HP 15s-fq2710nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP 15s-fq2710nd laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 15s-fq2710nd: specificaties en eigenschappen

Hp 15s Fq2710nd

Bol.com €599 Product bekijken

De 15s-fq2710nd is een populaire samenstelling van de 15s serie van HP, en is op dit moment op Bol.com verkrijgbaar voor €599. Ook krijgt deze laptop hier het label ‘keuze van bol.com’. Maar wat zijn de eigenschappen van deze laptop, en wat kun je aan de hand daarvan verwachten?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar de processor. Deze heeft namelijk de grootste invloed op de snelheid van een laptop. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Dit is een processor van Intel’s middenklasse, en heeft vier processorkernen. Met een kloksnelheid van 2.4 tot 4.2 GHz is dit een snelle processor, en een goede middenklasser.

Bij het budget tot 600 euro zijn er echter nog snellere processors te vinden in laptops, zoals de Ryzen 5 4500U, die volgens benchmarks in de praktijk zo’n 15% sneller is. Wel zal ook de Intel Core i5-1135G7 altijd snel zal blijven bij het multitasking van alledaagse taken. Ook kan deze processor zwaardere software aan, zoals foto- en videobewerkingssoftware.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Intel Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe Graphics, een nieuwe GPU van Intel met een maximale kloksnelheid van 1.3 Ghz. Deze krachtige videochip is in staat om beeld op 4 schermen tegelijk te ondersteunen, en beeld in 4K weer te geven.

Ook is deze videochip krachtig genoeg voor lichte gaming. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de processor en bijbehorende GPU.

Kortom is het met de Inel Iris Xe G7 te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Je kunt bij veel games met lage, of de laagst mogelijke, grafische instellingen prima speelbare framerates (tussen de 30 en 60) halen. Meestal zul je daarvoor ook de resolutie iets omlaag moeten instellen, naar 720p of 900p. Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een dedicated videokaart een betere keuze.

Met 8 GB RAM heeft deze laptop een gemiddelde hoeveelheid geheugen voor laptops van dit budget. Werkgeheugen is belangrijk als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Ook helpt een grote hoeveelheid geheugen bij een betere prestatie bij multi-tasking.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 15s-fq2710nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een bovengemiddelde hoeveelheid. Met 512 GB geheugen zul je niet zomaar door je opslagruimte heen raken, ook niet bij jaren aan gebruik. Alleen als je erg veel foto’s en video’s maakt, en op je laptop op wilt kunnen slaan, is een hogere hoeveelheid gunstig. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP 15s-fq2710nd heeft een beelddiagonaal van 15.6. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is SVA. Dit is een variant van het veelgebruikte VA paneeltype. Dit is een paneeltype dat vaak een goed contrast heeft. Normale VA panelen hebben alleen minder goede kijkhoeken, maar bij SVA panelen zijn de kijkhoeken van het scherm verbeterd.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Dit is een middelmatige verversingssnelheid, maar voor het meeste gebruik prima geschikt. Voornamelijk bij gaming kan een hogere verversingssnelheid gunstig zijn.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het SVA scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het SVA scherm daarnaast zorgen voor een goed contrast.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft echter géén toetsenbordverlichting.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten. Ook vind je hier een vingerafdrukscanner, waarmee het ontgrendelen van de laptop sneller verloopt.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.69 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.79 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 35.85 cm breed, en 24.2 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van zilverkleurig kunststof.

De laptop bevat een batterij met een capaciteit van 41 Wh, en heeft een opgegeven batterijduur van 8 uur. Daarmee heeft deze laptop een gemiddeld lange batterijduur, en is deze hiermee in staat om het een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Een voordeel van deze laptop is dat deze fast-charging ondersteunt. Hiermee is de laptop na slechts 45 minuten op 50% van de maximale batterijlading.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C port, een micro-SD kaartlezer, en een koptelefoonaansluiting. Om een muis, toetsenbord, of datadrager aan te sluiten zijn er aan de linkerkant twee USB-A ports beschikbaar. Verder vind je hier alleen de aansluiting van de lader.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €599 op Bol.com. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €599? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 15s-fq2710nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 600 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de voordelen van deze keuze.

De HP 15s-eq1777nd: simpelweg beter!

Dit is een andere configuratie van dezelfde productlijn van HP. Deze laptop heeft dus exact dezelfde behuizing en afmeting.

Wel bevat deze krachtigere componenten dan de HP 15s-fq2710nd, én is op dit moment daarnaast ook nog eens 50 euro goedkoper. Je kunt deze laptop namelijk voor €549 bestellen op Bol.com.

In deze laptop vind je de AMD Ryzen 5 4500U, een 6-core processor die zo’n 15% sneller is dan de Intel Core i5-1135G7.

Een ander belangrijk voordeel is dat deze laptop twee keer zoveel geheugen heeft, namelijk 16 GB aan RAM.

De opslagruimte is gelijk aan de HP 15s-fq2710nd, namelijk 512 GB aan PCI-e SSD.

Ook het scherm heeft dezelfde afmeting en resolutie. Wel is er een ander paneeltype gebruikt, namelijk IPS. Dat is een paneeltype dat bekend staat op de nauwkeurige kleurweergave en de goede kijkhoeken.

Kortom is deze laptop simpelweg krachtiger, en daarnaast qua hardware simpelweg een betere keuze voor het geld. Interesse? Bekijk deze laptop dan op Bol.com.

HP 15s-fq2710nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 4.7/5 na 15 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord worden meerdere keren genoemd als voordeel.

Een aantal klanten noemt als nadeel dat de batterijduur in de praktijk wat lager is dan de opgegeven 8 uur.

Kortom zijn de reviews van deze laptop erg positief, en raden klanten deze laptop ook aan aan anderen.

HP 15s-fq2710nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697627859), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 15s-fq2710nd - Creator Laptop - 15.6 inch

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 15 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €472,99 13 juli 2023
Laagste prijs ooit: €472,99 13 juli 2023
Sinds 13 juli 2023

Laatste veranderingen:

€472,99 13 juli 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 15s-fq2710nd - Creator Laptop - 15.6 inch - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 15s-fq2710nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie