Kobo Nia vs Clara HD? Complete vergelijking en advies!

Wil je een kleine e-reader kopen van het merk Kobo? Op dit moment heeft Kobo twee 6 inch e-readers beschikbaar, namelijk de Kobo Nia en de Kobo Clara HD.

Maar welke van deze twee e-readers is voor jou de beste keuze? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze Kobo e-readers.

Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • Kobo Nia: goedkoper en de goedkoopste Kobo e-reader, witte schermverlichting, nieuwer (2020). €99,99 op Bol.com
  • Kobo Clara HD: hogere resolutie (scherper beeld), schermverlichting met aanpasbare kleurwarmte, sneller, 50% meer batterij, duurder. €129,99 op Bol.com

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, met daarna een uitgebreide uitleg van deze verschillen.

Vergelijktabel: Kobo Nia vs Clara HD

Kobo Nia Kobo Clara HD
Kobo Nia Kobo Clara Hd
Prijs (1): €99,99 €129
Uitgebracht: juli 2020 juni 2018
Schermeigenschappen
Scherm-type: E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit
Schermdiagonaal: 6 inch 6 inch
Resolutie (pixels): 1024×758 1448×1072
Pixeldichtheid: 212 ppi 300 ppi
Schermverlichting? Ja, ComfortLight Ja, ComfortLight Pro
Kleurtemperatuur
aanpasbaar?
Nee Ja
Bediening en functies
Touchscreen?
Knopbediening?
Stylus?
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 4 Ja, Wi-Fi 4
Bluetooth?
Hardware eigenschappen
Opslagruimte: 8 GB 8 GB
Werkgeheugen: 256 MB 512 MB
Processorsnelheid: 900 MHz 1 GHz
Aansluitingen en batterij
SD-kaart lezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: Micro-USB Micro-USB
Batterijcapaciteit: 1000 mAh 1500 mAh
Fysieke eigenschappen
Waterdicht? Nee Nee
Afmeting (cm): 15,9×11,2×0,9 15,7×11,1×0,83
Gewicht (gram): 172 166
Kleuren: zwart zwart
Meegeleverd: USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Kobobooks.com Kobobooks.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

Kobo Nia of Kobo Clara HD – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee e-readers.

Schermeigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een e-reader hebben te maken met het scherm. Hier zijn er een aantal overeenkomsten en verschillen te vinden tussen de Kobo Nia en de Kobo Clara HD.

Allereerst de overeenkomsten. Beide e-readers maken, zoals bijna alle e-readers, gebruik van een zwart-wit e-ink scherm. Dit type schermen geven zelf geen licht, en zien er ook meer uit als echt papier dan een LCD of AMOLED scherm van een smartphone of tablet.

Het schermdiagonaal van beide e-readers is gelijk: 6 inch. Wel heeft de Kobo Clara HD een hogere resolutie, namelijk van 1448×1072 pixels. De goedkopere Kobo Nia heeft een lagere resolutie, namelijk van 1024×758 pixels.

Als resultaat van de hogere resolutie, heeft de Kobo Clara HD ook een hogere pixeldichtheid, namelijk van 300 ppi. De Nia heeft een pixeldichtheid van 212 ppi. Dit heeft als gevolg dat het beeld op de Kobo Clara HD significant scherper is dan dat van de Kobo Nia.

Beide e-readers hebben een optionele schermverlichting. Bij de Kobo Nia is dat de ‘ComfortLight’ achtergrondverlichting. Dat houdt in dat je het scherm van de e-reader met een wit licht kunt verlichten, en zo dus in het donker kunt lezen.

De Kobo Clara HD beschikt over ComfortLight Pro. Dat werkt hetzelfde, maar heeft ook de mogelijkheid om het scherm (automatisch) te laten verlichten met een warme lichtkleur, afhankelijk van de omgevingsverlichting.

Het warme, oranje-achtige, licht heeft als voordeel dat dit comfortabeler is voor de ogen in het donker. Daarnaast is er aangetoond dat dit warme licht er niet voor zorgt dat je je weer ‘wakkerder’ zult voelen. Zo zal ‘s nachts lezen niet je nachtrust verstoren.

Bediening en functies

Wat betreft bediening en functies zitten er géén verschillen tussen de Kobo Nia en Kobo Clara HD. Beide e-readers hebben een touchscreen, en zijn volledig te bedienen met aanraking op het scherm.

Verder bevatten beide e-readers geen enkele knop ter bediening, en is het ook niet mogelijk om deze te bedienen met een stylus.

Wel beschikken beide e-readers over Wi-Fi 4, en kun je zo boeken vanuit de Kobo store direct naar de e-reader downloaden. Ook kun je boeken overzetten vanaf je PC of laptop, door de e-reader hier met de meegeleverde micro-USB naar USB-A kabel op aan te sluiten.

Helaas is het met beide e-readers niet mogelijk om muziek af te spelen. Ze beschikken beiden dan ook niet over een 3.5 mm AUX port, of over bluetooth.

Hardware en batterij

Beide e-readers hebben dezelfde hoeveelheid opslagruimte, namelijk 8 GB. Kobo geeft aan dat dat voldoende opslagruimte is voor zo’n 6000 boeken. De opslagruimte van zowel de Kobo Nia als Clara HD is niet verder uit te breiden, want er is op beide e-readers géén micro-SD lezer beschikbaar.

De Kobo Clara HD heeft krachtigere hardware, en zal in de praktijk daarom wat sneller reageren. Zo heeft deze een iets snellere CPU ofwel processor dan de Nia (1 GHz vs 900 MHz). Daarnaast heeft de Clara HD ook twee keer zoveel werkgeheugen als de Nia, namelijk 512 MB vs 256 MB.

Een ander voordeel is de grotere batterij van de Kobo Clara HD. Met een 1500 mAh batterij, heeft deze 50% meer batterijcapaciteit dan de Kobo Nia (1000 mAh). Omdat e-readers weinig energie verbruiken, zal de batterij van beide e-readers alsnog goed zijn voor weken lang lezen.

Het opladen van de batterij van beide e-readers verloopt hetzelfde: via de micro-USB ingang, met de meegeleverde micro-USB naar USB-A kabel. Er wordt bij beide e-readers géén oplader/charger meegeleverd, maar je kunt gebruik maken van dezelfde oplader als van je smartphone. Ook zal de e-reader automatisch beginnen met opladen als je deze aansluit op een USB-A port van je computer.

Kobo Nia Vs Clara Hd Th
Links: Kobo Nia. Rechts: Kobo Clara HD.

Fysieke eigenschappen en ontwerp

Wat betreft ontwerp lijken beide e-readers erg op elkaar. Wat betreft afmetingen zitten er ook maar kleine verschillen.

De Kobo Clara HD heeft een iets compacter ontwerp dan de Kobo Nia. Met een afmeting van 15,7×11,1×0,83 cm, is de Kobo Clara HD in elke richting íets kleiner dan de Kobo Nia (15,9×11,2×0,9).

Ook is de Clara HD iets lichter, maar ook hier is het verschil klein. De Nia is met 172 gram namelijk slechts 6 gram zwaarder dan de Clara HD (166 gram).

Hoewel er hierin verschillen zijn tussen beide e-readers, is dit geen duidelijke reden om de ene e-reader te verkiezen boven de andere. Beide e-readers zijn erg compact en gemakkelijk mee te nemen.

Tip: De Kobo Nia en Kobo Clara HD ook vergelijken andere Kobo e-readers? Vergelijk hier alle huidige e-readers van Kobo!

Kobo Nia of Kobo Clara HD kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Kobo Nia, of juist de Kobo Clara HD kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

Beide e-readers zijn alleen verkrijgbaar in de kleur zwart.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Kobo Nia of Kobo Clara HD? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze e-readers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend