E-ink monitor kopen? Alle huidige opties! (2023)

Op zoek naar een e-ink monitor? Er zijn een aantal e-ink beeldschermen verkrijgbaar! In dit artikel bespreek ik de opties.

Dit zijn alle e-ink monitors die je op dit moment (2023) kunt kopen:

  1. Onyx Boox Mira: 13.3 inch grote portable e-ink monitor (portable)
  2. Onyx Boox Mira Pro: 25.3 inch grote e-ink monitor
  3. Dasung Paperlike 253:  beste e-ink monitor: 25.3 inch, met frontlights en ingebouwde speakers

Hieronder meer informatie over elke optie.

1. Onyx Boox Mira: 13.3 inch portable e-ink monitor

Boox Mira 13 3 Inch E Ink Monitor Src

Bol.com €799 Product bekijken

Onyx Boox is een merk dat ook bekend is van de Android e-readers. De Mira is de eerste e-ink monitor van het merk.

De Mira is een portable monitor – dus ook gemakkelijk mee te nemen als extra scherm voor bij je laptop. Zo kun je de Mira handig gebruiken als tweede scherm. Zo kun je op het scherm van je laptop kun je werken, terwijl je op de Boox Mira bronmateriaal of naslagwerk toont.

Dit scherm heeft een beelddiagonaal van 13.3 inch, en heeft daarmee dezelfde afmeting als het scherm van een kleine laptop. Het scherm heeft een resolutie van 2200×1560. Daarmee komt het scherm uit op een pixeldichtheid van 207 pixels per inch (PPI). Voor een monitor is dat een hoge pixeldichtheid, en is het beeld dus erg scherp.

Dit e-ink scherm is zwart-wit, en kan het beeld weergeven in 16 verschillende grijstinten. Ook beschikt het scherm over een frontlight, dat zowel in felheid als in kleurwarmte kunt verstellen.

Goed om te weten is dat het scherm ook een touchscreen is, waardoor je het scherm kunt bedienen met aanraking. Echter is het scherm niet geschikt voor gebruik met een stylus.

Om een beter idee te krijgen van hoe het scherm in de praktijk bevalt voor verschillende taken, waaronder tekstverwerking en het bekijken van video’s, kun je de onderstaande review bekijken.

Enigszins jammer is dat dit echt alleen een scherm is. Het is dus niet vrijstaand te gebruiken als e-reader. Er zit géén besturingssysteem op de Boox Mira, en het scherm heeft géén ingebouwde batterij. De Mira is dus alleen te gebruiken als beeldscherm, door deze aan te sluiten op bijvoorbeeld een laptop of PC.

Om de Mira aan te sluiten kun je gebruik maken van de mini-HDMI port of via de USB-C port. Er wordt zowel een mini-HDMI naar HDMI-kabel, als een USB-C naar USB-A kabel meegeleverd om het scherm aan te sluiten.

Voor mobiel gebruik is het handig dat je de meegeleverde beschermhoes om kunt klappen om deze te gebruiken om deze onder een hoek naar keuze neer te zetten. Voor thuisgebruik kun je het scherm ook op een standaard plaatsen. Aan de achterkant zitten namelijk VESA 75×75 schroefgaten, zodat je het scherm op een monitorvoet of monitorarm naar keuze kunt plaatsen. De benodigde schroeven om het scherm vast te zetten worden meegeleverd.

Kortom is de Mira een prima e-ink monitor, die vooral handig is als je een (extra) scherm zoekt voor mobiel gebruik. Bij thuisgebruik is de Mira 13.3 inch vooral handig als je een extra scherm wil gebruiken in plaats van papier, om naslagwerk op te weergeven. Als hoofdscherm is de Mira met 13.3 inch ietwat klein.

Is de Onyx Boox Mira de juiste e-ink monitor voor jou? Deze is in Nederland te bestellen op Bol.com, voor €799,99.

2. Onyx Boox Mira Pro: grote e-ink monitor (25.3 inch)

Onyx Mira Pro 25 3 Inch E Ink Monitor

Bol.com €1999,99 Product bekijken

Voorkeur voor een groter e-ink beeldscherm? De Onyx Boox Mira Pro is een groot e-ink beeldscherm. Met een beelddiagonaal van 25.3 inch, heeft dit scherm een iets grotere afmeting dan de meest voorkomende maat monitor (24 inch).

Met de resolutie van 3200×1800 pixels, is het scherm erg scherp. Het zwart-witte e-ink scherm kan de kleuren weergeven in 16 verschillende grijstinten. Een nadeel ten opzichte van het kleinere e-ink scherm van Onyx Boox, is dat dit scherm géén touchscreen is.

Ook ontbreekt een frontlight bij dit scherm. Wil je het scherm verlichten, dan raad ik aan gebruik te maken van een monitorlamp, oftewel een monitor light bar.

Wel een voordeel, is de hoeveelheid aansluitingen. Zo kun je namelijk een laptop of PC op dit scherm aansluiten over HDMI, mini HDMI, USB-C, of DisplayPort.

Het hele scherm heeft een aluminium behuizing, en wordt ook geleverd met een aluminium staander. Het scherm is op de staander in hoogte te verstellen, naar voren of achteren te kantelen, en te roteren van landschapsmodus naar portretmodus.

Om een beter idee te krijgen van het gebruik van dit scherm in de praktijk, kun je de onderstaande video-review bekijken. Hierin worden ook de verschillende instellingen voor de verversingssnelheid gedemonstreerd.

In de video is te zien dat de verversingssnelheid van het scherm verassend snel is, waardoor dit scherm een prima vervanger is voor een normale monitor.

Wil je geen gebruik maken van de meegeleverde staander, dan is dit scherm ook nog op elke monitorarm of muurbeugel die geschikt is voor VESA 75×75 te bevestigen.

Kortom is de Onyx Mira Pro een goede keuze als je een grote e-ink monitor zoekt. Deze e-ink monitor kopen? Je kunt deze bestellen op Bol.com voor €1999,99.

3. Dasung Paperlike 253: het beste inch e-ink beeldscherm (25.3 inch)

Dasung Paperlike 253 E Ink Beeldscherm

AliExpress.com €2844,77 Product bekijken

Een ander merk dat een e-ink monitor maakt van een 25.3 inch maakt, is Dasung. Deze monitor is minder goed beschikbaar in Nederland, en ook wat duurder. Wel heeft deze een aantal voordelen op de Boox Mira Pro.

Het scherm van de Dasung Paperlike 253 e-ink monitor is dezelfde als die van de Onyx Mira Pro. Zo heeft deze een resolutie van 3200×1800, en heeft het zwart-wit scherm de mogelijkheid om 16 verschillende grijstinten te tonen.

Dit scherm is ook géén touchscreen. Wel een voordeel op de Onyx Boox Mira Pro, is dat dit scherm wel een ingebouwde front-lights heeft. Deze schermverlichting is in te stellen in felheid en kleurwarmte.

Een ander voordeel is dat dit scherm ook ingebouwde stereo-speakers heeft, en daarom ook het geluid van een aangesloten laptop of PC zal afspelen. Wil je het geluid juist op een andere speakers of op een koptelefoon horen? Dan kun je gebruik maken van de 3.5 mm AUX port op het scherm om deze hierop aan te sluiten.

Nog een voordeel van dit scherm, is dat deze drie USB-A ports bevat, en daarom ook fungeert als een USB-hub. Om deze USB-hub functie te gebruiken, moet je wel je computer ook op de USB-B port van het scherm aansluiten met de meegeleverde kabel.

Wat betreft video-aansluiting heb je met dit scherm keuze uit een USB-C, HDMI, en DisplayPort ingang.

Ook de verstelbaarheid van dit scherm is beter dan die van de Boox Mira Pro. Zo is het scherm op de monitorvoet in hoogte te verstellen, het scherm naar voren en achteren te kantelen, van oriëntatie te veranderen (van landschap naar portretmodus), en om zijn eigen as te draaien.

Daarnaast is het scherm ook op een muurbeugel of monitorarm te plaatsen. Je kunt hiervoor elke VESA100×100 muurbeugel of monitorarm gebruiken.

Kortom is de Dasung Paperlike 253 daarmee de meest veelzijdige e-ink monitor die je op dit moment kunt kopen. Wil je dit scherm bestellen? Dat kan op AliExpress.com, voor €2844,77.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een e-ink monitor, of de genoemde producten? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring met een e-ink monitor die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie