Chromebox kopen? De beste ChromeOS desktop PC’s! (2019)

Een Chromebox is een mini computer met het ChromeOS besturingssysteem van Google. Daarmee is dit het desktop alternatief op een Chromebook.

Met het ChromeOS besturingssysteem heb je toegang tot de diensten van Google, zoals de Chrome browser en Google Docs. Ook kun je meer apps downloaden via de Chrome Web Store en Google Play, zodat je daarnaast ook gebruik kunt maken van Android apps.

Door het lichte ChromeOS besturingssysteem en online opslag van je (Google Docs) bestanden, hoeft een Chromebox niet de krachtigste hardware te hebben om zijn voornaamste functies te vervullen.

Een voordeel van een Chromebox is dat je daarom flink goedkoper uit kunt zijn met een Chromebox dan met een Windows desktop PC. Daarnaast zijn Chromeboxes vaak klein en compact, en hebben ze een laag stroomverbruik.

Het nadeel is dat je geen software kunt installeren die niet in de Chrome Web Store of in Google Play staat. Ga dus eerst na of je met een Chromebox alle software kunt gebruiken die je nodig hebt. Zo niet, dan is een desktop PC met Windows of Mac een betere keuze.

Chromebox kopen? Er is veel keuze. Daarom heb ik een selectie gemaakt uit het huidige aanbod, en drie beste keuzes uitgezocht aan de hand van de specificaties en reviews:

Hieronder ga ik verder in op deze drie opties.

Acer Chromebox CXI3 (DT.Z0TEH.001) – beste Chromebox (i7)

Wat betreft hardware is deze Acer Chromebox CXI3 simpelweg de krachtigste optie. Dit is de enige Chromebox met een krachtige Intel Core i7 processor. In dit geval is dat de i7-8550U; een zeer snelle quad-core processor met een kloksnelheid van 1.8 tot en met 4.0 GHz. Daarmee is deze processor erg snel bij het typische gebruik van een Chromebox.

Acer Chromebox Cxi3 I7 Beste Chromebox

Acer Chromebox CXI3

Azerty.nl (€749)

Daarnaast bevat deze Chromebox 16 GB aan DDR4 RAM (geheugen), en is dit ook de enige Chromebox met zo’n grote hoeveelheid RAM. Voor bestandsopslag bevat deze Chromebox een SSD van met 64 GB aan opslagruimte.

Hoewel 64 GB de grootste hoeveelheid interne opslagruimte is die je kunt vinden op een Chromebox, is dit nog steeds redelijk beperkt vergeleken met de meeste desktop PC’s met Windows en Mac. Gelukkig maken veel apps gebruik van cloud-opslag, en is het daarnaast mogelijk om een externe harde schijf aan te sluiten.

Voor het aansluiten van een externe harde schijf of andere randapparatuur heeft deze Chromebox vijf USB 3.1 aansluitingen. Daarnaast is er ook één USB-C aansluiting beschikbaar.

Verder beschikt de Chromebox CXI3 over een HDMI-aansluiting, een SD-kaartlezer, en een AUX-aansluiting.

Deze Acer Chromebox is op het internet aan te sluiten met een ethernetkabel, of draadloos over Wi-Fi. Ook beschikt deze Chromebox over bluetooth 4.2.

Met de zeer beperkte afmetingen van deze computer, is dit zeker een mini-PC te noemen. De CXI3 is slechts 15.1 cm lang, 14.85 cm breed, en 4 cm dik. Het geheel weegt slecht zo’n 1 kg. Daarmee is deze computer gemakkelijk mee te nemen, of bijvoorbeeld gemakkelijk aan de achterzijde van een beeldscherm te bevestigen.

Deze Chromebox is in Nederland op dit moment alleen te koop op Azerty.nl. De huidige prijs is 749 euro. Er zijn op dit moment vier klantreviews over dit product te vinden. De gemiddelde reviewscore is op dit moment een 9.3/10.

Er wordt bij de Chromebox géén randapparatuur, zoals een toetsenbord of muis, meegeleverd. Als je deze niet nog over hebt, vergeet dit dan niet mee te bestellen.

Asus Chromebox 3 N007U – beste koop Chromebox

Voor doorsnee gebruik van een Chromebox, zoals webbrowsen, tekstverwerken, of het streamen van video, heb je niet de krachtigste hardware nodig. De Asus Chromebox 3 kost minder dan de helft van de eerder genoemde Acer Chromebox, en blijft met de ingebouwde hardware altijd snel bij dit type gebruik.

Asus Chromebox 3 N007u Beste Koop Chromebox

Asus Chromebox 3 N007U

Amazon.de (bekijken)

De Asus Chromebox 3 N007U bevat de Intel Celeron 3865U processor. Dit is een dual-core processor met een kloksnelheid van 1.8 GHz. Verder is er 4 GB aan RAM beschikbaar, en 32 GB aan opslagruimte op de interne SSD.

Ook deze Chromebox beschikt over 5 USB-poorten. Aan de voorzijde zijn er twee USB 3.1 poorten, en aan de achterzijde één USB 3.1 poort, en twee USB 2.0 poorten voor het aansluiten van een muis en toetsenbord.

Voor het aansluiten van een scherm kun je gebruik maken van de HDMI-aansluiting, of van de USB-C poort. Asus geeft aan dat je zonder tussenkomst van een adapter of externe videokaart met deze aansluitingen zo ook twee schermen tegelijk kunt gebruiken.

Qua connectiviteit beschikt deze Chromebox over Wi-Fi en Bluetooth. Ook is het mogelijk om een bedrade internetaansluiting te maken door een ethernetkabel aan te sluiten op de ethernetpoort.

De opslagruimte van deze Chromebox kun je verder uitbreiden met een externe harde schijf, of door een micro-SD kaart in de SD-kaartlezer van de Chromebox te steken. Voor het aansluiten van speakers of headphones zit er een 3.5 mm AUX ingang aan de voorzijde van de Chromebox.

Deze Chromebox is nog net iets kleiner dan de eerder genoemde optie. De Asus Chromebox 3 N007U is namelijk maar 14.85 cm lang en breed, en 4 cm dik. Het gewicht is slechts zo’n 1 kg. Er wordt ook een VESA montagekit meegeleverd. Daarmee kun je de Asus Chromebox 3 onder andere aan de achterzijde van een beeldscherm bevestigen.

Deze Chromebox kopen? Je kunt deze online bestellen op Amazon.de.

Asus Chromebit – beste goedkope Chromebox (stick)

De Asus Chromebit is de goedkoopste Chromebox, en heeft een andere form-factor dan de twee eerder genoemde opties. Dit is namelijk een zogenaamde stick-computer met ChromeOS.

Asus Chromebit Cs10

Asus Chromebit

Megekko.nl (€130,95)

Deze stick-PC bevat de Rockchip RK3288 processor, een quad-core processor met een kloksnelheid van 1.8 GHz. Daarnaast heeft deze ChromeOS stick 1 GB aan RAM, en 16 GB aan opslagruimte.

Met deze eigenschappen is deze stick computer wel een stuk minder krachtige dan de twee eerder genoemde opties. Hoewel lichte werkzaamheden zoals tekstverwerken en webbrowsen hier prima mee te doen zijn, kan multitasking hiervan al voor een minder snelle prestatie zorgen.

Zo kost webbrowsen met meerdere tabjes in Chrome open bijvoorbeeld veel RAM, en zal de Chromebit met slechts 1 GB aan RAM het hierbij moeilijk krijgen.

De Chromebit heeft een HDMI-uitgang, en is daarmee dus rechtstreeks op een beeldscherm of TV aan te sluiten. Verder is er één USB poort aanwezig voor het aansluiten van externe apparaten. Wil je meer USB-poorten kunnen gebruiken, dan kun je gebruik maken van een USB-hub.

Naast de enkele USB-port bevat de Chromebit geen andere aansluitingen. Voor internet maakt de Chromebit gebruik van Wi-Fi. Daarnaast beschikt de stick over bluetooth.

Via HDMI zal de Chromebit het audiosignaal van de stick doorsturen naar het scherm. Als je een monitor met ingebouwde speakers hebt, wordt daar de audio op afgespeeld. Ook kun je vaak headphones of speakers aansluiten op je monitor.

De Asus Chromebit is bij meerdere webshops verkrijgbaar, en op dit moment heb goedkoopste op Megekko.nl. De huidige prijs is €130,95.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Chromebox? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend