Kleinste laptop kopen? Top 3 kleine laptops / mini-laptops! (2019)

Door | 30 september 2018

Op zoek naar een zo klein mogelijke laptop (mini laptop)? In dit artikel houdt ik bij wat de kleinste laptop is die je kunt kopen. Hierbij kijk in naar de schermafmeting van de laptop, en de fysieke afmetingen. Een kleine laptop is door de afmetingen en het lichte gewicht een interessante keuze bij veel mobiel gebruik.

Veel kleine laptops uitgerust met een touch-screen, en is het toetsenbord vaak optioneel, en los te koppelen van het scherm. Hierdoor zijn ze ook als tablet te gebruiken zijn. Dit type heet ook wel een ‘2-in-1 laptop’.

Een voordeel van een mini laptop op een tablet is de extra functionaliteit. Zo kan een kleine laptop bijvoorbeeld Windows 10 draaien, en zijn er vaak meer aansluitingen/ports aanwezig om externe apparaten aan te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een muis, externe harde schijf, of monitor.

Hieronder noem ik de kleinste laptops die je op dit moment kunt vinden.

Bestaan er 9 inch mini-laptops (8,9 inch)?

Dit is het kleinste formaat waarin er laptops zijn gemaakt. Op dit moment zijn er in Nederland en België echter geen laptops beschikbaar in dit formaat.

10 inch laptops (10,1 inch) – kleinste formaat laptop

Er zijn op dit moment meerdere laptops te vinden in het 10,1 inch formaat. Door het kleine formaat hebben deze laptops minder krachtige hardware dan veel meeste laptops van groter formaat. Toch zijn er goede opties. Hieronder de drie beste mini laptops, afhankelijk van verschillende eisen.

Kleinste en lichtste optie: Asus Pro Chromebook Flip C100PA-FS0001

Gaat het je puur om de kleinste afmeting en het lichtste gewicht? Dan is de Asus Pro Chromebook Flip de beste optie. Dit is een zogenaamde ‘Chromebook’, en draait dus ChromeOS. Met dit besturingssysteem heb je toegang tot de diensten van Google, waaronder de Chome webbrowser, Google Docs voor tekstverwerken, en Google Sheets voor het verwerken van data, en Google Slides voor het maken van presentaties.

Deze laptop weegt slechts 890 gram, en is daarmee de lichtste laptop in dit formaat. Deze laptop is slechts 26.28 cm breed, 18.24 cm diep, en 1.56 cm dik. De laptop heeft een 10.1 inch scherm met een resolutie van 1280×800 pixels.

Daarnaast is dit een 2-in-1 laptop. Het scherm fungeert als touchscreen. Door het scherm volledig op te klappen is deze laptop daardoor als tablet te gebruiken. In tegenstelling tot andere 10.1 opties is het scherm niet los te koppelen van het toetsenbord.

De laptop heeft een 1.8 GHz quad-core processor, 2GB RAM, en 16GB voor opslag. Hoewel 16GB weinig opslagruimte is worden bestanden van Google diensten opgeslagen in de ‘cloud’ (op het internet), en zijn deze via elke computer die ingelogd is op je Google account te bereiken. Daarnaast beschikt deze laptop over een SD kaartlezer. Er zijn geheugenkaarten beschikbaar van wel 256 GB, waardoor je de opslag van deze mini laptop flink kunt uitbreiden.

Verder beschikt de Asus Pro Chromebook flip over twee USB poorten, een mini-HDMI poort, en een 3.5 mm koptelefoon aansluiting.

Deze laptop is te koop op Megekko.nl (€319) en op Bol.com (€347,34). Er geldt 2 jaar fabrieksgarantie op je aankoop.

Krachtigste/beste mini laptop: HP x2 210 ATOM x5-Z8350 (2-in-1 laptop)

Wil je geen Chromebook, maar een zo krachtig mogelijk mini laptop met Windows 10? Dan is de beste keuze op dit moment de HP x2 210 ATOM x5-Z8350.

Deze laptop heeft een Intel Atom x5-Z8350 processor (quad-core, tot 1.92 GHz), 4 GB RAM, en 128 GB opslagruimte. Daarmee is dit de de krachtigste laptop in het 10 inch formaat.

Ook dit is een 2-in-1 laptop. Het 10.1 inch scherm van deze laptop is een touchscreen, en volledig los te koppelen van het toetsenbord zodat je deze als tablet kunt gebruiken. Ook kun je het scherm omgekeerd weer vastkoppelen aan het toetsenbord. Een korte demo hiervan zie je in dit filmpje.

Het scherm heeft een resolutie van 1280×800 pixels, en is mat afgewerkt. De aansluitingen van deze laptop zitten aan het scherm, zodat je hier ook gebruik van wanneer je deze gebruikt als tablet. Er zijn twee USB poorten beschikbaar (type A, en type C), één micro-HDMI poort, een micro-SD kaartlezer, en een 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting.

Deze laptop is qua afmetingen iets groter dan de voorgenoemde Asus Pro Chromebook. De HP x2 210 Atom is 26.5 cm breed, 18.3 cm breed, en 2.4 cm dik. Ook het gewicht is hoger; zo’n 1200 gram.

De HP x2 210 ATOM wordt geleverd met Windows 10 PRO als besturingssysteem, en 2 jaar fabrieksgarantie. De huidige prijs van deze laptop is 579 euro op Bol.com.

Goedkope mini laptop: Medion Akoya E1239T – 2-in-1 laptop

Wil je een goedkope mini laptop met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Dan is de Medion Akoya E1239T Windows laptop de beste keuze. De huidige prijs is slechts 199 euro.

Ook dit is een laptop met een 10.1 inch touchscreen scherm. Van de drie genoemde opties heeft deze laptop de hoogste resolutie: 1920×1200. Daarnaast is dit een IPS scherm, een type dat een nauwkeurige kleurweergave heeft. Het scherm is bij deze laptop volledig los te koppelen, zodat je dit als tablet kunt gebruiken.

De Medion Akoya E1239T is uitgerust met dezelfde processor als de voorgenoemde HP x2 210, namelijk de Intel Atom x5-Z8350. Wel heeft deze laptop minder RAM (2GB) en minder opslagruimte (64GB).

De hoeveelheid opslagruimte kun je wel uitbreiden door een micro-SD kaart te gebruiken. Een SD kaart van 128 GB kost maar zo’n 35 euro. Naast de SD-kaarlezer is er ook een USB-C port, een micro-HDMI port, een docking connector, en een 3.5 mm jack aansluiting aanwezig.

De Akoya E1239T is 25,8 cm breed, 18.8 cm diep, en 1.8 cm dik. Het gewicht is 1090 gram.

Deze laptop is sterk afgeprijsd verkrijgbaar op Bol.com en BCC.nl. De laptop is bij deze webshops voor 199 euro te koop. Ook kun je deze laptop op Medion.com bestellen in een uitvoering met 128 GB opslagruimte voor 329 euro.

Gerelateerde artikelen

Hieronder drie andere belangrijke artikelen over het kopen van een laptop:

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een kleine laptop/mini laptop? Stel je vraag hieronder, en ik geef je persoonlijk advies! Opmerkingen over het artikel, of ervaring met een van de genoemde producten? Ook dit kun je me laten weten door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *