De T2C zijn volledig draadloze in-ear oordopjes van het Chinese merk QCY. Door met je smartphone, tablet, of een ander bluetooth apparaat met deze oortjes te verbinden, kun je hier draadloos muziek op afspelen.
Wat de QCY T2C interessant maakt is de lage prijs vergeleken met andere volledig draadloze oortjes, zoals de Apple AirPods. Daarnaast zijn de QCY T2C ook bij Nederlandse webshops goed beschikbaar, waardoor je geen lange levertijd hebt.
Ik heb de QCY T2C dan ook op Bol.com aangekocht voor deze review, voor €29,50. Dat is ongeveer één vijfde van de prijs van de AirPods.
Tip: Lagere prijs, maar langere levertijd via AliExpress.com (€19,44).
Maar krijg je voor deze lage prijs ook een kwalitatief goed oortje? En hoe staan ze in verhouding met andere goedkope bluetooth oortjes, zoals de Redmi AirDots? Om deze vragen te beantwoorden heb ik de QCY T2C ondertussen uitvoerig getest. In dit review vind je mijn bevindingen en beoordeling.
Ik beoordeel ik deze bluetooth oortjes in dit review op drie verschillende aspecten, namelijk de fysieke eigenschappen (bouwkwaliteit en draagcomfort), de gebruiksvriendelijkheid en functies, en de prestaties (geluidskwaliteit). Deze reviewscores zijn relatief. Er wordt hierbij dus rekening gehouden met de prijs van dit product.
De meeste inhoud van dit review is ook geldig voor de QCY T2S. Dit zijn dezelfde oortjes, maar dan met een charging case die je ook draadloos kunt opladen.
QCY T2C review
Samenvatting
De QCY T2C zijn volledig draadloze oortjes, die je kunt gebruiken bij je smartphone, tablet of andere apparaat met bluetooth. Daarmee biedt dit product veel dezelfde voordelen als veel volledig draadloze oortjes die flink duurder zijn.
Vergeleken met oortjes met een draad is het draagcomfort goed. Ook blijven de oortjes prima zitten. Door de ietwat grote afmeting van de QCY T2C is het draagcomfort dan die van andere volledig draadloze oortjes.
Een flink voordeel van de T2C is de charging case, die goed is voor wel 7 extra oplaadbeurten. Daardoor kun je met een volledig opgeladen charging case en oortjes zo’n 32 uur muziek luisteren voordat de batterij leeg is. Hoewel de totale batterijduur daardoor goed is, is ook de charging case daardoor wat groot om deze in je broekzak bij je te dragen.
Het bedienen van de muziek kan met je verbonden smartphone, of met de knop op de oortjes zelf. Net als bij de AirDots, zit er één grote knop op de achterkant van de ‘klankkast’ van het oortje. Dit zorgt voor een oncomfortabele bediening, omdat je bij het indrukken hiervan ook het oortje verder in je oor duwt. Een touch-besturing zou beter zijn. Een ander nadeel wat betreft functies is dat er duidelijke latency merkbaar is.
De geluidskwaliteit van de oortjes zijn voor de prijs prima. Vergeleken met veel andere oortjes is de diepe bas een voordeel, en is er in tegenstelling tot veel andere bluetooth oortjes en headphones geen enkele ruis merkbaar. Wel is er wat vervorming hoorbaar op de midden en hoge tonen. Voor de prijs is levert de QCY T2C toch een prima geluidskwaliteit.
Zijn de QCY T2C een goede koop? Ja, want het zijn volledig draadloze oortjes met een ruim voldoende geluidskwaliteit, voor minder dan twintig euro.
Maar zijn ze beter dan de Xiaomi AirDots (bekijk review), een andere goedkope en volledig draadloze set oortjes? Nee. De Xiaomi AirDots hebben mijn voorkeur vanwege het betere draagcomfort (kleinere afmeting), het nog betere basgeluid en minder vervorming, en omdat deze oortjes geen last hebben van latency.
Inhoud
Bouwkwaliteit en draagcomfort – 4/5
In dit onderdeel ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het geleverde product en accessoires.
Unboxing/inhoud doos
De AirDots worden geleverd in een witte verpakking, met een doorzichtig plastic paneel aan de voorzijde. Meteen een klein nadeel; het pakket werd geleverd met de pakketpost, en niet als brievenbuspost.
Het nadeel hiervan is dat je er dus voor moet zorgen dat je thuis bent op het levermoment. Met een iets dunnere verpakking (zoals die van de AirDots) had het waarschijnlijk verstuurd kunnen worden als brievenbuspost.
In de verpakking vind je het oplaaddoosje, en het linker en rechter oortje met daarop de middelgrote silicone oordopjes.
Verder worden er twee andere maten silicone in-ear oordopjes meegeleverd; een grotere en een kleinere maat. Het laatste accessoire dat wordt meegeleverd is een korte micro-B USB laadkabel. De effectieve lengte van deze kabel is zo’n 17 cm.
Verder zit er een korte handleiding in de verpakking. Aan de ene kant is de tekst in het Chinees, maar gelukkig is dezelfde tekst ook in het Engels aan de andere kant van het blad te vinden.
QCY T2C: design en draagcomfort
Het oplaaddoosje, ofwel de ‘charging case’, van de QCY T2C is een stuk groter dan die van de Redmi AirDots. Deze is namelijk 7.7 cm lang, 3.8 cm breed, en 3.3 centimeter hoog. Hoewel het doosje daarmee nog gemakkelijk in je broekzak past, is deze door de grotere afmeting wel duidelijk aanwezig.
Het doosje heeft een matte afwerking. De klep van het doosje slaat stevig dicht met een flinke veerkracht. Als je de oortjes plaatst, zitten deze magnetisch stevig vast in het doosje. Daardoor zullen de oortjes bij verplaatsen ook niet gaan rammelen. Een ander voordeel hiervan is dat ze daardoor niet meteen op de grond zullen vallen, ook niet als je het doosje op de kop openmaakt.
Aan de achterzijde van het doosje zit een micro-B USB ingang voor het opladen van de charging case en de oordopjes. Met de meegeleverde kabel kun je zo de interne batterij van het doosje, en de geplaatste oortjes opladen.
Persoonlijk had ik liever een USB-C ingang gezien, net als op de meeste nieuwe smartphones. Dan kun je dezelfde telefoonoplader en USB-kabel meteen gebruiken om de oortjes op te laden. Nu zul je eerste van kabel moeten wisselen.
De oortjes bestaan uit de ‘klankkast’, met daaraan de oorplug. Het gewicht van elk oortje is 4.6 gram. De klankkast is zo’n 2.2 centimeter lang, 1.6 cm breed, en 1.4 cm dik. Daarmee zijn ze in elke afmeting zo’n 10% groter dan de AirDots. Dat lijkt weinig, maar heeft een negatief effect op het draagcomfort.
Hoewel het algehele draagcomfort OK is, zijn de oortjes door de grotere afmeting toch een stuk duidelijker aanwezig in je oor dan de AirDots. Wel blijven de QCY T2C in mijn geval goed op hun plek zitten, en zijn ze nog nooit per ongeluk uit m’n oren gevallen. Ook bij een stuk hardlopen/joggen bleven ze goed op hun plek. Omdat ze goed op hun plek blijven, en ze volledig draadloos zijn, zijn deze oortjes prima geschikt voor bij het sporten.
Op elk oortje staat ook aangegeven voor welk oor deze bedoeld is, met een ‘L’ en een ‘R’. Ook bij deze oortjes is de gehele bovenzijde één grote drukknop, waarmee je de oortjes kunt bedienen (hierover later meer). Achter deze knop zit in elk oortje een indicatielichtje, dat zowel wit als rood kan branden.
Hoewel er bij sommige webshops wordt vermeld dat deze oortjes de IPX4-code hebben voor de waterdichtheid, en daarmee dus ‘plensdicht’ zijn, staat er in de handleiding duidelijk ‘Keep the headset dry”. Ook staat er nergens op de verpakking of in de handleiding een IP-code voor de waterdichtheid.
Of de oortjes dus wél of niet IPX4 waterdicht zijn is dus onduidelijk. Wel verwacht ik dat ze een lichte regenbui zullen overleven, maar dat heb ik nog niet getest.
Voordelen
- Oplaadkabel meegeleverd
- Draagcomfort OK, oortjes blijven goed zitten
- Handleiding in het Engels
Nadelen:
- Groot oplaaddoosje, relatief grote oortjes
- Wordt geleverd met pakketpost
Gebruik en functies – 4/5
De QCY T2C zijn gemakkelijk in gebruik, en beschikken over alle belangrijke functies. Hieronder ga ik verder in op het gebruik en functies van deze bluetooth oortjes, en mijn ervaring hiermee.
Verbinden via bluetooth
Wanneer je de QCY T2C oortjes uit het doosje haalt, gaan ze automatisch aan. Vervolgens waren ze meteen te vinden onder de bluetooth instellingen van mijn Android smartphone. Onder de bluetooth instellingen staan deze oortjes aangegeven als ‘QCY-T2C’.
Eenmaal verbonden met de oortjes, zullen ze alle audio van het via bluetooth verbonden apparaat afspelen. Zo kun je dus op je smartphone gebruik maken van je favoriete muziek streaming app, maar ook van op je smartphone opgeslagen mp3-bestanden om muziek af te spelen naar de oortjes.
Deze oordopjes gebruiken Bluetooth Versie 5.0, en hebben een opgegeven bluetooth bereik van 10 meter. Bij mijn test bleven de oortjes op zo’n 10 meter afstand prima werken, zonder enige haperingen of onderbrekingen in de muziek.
Plaats je beide de oortjes terug in de oplaadcase, dan gaan ze meteen uit, en wordt de bluetooth verbinding verbroken. De oortjes zullen zich dan meteen beginnen op te laden, via de ingebouwde batterij van de oplaadcase.
Heb je de oortjes eenmaal onthouden in je smartphone, dan zullen ze automatisch verbinding maken als je ze weer uit de oplaadcase haalt. Een ander voordeel van deze oortjes is dat ik in tegenstelling tot de AirDots nooit problemen heb gehad met de pairing van de twee oortjes.
Bediening/knoppen
Gebruik je deze oortjes bij je smartphone, dan wordt alle audio van je smartphone afgespeeld op de oortjes. Je kunt dus je smartphone gebruiken om de muziek op de oortjes te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld binnen de Spotify-app muziek kiezen, het volume aanpassen, of de muziek pauzeren.
Daarnaast kun je gebruik maken van de knop op de QCY T2C oortjes om deze te bedienen. Net als bij de AirDots vind ik de grote knop op de klankkast van het oortje geen goed ontwerp. Omdat de knop redelijk hard ingedrukt moet worden om te reageren, druk je bij het indrukken van de knop het oortje ook meteen oncomfortabel ver in je oor. Een betere oplossing is aanraakbediening, maar dat is op dit moment alleen bij de duurdere bluetooth oortjes beschikbaar.
Praktisch gezien gebruik ik daarom bijna altijd de smartphone voor de bediening. Toch gebruik maken van de knoppen op de oortjes? Hieronder de verschillende functies van deze knop:
- Pause/Play – druk éénmaal de knop van het linker of rechter oortje in.
- Volgende nummer – druk twee keer de knop op het rechter oortje in.
- Replay/vorige nummer – druk twee keer de knop op het linker oortje in om terug te gaan naar het begin van het nummer. Doe dat kort daarop nogmaals, en je gaat terug naar het vorige nummer.
- Voice Assistant – houd de knop van het linker of rechter oortje 1 seconde ingedrukt om de stembediening van je gekoppelde apparaat op te starten. Bijvoorbeeld Google Voice Assistant. Je kunt vervolgens stemcommando’s gebruiken voor verdere bediening.
- Opnemen/ophangen – als je gebeld wordt, één druk op de knop (links of rechts) om op te nemen, en vervolgens nogmaals om op te hangen.
- Telefoongesprek weigeren – houd de knop op het linker of rechter oortje één seconde ingedrukt.
- Inschakelen – houd de knop op een uitgeschakeld oortje één seconde ingedrukt.
- Uitschakelen – houd de knop op een ingeschakeld oortje 3 seconden ingedrukt.
- Resetten/connectie vergeten – houd de knop op één van de oortjes 10 seconden lang ingedrukt om de bluetooth verbinding met een apparaat te vergeten.
In tegenstelling tot de Xiaomi AirDots is het met deze oortjes dus wél mogelijk om naar het volgende of vorige nummer te gaan. Een functie die bij beide oortjes ontbreekt is het aanpassen van het volume met de knop.
Batterijduur en opladen
De twee QCY T2C oortjes bevatten elk een ingebouwde batterij met 43 mAh capaciteit bij 3,7 volt. Volgens QCY hebben de oortjes daarmee een afspeeltijd van zo’n 4 uur. De werkelijke batterijduur hangt onder andere af van het volume dat je gebruikt.
Bij een lage batterijlading begint het linker oortje een waarschuwingstoon af te spelen. De exacte batterijduur heb ik niet getest. Wel heb ik de oortjes zo’n drie uur gebruikt na het volledig opladen, en gaf m’n smartphone aan dat deze hierna nog 30% batterij hadden. Hierbij heb ik muziek afgespeeld op zo’n 50% van het maximale volume. De opgegeven vier uur komt dus ongeveer overeen met de werkelijkheid.
Voor de meeste gebruikstoepassingen is een batterijduur van 4 uur achtereen gebruik ruim voldoende. Zo is vier uur ruim voldoende voor tijdens je dagelijkse reis, of voor tijdens het sporten.
Na zo’n vier uur zullen de oortjes zelf leeg zijn, maar het doosje bevat ook nog een batterij van 800 mAh. Plaats je de oortjes terug in het doosje, dan zullen deze meteen beginnen met opladen. Met de capaciteit van 800 mAh, en rekening houdend met een typische efficiëntie van zo’n 80%, zal de batterij in het oplaaddoosje beide oortjes nog ruim 7 keer kunnen opladen.
Met in totaal 8 keer vier uur afspeeltijd, is de totale afspeeltijd van een volledig opgeladen doosje en oortjes dus zo’n 32 uur.
Volgens QCY zijn de oortjes na twee uur in het doosje weer op 100% batterij. Ook dit heb ik niet exact bijgehouden, maar in mijn geval waren ze na 2.5 uur in het doosje in ieder geval weer op 100%. De werkelijke laadtijd is dus korter dan dat. Als de oortjes aan het opladen zijn, is de LED-lichtje op de oortjes rood. Wanneer de oortjes weer volledig opgeladen zijn, wordt dit lichtje wit.
Wanneer zowel het doosje als de oortjes leeg zijn (of eerder), kun je deze opladen door ze met de meegeleverde micro-USB kabel aan te sluiten op een USB-charger, of bijvoorbeeld op een USB-port van je laptop of desktop PC. De oplaadstatus van het doosje is te zien aan twee groene LED’s. Als deze knipperen is de charging case nog aan het opladen. Blijven beide LED’s continu groen branden, dan is deze volledig opgeladen.
Deze LED’s geven dus niet duidelijk aan hoe vol of leeg de oortjes zijn. Wel is dat te zien onder de bluetooth instellingen van je smartphone. Hier wordt de lading weergegeven in stappen van 10%. Helaas is er nergens te zien wat de huidige lading van het oplaaddoosje is. Dat is een nadeel op bijvoorbeeld de AirPods, waarbij de lading van zowel de oortjes als de case op je smartphone te zien is in stappen van 1%.
Microfoonfunctie
De QCY T2C hebben een ingebouwde microfoon. Dit maakt het mogelijk om volledig handsfree een telefoongesprek te voeren. Ook kun je door de knop op de oortjes in te drukken een telefoongesprek aannemen. Ook maakt deze microfoon het mogelijk om gebruik te maken van de stemcommando’s voor onder andere Google Assistant en Siri.
Ik heb de microfoonfunctie getest, en deze is goed genoeg om zonder problemen een telefoongesprek te kunnen voeren. Wel is de kwaliteit hiervan beduidend minder dan je gewend bent van microfoons van de meeste smartphones.
Overige functies
In tegenstelling tot een paar (veel duurdere) sets bluetooth oortjes ondersteunen de QCY T2C geen Active Noise Cancelling (ANC). Omdat dit in-ear oortjes zijn, zullen deze met een goede afsluiting op je gehoorgang toch veel geluid blokkeren. Ook beschikt de QCY T2C niet over NFC.
Op de verpakking, of in de handleiding, staat niets over ondersteuning van aptX of andere low-latency technologieën. Bij sommige webshops staat wel vermeld dat deze oortjes aptX ondersteunen.
Door het zelf even te testen, merk ik dat deze oortjes duidelijk last hebben van latency. Daardoor loopt beeld en geluid niet synchroon, en wordt geluid later afgespeeld dan beeld. Daarom zijn deze oortjes niet de beste keuze als je ze ook wil gebruiken om video’s te kijken op je smartphone of tablet. Wil je ze alleen gebruiken voor het luisteren van muziek, dan is dit echter geen probleem.
Conclusie
Hieronder nog eens een opsomming de voordelen en nadelen wat betreft het gebruik en functies.
Voordelen
- Sterke bluetooth verbinding (getest tot 10m) en pairing tussen de twee oortjes
- Goede batterijduur, oortjes plus doosje goed voor zo’n 32 uur totaal
- Knop op de oortjes heeft veel verschillende functies
Nadelen:
- Duidelijk merkbare latency
- Onhandige uitvoering van de knopbediening
Prestaties: geluidskwaliteit – 4/5
De QCY T2C hebben per oortje één 6 mm speaker driver. Het geluid van deze oortjes heb ik getest in combinatie met mijn smartphone (Nokia 7 Plus), en met meerdere apps, maar voornamelijk met Spotify. Binnen Spotify heb ik voor de test de ‘Music Quality’ op ‘Very High’ staan, en de equalizer op ‘flat’.
Voor de prijs is de geluidskwaliteit goed. Hoewel er door Xiaomi geen frequency range wordt opgegeven, hebben deze oortjes toch duidelijk een flink bereik. Zo kunnen deze oortjes lage tonen nog prima hoorbaar maken. Toch is het basgeluid in mijn ervaring niet zo goed als dat van de Xiaomi AirDots. Toch halen deze oortjes veel diepere tonen dan veel andere oortjes.
Een nadeel is dat de midden- en hoge tonen niet erg nauwkeurig klinken, en vervorming te vertonen (distortion). Deze vervorming lijkt echter niet echt erger te worden bij een hoger volume. Het volume dat de oortjes kunnen leveren is prima. Voor een comfortabel luistervolume zitten ze pas op zo’n 50% van het maximum.
Hoewel de geluidskwaliteit van de oortjes niet perfect is, is het prima ‘luisterbaar’, en ruim voldoende voor de lage prijs van deze oortjes. Persoonlijk heb ik echter een lichte voorkeur voor het geluid van Xiaomi AirDots. Een positief punt van de QCY T2C is dat er, in tegenstelling tot de UiiSii BT260 én de AirDots, geen enkele ruis hoorbaar is.
Voor de lage prijs is het geluid kortom zeker goed genoeg. Daarom krijgen deze oortjes voor geluidskwaliteit van mij 4/5 sterren.
QCY T2C kopen? Prijs en beschikbaarheid!
Wil je de QCY T2C kopen? Deze zijn te koop bij meerdere webshops. Hieronder een overzicht waarin de prijs van dit product wordt bijgehouden bij meerdere webshops. De laagste prijs ligt op het moment van schrijven op €19,44 op AliExpress.com. Deze oortjes zijn op sommige webshops ook verkrijgbaar in het wit.
Zijn de QCY T2C op dit moment niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Stel dan een prijs-notificatie in met je gewenste prijs. Je ontvangt dan automatisch een e-mail als je gewenste prijs is bereikt!
Vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen over de Xiaomi QCY T2C? Stel ze dan hieronder! Ik heb deze bluetooth oortjes nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!
Ik kocht ze mede vanwege de ingebouwde MP3 speler en nam aan dat je dan bestanden er op kan zetten en dus muziek kan afspelen zonder je telefoon nodig te hebben.
Nergens staat er wat in de handleiding en kan ook nergens iets vinden, hoe ik ook Google
Hoi René,
Je kunt zover ik weet helaas géén muziek opslaan op de oortjes zelf…
Groet,
Guido
Beste,
ik heb de t2c oordopjes gekocht.
2 opmerkingen: deze oortjes blijven verbonden met de bluetooth terwijl ze terug in het doosje steken.Ik kan deze alleen maar verbreken door de bluetooth af te zetten. Moeten deze niet automatisch de verbinding verbreken ?
De oortjes hebben altijd rood licht, geen wit ?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Grtjs
Hoi Peggy,
Dat is vreemd. De oortjes zouden bluetooth automatisch moeten verbreken als je deze in het doosje plaatst.
Als de oortjes met een rood lichtje branden, dan is de batterij bijna leeg. Door ze in het doosje te plaatsen zullen ze automatisch beginnen met opladen, tenzij het doosje zelf niet opgeladen is. Deze kun je dan aansluiten op een USB-charger met de meegeleverde kabel.
Kun je controleren of de oortjes wel goed contact maken met de connectoren van het doosje? Ik denk dat dat het probleem is: als ze geen contact maken zullen ze niet automatisch de verbinding verbreken, en zullen ze ook niet opladen.
Groet,
Guido