HP 15s-fq2965nd laptop: goede koop? Beter alternatief!

Interesse in de HP 15s-fq2965nd laptop? Dit is een 15,6 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 15s-fq2965nd: specificaties en eigenschappen

Hp 15s Fq2965nd

Coolblue.nl €669 Product bekijken

De fq2965nd is een populaire samenstelling van de 15s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €669, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Processor (CPU), videochip of videokaart (GPU), en werkgeheugen

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Dit is een processor van Intel middenklasse, met 4 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.4 GHz, met een maximale kloksnelheid van 4.2 GHz.

Deze processor is snel bij het uitvoeren van alledaagse taken zoals tekstverwerken en webbrowsen, bij flinke multitasking, en is daarnaast ook geschikt voor sommige zwaardere software, waaronder Adobe Photoshop.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om beeld te genereren. Bij de Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe Graphics G7. Deze videochip ondersteunt ook het gebruik van meerdere beeldschermen, en weergave in de 4K resolutie.

Met deze videochip kun je daarnaast ook licht gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Intel Core i5-1135G7 en de Intel Iris Xe Graphics G7.

Kortom is het met de Intel Iris Xe Graphics G7 mogelijk om te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Om een vloeiende framerate van 30 frames per seconde te kunnen halen, zul je bij veel games dan wel moeten kiezen voor de laagst mogelijke video-instellingen. Daardoor zien de games er een stuk minder goed uit. Om echt goed te kunnen gamen, zul je moeten kiezen voor een laptop met een discrete videokaart.

Deze laptop bevat 8 GB RAM aan werkgeheugen, en heeft daarmee een gemiddelde hoeveelheid geheugen. Bij dit budget zijn er echter veel laptops met meer werkgeheugen beschikbaar. Meer RAM is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Opslag: opslagcapaciteit en opslagtype

Voor het opslaan van bestanden zit er in de HP 15s-fq2965nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Heeft je huidige laptop een SATA SSD? Dan zal het opvallen dat het laden en overzetten van bestanden flink sneller gaat met een PCI-e SSD. Als je oude laptop alleen een harde schijf (HDD) bevat voor opslag, is het snelheidsverschil nog groter.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een typische hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de HP 15s-fq2965nd heeft een beelddiagonaal van 15,6 inch. Daarmee heeft deze laptop een middelmaat schermafmeting voor laptops.

Deze middelmaat is populair omdat dit zorgt voor een redelijk goed werkcomfort, terwijl de laptop redelijk licht en compact blijft. Wel zorgt een groter scherm voor een beter werkcomfort, en is dat een goede keuze als je de laptop voornamelijk op één vaste plek wilt gebruiken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Dat is een normale verversingssnelheid, die prima geschikt is voor dagelijks gebruik. Een hogere verversingssnelheid is vooral gunstig bij gaming, omdat dat een vloeiender beeld mogelijk maakt.

De maximale felheid van het scherm is 250 nits. Daarmee is de felheid van het scherm middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel kun de laptop door de Full HD resolutie en het IPS scherm prima gebruiken bij het kijken van video’s, zoals TV series en films. Omdat de Full HD resolutie de meest voorkomende resolutie is bij video, kun je op dit scherm video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld. Ook zal het IPS paneel bij het kijken van video zorgen voor een goede kleurweergave.

Toetsenbord, webcam, microfoons en speakers

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt voeren.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht, materiaal

Met een gewicht van 1.69 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde.

Deze laptop is 1.79 cm dik, 35.85 cm breed, en 24.2 cm diep. Daarmee is de laptop redelijk dun en compact, en neem je deze gemakkelijk mee.

De behuizing van de laptop is grotendeels uitgevoerd in een zilverkleurig aluminium.

Batterij: batterijcapaciteit, accuduur, en opladen

De laptop bevat een batterij met een capaciteit van 41 Wh, en heeft een opgegeven batterijduur van 7,25 uur. Daarmee heeft deze laptop een middelmatige batterijduur, en is dit net niet genoeg om een gehele werk- of studiedag door te komen zonder de laptop op de lader aan te sluiten.

Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Connectiviteit en aansluitingen

Voor draadloos internet beschikt deze laptop over Wi-Fi 5. Daarnaast beschikt deze laptop ook over Bluetooth 4.2 om een draadloze verbinding te maken met andere apparaten.

De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad op het internet aansluiten.

Voor het aansluiten van een monitor, vind je aan de rechter zijkant van de laptop een HDMI 1.4 poort. Ook vind je hier een USB-C 3.2 port, een 3.5 mm koptelefoon-aansluiting,en een SD-kaartlezer.

Aan de linkerkant van de laptop zijn er twee USB-A ports beschikbaar. Verder zit hier alleen de aansluiting van de stroomadapter.

Meegeleverde software en accessoires

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €669 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €669? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 15s-fq2965nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 669 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De Lenovo Ideapad 3 15ALC6 82KU00MVMH: simpelweg beter!

Deze laptop van Lenovo is vanwege de betere componenten en de lagere prijs (€599 op Paradigit.nl) een flink betere keuze.

Ondanks dat deze laptop 70 euro goedkoper is, bevat deze toch flink krachtigere componenten.

Zo is de processor in deze laptop, de AMD Ryzen 5 5500U, volgens tests zo’n 30% sneller.

Ook heeft deze laptop twee keer zoveel werkgeheugen, namelijk 16 GB RAM.

De hoeveelheid en type opslag zijn gelijk. Zo bevatten beide laptops namelijk een PCI-e SSD van 512 GB.

Ook het scherm is gelijk: 15.6 inch, IPS paneel, en de Full HD resolutie.

Kortom is de Lenovo Ideapad 3 15ALC6 82KU00MVMH vanwege de betere componenten en de lagere prijs een betere koop. Je kunt deze laptop bestellen op Paradigit.nl.

HP 15s-fq2965nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 8.7/10 na 51 reviews.

Het voordeel dat het meest genoemd wordt in de klantreviews is de snelheid van deze laptop. Zowel in het gebruik, als bij het opstarten. Ook zijn veel klanten tevreden over het lichte gewicht en het uiterlijk van de laptop.

Het meest genoemde nadeel is de batterijduur. Deze valt volgens klanten te kort uit. Ook zijn een aantal klanten niet tevreden over hoe het toetsenbord aanvoelt.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP 15s-fq2965nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697650130), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 15s-fq2965nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 14 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €699,00 31 oktober 2023
Laagste prijs ooit: €699,00 31 oktober 2023
Sinds 31 oktober 2023

Laatste veranderingen:

€699,00 31 oktober 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 15s-fq2965nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 15s-fq2965nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend