De HP 14s-dq2950nd laptop: een goede koop? Beter alternatief!

Interesse in de HP 14s-dq2950nd laptop? Dit is een 14 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 14s-dq2950nd: specificaties en eigenschappen

Hp 14s Dq2950nd

Coolblue.nl €639 Product bekijken

De 342N1EA#ABH is een populaire samenstelling van de 14s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €639, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Processor (CPU), videochip of videokaart (GPU), en werkgeheugen

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Dit is een processor van Intel middenklasse, met 4 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.4 GHz, met een maximale kloksnelheid van 4.2 GHz.

Deze processor is snel bij het uitvoeren van alledaagse taken zoals tekstverwerken en webbrowsen, bij flinke multitasking, en is daarnaast ook geschikt voor sommige zwaardere software, waaronder Adobe Photoshop.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor, namelijk de Intel Iris Xe Graphics G7, om beeld te genereren. Deze videochip ondersteunt ook het gebruik van meerdere beeldschermen, en weergave in de 4K resolutie.

Met deze videochip kun je daarnaast ook licht gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Intel Core i5-1135G7 en de Intel Iris Xe Graphics G7.

Kortom is het met de Intel Iris Xe Graphics G7 mogelijk om te gamen, en kun je zelfs recente games spelen. Om een vloeiende framerate van 30 frames per seconde te kunnen halen, zul je bij veel games dan wel moeten kiezen voor de laagst mogelijke video-instellingen. Daardoor zien de games er een stuk minder goed uit. Om echt goed te kunnen gamen, zul je moeten kiezen voor een laptop met een discrete videokaart.

Deze laptop bevat 8 GB RAM aan werkgeheugen, en heeft daarmee een gemiddelde hoeveelheid geheugen. Meer RAM is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Opslag: opslagcapaciteit en opslagtype

Voor het opslaan van bestanden zit er in de HP 14s-dq2950nd een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Heeft je huidige laptop een SATA SSD? Dan zal het opvallen dat het laden en overzetten van bestanden flink sneller gaat met een PCI-e SSD. Als je oude laptop alleen een harde schijf (HDD) bevat voor opslag, is het snelheidsverschil nog groter.

De opslagruimte van 256 GB is voor een laptop van deze prijs niet hoog. Er zijn namelijk veel laptops beschikbaar de dubbele hoeveelheid opslagruimte, namelijk 512 GB.

Toch is 256 GB voor veel gebruikers voldoende, en zal dit bij typisch gebruik na een paar jaar nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de HP 14s-dq2950nd heeft een beelddiagonaal van 14 inch. Daarmee heeft deze laptop een klein formaat schermafmeting voor laptops.

Met deze compacte afmeting is deze laptop gemakkelijk mee te nemen, en erg geschikt voor mobiel gebruik. Wel zal een groter scherm een beter werkcomfort hebben.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Dat is een gemiddelde verversingssnelheid. Een hogere verversingssnelheid is vooral gunstig bij gaming, omdat dat een vloeiender beeld mogelijk maakt.

De maximale felheid van het scherm is 250 nits. Daarmee is de felheid van het scherm middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel zorgt de Full HD resolutie en het IPS scherm voor een goede ervaring bij het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS paneel hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Toetsenbord, webcam, microfoons en speakers

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht, materiaal

Met een gewicht van 1.46 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde.

Daarnaast is dit een dunne laptop, en is deze in dichtgeklapte toestand slechts 1.79 cm dik. Verder is de laptop 32.4 cm breed, en 22.5 cm diep.

De laptop is uitgevoerd in een zilveren behuizing, gemaakt van een combinatie van kunststof en aluminium.

Batterij: batterijcapaciteit, accuduur, en opladen

De laptop bevat een batterij met een capaciteit van 41 Wh, en heeft een opgegeven batterijduur van 7 uur. Daarmee heeft deze laptop een middelmatige batterijduur.

Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Connectiviteit en aansluitingen

Voor draadloos internet beschikt deze laptop over Wi-Fi 5. Daarnaast beschikt deze laptop ook over Bluetooth 4.2 om een draadloze verbinding te maken met andere apparaten. Daarmee loopt de laptop één versie achter op zowel de Wi-Fi en Bluetooth standaarden.

De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad op het internet aansluiten.

Voor het aansluiten van een monitor beschikt deze laptop over een HDMI poort aan de rechter zijkant. Ook vind je hier een koptelefoonaansluiting, twee USB-A 3.2 ports, en een USB-C port. Let op: deze USB-C port ondersteunt géén beeld over USB. Aan de rechterkant van de laptop vind je alleen nog een SD-kaartlezer.

Kortom is de hoeveelheid aansluitingen op deze laptop matig.

Meegeleverde software en accessoires

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €639 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €639? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 14s-dq2950nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 639 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De ASUS VivoBook 14 M413IA-HM899T: simpelweg beter!

Deze laptop van Asus is ronduit een betere keuze. Deze laptop bevat namelijk betere componenten, en is daarnaast ook nog eens 40 euro goedkoper (€599 op Bol.com).

Om te beginnen bevat deze laptop een krachtigere processor, namelijk de Ryzen 5 4500U, die in benchmarks ongeveer 10% sneller blijkt dan de Intel Core i5-1135G7.

Daarnaast heeft deze laptop twee keer zoveel werkgeheugen, namelijk 16 GB RAM.

Ook bevat deze Asus Vivo een SSD met twee keer zoveel opslagcapaciteit, namelijk een 512 GB PCI-e SSD.

De schermeigenschappen van beide laptops zijn gelijk. Beide laptops hebben een 14 inch IPS scherm met de Full HD resolutie.

Kortom is de ASUS VivoBook 14 M413IA-HM899T een flink betere koop. Je kunt deze laptop bestellen op Bol.com of Alternate.nl, voor €599.

HP 14s-dq2950nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 8.7/10 na 74 reviews.

De klanten noemen de laptop in de reviews snel, en door het 14 inch formaat en het lichte gewicht gemakkelijk mee te nemen. Daarnaast zwordt de batterijduur van 7 uur veel genoemd als voordeel.

Het meest genoemde nadeel is de bouwkwaliteit van de laptop. Veel klanten vinden de laptop niet stevig aanvoelen. Ook zijn een aantal klanten niet tevreden over hoe het toetsenbord aanvoelt.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP 14s-dq2950nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697651762), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 14s-dq2950nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €639,00 20 mei 2023
Laagste prijs ooit: €639,00 20 mei 2023
Sinds 20 mei 2023

Laatste veranderingen:

€639,00 20 mei 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 14s-dq2950nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 14s-dq2950nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend