Koptelefoon voor TV? Drie beste opties met zendstation!

Op zoek naar een koptelefoon, of meerdere koptelefoons, om te gebruiken bij je TV? Je kunt een normale koptelefoon bedraad of draadloos (met bluetooth) aansluiten op je TV.

Toch zijn er goede redenen om te kiezen voor specifieke TV koptelefoons. Zo werken draadloos, met een eigen zendstation. Door het zendstation hebben ze een zeer stabiele en snelle verbinding met de TV. Daardoor zul je geen vertraging (latency) opmerken tussen beeld en geluid, en loopt dit goed synchroon. Ook is het bereik van deze zendstations vaak flink groter dan bij bluetooth.

Daarnaast is het met veel van deze TV koptelefoons met zendstation mogelijk om met twee koptelefoons tegelijk naar de TV te luisteren. Daarnaast werkt dit type koptelefoon ook op televisies die zelf géén bluetooth hebben.

Genoeg reden om draadloze koptelefoon met zendstation te kopen voor je TV. Maar wat zijn de beste keuzes van dit moment (begin 2021)? In dit artikel noem ik de drie beste keuzes, en leg ik voor elke optie uit waarom dit een goede keuze is.

Sennheiser RS 175 – de beste koptelefoon voor TV!

De Sennheiser RS 175 is vanwege al zijn gunstige eigenschappen, en de vele positieve recensies de beste koptelefoon voor bij je TV. De Sennheiser RS 175 bestaat uit de TR 175 transmitter, en de Sennheiser HDR175 koptelefoon voor TV.

Sennheiser Rs175 Beste Koptelefoon Voor Tv

Sennheiser RS 175

Bol.com (€200,99)

Het zendstation is op twee verschillende uitgangen je televisie aan te sluiten. Zo kun je deze namelijk of op de 3.5 mm AUX line-out port van je TV, of op een optische uitgang (digitaal/Toslink) van je TV aansluiten.

Er wordt zowel een 3.5 mm audiokabel als een optische kabel meegeleverd om het zendstation op je TV aan te kunnen sluiten. Verder sluit je dit zendstation met de meegeleverde adapter aan op het stopcontact.

De koptelefoon werkt op oplaadbare batterijen. Er worden twee oplaadbare NiMH AAA-batterijen meegeleverd, die je in de koptelefoon zult moeten plaatsen. Het zendstation is tegelijkertijd ook een koptelefoonhouder. Plaats je de koptelefoon op het zendstation, dan zal het zendstation de batterijen opladen.

Met de meegeleverde batterijen kun je de koptelefoon zo’n 18 uur gebruiken bij het kijken van TV. Als ze eenmaal leeg zijn, duurt het volledig opladen zo’n 8.5 uur. Batterijen leeg, en wil je toch meteen doorkijken? Dan kun je eventueel ook meteen andere (volle) AAA-batterijen plaatsen.

Heb je het zendstation aangesloten, en de batterijen geplaatst? Dan zul je alleen nog op de TV moeten instellen dat deze de audio afspeelt over de gebruikte uitgang. Daarna kun je simpelweg de koptelefoon opzetten, en zal het zendstation het audiosignaal draadloos versturen naar de koptelefoon.

Een volledige uitleg van hoe je deze koptelefoons gebruikt zie je in deze duidelijke video.

Voor de draadloze verbinding maakt het zendstation gebruik van RF, ofwel Radio Frequency. Het opgegeven bereik van deze koptelefoon is daarmee 100 meter! Dat is daarmee 10 keer zo ver als dat van de meeste bluetooth koptelefoons. Ook is de latentie van dit signaal zeer laag, waardoor het geluid goed synchroon loopt met het beeld.

Een ander voordeel van de Sennheiser RS 175, is dat je twee koptelefoons tegelijk kunt gebruiken op één zendstation. Wil je een tweede koptelefoon gebruiken? Deze worden los verkocht, en hebben de naam ‘Sennheiser HDR 175’. Je kunt zo’n tweede koptelefoon bestellen op Bol.com voor €163,99.

Sennheiser geeft voor de koptelefoons een frequentierespons van 17 Hz tot 22 kHz op. Daarmee kan deze koptelefoon zeer lage tonen halen; in ieder geval flink lager dan dat van de TV-speakers zelf.

De Sennheiser HDR 175 koptelefoons zijn over-ear koptelefoons. Hierbij vallen de oorkussens om de oren heen, en wordt er veel omgevingsgeluid tegengehouden. Samen met de hoofdkussens in de hoofdband, zal de HDR 175 comfortabel op je hoofd zitten. De hoofdband is daarnaast verstelbaar, waardoor je deze perfect kunt afstellen op de juiste afmeting.

Een ander voordeel van deze koptelefoon is de ingebouwde knoppen. Hiermee kun je gemakkelijk het volume aanpassen. Daarnaast zijn er nog twee knoppen aanwezig, namelijk om de  virtuele surround modus, en/of de bass-boost modus, in of uit te schakelen.

Kortom heeft deze koptelefoon zeer veel gunstige eigenschappen. Daarnaast krijgt deze koptelefoon veel gunstige reviews. Zo wordt er in de klantreviews op Bol.com aangegeven dat de koptelefoon goed klinkt, het draagcomfort erg goed is, en het bereik stabiel. De koptelefoon krijgt hier na 76 reviews een gemiddeld een score van 4.7/5 sterren.

Deze koptelefoon kopen? Je kunt deze koptelefoon bestellen op Bol.com en Coolblue.nl.

Sony MDR-RF895RK – beste koop TV koptelefoon met zendstation

Zoek je een goede TV koptelefoon voor minder geld dan de Sennheiser RS 175? Dan is de MDR-RF895RK van Sony een goede keuze. Met een prijs van zo’n 90 euro is deze flink goedkoper, terwijl deze nog steeds veel gunstige eigenschappen heeft.

Sony Mdr Rf895rk Koptelefoon Met Zendstation

Sony MDR-RF895RK

Coolblue.nl (€89,99)

Het zendstation is op één manier op je TV aan te sluiten: op de 3.5 mm jack audio-uitgang van je TV. Daarnaast zul je het zendstation op het stopcontact moeten aansluiten. Er wordt een 3.5 mm audio-kabel en een AC adapter meegeleverd. De benodigde kabel wordt meegeleverd.

Ook deze koptelefoon werkt op oplaadbare batterijen, die je moet plaatsen in de koptelefoon. Sony geeft aan dat je zo’n 20 uur kunt luisteren voordat de batterijen leeg zijn, en het zo’n 7 uur duurt op deze op te laden. Ook de batterij van deze koptelefoon zal automatisch beginnen met opladen als je deze op het zendstation plaatst.

Stel je de TV in op de 3.5 mm AUX uitgang waar je het zendstation op hebt aangesloten, dan zal het zendstation het geluid draadloos doorsturen naar de koptelefoon.

Ook deze koptelefoon gebruikt voor de draadloze verbinding RF. Er wordt bij deze koptelefoon hetzelfde maximale bereik opgegeven, namelijk van 100 meter.

Om het signaal goed op te pikken, is het mogelijk om de ‘auto tuning’-knop op de koptelefoon in te drukken. Deze zal zich dan automatisch afstellen om het signaal juist op te pakken.

Ook dit is een over-ear koptelefoon. Daardoor zal deze met de oorkussens over de oren vallen, en veel omgevingsgeluid blokkeren. De hoofdband van deze koptelefoon is verstelbaar, en heeft een hoofdkussen voor een verbeterd draagcomfort.

Op de koptelefoon zit een knop om het volume te bedienen. Daarnaast heeft de een ‘voice’-knop. Druk je deze in, dan zullen de frequenties van het stemgeluid een boost krijgen. Zo wordt het makkelijker om stemgeluid te verstaan.

De koptelefoon gebruikt 40 mm neodymium speaker drivers, en hebben een opgegeven frequentierespons van 10 Hz tot 20 kHz.

Kortom heeft deze TV koptelefoon ondanks de lagere prijs nog steeds veel gunstige eigenschappen. Ook krijgt deze koptelefoon nog steeds een goede beoordeling van klanten, maar gemiddeld een lagere score. Zo is de gemiddelde reviewscore op Bol.com op dit moment 4.3/5 sterren na 105 reviews. De meeste reviews zijn positief, en het gebruiksgemak en de goede geluidskwaliteit worden veel genoemd als voordelen. Wel zijn er een aantal klanten die last hebben van een lichte ruis.

Deze koptelefoon kopen? Bekijk dan de huidige prijs op Amazon.nl, Bol.com, of Coolblue.nl.

Thomson WHP3001BK RF headphones – goedkope draadloze TV koptelefoon

Zoek je een draadloze TV koptelefoon voor weinig geld, die nog steeds prima volstaat? Dan is de Thomson WHP3001BK een goede keuze.

Thomson Thomson Whp3001bk Goedkope Draadloze Koptelefoon Tv

Thomson WHP3001BK

Amazon.nl (bekijk prijs)

Ook dit is een draadloze koptelefoon met zendstation, dat gebruik maakt van RF om het signaal te versturen. Het zendstation heeft zowel een 3.5 mm line-in aansluiting, als een RCA aansluiting. Er wordt een 3.5 mm naar RCA kabel meegeleverd. Zo kun je het station zowel op een RCA uitgang, als een 3.5 mm uitgang op de TV aansluiten.

Verder zul je het laadstation aan moeten sluiten op het stopcontact met de meegeleverde stroomadapter. Ook wordt er nog een 3.5 naar 6.3 mm jack adapter meegeleverd.

Om de koptelefoon te gebruiken, zul je eerst de bijbehorende AAA batterijen moeten plaatsen. Zet je de TV op de gebruikte audio-uitgang, dan zal het zendstation het geluid draadloos naar de koptelefoon versturen.

Ook hier wordt er een theoretisch bereik van 100 meter opgegeven, maar geeft Thomson een praktisch bereik van 20-30 meter aan.

De batterij-eigenschappen van deze koptelefoon zijn minder gunstig. Thomson geeft aan dat de batterijduur zo’n 8 uur is, en dat het zo’n 10 uur duurt om deze op te laden. In de praktijk zal deze batterijduur in de meeste gevallen alsnog voldoende zijn. Net als de voorgenoemde keuzes, begint de koptelefoon automatisch op te laden als je deze op het zendstation plaatst.

Op de koptelefoon zit een draaiknop waarmee je het volume kunt aanpassen, en een aan/uit-knop. Een verschil is dat deze koptelefoon on-ear is, en daarom het omgevingsgeluid minder goed blokkeert. De hoofdband heeft een hoofdkussen voor beter draagcomfort. Helaas is de hoofdband niet verstelbaar.

Met het opgegeven frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz, heeft deze koptelefoon een minder groot bereik dan de twee voorgenoemde keuzes.

Kortom is de Thomson WHP3001BK een simpele, maar prima functionele koptelefoon voor bij je TV. Ook krijgt deze voornamelijk gunstige beoordelingen. Voornamelijk de gunstige prijs, en de gebruiksvriendelijkheid worden als voordelen genoemd in de klantreviews van dit product. Wel zijn er een aantal klanten die aangeven last te hebben van ruis, en wordt de bouwkwaliteit van de koptelefoon soms als nadeel genoemd.

Deze draadloze koptelefoon met zendstation kopen? Bekijk de huidige prijs op Amazon.nl of Bol.com.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over koptelefoons voor je TV? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend