Goedkope Xbox (One) Controller? Drie beste opties! (2023)

De officiële Xbox controller van Microsoft, die geschikt is voor zowel de Xbox One als de Xbox Series X en S, heet de Xbox Wireless Controller.

Dit is een dure controller, want de huidige prijs ligt rond de 60 euro. Zeker als je simpelweg een extra controller zoekt om af en toe een multiplayer game te spelen, is dit een flink bedrag.

Zoek je daarom een goedkoop alternatief? Naast de officiële controller van Microsoft zijn er gelukkig ook andere keuzes!

In dit artikel noem ik de drie beste goedkope Xbox controllers van dit moment. Dat zijn de:

Hieronder een korte vergelijking en meer informatie over deze drie goedkope controllers voor de Xbox One.

Tip: alle genoemde controllers geschikt voor de Xbox One werken ook op de nieuwe Xbox Series X|S!

PDP controller – dé goedkoopste Xbox One & Series X|S controller

De Xbox One controller van PDP is op dit moment dé goedkoopste Xbox One controller die je kunt kopen. Met een huidige prijs van €32,99 kost deze ongeveer de helft van de officiële Microsoft Xbox Wireless controller.

Pdp Goedkoopste Xbox ControllerPDP Xbox controller

Bol.com (€32,99)

Deze nieuwe uitvoering van de PDP controller is geschikt voor de Xbox One, maar ook voor de Xbox Series X en S.

De PDP controller is een officieel gelicentieerde controller, en mag daarom ook het Xbox-logo op de stick gebruiken. Daarmee heeft de zogenaamde ‘guide’-knop, ofwel de ‘Xbox’-knop ook het Xbox logo. Daarnaast heeft deze controller ook alle andere knoppen die de Microsoft Xbox Wireless controller heeft, en werkt deze verder precies hetzelfde.

Ook heeft deze controller, net als de Xbox Wireless Controller, twee ‘rumble motors’. Daarmee kan deze controller dus ook trillen, wat bij games vaak wordt gebruikt als feedback voor dingen die in-game gebeuren. Bijvoorbeeld als je in een schietspel wordt geraakt.

Wel zijn er ook een aantal verschillen. Zo is dit een bedrade controller, die je met de USB-A aansluiting op je Xbox One zult moeten aansluiten. Op de Xbox is deze controller volledig plug-and-play te gebruiken.

Ook kun je de controller gebruiken op je desktop PC of laptop. Sluit je deze aan op een Windows 10 of Windows 11 computer, dan zal deze plug-and-play werken. Gebruik je een oudere versie van Windows, dan zul je eerst een driver moeten installeren. Die kun je hier op de site van PDP vinden.

De draad van de controller is 2.4 meter lang, en daarmee dus redelijk lang. Zit je normaal verder dan 2.4 meter van de TV? Dan kun je gebruik maken van een USB verlengkabel (USB-A female to male), bijvoorbeeld deze.

Wel heeft de bedrade verbinding ook een voordeel: je zit namelijk niet vast aan een gelimiteerde batterijduur.

Voor het aansluiten van een koptelefoon of gaming headset, zit er op de controller een 3.5 mm jack aansluiting. Een voordeel op de Microsoft Xbox Wireless controller, is dat er op de PDP controller een extra knop zit, rechtsonder de rechter stick.

Door deze knop ingedrukt te houden, kun vervolgens met de vierpuntstoets het volume van de Xbox aanpassen, en het balans tussen het game en chatgeluid. Het voordeel is dat je zo niet eerst het menu hoeft te openen. Met de vierpuntstoets omhoog of omlaag pas je het volume aan, en met de vierpuntstoets opzij het geluidsbalans.

Ook de afmetingen en vorm van deze controller komen erg overeen met de officiële controllers van Microsoft. Als de normale controllers dus goed in de hand liggen, dan zal deze PDP Xbox One controller dus ook goed in de hand liggen.

Deze controller heeft antislip handgrepen, zodat je op de controller een goede grip hebt. De gehele plastic behuizing van de controller heeft een nette matte afwerking. De PDP controller is beschikbaar in wel 12 verschillende kleuruitvoeringen. Zo kun je onder andere kiezen uit een witte, grijze, of zwarte controller.

Vanwege de lage prijs en de vele overeenkomsten met de officiële controller, krijgt de PDP controller veelal positieve reviews van gebruikers. Deze controller bestellen? Bekijk het huidige aanbod en prijs dan op Bol.com of Amazon.nl.

Cosaux FM-08 – Xbox One controller: draadloos & goedkoop

Heb je liever een goedkope Xbox One controller die je wel draadloos kunt gebruiken? Dan is de Cosaux FM-08 een goede keuze. Deze controller kost ongeveer hetzelfde als de PDP controller, maar is draadloos te gebruiken.

Coseaux Goedkope Draadloze Xbox One ControllerCosaux FM-08 Gamepad

Amazon.nl (bekijk prijs)

Deze controller is niet gelicentieerd, en heeft dus nergens de Xbox-logo’s. Wel werkt deze controller met zowel de Xbox One als de Xbox Series X & S, en daarnaast ook op Windows 7, 8 en 10.

Deze controller heeft dezelfde knopindeling als de oorspronkelijke Xbox One controller, en bevat ook twee ingebouwde rumble motors voor vibratie-feedback.

Wel werkt de draadloze verbinding anders dan bij de Wireless Controller van Microsoft: je zult hiervoor namelijk de meegeleverde USB-A wireless dongle in je Xbox One moeten plaatsen, en vervolgens de ‘Home-knop’ ingedrukt moeten houden om verbinding te maken. Eenmaal verbonden, kun je de controller gebruiken om al je games te besturen zoals je gewend bent.

Het voordeel hiervan is dus dat je verder van je TV af kunt zitten dan bij een bedrade controller. De draadloze verbinding zou tot op zo’n 10 meter afstand moeten werken.

Het nadeel is dat deze controller daarom op een batterij werkt, die je dus ook moet opladen. In tegenstelling tot de AA-batterijen van de oorspronkelijke Xbox-controllers, heeft de Cosaux FM-08 een ingebouwde batterij, die je alleen kunt opladen via de micro-USB port aan de achterkant. Er wordt hiervoor een laadkabel meegeleverd.

De opgegeven batterijcapaciteit is 500 mAh, en zou goed moeten zijn voor zo’n 7 uur gamen.

Een nadeel van deze controller is dat er géén 3.5 mm jack aansluiting is. Zo kun je hier dus géén headphones, of oordopjes op aansluiten.

De controller heeft nagenoeg dezelfde vorm als de officiële Xbox controller. Aan beide kanten zit een rubberen grip-pad voor een goede grip op de controller. De rest van de controller is uitgevoerd in matte plastic, waardoor deze er netjes uitziet.

Deze controller kopen? Bekijk dan de huidige prijs op Amazon.nl. Deze controller krijgt daar veel positieve reviews. Toch zijn niet alle klanten positief, en wordt vooral het ontbreken van een koptelefoonaansluiting als nadeel genoemd.

Hori Pad Pro – goedkope maar goede Xbox One Controller

De Hori Pad Pro is zo’n 10 euro goedkoper dan de Microsoft Xbox Wireless Controller. Hoewel deze dus een stuk duurder is dan de twee voorgenoemde opties, is dit nog steeds een interessante optie.

Hori Pad Pro Xbox One ControllerHori Pad Pro

Bol.com (€49,99)

Deze controller heeft alle zelfde knoppen als de Xbox Wireless Controller, maar bevat daarnaast nog eens drie extra knoppen. Deze zitten onderaan op de controller. Met de rechter knop ingedrukt kun je het totale volume, en game/chat balans aanpassen. Met de D-pad (vierpuntstoets) omhoog en omlaag pas je het volume omhoog of omlaag aan, en met de knop naar links of rechts pas je het balans tussen game en chatgeluid aan.

De knop in het midden is een knop om de audio van de microfoon van een aangesloten headset mee te bedienen. Zo kun je deze hiermee aan of uitzetten, maar in combinatie met de D-pad ook de gevoeligheid hiervan aanpassen.

Met de linker knop kun je wisselen van verschillende gaming-profielen. Om een profiel in te stellen zul je een app moeten downloaden, die op de Xbox One, de Xbox Series consoles, én op Windows 10 beschikbaar is. Met deze app kun je maximaal 4 verschillende profielen instellen. Aan de hand van een kleuren-LED op de controller, kun je zien welke van de 4 profielen je gebruikt.

Bij elk profiel kun je de bediening van de controller aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld de functie van twee knoppen met elkaar omwisselen, maar ook de gevoeligheid van de triggers aanpassen.

Tijdens het gamen hoef je alleen nog op de profiel-knop te klikken om te wisselen tussen deze verschillende profielen. Daarmee heeft de HoriPad Pro dus meer instelbaarheid dan de standaard Xbox controller.

Net als de voorgenoemde twee opties, en de Microsoft Xbox Wireless Controller, bevat de Hori Pad Pro ook twee rumble-motors voor vibratie-feedback.

Een verschil is dat dit een bedrage controller is. De draad van de controller is 3 meter lang, en daarmee dus langer dan die van de PDP controller. Een verschil is dat deze draad niet afneembaar is. Wel zit er een zogenaamde ‘Quick-release’ op de kabel. Zo laat de kabel op deze plek los als er hard aan getrokken wordt, en kan daarmee schade voorkomen.

Ook de draad van deze controller sluit je aan via de USB-A aansluiting. Daarmee kun je deze dus ook gemakkelijk aansluiten en gebruiken op een laptop of PC. Wil je verder dan 3 meter van je TV zitten? Dan kun je ook gebruik maken van een USB verlengkabel (USB-A female to male), bijvoorbeeld deze.

Deze controller wijkt qua vorm meer af van de Xbox Wireless controller dan de twee voorgenoemde opties. Toch lijkt deze hier nog sterk op, en heeft deze een ergonomisch ontwerp. Aan de voorkant van de controller zit de 3.5 mm aansluiting voor een koptelefoon of een gaming headset.

De behuizing van de controller is uitgevoerd in matte zwart plastic. Deze controller is dan ook alleen in het zwart verkrijgbaar. Wel zitten er rond beide sticks een groen accent.

Kortom is de Hori Pad Pro een prima controller, die door de drie extra knoppen en de bijbehorende app zelfs meer functies heeft dan het origineel. Mogelijk vind je de bedrade aansluiting wel een nadeel.

Deze controller kopen? Deze is beschikbaar op Bol.com, Nedgame.nl, en Amazon.nl. De adviesprijs van deze controller is €49,99.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een goedkope Xbox One controller? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of een ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie