HP ProBook 450 G9: trage laptops voor veel geld…

Hp Probook 450 G9Als je op zoek bent naar een zakelijke laptop, worden de ProBook laptops van HP vaak genoemd. De ProBook laptops van HP zijn namelijk  gericht op zakelijk gebruik. Maar wat maakt dat zo? En zijn deze laptops wel een goede keuze voor het geld?

In dit artikel licht ik de voordelen en nadelen van de HP ProBook laptops toe, en toe waarom ik niet snel zou kiezen voor de HP ProBook 450 G9 laptops, en waarom deze in mijn ogen absoluut géén aanrader zijn voor de prijs.

Wat zijn de voordelen van een HP ProBook 450 G9 (zakelijke) laptop?

De ProBook laptops van HP zijn gericht op zakelijk gebruik. Maar waar blijkt dat uit? Hieronder lees je meer over de eigenschappen die een HP ProBook hebben die dit een laptop maakt voor zakelijk gebruik.

Een ‘Pro’ versie van Windows 10 of 11

HP ProBook laptops hebben Windows 10 Pro of Windows 11 Pro. Dit zijn de belangrijkste voordelen van Windows 10 Pro:

 • Toegang tot BitLocker, waarmee je bestanden kunt versleutelen. Dat heb je alleen nodig als je met zeer vertrouwelijke data werkt.
 • Remote Desktop: dit heb je nodig om vanaf een andere locatie (bijvoorbeeld thuis) te verbinden met een (desktop) computer op kantoor, zodat je bij alle programma’s en bestanden van de computer op kantoor kunt.
 • Windows update for Business: hiermee heb je nauwkeurige controle over welke Windows-updates er wel of niet worden geïnstalleerd. Zo kan je bedrijf eerst testen of een Windows 10 update geen problemen veroorzaakt voor de bedrijfsinfrastructuur voordat de update wordt uitgevoerd.

Een Pro versie van Windows kan dus handig zijn, maar niet elk (klein) bedrijf heeft meteen een ‘Pro’ versie van Windows nodig. Ook voldoende andere laptops beschikbaar met Windows 10 Pro.

Stevige behuizing van aluminium

Een voordeel van de HP ProBooks is dat ze een stevige behuizing hebben, die grotendeels uit aluminium bestaat. Dat maakt de laptops net wat steviger dan laptop met een plastic behuizing. Het voordeel is echter vooral dat dit er beter uitziet, en luxer aanvoelt. Dit houdt echter niet in dat de laptop beter bestand is tegen stoten en vallen – daarvoor zijn er weer speciale rugged laptops beschikbaar.

Kortom is de aluminium leuk, maar niet strikt noodzakelijk voor zakelijk gebruik, en zal een aluminium laptop ook kapot gaan bij vallen.

Morsbestendig toetsenbord

Drink je ook zoveel koffie tijdens je werk? Dan is het goed om te weten dat je dit rustig over je laptop kunt knoeien, want het toetsenbord is knoeibestendig, dus waterdicht.

De nadelen van een HP ProBook laptop: te duur of te traag langzaam

Het belangrijkste nadeel van HP ProBooks is de extreem hoge prijs. Voor hetzelfde bedrag kun je, als je onder andere laptop merken en productseries zoekt, véél snellere en krachtigere laptops vinden.

Kies je een niet al te dure HP ProBook laptop, bijvoorbeeld tot 800 euro, dan is dit veelal een laptop met een relatief langzame processor, weinig werkgeheugen, en opslagruimte. Lees verder voor een voorbeeld, en vergelijking met een laptop van een ander merk.

HP ProBook alternatieven: betere keuzes voor je geld

Om duidelijk te maken dat de HP ProBook laptops echt geen krachtige laptops zijn voor de prijs, zal ik hier een HP ProBook laptop vergelijken met alternatieve laptops van dezelfde prijscategorie.

HP ProBook 450 G9 – 6F221EA

Om te beginnen ging ik naar Coolblue.nl, en keek ik eens wat een populaire HP ProBook laptop is. Op deze pagina op Coolblue.nl vind je alle HP ProBook 450 modellen, gesorteerd op populariteit. Helemaal bovenaan, dus de populairste optie, vind ik op dit moment de HP ProBook 450 G9 – 6F221EA.

Hp Probook 450 G9 Zakelijke Laptop

Deze laptop kost €1099, en heeft de volgende eigenschappen;

 • een 15.6 inch monitor met 1920×1080 resolutie
 • IPS scherm met 250 nits felheid
 • Intel Core i5-1235U processor
 • geen discrete videokaart
 • 16 GB RAM
 • 512 GB SSD
 • 7 uur batterijduur (42 Wh)
 • Windows 10 Pro
 • Aluminium behuizing
 • Toetsenbord met numpad, zonder toetsenbordverlichting

Daarnaast geeft Coolblue.nl deze laptop zelfs de ‘Coolblue’s Keuze’-notering, met het bijschrift. ‘Onze favoriet voor een zakelijke laptop tot 1200 euro’. Ok dan. Ik weet in ieder geval dat dit niet mijn favoriet zou zijn voor deze prijs. De beste laptops tot 600 euro hebben meestal vergelijkbare eigenschappen.

Lenovo IdeaPad 5 Pro als alternatief op HP ProBook 450 G9

Als ik op zoek ga naar een zakelijke laptop van maximaal 1100 euro, kom ik namelijk ook deze laptop tegen: de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500X3MH) op MediaMarkt.nl en Lenovo.com, voor €949.

Lenovo Alternatief Op Hp Probook 450 G9

Deze laptop heeft de volgende eigenschappen:

 • een 16 inch monitor met 2560×1600 resolutie
 • IPS scherm met 350 nits felheid
 • AMD Ryzen 7 5800H processor
 • 16 GB RAM
 • GeForce GTX 1650 discrete videokaart
 • 1TB (1000 GB) SSD
 • 10 uur batterijduur (75 Wh)
 • Windows 11 Home – wil je Windows 11 Pro, dan koop je dit los voor €99 op Amazon.nl.
 • Aluminium behuizing
 • Toetsenbord met numpad, mét toetsenbordverlichting

Deze laptop is ruimschoots de betere keuze. Het scherm heeft een flink hogere resolutie, en met de 16:10 beeldverhouding ook meer verticale werkruimte; wat erg handig is bij productief gebruik. Ook heeft het scherm een hogere maximale felheid. De hoeveelheid werkgeheugen is hetzelfde: beide hebben 16 GB RAM.

De processor, Ryzen 7 5800H, volgens benchmarks 20% sneller. Belangrijk voordeel van de IdeaPad Pro is dat deze laptop ook een discrete videokaart bevat, waardoor deze flink betere prestaties levert in grafische taken. Daarnaast heeft deze laptop twee keer zoveel opslagruimte, en een 3 uur langere batterijduur. Verder beschikt de laptop ook over een aluminium behuizing, en is het daarnaast een klein voordeel dat de IdeaPad laptop ook een toetsenbordverlichting heeft.

Enige nadeel voor zakelijk gebruik is Windows 11 Home, maar voor €99 koop je Windows 11 Pro op Amazon.nl. Met de laptop plus Windows 11 Pro licentie ben je nog steeds €50 goedkoper uit dan de HP ProBook.

Asus VivoBook 15 OLED K513EA-L11387W

Asus Vivobook 15 Oled K513ea L11387w

Een ander goed alternatief op dit moment is de Asus VivoBook 15 OLED K513EA-L11387W die te koop is op Bol.com voor €905. Ook deze laptop heeft flink  betere eigenschappen dan de HP ProBook 450 G9 6F221EA.

Dit zijn de eigenschappen van deze laptop:

 • een 15.6 inch monitor met 1920×1080 resolutie
 • OLED scherm met 600 nits felheid
 • Intel Core i7-1165U processor
 • 16 GB RAM
 • geen discrete videokaart
 • 1TB (1000 GB) SSD
 • 42 Wh batterij
 • Windows 11 Home – wil je Windows 11 Pro, dan koop je dit los voor €99 op Amazon.nl.
 • Kunststof behuizing
 • Toetsenbord met numpad, mét toetsenbordverlichting

Deze laptop heeft een flink beter scherm, namelijk een OLED-scherm, dat een perfect contrast heeft. Ook is de maximale felheid van het scherm meer dan twee keer zo hoog, en heeft het scherm een kleurbereik van 100% van de DCI-P3 kleurruimte, waardoor dit een veel betere keuze is voor iedereen die aan fotobewerking of design doet.

De processor, de Intel core i7-1165G7, is volgens benchmarks zo’n 6% sneller. De hoeveelheid RAM is gelijk, maar de opslagruimte van deze laptop is twee keer zo groot als die van de HP ProBook. Wat betreft batterijcapaciteit zijn beide laptops gelijk. Een klein nadeel is de kunststof behuizing, maar dit maakt de laptop wel zo’n 100 gram lichter.

Deze laptop wordt geleverd met Windows 11 Home, maar nadat je voor €99 een licentie koopt op Amazon.nl, ben je met deze laptop én Windows 11 Pro nog steeds bijna zo’n 100 euro goedkoper uit.

Andere alternatieven?

Hierboven noem ik slechts twee voorbeelden, maar dit is wel wat ik eigenlijk steeds tegenkom. De HP ProBooks zijn gewoon geen krachtige laptops voor de prijs. Zoek zelf eens naar een beter alternatief, bekijk mijn huidige aanraders hier, of vraag me hieronder om een aanrader voor jouw budget en eisen.

Het aanbod en de prijzen van laptops veranderen snel, dus het kan dat de bovengenoemde opties niet meer beschikbaar zijn. Maar: het is eigenlijk altijd mogelijk om een flink betere laptop te vinden voor de prijs dan de HP ProBook 450 G9 laptops, want die zijn consequent te duur.

Conclusie: geen aanrader voor de prijs

Kortom kan ik de HP ProBook 450 G9 laptops niet aanraden voor de prijs waarvoor ze worden verkocht. Alleen als je verwacht dat je drinken op het toetsenbord van je laptop zal knoeien, biedt een HP ProBook met zijn waterdichte toetsenbord een unieke meerwaarde.

Heb je nog vragen over de HP ProBook 450 G9 laptops, of alternatieven hiervoor? Stel dan je vraag hieronder, dan help ik je verder.

Plaats een reactie

Send this to a friend