Acer Aspire 5 A514-54-59FF: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de Acer Aspire 5 A514-54-59FF laptop? Dit is een 14 inch laptop van Acer, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Acer Aspire 5 A514-54-59FF: specificaties en eigenschappen

Acer Aspire 5 A514 54 59ff

Coolblue.nl €649 Product bekijken

De A514-54-59FF is een populaire samenstelling van de Aspire 5 serie van Acer. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €649, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop, inclusief uitleg wat je hiervan kunt verwachten.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Dit is een processor van Intel’s middenklasse, met 4 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.4 GHz, met een maximale kloksnelheid 4.2 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een capabele processor, die altijd snel zal blijven bij het multitasking van alledaagse taken. Deze processor is echter minder geschikt voor zwaardere software, zoals foto- en videobewerkingssoftware. Ook is dit niet de snelste processor die je kunt vinden in laptops van deze prijs, en bieden de nieuwe AMD Ryzen 5 processoren een betere prestatie.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Intel Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe Graphics, een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.3 Ghz. Deze kan maximaal het gebruik van 4 schermen ondersteunen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Intel Core i5-1135G7 en de Intel Iris Xe Graphics bij 6 verschillende games.

Kortom is het met de Intel Iris Xe Graphics mogelijk om licht te gamen. Wel zul je moeten kiezen voor de 720p resolutie en de laagste video-instellingen om een speelbare framerate van 30 of meer frames per seconde te halen. Wil je echt goed kunnen gamen? Dan is een laptop met een dedicated videokaart een betere keuze.

Met 8 GB aan RAM heeft deze laptop een middelmatige hoeveelheid werkgeheugen. Bij alledaags gebruik is dit veelal voldoende, maar bij dit budget zijn er ook laptops te vinden met de dubbele hoeveelheid werkgeheugen.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de A514-54-59FF een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 256 GB is voor dit budget een middelmatige hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat voldoende, en zal dit niet snel vol raken. Na een paar jaar gebruik typisch gebruik zal deze schijfruimte wel ontoereikend worden. Ook kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt een deze wilt opslaan op je laptop. Wel is het ook een optie om, naast de interne opslag van je latptop, gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de Acer Aspire 5 A514-54-59FF heeft een beelddiagonaal van 14 inch. Daarmee heeft deze een compactere afmeting dan de meest voorkomende schermafmeting voor laptops, namelijk 15.6 inch. Het kleinere scherm maakt deze laptop gemakkelijker om mee te nemen. Een groter scherm is juist gunstig als je de laptop langdurig op één plek wilt gebruiken. Dat zorgt er namelijk voor dat je comfortabeler kunt werken.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Alle schermeigenschappen van deze laptop zijn typisch bij dit budget.

Met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS hierbij zorgen voor een goede kleurweergave (IPS).

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Zoals bij de meeste 14 inch laptops, is er géén numpad aanwezig. Wat wel een luxe eigenschap is van deze laptop, is de witte toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.45 kg, is de Acer Aspire 5 A514-54-59FF een lichtgewicht laptop. Met een dikte van 1.79 cm zal deze laptop daarnaast niet al teveel ruimte innemen in een (laptop)tas. Verder is de laptop 32.8 cm breed, en 22.3 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van zilverkleurig kunststof en aluminium.

De laptop bevat een Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 11.5 uur. Daarmee heeft deze laptop een erg lange batterijduur, en is deze hiermee in staat om het gemakkelijk een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde voedingskabel.

Met Wi-Fi 6, en bluetooth 5.0 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft daarnaast ook nog een Ethernet-poort, zodat je hem ook bedraad kunt aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een goede hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier twee USB-A 3.2 ports, en een USB-C 3.2 port. Verder zit hier ook de aansluiting voor de oplader.

Aan de rechterkant vind je nog een USB-A 2.0 port, die je het beste kunt gebruiken om een muis aan te sluiten. Daarnaast zit hier nog een 3.5 mm AUX koptelefoonaansluiting, en een aansluiting voor een Kensington-slot.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €649 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €649? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Acer Aspire 5 A514-54-59FF een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 649 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De HP 14s-fq1705nd: sneller, meer opslag & flink goedkoper!

De HP 14s-fq1705nd is een flink betere keuze, omdat deze krachtigere componenten bevat, en daarnaast flink goedkoper is (€559 op Bol.com) dan de Acer Aspire 5 A514-54-59FF.

Om te beginnen is de processor flink krachtiger. Deze laptop van HP bevat namelijk de AMD Ryzen 5 5500U. Deze 6-core processor is volgens benchmarks ruim 30% sneller dan de Intel Core i5-1135G7!

Een ander belangrijk voordeel is dat deze laptop twee keer zoveel opslagruimte heeft, namelijk 512 GB aan PCI-e SSD.

De hoeveelheid werkgeheugen (8GB), en het scherm (14 inch Full HD, IPS), zijn gelijk aan de laptop van Acer.

Eén nadeel van deze laptop is dat deze géén toetsenbordverlichting heeft.

Wel maakt de flink snellere processor, en de grotere opslagruimte dit een betere koop. Zeker gezien de prijs van deze laptop ook nog eens €90 lager ligt! Je kunt deze laptop namelijk voor €559 bestellen op Bol.com.

Acer Aspire 5 A514-54-59FF reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 8.9/10 na 47 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm en toetsenbord krijgen veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en deze een goede batterijduur heeft.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. De meest genoemde nadelen gaan over het toetsenbord. Hierover wordt er namelijk gezegd dat de letters niet goed te lezen zijn, en dat de toetsenbordverlichting feller had gekund. Ook wordt er meerdere keren aangegeven dat de aan/uit-knop op een onlogische plek zit, namelijk naast de delete-knop op het toetsenbord.

Wel zijn de reviews over deze laptop grotendeels gunstig.

Acer Aspire 5 A514-54-59FF kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 4710886222330), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Acer Aspire 5 A514-54-59FF

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 16 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €699,00 10 augustus 2023
Laagste prijs ooit: €699,00 10 augustus 2023
Sinds 10 augustus 2023

Laatste veranderingen:

€699,00 10 augustus 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Acer Aspire 5 A514-54-59FF - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Acer Aspire 5 A514-54-59FF? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend