Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van Lenovo, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH: specificaties en eigenschappen

Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 81y400ghmh

Coolblue.nl €1099 Product bekijken

De 15IMH05 81Y400GHMH is een populaire samenstelling van de Ideapad Gaming 3 serie van Lenovo. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €1099, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i7-10750H. Dit is een processor van Intel’s high-end klasse, en heeft 6 processorkernen (cores). Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.6 GHz, een maximale kloksnelheid van 5.0 GHz.

Daarmee is dit één van de krachtigste processoren voor gaming. Ook zal deze processor krachtig genoeg voor het multitasken van zwaardere programma’s, zoals foto- en videobewerkingssoftware, en 3D-modelleringssoftware.

De laptop maakt gebruik van een discrete videokaart, namelijk de GeForce GTX 1650 Ti. Deze videokaart maakt het mogelijk om goed te kunnen gamen op deze laptop. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Intel Core i7-10750H en de GeForce GTX 1650 Ti.

Kortom is het met de GeForce GTX 1650 Ti mogelijk om te gamen, en speel je recente titels op hoge instellingen met 60 FPS of meer.

Een andere gunstige eigenschap van deze laptop is dat deze een grote hoeveelheid werkgeheugen heeft. Deze laptop heeft namelijk 16 GB aan RAM. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 15IMH05 81Y400GHMH een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

De totale opslagruimte van de laptop ligt hoger, namelijk op 1256 GB. Hoewel dat een hoge hoeveelheid is, is de 256 GB SSD wel wat krap voor het installeren van games. Als je games installeert op de HDD zul je merken dat de laadtijden flink langer worden.

Het beeldscherm van de Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Een hogere refresh rate was gunstig geweest om een vloeiender beeld te krijgen bij gaming. Ook de felheid van het scherm, van 250 nits, is middelmatig.Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS hierbij zorgen voor een goede kleurweergave (IPS).

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Gunstig voor gaming is dat je grote pijltoetsen hebt. Bij veel laptops die niet worden gebruikt voor gaming, heb je een ‘halve’ pijltoets omhoog en omlaag.

Dit toetsenbord heeft een lichtblauwe toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen. Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 2.2 kg, is deze gaming laptop zwaarder dan veel normale laptops. Ook de afmetingen van de laptop vallen mee. De laptop is 2.49 cm dik, 35.9 cm breed, en 24.96 cm diep. De behuizing van de laptop is uitgevoerd in een blauw kunststof.

De laptop bevat een 45 Wh batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 9,7 uur. Daarmee heeft deze voor een gaming laptop een erg lange batterijduur. Ook kun je het met deze laptop zo dus ruim een volledige werk- of studiedag volhouden zonder deze op de lader aan te sluiten. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 6, en bluetooth 5.0 beschikt deze laptop over de nieuwste versies van de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). Voor een snelle stabiele connectie bij online gamen, kun je de laptop ook nog bedraad op het internet aansluiten.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de linkerkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, twee USB-A 3.1 ports, en een koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van de laptop zit nog één USB-A 3.1 port.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €1099 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €1099? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 1100 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik het beste alternatief, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU0089MH): simpelweg beter!

De Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU0089MH) bevat krachtigere componenten dan de Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH, en kost evenveel.

Het belangrijkste voordeel is de flink betere videokaart. Zo is de Nvidia GeForce RTX 3060 volgens benchmarks ruim twee keer zo krachtig bij gaming.

Zo kun je dus op flink hogere framerates gamen. Het scherm van deze laptop heeft dan ook een hogere verversingssnelheid van 120 Hz. Zo kan dit scherm ook een veel vloeiender beeld weergeven dan het 60 Hz scherm van de Ideapad Gaming 3.

Deze Legion 5 laptop bevat de Ryzen 5 5600H, die volgens tests erg gelijkwaardig is aan de Intel Core i7-10750H. Ook de hoeveelheid werkgeheugen is gelijk: 16 GB.

Wel verschilt de opslagruimte. Zo bevat deze laptop namelijk een PCI-e SSD van 512 GB. Zo heb je meer snelle opslagruimte voor je games, maar omdat er daarnaast géén HDD in deze laptop zit wel minder opslagruimte in totaal.

Kortom is de Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU0089MH) vanwege de flink krachtigere videokaart en het scherm met een hoge verversingssnelheid, simpelweg een betere gaming laptop voor het geld. Deze laptop is op dit moment verkrijgbaar voor €1099 op Bol.com.

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 9.1/10 na 20 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is en geschikt voor gaming. Ook wordt de grote opslagruimte veel als voordeel genoemd.

Het meest genoemde nadeel van klanten is dat ze deze laptop zwaar vinden. Ook wordt er genoemd dat deze veel geluid kan maken bij zwaar gebruik.

Toch zijn de reviews van deze laptop overwegend gunstig.

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195042650983), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €1.099,00 1 januari 2024
Laagste prijs ooit: €1.099,00 1 januari 2024
Sinds 1 januari 2024

Laatste veranderingen:

€1.099,00 1 januari 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo Ideapad Gaming 3 15IMH05 81Y400GHMH? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend