Low profile videokaart kopen? De beste opties!

Door | 17 oktober 2017

Heb je een computer met een kleine behuizing? Dan kan het voorkomen dat je geen ruimte hebt voor een grafische kaart van volledige grootte. In dat geval kun je gebruik maken van een low profile videokaart. Deze grafische kaarten zijn ongeveer de helft van de normale breedte, waardoor ze ook in kleine behuizingen passen.

Normale Vs Low Profile Videokaart 3

De krachtigste videokaarten zijn echter ook groot van stuk om een goede prestatie te leveren. Daarom zijn de beste videokaarten niet beschikbaar in low-profile uitvoering. Wil je met de optimale prestatie bij gaming, dan kun je het beste een grotere behuizing kopen. Je kunt dan de componenten van je huidige PC, én je goede videokaart van normaal formaat in deze behuizing inbouwen.

Hoef je niet de optimale prestatie? Met een goede low profile videokaart kun je een oude PC in een kleine behuizing goedkoop ombouwen tot een game PC! De beste optie daarvoor is de GTX 1050 Ti. Meer informatie over deze, en andere low profile videokaarten lees je hieronder.

GTX 1050 Ti – Beste low profile videokaart – goed voor gaming!

De GTX 1050 Ti is de krachtigste grafische kaart die beschikbaar is in een low-profile uitvoering, en de enige die echt goed is voor gamen. Veel nieuwe games zijn met deze grafische kaart namelijk goed te spelen met de grafische instellingen op ‘high’. In combinatie met een goede CPU zal je op een resolutie van 1080p in de meeste nieuwe games 60 FPS halen. In deze video zie je hoe deze kaart presteert bij 15 verschillende games.

Er zijn meerdere uitvoeringen van de GTX 1050 Ti beschikbaar in low-profile afmetingen. In de tabel hieronder de drie verschillende opties.

  MSI GeForce GTX 1050
Ti 4GT LP
Gigabyte GeForce GTX
1050 Ti OC Low Profile 4G
Zotac GeForce GTX 1050 Ti
Low Profile 4GB
  MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT LP Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC Low Profile Grafische Kaart 4G B Zotac GeForce GTX 1050 Ti Low Profile Videokaart 4GB
Website: MSI.com Gigabyte.com Zotac.com
Breedte: 6,90 cm 6,89 cm 7,00 cm
Lengte:  18,20 cm 16,70 cm 17,40 cm
Prijs:  ~ €160 ~ €175 ~ €200
Kopen: Alternate.nl
Whinkel.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Conrad.nl
Alternate.nl
Whinkel.nl
Bol.com
Conrad.nl

Er wordt bij alle drie de uitvoeringen een standaard formaat low-profile bracket meegeleverd. Bij levering zit de standaard, lange PCI bracket vast aan de videokaart. Door de lange bracket los te schroeven, en de korte bracket vast te zetten, wordt het mogelijk om de videokaart in een kleine PC behuizingen te monteren.

In deze video zie je een voorbeeld van hoe de MSI GTX 1050 Low Profile wordt ingebouwd in een Dell Optiplex 7010. Daarmee wordt deze typische kantoorcomputer in één klap omgebouwd tot gaming PC.

Behalve de GTX 1050 Ti, is ook de GTX 1050 (zonder ‘Ti’ dus) beschikbaar. Deze heeft minder videogeheugen (VRAM): 2 GB in plaats van 4 GB, en presteert ook een stuk minder in games. Onder de low profile videokaarten is het echter nog steeds een van de betere opties. De GTX 1050 low profile is te koop vanaf zo’n 125 euro.

GT 1030 2G low profile – geschikt voor gaming

De low profile uitvoering van de GT 1030 videokaart is een goedkopere optie, en kost rond de 80 euro. Hoewel deze grafische kaart een stuk minder krachtig is dan de GTX 1050 Ti, is deze toch geschikt voor veel games. Je zult niet altijd op de hoogste instellingen kunnen spelen, en niet de hoogste framerates halen.

In deze video zie je een test van deze grafische kaart. In deze test wordt deze grafische kaart in combinatie met een Core i3 processor getest op high settings, en een resolutie van 1080p. De geteste games zijn recente titels, en halen gemiddeld zo tussen de 30-40 frames per seconde.

Ook deze kaart is in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Hieronder een overzicht.

  MSI GeForce
GT 1030 2G LP OC
Gigabyte GT 1030
Low Profile 2G 
ZOTAC GeForce
GT 1030 2GB GDDR5
  MSI GeForce GT 1030 2G LP OC Gigabyte GT 1030 Low Profile 2G MSI GeForce GT 1030 2G LP OC Low Profile Grafische Kaart
Website: MSI.com Gigabyte.com Zotac.com
Breedte: 6,90 cm 6,89 cm 7,00 cm
Lengte:  15,90 cm 14,99 cm 17,25 cm
Prijs:  ~ €80 ~ €80 ~ €85
Kopen: Alternate.nl
Paradigit.nl
Bol.com
Coolblue
Conrad.nl
Bol.com
Conrad.nl

In deze video zie je hoe deze videokaart wordt ingebouwd in een oude kantoorcomputer, en worden er ook een aantal games getest.

Overige opties

Er zijn andere grafische kaarten beschikbaar met een laag profiel. Hoewel deze niet de beste keuze zijn, licht ik hieronder toe waar deze grafische kaarten toch nuttig voor kunnen zijn.

Radeon RX 550 – budget low-profile grafische kaart

MSI Radeon RX 550 Low ProfileDeze grafische levert een een iets betere prestatie bij het gamen als de GT 1030. De gaming prestaties zie je in deze video. Op ‘high’ instellingen haalt deze kaart bij de meeste games zo’n 30-40 FPS.

Het nadeel ten opzicht van de GT 1030 is de significant hogere prijs: op dit moment rond de 100 euro. Daarnaast is deze videokaart in Nederlands minder ruim beschikbaar.

Radeon R7 240 – goedkope low profile videokaart

Asus Radeon R7 240 Low ProfileDeze optie is alleen aan te raden als je computer geen integrated graphics heeft, en daarom een videokaart nodig heeft. Qua videoprestaties kun je van deze grafische kaart namelijk niet al te veel verwachten.

De meeste games zijn met deze grafische kaart niet speelbaar, of alleen met lage instellingen en een lage framerate. De R7 240 is te bestellen bij Conrad.nl en op Bol.com.

Korte videokaart? Mini of ITX uitvoeringen

Heb je niet te weinig ruimte in de breedte, maar in de lengte? Een korte videokaart wordt meestal een ‘Mini’ of een ITX-uitvoering genoemd. Onder de mini videokaarten zijn betere opties beschikbaar, waaronder de GTX 1060, GTX 1070 en GTX 1080.

Waar een ‘low profile’ videokaart altijd de helft zo breed is, zijn er geen standaard afmetingen voor een ‘Mini’ videokaart. Deze Een mini videokaart heeft geen standaard lengte. Zoek dus zelf de lengte van de videokaart op, en vergelijk dit met de ruimte die je vrij hebt in de PC behuizing.

Vragen, opmerken, of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over low profile videokaarten? Stel je vraag hieronder, en je krijgt gericht advies. Ervaring met één van de genoemde producten? Laat het me hieronder weten!

Tip: Toch een full size videokaart? Bekijk dan het artikel ‘beste videokaart‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *