Samsung Odyssey G9 C49G95T: de ultieme gaming monitor?

De Odyssey G9 C49G95T is een nieuwe curved monitor van Samsung, gericht op gaming. Wat zijn de belangrijke eigenschappen van deze monitor, en de voor- en nadelen hiervan? En is dit scherm een goede koop voor de prijs, of zijn er betere opties?

Om deze vragen te beantwoorden vind je in dit artikel meer informatie over dit beeldscherm, waaronder alle specificaties, een samenvatting van reviews en tests van de beeldkwaliteit, en een vergelijking met een aantal alternatieven. Ook vind je hier een overzicht van alle webshops waar dit beeldscherm te koop is, en de huidige prijs.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van monitors? Bekijk dan de monitor koopgids!

Samsung Odyssey G9 C49G95T specificaties / eigenschappen

Hieronder alle belangrijke informatie over de eigenschappen van deze monitor.

Schermdiagonaal, resolutie, en beeldverhouding

Samsung Odyssey G9 C49g95t Curved Gaming Monitor

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 49 inch. De werkelijke afmeting is eigenlijk 48.8 inch, ofwel zo’n 124 centimeter. Daarmee is dit een zeer groot beeldscherm. De breedte van het scherm is 119.2 centimeter, en de hoogte 33,5 cm.

De Samsung Odyssey G9 heeft de zogenaamde ‘DQHD resolutie‘ van 5120×1440 pixels. Ofwel, een resolutie van twee Quad-HD (QHD) schermen naast elkaar: Double Quad HD. Bij de genoemde afmeting komt dit scherm daarmee uit op een pixeldichtheid van zo’n 109 pixels per inch.

Omdat een QHD scherm al gelijk staat aan vier schermen met de High-Definition (HD) schermen (1280×720, ofwel 720p), staat de resolutie van dit scherm gelijk aan wel acht HD schermen; vier in de breedte, en twee in de hoogte.

Met deze resolutie heeft dit beeldscherm een 32:9 beeldverhouding. Voor productief werk zorgt dat voor een enorm breed werkvlak.

Dit grote werkvlak kun je ook gebruiken om beeld van twee input-bronnen tegelijk te weergeven (PBP: Picture by Picture). Ook kun je in de beeldinstellingen het enkele scherm opsplitsen in twee delen (PIP: Picture in Picture), zodat je twee windows ‘fullscreen’ kunt maken: één op de linkerhelft, en één op de rechterhelft van het scherm.

Het scherm is uitgevoerd met een curve van 1000R. Daarmee heeft dit scherm een grotere kromming dan de meeste andere beeldschermen. Deze heftige kromming zorgt er echter juist voor dat alle punten op het scherm op een zitafstand van 1 meter even ver weg zijn van de ogen.

Dat maakt het voor de ogen comfortabel om op dit scherm te werken. Het andere voordeel is dat dit zorgt voor meer immersie, voornamelijk bij gaming. Zo zit de in-game wereld ‘om je heen’ in plaats van alleen voor je.

Paneeltype, beeldeigenschappen, en prestaties

De Samsung Odyssey G9 C49G95GT maakt gebruik van een VA-paneel, een subtype van LCD-LED, dat vaak een goed contrast en een goede kleurechtheid heeft. Samsung geeft aan dat dit een QLED paneel is, hetzelfde type LCD-LED panelen dat ze gebruiken in de huidige lijn aan high-end televisies.

Door de matte, antireflecterende afwerking, zal het scherm minder reflecteren dan een beeldscherm met een gladde afwerking.

De G9 heeft een grote maximale kijkhoek van 178°. Dat houdt in dat de kleuren op het scherm onder deze kijkhoek niet merkbaar vervormen. Door de heftige kromming zul je echter nooit het scherm onder zo’n grote hoek bekijken. Kortom weet je zeker dat je bij dit scherm geen merkbare kleurvervorming hebt door de kijkhoeken.

Dit scherm heeft een goed contrast, en een zeer goede maximale felheid. De opgegeven contrastverhouding van dit scherm is namelijk 2500:1, en de maximale felheid (brightness) 1000 nits.

Het scherm is daarnaast DisplayHDR 1000 gecertificeerd, heeft HDR10+ ondersteuning, en de mogelijkheid tot local dimming. Het scherm heeft 10 verschillende dimming zones.

De Samsung Odyssey G9 heeft een relatief hoog kleurbereik. Het kleurbereik is namelijk 125% van de sRGB kleurruimte, en dekt 92% van de grotere AdobeRGB kleurruimte, en 88% van de NTSC kleurruimte. Daarmee is dit ook een redelijk goed geschikt scherm voor foto- of videobewerking.

Dit scherm is echter voornamelijk gericht op gaming. Zo heeft dit scherm een reactietijd van slechts 1 ms, en een zeer hoge verversingssnelheid van wel 240 Hz. De lage reactietijd zorgt ervoor dat het scherm eerder kan weergaven wat er in je game gebeurd. Daarnaast zorgt een hoge verversingssnelheid voor een vloeiend beeld.

Ook ondersteunt dit scherm zowel Nvidia’s G-sync als AMD‘s FreeSync. Dit zijn beide technologieën die bij gaming ‘screen tearing‘ voorkomen. Zo kan de Odyssey G9 bij gaming screen tearing voorkomen, of je nu een videokaart hebt van Nvidia of AMD.

Uiteraard heb je een krachtige gaming PC nodig om ook werkelijk voor een hoge framerate te kunnen zorgen op dit scherm, zeker gezien de hoge resolutie.

Fysieke eigenschappen

Samsung Odyssey G9 C49g95t Achterkant

De Samsung G9 wordt geleverd met een staander, ofwel voet, waar je het scherm op kunt plaatsen. Deze voet is op het breedste punt 80.3 cm breed, en 32.3 cm diep op het diepste punt. Deze staander biedt de mogelijkheid om kabels netjes, uit het zicht, weg te werken (cable management). Ook zit er aan de achterzijde van de staander een uitklapbare koptelefoonhouder.

Met gebruik van de meegeleverde staander, is de verstelbaarheid van dit scherm goed. Het scherm is namelijk op zijn voet tot wel 12 cm in hoogte verstellen, naar voren en achteren te kantelen (-3° tot +13°), en om de as van de voet zowel 15° naar links of rechts te draaien.

Ook kun je dit scherm ophangen aan een monitorarm of monitorbeugel. Je zult de monitor dan los moeten maken van de meegeleverde voet. Dit scherm heeft aan de achterzijde schroefgaten met de VESA 100×100 indeling. Je kunt dus gebruik maken van elke VESA 100×100 monitorbeugel die het gewicht van de monitor kan dragen.

Vanwege de flinke afmetingen heeft dit scherm wel een hoog gewicht. Zonder de voet weegt het scherm namelijk 14,1 kg. Met de voet is het gewicht 16,7 kg.

De behuizing van het scherm is gemaakt van zwart en wit kunststof. Alle delen die van de voorkant zichtbaar zijn, zijn uitgevoerd in het zwart. Het grootste gedeelte van de achterzijde is uitgevoerd in het wit.

Een ander opmerkelijke eigenschap aan het uiterlijk is de RGB verlichting. Aan de achterzijde zit er rond de aansluiten op de staander een grote ronde RGB lamp. Vanuit het midden lopen daarnaast naar links en rechts nog een langwerpige RGB-LED strip.

Deze standaard kleur van deze verlichting is ‘ice blue’, maar kun je zelf elke andere kleur geven. Daarnaast zijn deze lampen ook volledig uit te schakelen.

Aan de rechter kant van de onderzijde van het scherm, zit een knop om het menu mee te bedienen. Deze is uitgevoerd als ‘joystick’, die je ook kunt indrukken. Via het menu kun je onder andere de helderheid, kleurinstellingen, en het contrast aanpassen.

Om de maximale verversingssnelheid van 240 Hz mogelijk te maken, zul je deze eerst ook in het ingebouwde menu (OSD) moeten kiezen onder instellingen.

Overige functies en aansluitingen

Het scherm heeft géén ingebouwde speakers. Wel is er een 3.5 mm AUX uitgang om oortjes, een koptelefoon, of een gaming headset te koppelen.

Samsung Odyssey G9 C49g95t AansluitingenVoor het aansluiten van dit scherm zijn er meerdere video-aansluitingen beschikbaar. Voor de beste PC gaming prestatie zul je gebruik moeten maken van DisplayPort. Het scherm heeft twee DisplayPort 1.4 aansluitingen. Daarnaast is er een HDMI 2.0 ingang. Deze is voornamelijk handig als je naast een gaming PC ook een gaming console op dit scherm wilt kunnen aansluiten.

Verder beschikt dit scherm over een USB-B aansluiting. Sluit je de meegeleverde USB-B kabel aan op deze ingang, en op je desktop PC, dan kun je gebruik maken van de twee USB-A 3.0 ingangen op het beeldscherm. Zo werkt dit beeldscherm ook als een USB-hub.

Het voordeel daarvan is dat je je toetsenbord en muis op het scherm kunt aansluiten, in plaats van op je PC. Dat kan zo voor een nettere oplossing zorgen. Daarnaast zou je deze ports ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een USB-stick of externe harde schijf op aan te sluiten.

De Samsung Odyssey G9 C49G95T wordt geleverd met een DisplayPort-kabel, een USB-B naar USB-A kabel, en de benodigde voedingskabel van 1.5 meter.

Gebruikte bronnen: displaysolutions.samsung.com, samsung.com, displayspecifications.com

Samsung Odyssey G9 C49G95T reviews & tests

De specificaties van een beeldscherm zeggen niet alles. Zo kan de werkelijke beeldkwaliteit van een monitor afwijken van de opgegeven waarden. Ook zullen sommige voor- en nadelen alleen in de praktijk duidelijk worden. Daarom is het nuttig om te kijken naar reviews en tests van beeldschermen.

Daarom vind je hieronder meerdere reviews van dit beeldscherm, met een korte samenvatting van de genoemde voor- en nadelen.

  • TechAeris.com beoordeelt het scherm met een score van 9.6/10, en geven het scherm de “Editor’s choice”-award. De belangrijkste voordelen die genoemd worden zijn de goede kleuren, de 240 Hz refresh rate bij deze resolutie, en de 1000R curve die zorgt voor veel immersie. De genoemde nadelen zijn dat er nog veel games zijn die niet goed werken op de ‘DQHD’ resolutie, dat het scherm wat ‘backlight bleed’ heeft aan de boven en onderrand, en dat de RGB verlichting aan de achterkant niet erg fel licht geeft. Ook de hoge prijs wordt genoemd als nadeel.
  • Overclock.net (artikel) (video) geeft deze monitor de “scorching”-award. De grote curve wordt genoemd als belangrijk voordeel voor de meeslepende gaming-ervaring. Daarnaast wordt de goede kleuren, en de goede HDR genoemd als belangrijk voordeel.
  • Linus Tech Tips (video) heeft meerdere tests uitgevoerd met deze monitor. Zowel de kleurnauwkeurigheid als uniformiteit van het scherm is zeer goed. Ook de HDR-ervaring wordt als zeer goed ervaren, mede door de hoge maximale felheid. Daarnaast wordt de gaming-ervaring op dit scherm ook ‘immersive’ genoemd door het grote scherm met de flinke kromming. Het belangrijkste nadeel is dat met HDR-modus aan, het scherm merkbaar flikkert.
  • Randomfrankp (video) noemt de combinatie aan gunstige schermeigenschappen als belangrijk voordeel. Daarnaast bevalt de meeslepende gaming ervaring door de grote curve, en is het grote schermoppervlak daarnaast ook praktisch bij productieve taken.

Kortom zijn de meeste huidige reviews erg gunstig. Wel zijn er op dit moment nog maar weinig klantreviews beschikbaar.

Goede gaming monitor? Vergelijking met andere opties!

Heeft de Samsung Odyssey G9 C49G95T goede eigenschappen voor de prijs, of zijn er betere opties? Ik heb uitgezocht wat de alternatieven zijn met vergelijkbare eigenschappen en/of een vergelijkbaar budget. Hieronder noem ik drie alternatieve opties, met de bijbehorende verschillen, voordelen, en nadelen.

Samsung Odyssey G9 C49G95T vs Samsung LC49RG90

Een logisch alternatief is Samsung’s eerdere 49 inch curved gaming monitor, de Samsung LC49RG90. Naast dezelfde afmeting, heeft dit scherm ook een VA paneel met een resolutie van 5120×1440 pixels, en is het scherm HDR 1000 gecertificeerd.

Wat betreft gaming is het scherm toch iets minder goed. Zo is de maximale verversingssnelheid van de Samsung C49RG90 namelijk 120 Hz; de helft van de Samsung G9 C49G95T, die een verversingssnelheid van 240 Hz heeft.

Ook de reactietijd van dit scherm is iets hoger; 4 ms tegen de 1 ms van de G9. Hoewel de Samsung C49RG90 wel FreeSync ondersteunt, ontbreekt de G-Sync ondersteuning.

Een ander belangrijk verschil is de kromming van het scherm. Met een curve van 1800R heeft de Samsung C49G90 een flauwere schermkromming dan de Samsung Oddyssey G9 (1000R). Ook heeft de Samsung C49RG90 géén RGB verlichting aan de achterzijde van het scherm.

Het grootste voordeel van de Samsung C49RG90 is dat deze ondertussen flink goedkoper is. Op dit moment is de beste prijs voor dit scherm namelijk €1099 op Bol.com. Daarmee is dit scherm op dit moment dus 400 euro goedkoper dan de Odyssey G9.

Samsung Odyssey G9 C49G95T vs LG UltraGear 38GL950G

Een andere curved wide-screen gaming monitor voor ongeveer dezelfde prijs, is de LG UltraGear 38GL950G. Dit scherm is wel een maat kleiner, namelijk 38 (eigenlijk 37,5) inch. Het scherm heeft een relatief flauwe curve van 2300R.

Dit scherm heeft een andere beeldverhouding en resolutie. Met de 3840×1600 resolutie, heeft dit scherm de zeldzame 24:10 beeldverhouding. Heb je voorkeur voor meer schermruimte in de hoogte, en minder in de breedte? Dan heeft dit scherm van LG voor jou een betere beeldverhouding.

Met deze resolutie heeft de LG UltraGear 38GL950G zo’n 20% minder pixels. Daarmee heb je dus ook ongeveer zo’n 20% minder grafische kracht nodig om dezelfde framerate te laten zien op dit scherm.

Wel is de maximale framerate die dit scherm kan laten zien lager, door de maximale verversingssnelheid van 175 Hz. Ook het paneeltype is anders; dit scherm heeft een IPS paneel. Dit paneel heeft wel de lage reactietijd van 1 ms. Wel is zowel het maximale felheid (450 nits) als het contrast van dit scherm (1000:1) lager dan dat van de Odyssey G9.

Volgens de review en test van TFTcentral.co.uk, heeft de UltraGear 38GL950 wel een zéér lage input lag van slechts 1.85 ms. Dat maakt dit scherm zeer geschikt games zoals shooters, waarbij een zo snel mogelijke reactie belangrijk is.

Kortom is de LG UltraGear 38GL950G een interessant alternatief voor de Samsung Odyssey G9. Op het moment van schrijven (20 augustus) is dit scherm beschikbaar voor €1459,30 op Amazon.nl (bekijk huidige prijs). Daarmee is ook de prijs erg vergelijkbaar.

Samsung Odyssey G9 C49G95T vs Asus ROG Swift PG35VQ

Een ander zeer goed gaming beeldscherm is de Asus ROG Swift PG35VG. Het grootste verschil is dat deze een stuk kleiner is. Toch is dit scherm met de 35 inch beelddiagonaal nog steeds flink.

Ook dit is een gebogen (1800R) ultrawide scherm. Het verschil is dat deze een 21:9 beeldverhouding heeft, en een resolutie van 3440×1440 pixels. Daarmee heeft dit scherm dezelfde hoeveelheid pixels in de hoogte, maar bijna 50% minder pixels in de breedte.

Door de lagere hoeveelheid pixels wordt het wel mogelijk om met dezelfde videokaart op een hogere verversingssnelheid te gamen. Het VA paneel van deze monitor heeft dan ook een 200 Hz verversingssnelheid, zodat deze een zeer hoge framerate kan weergeven. Het scherm ondersteunt G-Sync (Ultimate), maar géén FreeSync.

Het scherm heeft daarnaast ook dezelfde hoge maximale felheid (1000 nits), en contrastverhouding (2500:1) als de Samsung Odyssey G9. Ook ondersteunt dit scherm HDR10, en is het scherm DisplayHDR1000 certified.

Het grootste voordeel van dit scherm is de goede local dimming. Dit scherm heeft namelijk Full Array Local Dimming (FALD), met 512 dimming zones. Daardoor is het contrast, en de zwartwaarden van dit scherm flink beter dan dat van de Odyssey G9.

Ook is dit scherm op dit moment flink duurder. De laagste prijs voor de Asus ROG Swift PG35VQ is op dit moment namelijk €2599 op Coolblue.nl.

Kortom is de Samsung Odyssey G9 C49G95T een goede monitor, maar zijn er ook goede alternatieven beschikbaar.

Samsung Odyssey G9 C49G95T kopen? Huidige prijs en aanbiedingen!

De Samsung Odyssey G9 C49G95T (EAN: 8806090424878) is sinds zomer 2020 verkrijgbaar, en te koop bij meerdere webshops. De prijs van deze monitor ligt op moment van schrijven gemiddeld rond de 1500 euro.

Hieronder vind je de huidige prijs van de Samsung Odyssey G9 C49G95T bij meerdere webshops. Dit wordt automatisch bijgehouden. Zo kun je meteen zien waar deze monitor verkrijgbaar is voor de beste prijs, en of er een korting geldt, of een aanbieding is.

Is deze monitor niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je ook een prijs-alert instellen. Je krijgt dan een e-mail wanneer de gewenste prijs is bereikt.

Prijsverloop...
Hoogste prijs ooit:
€1.078,18 Bol.com
11 juli 2024
Laagste prijs ooit:
€663,08 Bol.com
28 augustus 2024
Huidige prijs:
€1.469,00 Alternate.nl
22 november 2024
Sinds 11 juli 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Samsung Odyssey G9 - €1.469,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Samsung Odyssey G9 C49G95T? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Heb je dit beeldscherm gekocht, en hier een toevoeging over, of een ervaring die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend