Muis en toetsenbord gebruiken op de PS4? Zo werkt het!

Wil je een toetsenbord/keyboard en muis kunnen gebruiken op de PS4? Dat kan!

Je kunt via USB simpelweg een toetsenbord en muis aansluiten op de Playstation 4. Dit maakt het mogelijk om met de muis te navigeren in de menu’s, en met het toetsenbord sneller tekst in te voeren in zoekvelden en chatschermen.

Helaas kun je de meeste games niet besturen door je muis en toetsenbord op deze manier aan te sluiten. In dit artikel leg ik daarom uit hoe je alsnog op de PS4 kunt gamen met muis en toetsenbord.

Gamen op PS4 met muis en toetsenbord

Wil je kunnen gamen met toetsenbord en muis, dan moeten de games zelf ingebouwde ondersteuning hebben voor toetsenbord en muis. Weinig games hebben op dit moment deze plug-and-play ondersteuning.

Hieronder de (korte) lijst games met ondersteuning voor toetsenbord en muis via USB:

 • Fortnite Battle Royale
 • War Thunder
 • Final Fantasy 14
 • Paragon

Wil je ook andere PS4 games kunnen spelen met toetsenbord en muis? Dan is er een andere oplossing mogelijk. Je zult dan gebruik moeten maken van een zogenaamde ‘Gamepad Emulator’. Dit is een converter/adapter die de input van je toetsenbord en muis omzet in controller-input signalen.

De gamepad emulator sluit je aan op de PS4. Je toetsenbord, muis, én een PS4 controller sluit je vervolgens aan op de gamepad emulator. Vervolgens gebruik je het toetsenbord en de muis zoals je dat ook zal doen bij het gamen op een PC (WASD-besturing). De PS4 krijgt dan dezelfde input binnen als bij het gebruik van een controller. Door gebruik te maken van zo’n apparaat kun je dus alle PS4 games besturen met muis en keyboard.

Van de verschillende gamepad emulators is er in Nederland slechts één goed verkrijgbaar: de Aten Phantom S.

Aten Phantom-S (UC3410/UC410)

De Aten Phantom S is een gamepad emulator die het mogelijk maakt om games op de PS4 te spelen met muis en keyboard. Naast de PS4 kun je de Aten Phantom S ook gebruiken met de Xbox 360, Xbox One, en PS3.

In deze video zie je in het kort hoe de Aten Phantom S werkt. Je sluit eerst de meegeleverde mini-USB kabel aan tussen de Aten S en de Playstation 4. Vervolgens sluit je aan de voorzijde de muis, het toetsenbord, en de Dualshock 4 controller aan met een USB-A kabel. Er staat op de Phantom S duidelijk aangegeven aan welke USB port je welk apparaat moet aansluiten.

Ook kun je de Phantom-S via USB aansluiten op je PC of laptop. Als je de bijbehorende software downloadt, kun je hiermee tot wel 8 verschillende profielen aanmaken. Voor elk profiel kun verschillende knoppen van de muis en toetsenbord laten corresponderen met knoppen op de controller. Zo kun je de besturing met muis en toetsenbord volledig naar wens instellen. Daarnaast kun je hier ook de ‘sensitivity’ aanpassen: de snelheid waarmee bewegingen worden uitgevoerd aan de hand van muisinput.

De profielen zelf worden op de Phantom-S opgeslagen. Met de F-toetsen op je toetsenbord kun je snel wisselen van profiel. F1 tot en met de F8 zijn de toetsen waarmee uit de 8 verschillende profielen kunt kiezen. Met de knop F9 wissel je tussen ‘gamepad mode’ en ‘keyboard mode’. Met gamepad mode worden de knoppen omgezet in controller-input. Wissel je naar keyboard mode, dan kun je het toetsenbord gebruiken om letters te typen.

Wanneer je weer gebruik wil maken van de controller, dan hoef je deze niet eerst los te koppelen van de Phantom S. Als de controller aan de Phantom S is aangesloten, blijft deze normaal functioneren.

In deze video zie je nog een uitgebreide review van de Aten Phantom S, inclusief een demo van de bijbehorende software. Op deze website vind je nog een volledig review van dit product.

De Aten Phantom S wordt geleverd met de benodigde USB-kabels en een korte handleiding. De Aten Phantom S is het goedkoopst te bestellen op Allekabels.nl. De huidige prijs is daar €69,95. Een andere optie is Replacedirect.nl.

Het model dat op dit moment wordt verkocht is de UC3410. De oude uitvoering, de UC410 wordt niet meer gemaakt. Beide versies werken op dezelfde manier.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het gebruik van een muis en toetsenbord op de PS4? Stel je vraag dan hieronder! Heb je zelf ervaring met de Aten Phantom S? Je kunt in een reactie laten weten hoe deze bevalt.

Plaats een reactie

10 reacties op “Muis en toetsenbord gebruiken op de PS4? Zo werkt het!”

  • Hoi Djani,

   Nee, je kunt eigenlijk elk toetsenbord met een USB aansluiting gebruiken. Sluit je deze gewoon aan op de PS4, dan kun je hiermee meteen tekst typen in input-velden. Wil je hiermee kunnen gamen dan zul je deze moeten aansluiten op de Aten Phantom S.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Andreas,

   Bij Fortnite zou de PS4 een directe aansluiting van muis en toetsenbord moeten ondersteunen.
   Werkt dit niet, dan kun je alsnog de Aten Phantom-S gebruiken: dat werkt bij elke game.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Dag
  Hoe sluit je je headset nog aan, als het toetsenbord en de muis al de 2 usb poorten bezetten in de ps4?
  Kan dit met een soort van usb verdubbelaar?
  Mijn headset gaat niet draadloos en moet dus ook ingestoken worden in een usb poort.

  Beantwoorden
 2. Nou kijk mijn toetsenbord doet het wel maar mijn muis niet. Ik speel op ps4, ik kan mijn toetsenbord wel gebruiken en me muis reageert helaas niet! Hoe moet ik dit oplossen?

  Beantwoorden
  • Hoi Milan,

   Het toetsenbord werkt inderdaad wel voor tekstinvoer. De combinatie toetsenbord en muis werkt alleen ‘plug and play’ bij de paar games die ik in het artikel noem. Anders moet je dus gebruik maken van de Aten Phantom-S. Hoe dat werkt staat in het artikel beschreven.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Goedenavond. Mijn zoon wil graag een toetsenbord en muis aanschaffen om ermee Fortnite op de playstation 4 te spelen. Nu heb ik er niet veel verstand van maar kan je elk toetsenbord aansluiten of zijn er speciale eisen voor? Bv systeem enz. Hij had er eentje gezien die heet Fury Thunderstreak
  Ik zie graag het antwoord tegemoet

  Beantwoorden
  • Hoi Helen,

   In principe zou elke USB muis en toetsenbord moeten werken bij de game Fortnite op PS4. Deze game heeft namelijk een ingebouwde ondersteuning voor muis en toetsenbord. Ik ga er daarom vanuit dat de Fury Thunderstreak gaming set dus ook werkt op de PS4.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden