Laptop maakt veel lawaai? Drie mogelijke oplossingen!

Maak de ventilator van je laptop veel lawaai? Bij lawaai is de oorzaak een hard draaiende ventilator die probeert de laptop af te koelen. De ventilator blijft hard draaien tot de laptop is afgekoeld.

Wil je van dit vervelende geluid af? Er zijn drie goede oplossingen beschikbaar voor dit probleem. Hieronder ga ik verder in op deze oplossingen.

1. Onderhoud aan de hardware

Onderhoud aan de hardware is de beste oplossing, maar ook de moeilijkste om zelf uit te voeren. Bij laptops is het probleem vaak dat de binnenkant langzaam volraakt met stof. Stof blokkeert de luchtstroom in de laptop, waardoor deze minder goed zijn warmte kwijt kan. De ventilator zal dan harder gaan draaien dan normaal in een poging om de laptop toch af te kunnen koelen.

De oplossing is dus om de laptop open te maken, en handmatig stof aan de binnenkant van de te verwijderen. Hoe snel en gemakkelijk dit uit te voeren is, hangt erg af van welke laptop je hebt. Als je de laptop eenmaal open hebt, kun je ook gelijk de koelpasta (thermal paste) vervangen. Koelpasta zorgt voor een verbinding die warmte kan geleiden. Zo zal de warmte van de CPU (processor) naar een plek worden geleid waar de ventilator er lucht langs kan blazen om dit af te koelen.

Je kunt dit onderhoud zelf uitvoeren, of laten uitvoeren door een reparateur. Wil je dit zelf uitvoeren? Zoek eerst het modelnummer van je laptop op. Met dit modelnummer kun je op het internet vaak vinden hoe je deze laptop open kunt maken om dit onderhoud uit te voeren. Een goede site met complete reparatiegidsen voor verschillende problemen is ifixit.com.

Een andere oplossing om stof te verwijderen is het gebruik van perslucht, waarmee je het stof uit de laptop kunt blazen. Geschikte perslucht is online te koop voor zo’n 12 euro per bus. Het voordeel van perslucht is dat je de laptop niet open hoeft te schroeven. Het nadeel is dat je met perslucht meestal niet alle stof uit de laptop kunt wegblazen.

2. Softwarematige oplossingen

De processor en grafische chip van de laptop worden vooral warm bij een zware belasting. Het draaien van zware software, of veel programma’s tegelijk, zorgt deze zware belasting. Als gevolg zal de ventilator hard beginnen te draaien. Voorbeelden van zware software zijn bijvoorbeeld; foto- en videobewerkingssoftware, virusscanners, en games.

Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat je laptop zwaar wordt belast door software:

  • Om zeker te weten dat bepaalde software niet draait, kun je deze volledig deïnstalleren.
  • Veel software draait in de achtergrond zonder dat je het door hebt. Deze programma’s worden opgestart bij het opstarten van je laptop. Je kunt veel van deze programma’s uitschakelen, zodat deze niet worden opgestart als je de laptop opstart. Instructies voor het aanpassen van opstartprogramma’s in  Windows 10 vind je hier.
  • Je kunt in Windows handmatig programma’s stoppen met het uitvoeren van de huidige taak met de Task Manager.

Weet je niet welke software je wel of niet nodig hebt? Je kunt dan op de site shouldiremoveit.com programma’s opzoeken. Deze site geeft voor elk programma aan wat het doet, en of je dit programma het beste kunt behouden, of beter kunt verwijderen.

Ook is het mogelijk dat je laptop wél lawaai maakt, maar niet warm wordt. Als dat het geval is, kun je een programma installeren waarmee je zelf de snelheid van de ventilator aan kunt passen. Het meestgebruikte programma om dit te doen is SpeedFan. Met dit programma zie je de temperaturen van je laptop zoals deze worden uitgelezen door de ingebouwde sensoren, en de snelheid waarmee je ventilators draaien. Met de juiste instellingen kun je handmatig de snelheid van de ventilators verlagen, waardoor het lawaai ook flink zal afnemen.

Let op: gebruik op eigen risico. Alleen als je laptop niet overhit raakt, en de ventilators onnodig hard draaien! 

3. Gebruik een laptopkoeler

De laastste mogelijkheid is om gebruik te maken van een laptopkoeler. Een laptopkoeler is een verhoging waar je de laptop op kunt zetten, met één of meer ingebouwde ventilators om de laptop van buitenaf extra af te kunnen koelen.

Door de extra luchtstroom langs je laptop koelt je laptop sneller af. Door de laptopkoeler hoeft de ingebouwde ventilator minder hard te blazen, en stop daarmee ook het lawaai van je laptop.

Laptopkoeler kopen? Mijn aanrader is de Cooler Master NotePal XL (productnummer R9-NBC-NXLK-GP). Deze laptopkoeler wordt door klanten en reviewwebsites zeer positief beoordeeld op koelprestaties, en maakt zelf bij het koelen geen lawaai.

De NotePal XL is een laptopkoeler van Cooler Master, een bekende fabrikant van computercomponenten. Deze laptopkoeler bevat een grote ventilator met een diameter van 23 centimeter. Om de ventilator te voorzien van stroom, zul je deze met een USB-kabel moeten aansluiten op je laptop.

Eenmaal via USB aangesloten kun je de ventilator met een knop aan de achterzijde aan- of uitschakelen. Ook kun je de snelheid van de ventilator aanpassen – tussen de 600 en 1000 RPM.

Daarnaast werkt deze laptop koeler ook meteen als USB-hub. Aan de linker achterzijde zitten drie USB 2.0 aansluitingen. Alles dat je op deze USB-poorten aansluit werkt meteen op je laptop. De Cooler Master NotePal XL is 37.9 cm breed, 30.5 cm diep, en 4.7 cm hoog. Ook kun je gebruik maken van de uitklapbare pootjes om deze laptopkoeler onder een grotere hoek neer te zetten.

Klanten zijn erg positief over deze koeler. Op Bol.com is de gemiddelde beoordeling na 21 reviews 4.45/5 sterren. Op Alternate.nl heeft deze koeler op dit moment 8 beoordeling, die dit product allemaal met 5/5 sterren beoordelen.

Ook de reviewwebsite Laptopmag.com beoordeelt deze laptopkoeler met 4/5 sterren. De genoemde voordelen zijn de goede koeling, en het feit dat de koeler geschikt is voor laptops tot en met 17 inch. Het enige nadeel dat wordt genoemd is dat deze laptopkoeler groot uitgevoerd is.

Liever een kleinere laptopkoeler? Kies dan voorde Coolermaster NotePal X-Slim II. Dit is de kleinere uitvoering van de NotePal laptopkoeler van Cooler Master. Je kunt deze voor 29 euro bestellen op Mediamarkt.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Is het je gelukt om je laptom minder luidruchtig te maken? Laat het me weten door hieronder je reactie achter te laten!

Plaats een reactie

1 reactie op “Laptop maakt veel lawaai? Drie mogelijke oplossingen!”

  1. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Mijn laptop maakt een zoemend geluid, mogelijk is dit stof. Ik hoop dat ik hem zelf open kan maken, anders zal ik een reparatiecentrum opzoeken om mijn laptop te laten repareren. Een laptopkoeler is ook een goede tip, maar liever fiks ik het probleem in mijn laptop.

    Beantwoorden
Send this to a friend