HP Pavilion 15-eh0948nd: goede laptop? Analyse & alternatieven!

Interesse in de HP Pavilion 15-eh0948nd laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP Pavilion 15-eh0948nd: specificaties en eigenschappen

Hp Pavilion 15 Eh0948nd Th

Coolblue.nl €719 Product bekijken

De 15-eh0948nd is een populaire samenstelling van de Pavilion serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €719, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de AMD Ryzen 5 4500U. Dit is een Processor van AMD’s middenklasse, met zes processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.3 GHz, met een maximale kloksnelheid 4.0 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een zeer krachtige processor, en is deze in de praktijk zelfs sneller dan veel processors van Intel‘s i7-serie, wat juist high-end processoren zijn. Dit is dus een erg krachtige processor, en een goede keuze bij dit budget.

In de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasking van alledaagse taken. Ook kan deze processor zwaardere software aan, zoals foto- en videobewerkingssoftware.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Ryzen 5 4500U is dat de Radeon Vega 6, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.5 Ghz. Deze kan maximaal het gebruik van 4 schermen ondersteunen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 5 4500U en de Vega 6.

Kortom is het met de Radeon Vega 6 mogelijk om te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Je kunt bij veel games met lage, of de laagst mogelijke, grafische instellingen prima speelbare framerates (tussen de 30 en 60) halen. Meestal zul je daarvoor ook de resolutie iets omlaag moeten instellen, naar Full HD (720p) of 900p. Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een dedicated videokaart een betere keuze.

Een andere gunstige eigenschap van deze laptop is dat deze een grote hoeveelheid geheugen heeft. Deze laptop heeft namelijk 16 GB aan RAM. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 15-eh0948nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt een deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP Pavilion 15-eh0948nd heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft een toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers (ontworpen door B&O), die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.75 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.79 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 36.2 cm breed, en 23.4 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van zilverkleurig kunststof en aluminium.

De laptop bevat een 41Wh Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 9 uur. Daarmee heeft deze laptop een íets bovengemiddeld lange batterijduur, en is deze hiermee in staat om het een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Een voordeel van deze laptop is dat deze fast-charging ondersteunt. Hiermee is de laptop na slechts 45 minuten op 50% van de maximale batterijlading.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, die ook DisplayPort 1.4 over USB ondersteunt, een USB-A port, en micro-SD kaartlezer, en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van de laptop zit nog een USB-A port. Verder vind je hier alleen de aansluiting voor de oplader, en een aansluiting voor een Kensington-slot.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €719 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €719? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP Pavilion 15-eh0948nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 730 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik drie laptops met betere eigenschappen en/of een betere prijs. Bij elke laptop noem ik de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

1. De HP 15s-eq2324nd: simpelweg beter!

De HP 15s-eq2324nd bevat krachtigere componenten dan de HP Pavilion 15-eh0948nd, én is iets goedkoper.

Deze laptop bevat namelijk een snellere processor: de AMD Ryzen 7 5700U.

Deze processor heeft 8 processorkernen, en een maximale kloksnelheid van 4.3 GHz. Daarmee is deze nieuwere processor flink krachtiger dan de Ryzen 5 4500U van de HP Pavilion 15-eh0948nd.

Wel is de hoeveelheid geheugen (16 GB) en de hoeveelheid en type opslagruimte (512 GB PCI-e SSD) gelijk.

Verder gebruikt deze laptop ook een 15.6 inch scherm met de Full HD resolutie.

Een ander klein voordeel is dat deze laptop over de nieuwste Wi-Fi standaard beschikt: Wi-Fi 6.

Kortom is deze laptop simpelweg een betere keuze voor het geld. Deze laptop is op dit moment verkrijgbaar voor €699 op Informatique.nl of €705 op Bol.com.

2. Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 (81Q002WMH): even krachtig, íets goedkoper

Met een prijs van €699 op Mediamarkt.nl is deze laptop van Lenovo een goed alternatief.

Hoewel deze laptop 30 euro goedkoper is, heeft deze grotendeels dezelfde hardware.

Zo heeft deze IdeaPad namelijk dezelfde Ryzen 5 4500U processor, ook 16 GB aan RAM, en een 512 GB PCI-e SSD.

Ook het scherm is gelijk: 15.6 inch, Full HD, en een IPS-paneel.

Een voordeel van deze laptop is de grotere batterij, met een 61 Wh capaciteit, en met een opgegeven batterijduur van 17 uur.

Een ander klein voordeel van deze laptop is deze betere draadloze communicatie. Zo heeft deze laptop Wi-Fi 6, en bluetooth 5.1.

Kortom is deze laptop door de iets lagere prijs en de paar gunstigere eigenschappen een betere keuze.

Wat je mogelijk een nadeel kunt vinden, is dat de laptop blauw van kleur is. Dat is een stuk minder neutraal dan de zilveren kleur van de HP Pavilion 15-eh0948nd.

3. Acer Swift 3 SF314-42-R2MP: betere keuze voor mobiel gebruik

Wil je de laptop vaak meenemen of onderweg kunnen gebruiken? Dan is de Swift 3 SF314-42-R2MP van Acer een betere keuze.

Deze laptop is bijna net zo krachtig als de HP Pavilion 15-eh0948nd. Zo heeft deze dezelfde processor (Ryzen 5 4500U), en ook een 512 GB PCI-e SSD.

Eén nadeel is de lagere hoeveelheid RAM: namelijk 8 GB in plaats van de 16 GB van de HP laptop.

Door het 14 inch Full HD scherm is deze laptop een stuk kleiner en lichter. De laptop weegt slechts 1.2 kg, en is slechts 32 cm breed en 22 cm hoog.

Ook gunstig bij mobiel gebruik is de grotere batterij van 48 Wh. Deze heeft een typische batterijduur van 11 uur.

Deze laptop kopen? Met de huidige prijs van €619 op Bol.com, is deze laptop ook zo’n 100 euro goedkoper. Deze laptop is ook beschikbaar op Alternate.nl, en Azerty.nl.

HP Pavilion 15-eh0948nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 9.0/10 na 96 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord krijgen veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en deze een goede batterijduur heeft.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Van de paar reviews die nadelen noemen, is het meest genoemde nadeel dat er maar 2 USB-A ports beschikbaar zijn. Verder wordt er meerdere keren aangegeven dat de aan/uit-knop op een onlogische plek zit. Ook noemt een enkele klant dat de plastic behuizing wat goedkoop aandoet.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP Pavilion 15-eh0948nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697051067), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP Pavilion 15-eh0948nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 13 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €849,00 15 oktober 2023
Laagste prijs ooit: €849,00 15 oktober 2023
Sinds 15 oktober 2023

Laatste veranderingen:

€849,00 15 oktober 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP Pavilion 15-eh0948nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP Pavilion 15-eh0948nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Oorspronkelijk gepubliceerd: 7 april 2021. Laatste update: 15 juli 2021.

Plaats een reactie

1 reactie op “HP Pavilion 15-eh0948nd: goede laptop? Analyse & alternatieven!”

Send this to a friend