Lenovo Legion 5 82JU008CMH: goede laptop? Complete analyse!

Interesse in de Lenovo Legion 5 (15ACH6H) 82JU008CMH laptop? Deze 15,6 inch laptop van Lenovo is gericht op gaming, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Lenovo Legion 5 82JU008CMH: specificaties en eigenschappen

Lenovo Legion 5 82ju008cmh

Bol.com €1049 Product bekijken

De 82JU008CMH is een populaire samenstelling van de Legion 5 15ACH6H serie van Lenovo. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €1049, op Bol.com. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Processor (CPU), videochip of videokaart (GPU), en werkgeheugen

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de AMD Ryzen 5 5600H. Dit is een processor van AMD middenklasse, en heeft 6 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 3,3 GHz, met een maximale kloksnelheid van 4,2 GHz.

Hoewel dit een processor van AMD’s middenklasse is, is deze sneller dan veel processoren van Intel’s high-end i7-processoren. De Ryzen 5 5600H blijft erg snel bij het multitasken van alledaagse taken, en is daarnaast ook prima geschikt voor het draaien van zwaardere software.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor, namelijk de GeForce RTX 3060, om beeld te genereren. Deze videochip ondersteunt ook het gebruik van meerdere beeldschermen, en weergave in de 4K resolutie.

De laptop maakt gebruik van een discrete videokaart, namelijk de GeForce RTX 3060, om beeld te genereren. Deze videochip ondersteunt ook het gebruik van meerdere beeldschermen, en weergave in de 4K resolutie.

Deze videokaart is daarnaast zeer geschikt voor gaming. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de AMD Ryzen 5 5600H en de GeForce RTX 3060.

Kortom is het met de GeForce RTX 3060 goed mogelijk om te gamen. Je kunt hier alle recente titels in Full HD resolutie spelen met hoge grafische instellingen, met 60 of meer frames per seconde.

Voor dit budget is de GeForce RTX 3060 op dit moment ook simpelweg dé krachtigste videokaart die je kunt vinden.

Deze laptop bevat 8 GB RAM aan werkgeheugen, en heeft daarmee een gemiddelde hoeveelheid geheugen. Meer RAM is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Meer werkgeheugen zal de gaming prestatie echter niet significant verbeteren.

Opslag: opslagcapaciteit en opslagtype

Voor het opslaan van bestanden zit er in de Lenovo Legion 5 82JU008CMH een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Heeft je huidige laptop een SATA SSD? Dan zal het opvallen dat het laden en overzetten van bestanden flink sneller gaat met een PCI-e SSD. Als je oude laptop alleen een harde schijf (HDD) bevat voor opslag, is het snelheidsverschil nog groter.

De opslagruimte van 512 GB is bij dit budget voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Lenovo Legion 5 82JU008CMH heeft een beelddiagonaal van 15,6 inch. Daarmee heeft deze laptop een middelmaat schermafmeting voor laptops.

Deze middelmaat is populair omdat dit zorgt voor een redelijk goed werkcomfort, terwijl de laptop redelijk licht en compact blijft. Wel zorgt een groter scherm voor een beter werkcomfort, en is dat een goede keuze als je de laptop voornamelijk op één vaste plek wilt gebruiken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 120 Hz. Deze hoge verversingssnelheid maakt een vloeiender beeld mogelijk. Daarmee is dit een goed scherm voor gaming, en kun je op de laptop dus gamen met een maximaal 120 FPS.

Ook zorgt de 1920×1080 Full HD resolutie en het IPS scherm voor een goede ervaring bij het kijken van video’s, zoals TV series en films. Hiermee kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld. Full HD is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS paneel hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Toetsenbord, webcam, microfoons en speakers

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt voeren.

Het toetsenbord heeft een witte toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam met een privacy slider, en twee ingebouwde microfoons.

Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht, materiaal

Met een gewicht van 2.4 kg, is deze laptop zwaarder dan de meeste (niet-gaming) laptops.

Ook is de laptop 2.6 cm dik, en is daarmee dikker dan gemiddeld. Verder is de laptop 36.3 cm breed, en 26.1 cm diep.

Door het relatief hoge gewicht en de grote afmetingen is deze laptop niet de beste keuze voor veel mobiel gebruik.

De laptop is uitgevoerd in een blauwe behuizing van kunststof.

Batterij: batterijcapaciteit, accuduur, en opladen

De laptop bevat een batterij met een capaciteit van 60 Wh, en heeft een opgegeven batterijduur van 7 uur. Daarmee heeft deze laptop een middelmatige batterijduur, en is deze accuduur ook net te weinig om een volledige werk- of studiedag door te komen zonder deze aan te hoeven sluiten op het stopcontact.

Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Connectiviteit en aansluitingen

Voor draadloos internet beschikt deze laptop over Wi-Fi 6, en beschikt daarmee over de nieuwste en snelste Wi-Fi standaard. Daarnaast beschikt deze laptop ook over Bluetooth 5.1 om een draadloze verbinding te maken met andere apparaten.

Door de Ethernet-poort op de laptop kun je deze daarnaast bedraad op het internet aansluiten.

Voor het aansluiten van een monitor beschikt deze laptop over een HDMI port, en kun je daarnaast gebruik maken van de USB-C port, die ook beschikt over een DisplayPort alt-mode. Dat houdt in dat deze video over USB-C ondersteunt.

Verder vind je nog vier USB-A 3.2 ports op deze laptop. Met de 3.5 mm audio-aansluiting kun je een koptelefoon of gaming headset aansluiten.

Meegeleverde software en accessoires

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €1049 op Bol.com. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €1049? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Lenovo Legion 5 15ACH6H 82JU008CMH een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 1049 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er op dit moment géén betere alternatieven beschikbaar zijn voor gaming. De Lenovo Legion 5 15ACH6H 82JU008CMH is op dit moment namelijk dé goedkoopste laptop met de GeForce RTX 3060 videokaart.

Lenovo Legion 5 82JU008CMH reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 4.5/5 na 41 reviews.

De meeste klanten noemen de snelheid en de goede gaming prestatie van deze laptop als belangrijk voordeel. Daarnaast wordt er genoemd dat de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers van de laptop erg goed is.

Er worden over deze uitvoering van deze gaming laptop geen nadelen genoemd. Wel wordt er bij een andere variant van de Lenovo Legion 5 met een SSD van 256 GB genoemd dat dat weinig is voor het installeren van alle games. Met de Lenovo Legion 5 82JU008CMH heb je echter 512 GB, wat voor de meeste gebruikers voldoende is voor het installeren van je favoriete games.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

Lenovo Legion 5 82JU008CMH kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195713396240), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Lenovo Legion 5 82JU008CMH - Gaming laptop - 15.6 inch (120 Hz)

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 19 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €836,43 29 november 2023
Laagste prijs ooit: €836,43 29 november 2023
Sinds 29 november 2023

Laatste veranderingen:

€836,43 29 november 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Lenovo Legion 5 82JU008CMH - Gaming laptop - 15.6 inch (120 Hz) - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo Legion 5 15ACH6H 82JU008CMH? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie