Kleine laptop kopen? De vier kleinste laptops van nu! (2023)

Op zoek naar een zo klein mogelijke laptop (mini laptop)? In dit artikel houd ik bij wat de kleinste laptops zijn die je kunt kopen.

De kleinste laptops hebben ongeveer dezelfde maat als een gemiddelde tablet. Het voordeel van een mini laptop op een tablet is de extra functionaliteit. Zo draaien de meeste kleine laptops Windows, en hebben ze vaak meer aansluitingen om externe apparaten aan te sluiten, zoals een muis, externe harde schijf, of monitor.

Dit zijn de 4 kleinste laptops van 2023, per type:

Daarna geef ik ook nog een overzicht van kleine laptops per inch-maat.

Tip: bekijk ook het artikel laptop inch afmetingen voor meer informatie over laptop schermformaten!

GPD P2 Max 2022: dé kleinste laptop met Windows 11 (8.9 inch)

Gpd P2 Max 2022 De Kleinste Laptop

Amazon.nl bekijk prijs Product bekijken

De GPD P2 Max 2022 is dé kleinste laptop die je op dit moment kunt kopen, en heeft een 8.9 inch beelddiagonaal. Deze laptop wordt gemaakt door GPD, een bedrijf uit Hong Kong dat gespecialiseerd is in het maken van kleine laptops en computers.

Het 8.9 inch scherm heeft een prima beeldkwaliteit. Zo is de resolutie van dit scherm 2560×1600 pixels. Dat zorgt voor een enorm hoge pixeldichtheid op dit kleine scherm, waardoor het beeld zeer scherp is.

Het beeldscherm van deze laptop gebruikt een IPS-paneel, een type dat bekend staat om de kleurechtheid en de goede kijkhoeken. Met een kleurdekking van 100% van de sRGB kleurruimte, is het kleurbereik van het scherm ook erg goed.

Het scherm is een touch-screen, dat ook input van een stylus ondersteunt. Door het kleine scherm is deze laptop slechts 21.3 cm breed, 14.95 cm diep, en 1.42 cm dik. Ook weegt deze laptop slechts zo’n 650 gram.

Ondanks deze zeer compacte afmetingen, is dit nog een krachtige en snelle laptop. Zo bevat deze een 11e generatie Intel processor, namelijk de Pentium Silver N6000. Met 16 GB aan RAM heeft de laptop een prima hoeveelheid werkgeheugen, en met de 1 TB NVMe SSD ook een flinke hoeveelheid snelle opslagruimte.

De laptop heeft een toetsenbord met de, in Nederland gebruikelijke, QWERTY-indeling, en beschikt over een HD webcam.

Met een batterijduur van 8 uur, kun je de laptop een gehele werkdag gebruiken zonder deze op te laden. Het opladen verloopt over USB-C, dus je kunt de laptop opladen met dezelfde oplader als die van je smartphone. Gebruik je een fast charger, dan zal de laptop erg snel opladen door de ondersteuning van 30 Watt quick charge.

De laptop heeft een prima hoeveelheid aansluitingen. Zo zijn er twee USB 3.2 ports aanwezig, en één USB-C port. Een monitor sluit je gemakkelijk aan door op de Micro-HDMI port van deze laptop, en een koptelefoon op de 3.5 mm koptelefoonaansluiting.

Kortom is dit dé kleinste laptop die je kunt kopen, en heeft deze prima eigenschappen. Vooral het scherm is een belangrijk voordeel. Ondanks het kleine formaat is de laptop door de krachtige componenten prima geschikt voor het verzetten van typisch kantoorwerk en voor studie.

Deze laptop kopen? Je kunt deze bestellen op Amazon.nl. De prijs van deze laptop ligt meestal rond de 950 euro. Windows 10 staat al voorgeïnstalleerd op deze laptop.

Tibuta W100 2-in-1 Mini Laptop: kleinste Windows 2-in-1 laptop (8.9 inch)

Tibuta 2 In 1 Mini Laptop Kleinste 2 In 1 Laptop

Amazon.nl bekijk prijs Product bekijken

De Tibuta W100 2-in-1 mini laptop is een zogenaamde 2-in-1 laptop. Dat houdt in dat je deze laptop als laptop kunt gebruiken, en als tablet. In het geval van deze laptop, is het scherm volledig los te koppelen en als tablet te gebruiken.

Het scherm van deze laptop heeft een beelddiagonaal van 8.9 inch, en is uiteraard te gebruik als touchscreen. Met een resolutie van 1536×2048, is het beeld erg scherp.

Deze laptop bevat de Intel Celeron N4020C processor, heeft 4 GB RAM, en een 64 GB opslagruimte. Daarmee is dit niet zo’n krachtige laptop, maar kun je deze nog prima gebruiken voor webbrowsen en wat tekstverwerken.

Het geheugen is verder uit te breiden door een micro-SD kaart te plaatsen. Verder beschikt de laptop over een USB-A port, USB-C port, een mini HDMI port, en een koptelefoonaansluiting.

Verder beschikt deze laptop over zowel een front-cam voor videobellen, als een camera aan de achterzijde voor het maken van foto’s.

Deze laptop is slechts 21.59 cm breed, 16.51 cm diep, 1.02 cm dik, en weegt slechts 598 gram. Met de meegeleverde hoes kun je de laptop rechtop neerzetten. Als je de laptop niet gebruikt zorgt de hoes voor een prima bescherming van de laptop.

Kortom is dit een kleine, goedkope, 2-in-1 laptop, die geschikt is voor licht gebruik. Een voordele is dat deze laptop Windows 11 draait, waardoor je meteen de nieuwste versie van Windows kunt gebruiken.

De prijs van deze laptop ligt meestal rond de 200 euro. Je kunt de huidige prijs van deze laptop hier op Amazon.nl bekijken.

Tip: in een iets grotere maat, 10.1 inch en 11.6 inch, is er een stuk meer keuze beschikbaar. Hieronder vind je ook laptops met krachtigere componenten. Bekijk het aanbod aan 10.1 inch en 11.6 inch 2-in-1 laptops hier op Bol.com of hier op Coolblue.nl.

ASUS Chromebook CZ1000DVA-L30023: kleinste Chromebook (10.1 inch)

Asus Chromebook Cz1000dva L30023 Kleinste Chromebook

Informatique.nl €360 Product bekijken

Een Chromebook is een laptop met ChromeOS, een lichtgewicht besturingssysteem van Google. Meer over de voor- en nadelen van een Chromebook kun je hier lezen.

Onder de Chromebooks, is de ASUS Chromebook CZ1000DVA-L30023 op dit moment de kleinste. Deze laptop heeft een 10.1 inch scherm, en een afkoppelbaar toetsenbord. Door het touchscreen is dit ook een 2-in-1 laptop, die je ook kunt gebruiken als tablet.

Het scherm is door de 1920×1200 resolutie erg scherp. Het is een IPS-scherm, en heeft daardoor een goede kleurechtheid en goede kijkhoeken.

Een leuk voordeel van deze laptop is de meegeleverde stylus, waarmee je gemakkelijk aantekeningen en schetsen kunt maken op het scherm. Deze stylus kun je vastklikken in de laptop, zodat je deze niet zomaar kwijt raakt.

Deze laptop bevat de Mediatek MT8183 processor. Dit is een 8-core processor, die snel is bij taken zoals webbrowsen, tekstverwerken, en het kijken van video’s. De laptop heeft 4 GB RAM, een een opslagcapaciteit van 64 GB.

Dit is een erg kleine en lichte laptop. Zo is deze laptop slechts 25.6 cm breed, 16.8 cm diep, en weegt deze maar 500 gram. Met de bijbehorende hoes is de laptop neer te zetten onder een hoek.

Met en camera zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de laptop, kun je gemakkelijk videobellen en foto’s maken.

Kortom is dit een erg veelzijdige laptop, die erg handig is bij mobiel gebruik door de zeer compacte afmetingen en het lichte gewicht.

Deze laptop kopen? Deze is beschikbaar op Informatique.nl, Megekko.nl, en Azerty.nl. Op het moment van schrijven ligt de laagste prijs op €360.

Apple MacBook Air (2022) Apple M2: kleinste MacBook (13.6 inch)

Macbook Air 2022 Kleinste Macbook

Coolblue.nl €1299 Product bekijken

In 2023 is de kleinste MacBook die je als nieuw kunt kopen de MacBook Air (2022). Deze heeft een scherm met een 13.6 inch beelddiagonaal.

Het scherm is zeer scherp door de 2560×1664 resolutie. Een ander voordeel van dit scherm is de hoge helderheid, van 500 nits. Daarmee is het scherm twee keer zo fel als een typisch laptopscherm; meestal hebben die een felheid van 250 nits. Met de hoge felheid is het scherm ook prima in het buitenlicht te gebruiken.

Deze laptop bevat de krachtige Apple M2 chip, met een 8-core CPU en 8-core GPU. Daarmee is deze laptop zeer snel, en ook prima geschikt voor het draaien van zware software, waaronder foto- en videobewerkingssoftware. Het basismodel van deze laptop heeft 8 GB RAM aan werkgeheugen, en een opslagcapaciteit van 256 GB.

Ook is deze laptop verkrijgbaar met maximaal 24 GB RAM, en maximaal 1 TB aan opslagruimte.

Een belangrijk voordeel van deze laptop is de zeer lange batterijduur van wel 18 uur. Gecombineerd met de compacte afmetingen van deze laptop (30.41 cm breed, 21.5 cm diep, en slechts 1.13 cm dik) en het lichte gewicht (1.24 kg), is deze laptop dus zeer geschikt voor mobiel gebruik.

Deze laptop beschikt het nieuwe Wi-Fi 6, en Bluetooth 5.0 voor draadloze verbinding. Om externe apparaten bedraad aan te sluiten, zijn er twee Thunderbolt 4 ports beschikbaar in USB-C formaat. De laptop ondersteunt video over USB-C. Daarnaast is er een 3.5 mm AUX port aanwezig voor het aansluiten van een koptelefoon.

Kortom is dit een zeer compacte laptop, die prima geschikt is om ook zwaardere software snel te draaien. De lange batterijduur en het kleine scherm, maakt dit een goede laptop voor mobiel gebruik.

Deze laptop kopen? Deze is beschikbaar op Bol.com, Coolblue.nl, en Amazon.nl. De laagste prijs ligt op het moment van schrijven op €1299.

Tip: de kleinste MacBook ooit was de 12 inch MacBook uit 2017. Als je echt de kleinste MacBook ooit wil, kun je kijken of deze als refurbished beschikbaar is. Het beste aanbod vind je hier op Rebuy.nl, en als tweedehands op Marktplaats.nl.

Meer kleine laptops, per schermafmeting: 9, 10, 11, 12 & 13 inch

Staat de perfecte kleine laptop voor jou niet tussen de bovengenoemde producten? Dan vind je hieronder nog een handig overzicht waarmee je kleine laptops kunt vinden, per afmeting.

9 inch mini-laptops (8,9 inch) – bestaan die?

Dit is het kleinste formaat waarin er laptops worden gemaakt. Deze laptops zijn erg zeldzaam. Meestal is er op Bol.com, Coolblue.nl, en MediaMarkt geen enkele 8.9 inch laptop te vinden. Zoek je wel een 8.9 inch laptop, dan heb je de beste kans deze te vinden op Amazon:

Op het moment van schrijven zijn er op zowel Amazon.nl en Amazon.de een aantal laptops in dit formaat beschikbaar. Een merk dat consequent goede laptops in 8.9 inch formaat uitbrengt, is GPD. Bekijk het aanbod van GPD hier op Amazon.nl.

10 inch laptops (10.1 inch) – de opties

In het 10 inch formaat, eigenlijk 10.1 inch, is er meer keuze. Bij deze afmeting zijn er vooral veel laptops met touchscreen te vinden. Onder deze maat vind je ook de Microsoft Surface Go 3.

Alle laptops in deze maat bekijken? Ook Nederlandse webshops hebben goede opties:

11 inch laptops (11.6 inch) – de opties

Kies je voor nog één maat groter, namelijk 11 inch (11.6 inch), dan is de keuze flink groter. Opvallend bij deze afmeting, is dat er veel Chromebooks beschikbaar zijn. Ook zijn er voldoende laptops te vinden die Windows draaien.

Bekijk alle 11 inch laptops:

12 inch laptops? Weinig laptops beschikbaar…

In het 12 inch formaat is er op dit moment erg weinig keuze. HP bracht ooit een 12 inch Chromebook uit, en de Apple MacBook uit 2017 was beschikbaar in 12 inch.

Verder zijn er op dit moment slechts een paar opties:

13 inch laptops (13.3 inch)? Enorm veel keuze!

Met nog één maat groter, heb je opeens ruime keuze. Bij de 13.3 inch maat heb je keuze uit honderden verschillende laptops, van bekende merken zoals HP, Lenovo, Acer, en Asus.

Bekijk alle opties:

Gerelateerde artikelen

Meer weten over het kopen van een laptop? Hieronder drie belangrijke artikelen:

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een kleine laptop/mini laptop? Stel je vraag hieronder, en ik geef je persoonlijk advies! Opmerkingen over het artikel, of ervaring met een van de genoemde producten? Ook dit kun je me laten weten door hieronder een reactie achter te laten.

Plaats een reactie

2 reacties op “Kleine laptop kopen? De vier kleinste laptops van nu! (2023)”

 1. Hallo Guido,

  Ik wil alleen een kleine laptop mee op reis om foto’s op te zetten. Ik heb daar geen internet.
  Ik bewerk de foto’s thuis wel.
  Ik zie door de bomen het bos niet meer.
  Ik heb wel een tablet, maar daar zitten verder geen aansluitingen op

  Beantwoorden
  • Hoi Bea,

   Heb je de laptop ook nog ergens anders voor nodig? En wat gebruik je om foto’s te maken? Voor opslag van foto’s zou je ook simpelweg een grote SD kaart kunnen kopen met genoeg opslagvolume om alle foto’s die je op reis neemt op te slaan. Ook is het met bijvoorbeeld een smartphone mogelijk om je foto’s rechtstreeks over te zetten naar een externe harde schijf. Dus misschien heb je helemaal geen laptop nodig.

   Wil je toch een kleine laptop, dan is de Lenovo Ideapad die ik noem in het artikel nog steeds beschikbaar, en voor een zeer kleine laptop een goede keuze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden