Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH: goede laptop? Complete analyse!

Interesse in de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH laptop? Dit is een 16 inch gaming laptop van Lenovo, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH: specificaties en eigenschappen

Lenovo Ideapad 5 Pro 16ach6 82l5005smh

Coolblue.nl €1199 Product bekijken

De 82L5005SMH is een populaire samenstelling van de IdeaPad 5 Pro 16ACH6 serie van Lenovo. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €1199, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Processor (CPU), videochip of videokaart (GPU), en werkgeheugen

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de AMD Ryzen 7 5800H. Dit is een processor van AMD high-end klasse, met 8 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 3.2 GHz, met een maximale kloksnelheid van 4.4 GHz.

Met deze processor zal de laptop altijd snel blijven bij het multitasken van productiviteitssoftware, en is deze daarnaast zeer geschikt voor gaming.

De laptop maakt gebruik van een discrete videokaart, namelijk de GeForce GTX 1650, om beeld te genereren. Deze videochip ondersteunt ook het gebruik van meerdere beeldschermen, en weergave in de 4K resolutie.

Deze videokaart zorgt daarnaast voor een goede prestatie bij gaming. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de GeForce GTX 1650, zodat je een goed idee krijgt wat je hiervan kunt verwachten.

Kortom is het met de GeForce GTX 1650 mogelijk om te gamen, en speel je recente titels in Full HD op medium tot hoge video-instellingen met 60 FPS of meer.

Deze laptop heeft daarnaast een hoge hoeveelheid werkgeheugen, namelijk 16 GB RAM. Dat maakt deze laptop ook goed in het werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Opslag: opslagcapaciteit en opslagtype

Voor het opslaan van bestanden zit er in de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Heeft je huidige laptop een SATA SSD? Dan zal het opvallen dat het laden en overzetten van bestanden flink sneller gaat met een PCI-e SSD. Als je oude laptop alleen een harde schijf (HDD) bevat voor opslag, is het snelheidsverschil nog groter.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een middelmatig. Er zijn namelijk ook veel laptops met 1 TB aan SSD opslagruimte te vinden. Bij typisch gebruik is 512 GB echter voldoende, en zal dit na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten.

Voor gaming kan 512 GB beperkt zijn, afhankelijk van de installatiegrootte van de games die je wilt spelen. Sommige recente titels hebben namelijk een flinke installatiegrootte, van 50 GB of meer.

Ook kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH heeft een beelddiagonaal van 16 inch. Daarmee heeft deze laptop een middelmaat schermafmeting voor laptops.

Daarmee biedt de laptop een goed compromis tussen gebruikscomfort en de het gemak om deze mee te nemen.

Opmerkelijk aan deze laptop is de gebruikte schermresolutie. Dit scherm heeft namelijk de WQXGA resolutie, van 2560×1600 pixels. Dat zorgt op het 16 inch scherm voor een erg scherp beeld.

Met deze resolutie heeft deze laptop ook een andere beeldverhouding dan de meeste laptops, namelijk 16:10. Zo heeft deze laptop meer verticale ruimte, wat ook gunstig is als je op deze laptop wilt werken met office-software.

Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. Deze verversingssnelheid is enigszins beperkend voor gaming. Een hogere hogere verversingssnelheid is namelijk gunstig om meer frames per seconde te kunnen laten zien, wat vloeiender beeld mogelijk maakt.

Met de refresh rate van 60 Hz kun je maximaal 60 FPS laten zien op het scherm. Vanwege de hoge resolutie en de instapklasse videokaart, zullen veel nieuwe games echter ook niet op meer dan 60 frames per seconde kunnen draaien.

Wel gunstig aan het scherm is de hoge maximale felheid. Zo heeft deze laptop namelijk een maximale felheid van 350 nits. Dat is 100 nits hoger dan de meest voorkomende waarde bij laptopschermen (250 nits). Hiermee is deze laptop beter geschikt voor gebruik bij veel omgevingslicht, en dus ook in het daglicht nog goed zichtbaar.

De 16:10 beeldverhouding heeft wel een nadeel bij het kijken van video. Omdat de meeste video’s in de 16:9 beeldverhouding gemaakt zijn, zul je een zwarte balk boven en onder de video zien op dit scherm. Wel zorgt het IPS paneel bij het kijken van video voor een goede kleurweergave.

Toetsenbord, webcam, microfoons en speakers

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Met het numpad aan de rechterkant van de Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt voeren.

Het toetsenbord heeft een optionele witte toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je dus aan- of uitzetten. Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams.

Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, die het geluid in stereo (2.0) afspelen. Ook ondersteunen de speakers het afspelen van geluid in het Dolby Atmos geluidsformaat.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht, materiaal

Met een gewicht van 1.9 kg, is deze laptop iets zwaarder dan het huidige gemiddelde.

Dat de laptop ietwat zwaar is, zal te maken hebben met de behuizing. In tegenstelling tot de meeste andere laptops, is deze namelijk uitgevoerd in aluminium in plaats van kunststof. Daarmee is  ook een stevige laptop, met een goede bouwkwaliteit. Het ietwat hoge gewicht komt waarschijnlijk door de omdat de behuizing van de laptop is gemaakt van aluminium in plaats van kunststof.

Wel is de laptop relatief slank, en slechts 1.84 cm dik. Verder is deze laptop van Lenovo 35.6 cm breed, en 25.1 cm diep.

Batterij: batterijcapaciteit, accuduur, en opladen

In de laptop zit een batterij met een hoge capaciteit van 75 Wh. Deze zorgt voor een opgegeven batterijduur van 10 uur.

Dat maakt de batterijduur van deze laptop ruim bovengemiddeld. Ook zal de laptop het hiermee ruim een volledige werk-of studiedag volhouden, zonder dat je deze op het stopcontact hoeft aan te sluiten.

Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde voedingskabel.

Connectiviteit en aansluitingen

Voor draadloos internet beschikt deze laptop over Wi-Fi 6, en beschikt daarmee over de nieuwste en snelste Wi-Fi standaard. Daarnaast beschikt deze laptop ook over Bluetooth 5.1 om een draadloze verbinding te maken met andere apparaten.

De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad op het internet aansluiten.

Aan de linkerkant van de laptop vind je een HDMI 1.4 poort, om de laptop aan te sluiten op een beeldscherm. Verder vind je hier twee USB-C ports, waarvan er één video over USB-C ondersteunt. De andere kun je gebruiken voor het opladen van de laptop. Ook zit er aan de linkerkant van de laptop nog een 3.5 mm koptelefoon-aansluiting.

Aan de rechterkant van de laptop zitten twee USB-A 3.2 ports, en een SD-kaartlezer.

Meegeleverde software en accessoires

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €1199 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €1199? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 1199 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Hoewel er laptop te vinden zijn met een betere videokaart of processor voor deze prijs, is het verschil dat géén van deze laptops een scherm heeft met dezelfde resolutie. Kortom biedt de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH met de combinatie van componenten en het scherm een unieke waarde.

Zo maakt het 16:10 scherm dit een goede keuze voor productiviteit, en kun je op deze laptop door de GTX 1650 ook nog prima gamen op deze laptop. Als dat is wat je zoekt, is er op dit moment geen betere koop dan deze laptop.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 9.0/10 na 17 reviews.

Klanten noemen in de reviews veelal de snelheid en gaming prestatie van de laptop als voordelen. Ook het scherm, met de 16:10 beeldverhouding, hoge resolutie, en hoge felheid, krijgt veel complimenten. Ook de stevige aluminium behuizing wordt veel als voordeel genoemd.

Het meest genoemde nadeel is dat de laptop slechts twee USB-A ports bevat. Ook wordt het ontbreken van een Ethernetport als nadeel genoemd.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 195890017785), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 14 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €1.199,00 24 oktober 2023
Laagste prijs ooit: €1.199,00 24 oktober 2023
Sinds 24 oktober 2023

Laatste veranderingen:

€1.199,00 24 oktober 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 82L5005SMH? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend