Beste game monitor voor PS5? Vier beste keuzes & waarom!

Beste Monitor Ps5 Th

Op zoek naar de beste gaming monitor voor de Sony PlayStation 5?

De PS5 is een krachtige gaming console, die je in staat stelt om te gamen in 4K resolutie met HDR, en hierbij 120 beeldjes per seconde weet te genereren.

Om de console optimaal te benutten, en om bij (online) gaming zo goed mogelijk te presteren, kies je dus de best mogelijke monitor met ondersteuning van deze eigenschappen, die daarnaast ook zo snel mogelijk het beeld op het scherm toont (lage input lag).

Meteen de beste monitoren van nu bekijken?

Dit zijn de vier beste PS5 gaming monitoren van 2023:

Hieronder vind je eerst meer uitleg over de eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een PS5 gaming monitor. Daarna vind je meer informatie over elke aanbevolen monitor, en waarom dit een goede keuze is voor PS5 gaming.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van monitoren? Bekijk dan de monitor koopgids!

Welke game monitor voor PS5 kopen? Let op deze eigenschappen!

Het grote voordeel van de PlayStation 5 is dat deze je games in 4K resolutie kan afspelen, met een verversingssnelheid van maximaal 120 Hz. Daardoor zijn de games scherper, en is het beeld vloeiender. De beste gaming monitor voor een PlayStation 5 heeft zelf dan ook de 4K UHD resolutie, en een verversingssnelheid van 120 Hz of meer.

Daarnaast kan de PlayStation 5 ook beeld in 8K genereren, met maximaal een verversingssnelheid van 60 Hz.

Om zoveel data van de console over te brengen naar de monitor, heb je een monitor met ondersteuning voor HDMI 2.1 nodig. Dat is een AV-aansluiting met een bandbreedte die genoeg is voor het overbrengen van 4K beeld met 120 frames per seconde, of 8K beeld met 60 frames per seconde. Let bij het kiezen van een scherm voor je PS5 er dus op dat het beeldscherm over HDMI 2.1 beschikt.

Ook ondersteunt de PS5 gaming in HDR, ofwel ‘High Dynamic Range’, ofwel een groter kleurbereik. Zo zullen de kleuren er realistischer en beter uitzien. Om het grote kleurbereik dat de PS5 genereert ook te weergeven, moet de monitor dus ook over HDR ondersteuning beschikken.

Een andere belangrijke eigenschap is de ondersteuning van een variabele verversingssnelheid, ofwel Variable Refresh Rate, kortweg VRR. Hierdoor wordt de werkelijke verversingssnelheid van de monitor aangepast op de output van de console. Zo wordt een schokkend beeld en screen tearing tegen gegaan.

De PlayStation 5 gebruikt HDMI Forum VRR. Daarmee zal elke monitor met HDMI 2.1 deze vorm van VRR ondersteunen. Twee andere uitvoeringen van VRR zijn AMD’s FreeSync en Nvidia’s G-Sync, die ook door veel gaming monitors worden ondersteunt. Ondersteuning van FreeSync of G-Sync kan gunstig zijn als je de monitor ook wil kunnen gebruiken voor PC gaming.

Verder is een lage input lag altijd een belangrijke eigenschap voor een gaming monitor. Met een lage input lag zal het beeld dat de console genereert sneller op het scherm te zien zijn. Zo zie je eerder wat er gebeurt, en kun je hier sneller op reageren.

Nu je weet waar je op kunt letten bij het kopen van de beste PS5 TV, noem ik hieronder goede keuzes aan de hand van deze eigenschappen.

Samsung Odyssey Neo G8 S32BG85: dé beste PS5 game monitor!

Samsung Odyssey Neo G8 S32bg85 Beste Ps5 Monitor

Beste prijs op moment van schrijven: €1299. Bekijk huidige prijs: Azerty.nl, Bol.com, Coolblue.nl.

De Samsung Odyssey Neo G8 is simpelweg dé beste gaming monitor voor PS5 gaming. Deze voldoet met gemak aan alle vereisten om de PlayStation 5 optimaal te benutten, maar gaat op een aantal andere vlakken nog nét even verder.

Om te beginnen is dit een 4K monitor, met een verversingssnelheid van maximaal 240 Hz. Daarmee ondersteunt deze monitor dus de 4K resolutie van de PlayStation 4, en heeft deze een maximale verversingssnelheid die zelfs twee keer hoger ligt dan de 120 Hz output van de PlayStation 5.

De extra hoge verversingssnelheid kun je niet benutten met de PS5, maar kan wel handig uitkomen als het scherm ook wil kunnen gebruiken voor PC gaming.

Het scherm ondersteunt HDR10+ gaming content, en kan de HDR output van de PS5 dus weergeven.

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 32 inch. Daarmee is dit een flink groot scherm, dat zorgt voor een goede immersie bij gaming. Daarnaast zorgt deze afmeting ervoor dat de 4K resolutie ook duidelijk voor extra scherpte zorgt.

Als het scherm op je bureau staat is het scherm daarnaast ook weer niet zo groot dat je echt nekbewegingen moet maken om de uiteinden van het scherm te bekijken. Ook zorgt de lichte curve van het scherm voor een natuurlijkere en comfortabelere weergave.

Het gebruikte paneeltype van het scherm is VA. Dit staat bekend om het goede contrast. De reviews en test (1, 2, 3) van dit scherm noemen ook allemaal het zeer goede contrast van de Neo G8 als voordeel. Het goede contrast wordt verbeterd door middel van Full-Array Local Dimming (FALD), waardoor backlights op donkere delen van het scherm uitgaan.

De opgegeven typische felheid van het scherm is 350 nits, en daarmee ook bovengemiddeld hoog. Bij HDR content wordt er een zeer hoge maximale felheid van 2000 nits gehaald. Kortom is de felheid van het scherm ook erg goed.

Verder is het gunstig dat het scherm een flink groot kleurbereik heeft. Zo heeft het scherm een dekking van 95% van de DCI-P3 kleurruimte.

Wat betreft inputs zijn er twee HDMI 2.1 ports beschikbaar, en kun je daarnaast ook gebruik maken van de DisplayPort ingang. Met HDMI 2.1 wordt ook VRR ondersteunt, wat ‘screen tearing’ tegengaat bij gaming.

Een laatste gunstige eigenschap voor gaming is de zeer lage input lag van het scherm. Uit de test van Rtings blijkt de input lag slechts 5.1 milliseconde te zijn in de 120 Hz modus die je gebruikt bij PS5 gaming.

Kortom is dit een monitor die ruim voldoet aan alles dat je nodig hebt om optimaal te gamen met de PlayStation 5. De 120Hz, 4K HDR content van de PS5 wordt ruimschoots ondersteunt. Daarnaast heeft het scherm een zeer goed contrast, hoge felheid, en een prima kleurbereik. Verder is de lage input lag gunstig, en kun je door het formaat en de lichte curve van dit scherm urenlang comfortabel gamen op dit scherm.

Dit scherm bestellen? Bekijk huidige prijs: Megekko.nl, Azerty.nl, Bol.com, of Coolblue.nl.

Sony Inzone M9: Sony’s eigen (zeer goede) PS5 monitor!

Sony Inzone M9 Playstation 5 Scherm

Beste prijs op dit moment: €1069. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Coolblue.nl, of vergelijk alle prijzen.

Sony noemt dit Inzone M9 beeldscherm niet direct een PlayStation 5 beeldscherm, maar het duidelijk dat deze daar zeker voor bestemd is. Het scherm voldoet aan alle eigenschappen voor optimaal gamen met de PlayStation 5, en heeft daarnaast een bijpassend uiterlijk.

Zo is het scherm uitgevoerd in hetzelfde kleurschema als de PlayStation 5, namelijk zwart met wit. Het scherm is in hoogte verstelbaar en kantelbaar. Het is een kleiner scherm dan de voorgenoemde optie van Samsung, met een 27 inch beelddiagonaal. Een ander verschil is dat dit een plat scherm is.

Het is een 4K scherm, met een maximale verversingssnelheid van 144 Hz, waarmee het scherm zelfs nog meer beeldjes kan weergeven dan de 120 beeldjes per seconde die de PlayStation 5 kan genereren.

De Inzone M9 heeft twee HDMI 2.1 ingangen, en ondersteunt daarmee ook VRR. Ook wordt de HDR content van de PlayStation 5 ondersteund. Kortom voldoet het scherm aan alle eigenschappen voor optimale PS5 gaming.

Naast optimale gaming-prestatie zijn er meer belangrijke beeldeigenschappen. De felheid van het scherm is 400 nits bij typisch gebruik, en maximaal 600 nits bij HDR content. Dat is een prima felheid, maar minder dan dat van het eerder genoemde Samsung-scherm.

Het scherm gebruikt een IPS paneel. Dat type staat bekend om goede kleurechtheid en goede kijkhoeken. Ook het contrast is prima, en wordt bijgestaan door de Full-Array Local Dimming van het scherm. Verder is het kleurbereik van dit scherm hoog, met een dekking van 95% van de DCI-P3 kleurruimte.

Een laatste gunstige eigenschap voor gaming is de lage responstijd. Volgens deze test is dat slechts 4.8 ms bij 4K gaming met 120 Hz.

Verder is het gunstig dat het scherm ingebouwde speakers heeft, maar voor de beste geluidsweergave bij gaming kun een gaming headset aansluiten op de 3.5 mm audio-uitgang van het scherm. Heb je nog geen gaming headset? Dan heeft Sony ook nog eens deze bijpassende Inzone H9 gaming headset beschikbaar.

Kortom is de Sony Inzone M9 een zeer goede gaming monitor. Deze monitor is Sony’s eigen interpretatie van een gaming monitor voor de PlayStation 5, die voldoet aan alle eigenschappen voor optimale PS5 gaming. Daarnaast is de beeldkwaliteit van het scherm erg goed door het hoge contrast en felheid, en is het kleurbereik van het scherm goed.

Het scherm is verkrijgbaar voor iets meer dan 1000 euro. Je kunt hier alle huidige prijzen vergelijken.

Gigabyte M32U: goede 4K/144Hz HDR gaming monitor voor PS5!

Gigabyte M32u Goede Monitor Voor Ps5

Beste prijs op moment van schrijven: €749. Bekijk huidige prijs: Amazon.nl, Megekko.nl, Alternate.nl.

Goede gaming monitor voor de PS5 voor een lagere prijs? Dan is de Gigabyte M32U een goede keuze. Ondanks de lagere prijs voldoet dit scherm aan alle vereisten om optimaal te kunnen gamen met de PS5.

Zo is dit ook een 4K monitor, en heeft deze een verversingssnelheid van maximaal 144 Hz. Het scherm heeft daarnaast ondersteuning voor de HDR content van de PlayStation.

Een voordeel van dit scherm is de grote 32 inch afmeting, waardoor de 4K resolutie goed tot zijn recht komt. Wel is dit een plat scherm.

Het gebruikte paneeltype is IPS. De beeldkwaliteit van dit scherm is goed, maar is op een aantal vlakken minder gunstig dan de voorgenoemde opties. Zo is de contrastverhouding van het scherm , met 1000:1, middelmatig. Ook ontbreekt local dimming op dit scherm.

Verder is de maximale felheid niet heel hoog. Bij normaal gebruik is dat 350 nits, en bij HDR maximaal 400 nits. Ook is de kleurdekking van het scherm minder dan die van de twee voorgenoemde opties, maar met 90% van de DCI-P3 kleurruimte nog steeds goed.

Om je PS5 en een laptop of desktop PC aan te sluiten, zijn er twee HDMI 2.1 ports beschikbaar. Daarmee ondersteunt het scherm ook VRR om screen tearing tegen te gaan bij PS5 gaming.

Verder is er een DisplayPort-aansluiting, een USB-C port, en kun je een gaming headset aansluiten op de 3.5 mm AUX port. Ook kun je gebruik maken van de ingebouwde speakers (2×3 Watt) voor het geluid.

Kortom is dit een grote monitor die aan alle belangrijke vereisten voldoet voor PS5 gaming. Met de lagere prijs is de beeldkwaliteit wel iets minder dan bij de eerder genoemde, duurdere, monitors.

Deze monitor bestellen? Dat kan bij Amazon.nl, Megekko.nl, en Alternate.nl.

Iiyama G-Master GB2870UHSU-B1: goedkope monitor voor PlayStation 5!

Iiyama G Master Gb2870uhsu B1 Goedkope Ps5 Monitor Th

Beste prijs op moment van schrijven: €599. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Amazon.nl, Yorcom.nl.

Op zoek naar de goedkoopste monitor die voldoet aan alle eigenschappen om het gegenereerde beeld van de PS5 te weergeven? Dan is de Iiyama G-Master GB2870UHSU-B1 de beste koop.

Dit is namelijk het goedkoopste beeldscherm dat 4K HDR beeld kan weergeven met meer dan 120 Hz; de maximale refresh rate van dit scherm is namelijk 150 Hz.

Daarnaast heeft het scherm HDMI 2.1, en dus ondersteuning van VRR.

Het is een scherm met een beelddiagonaal van 28 inch, dat gebruik maakt van een IPS paneel. Daarmee heeft ook dit scherm een goede kleurnauwkeurigheid en goede kijkhoeken.

Het contrast van het scherm is 1000:1, dus middelmatig. Ook wordt er geen local dimming toegepast. De maximale helderheid is 400 nits bij gebruik van HDR.

Nast de HDMI-port, is er ook een DisplayPort aansluiting aanwezig. Ook kun je op de 3.5 mm AUX-port een gaming headset aansluiten, of gebruik maken van de 2×2 Watt ingebouwde speakers van het scherm voor geluid.

Kortom voldoet dit scherm aan alle eisen om het maximale uit je PS5 te halen, maar is de beeldkwaliteit wat minder indrukwekkend dan bij de voorgenoemde opties.

Dit beeldscherm kopen? Met een prijs van €599 is deze een stuk voordeliger dan de voorgenoemde opties. Je kunt dit scherm bestellen op Bol.com of Amazon.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een monitor voor je PS5? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde TV’s die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend