Last van een laptop die heet wordt (aan de onderkant)? Als je laptop heet wordt is het oncomfortabel om deze op je schoot te houden.
Daarnaast kan de laptop hierdoor langzamer worden. De laptop wordt dan automatisch langzamer om oververhitting te voorkomen (‘thermal throttling’). Als de temperatuur blijft stijgen, kan de laptop ook uitvallen. De laptop sluit bij te hoge temperaturen namelijk automatisch af om permanente schade te voorkomen.
In de meeste laptops produceert de processor de meeste hitte. De processor is het ‘brein’ van je laptop. Hoe zwaarder de belasting op de processor, hoe warmer deze wordt. Laptops hebben een ingebouwd koelsysteem om van deze hitte af te komen, dat over verloop van tijd minder efficiënt kan worden.
Om te voorkomen dat je laptop heet wordt zijn er drie verschillende oplossingen:
- Onderhoud aan de hardware – om het koelsysteem weer efficiënt te maken
- Softwarematige oplossingen – om de belasting op de processor te verminderen
- Externe koeling – gebruik maken van een externe koeler (laptopkoeler) voor extra koeling
Hieronder ga ik verder in op deze drie opties.
Inhoud
1. Onderhoud aan de hardware
Om duidelijk te maken wat er fout kan gaan met de koeling van een laptop leg ik eerst kort het koelsysteem van de laptop uit.
Om de processor te koelen wordt de warmte zoveel mogelijk van de processor weggeleid. In laptops wordt hierbij meestal gebruik gemaakt van een koperen heat pipe. De processor is met hittegeleidende pasta, de ‘koelpasta’, verbonden met heat pipe.
De heat pipe geleidt de hitte naar de ventilator, die de hitte hiervan vervolgens als warme lucht afvoert. Meestal voert de ventilator warme lucht af naar de zijkant of achterkant van de laptop. Er moet ook lucht worden aangeleverd. Meestal voert dezelfde ventilator ook (koude) buitenlucht aan, van de onderkant van de laptop.
Dit koelsysteem kan over verloop van tijd minder goed werken. Er zijn hierbij drie voornamelijk problemen:
- De koelpasta verliest over verloop van tijd zijn hittegeleidende functie
- Stof in de laptop of ventilator blokkeert de afvoer van warme lucht
- De ventilator draait helemaal niet meer, of niet hard genoeg
Hieronder ga ik verder in op deze problemen en leg ik mogelijke oplossing voor.
Met verloop van tijd kan de geleidende functie van de koelpasta afnemen. Vooral als de koelpasta volledig opdroogt zal deze zijn functie verliezen. Door de koelpasta te vervangen kun je dit probleem oplossen. Dit is kun je zelf uitvoeren door de laptop open te schroeven, de koeler te verwijderen, en nieuwe koelpasta toe te passen (zie hier algemene instructies). De benodigde koelpasta kun je online bestellen voor minder dan 10 euro. Ook kun je een reparateur vragen dit voor je te doen.
Een ander probleem is stof. Het probleem met stof is dat dit de luchtstroom blokkeert, en daardoor het afvoeren van warme lucht minder efficiënt maakt. Daarom zal de laptop meer hitte opbouwen. Je kunt de stof het beste verwijderen door de laptop open te maken. Ook dit kun je zelf uitvoeren, of laten uitvoeren door een reparateur.
Ook kun je gebruik maken van perslucht om stof weg te blazen uit je laptop. Je kunt geschikte perslucht online bestellen voor zo’n 9 euro per bus. Het voordeel van perslucht is dat je de laptop niet hoeft open te schroeven. Het nadeel is dat je met perslucht meestal niet alle stof uit de laptop kunt wegblazen.
Het laatste mogelijk probleem ligt bij de ventilator zelf. Soms begeeft de ventilator van een laptop het. Met een kapotte ventilator en wordt er helemaal geen warme lucht afgevoerd. Ga dus even na of de ventilator draait. Zo niet, dan kun je deze zelf vervangen of laten vervangen.
Draait de ventilator wel, maar niet hard genoeg om alle hitte af te voeren? Er bestaat software waarmee je handmatig de snelheid van de ventilator kunt aanpassen, zoals SpeedFan. Uiteraard zal het verhogen van de snelheid van de ventilator wel zorgen voor meer lawaai.
Let er ook altijd op dat je ventilator niet blokkeert! Het meest voorkomende probleem is dat de inname voor lucht aan de onderkant geblokkeerd wordt. Zet je de laptop op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld op je bank, dan zal de inname van koude lucht worden geblokkeerd, en werkt de koeling minder goed.
2. Softwarematige oplossingen – verlaag de belasting op de laptop
De processor van de laptop wordt voornamelijk bij een zware belasting warm. Het draaien van zware software, of veel programma’s tegelijk, zorgt deze zware belasting. Door deze belasting te verlagen zal de laptop minder hitte produceren.
Om te voorkomen dat software de processor te zwaar belast, zijn er meerdere oplossingen. Ook als je geen zware software draait, is het mogelijk dat er op de achtergrond programma’s draaien die je laptop belasten zonder dat je hiervan op de hoogte bent.
In dit artikel geef ik een volledige uitleg van het verlagen van de softwarematige belasting op de laptop.
3. Externe koeling – laptop afkoelen met een laptopkoeler
De laatste optie is om de laptop af te koelen met een externe koeler. Een laptopkoeler is een verhoging waar je de laptop op neer kunt zetten, met één of meer ingebouwde ventilatoren die zo de laptop van buitenaf extra afkoelen. Een laptopkoeler sluit je met een USB-kabel aan op de laptop voor stroom.
Als je een laptopkoeler wil kopen, is mijn aanrader de Cooler Master NotePal XL. Deze laptopkoeler krijgt van klanten en reviewwebsites positieve beoordelingen op de koelprestaties. Daarnaast maakt deze laptopkoeler weinig geluid.
Cooler Master is een bekende hardwarefabrikant die zich specialiseert in koeling van laptops, volledige computers, en losse componenten.
De NotePal XL van Cooler Master bevat één grote ventilator met een diameter van 23 centimeter. Om de ventilator te voorzien van stroom, zul je deze met een USB-kabel moeten aansluiten op je laptop.
De ventilator van de NotePal XL is aan of uit te zetten met een knop aan de achterzijde hiervan. Daarnaast kun je de snelheid van deze laptopkoeler regelen. Je kunt kiezen uit snelheden tussen de 600 en 1000 RPM. Ook kun je de laptopkoeler zelf verder verhogen met de uitklapbare pootjes.
Een ander voordeel van de NotePal XL is dat deze ook als USB-hub werkt. Zo zitten er drie USB 2.0 aansluitingen aan de achterkant hiervan. Alles dat je hierop aansluit, bijvoorbeeld een USB-stick, werkt meteen op je laptop.
Klanten zijn erg positief over deze koeler. Op Bol.com is de gemiddelde beoordeling na 22 reviews 4.5/5 sterren. Op Alternate.nl heeft deze koeler op dit moment 8 beoordeling, die dit product allemaal met 5/5 sterren beoordelen.
Deze laptopkoeler kun is online te bestellen bij meerdere webshops. De laagste prijs is op het moment van schrijven 26 euro op Megekko.nl.
Vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Is het je gelukt om je laptop af te koelen? Laat het me weten door hieronder je reactie achter te laten!
Tip: toe aan een nieuwe laptop? Bekijk in het artikel ‘beste laptop‘ mijn aanraders van dit moment!