is, zoals alle huidige Pavilion-laptops van HP, uitgevoerd in een combinatie van zilverkleurig kunststof en aluminium.

De laptop bevat een 41 Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 6 uur. Daarmee valt de batterijduur van deze laptop wat tegen, en kan deze het ook niet een volledige werk- of studiedag volhouden zonder deze bij te laden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, die ook DisplayPort 1.4 over USB ondersteunt, een USB-A port, en micro-SD kaartlezer, en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van de laptop zit nog een USB-A port. Verder vind je hier alleen de aansluiting voor de oplader, en een aansluiting voor een Kensington-slot.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €779 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €779? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP Pavilion 15-eh1948nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 780 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik een alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen.

1. De HP 15s-eq270nd: sneller en flink goedkoper!

De HP 15s-eq2740nd bevat krachtigere componenten dan de HP Pavilion 15-eh1948nd, en is daarnaast ook nog eens €150 goedkoper (€629 op Bol.com)!

Het belangrijkste voordeel van deze laptop is de krachtigere processor. In de HP 15s-eq2740nd zit namelijk de AMD Ryzen 7 5700U.

Dit is een processor met 8 processorkernen, en een maximale kloksnelheid van 4.3 GHz. Dat maakt deze flink krachtiger dan de Ryzen 5 5500U van de HP Pavilion 15-eh0948nd.

Wel heeft deze laptop dezelfde hoeveelheid geheugen (16 GB RAM) en opslagruimte (512 GB aan PCI-e SSD).

Verder gebruikt deze laptop ook een 15.6 inch scherm met de Full HD resolutie.

Kortom is deze laptop simpelweg een betere keuze voor het geld. Deze laptop is op dit moment verkrijgbaar voor €629 op Bol.com.

HP Pavilion 15-eh1948nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Omdat dit een nieuwe laptop is, zijn er nog géén klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Wel krijgen andere laptops van HP’s 15 inch Pavilion-serie hier vaak gunstige beoordelingen voor de bouwkwaliteit, de kwaliteit van het scherm, en van het toetsenbord. Een veel genoemd nadeel van laptops van deze serie is dat er maar twee USB-A ports beschikbaar zijn.

Kortom zijn de reviews van laptops van deze serie gunstig.

HP Pavilion 15-eh1948nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0196068828226), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP Pavilion 15-eh1948nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 12 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €779,00 28 juli 2023
Laagste prijs ooit: €779,00 28 juli 2023
Sinds 28 juli 2023

Laatste veranderingen:

€779,00 28 juli 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP Pavilion 15-eh1948nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP Pavilion 15-eh1948nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend