JBL Xtreme of Xtreme 2? Complete vergelijking en advies!

Wil je een krachtige bluetooth speaker van JBL kopen, en twijfel je daarom tussen de JBL Xtreme, of de nieuwe JBL Xtreme 2? Of heb je al een JBL Xtreme en wil je weten of het de moeite waard is om te upgraden naar de Xtreme 2? Om je bij deze keuze te helpen vind je in dit artikel een volledige vergelijking van deze twee bluetooth speakers.

De JBL Xtreme is al sinds 2015 beschikbaar. In 2018 werd deze speaker opgevolgd door de tweede generatie, de JBL Xtreme 2. Op dit moment zijn beide uitvoeringen nog te koop. Het prijsverschil tussen beide uitvoeringen is flink; de oorspronkelijke uitvoering is op dit moment 80 euro goedkoper.

Zowel de JBL Xtreme als de JBL Xtreme 2 zijn beide grote, krachtige, bluetooth stereo-speakers met een maximaal vermogen van 40 Watt. Toch zijn er meerdere verschillen tussen deze twee uitvoeringen. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Xtreme: iets kleiner en lichter, hoger maximaal volume, flink goedkoper (€149 op Bol.com)
  • JBL Xtreme 2: iets groter en zwaarder, iets beter basgeluid, volledig waterdicht, duurder (€229 op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en een demonstratie van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Vergelijktabel: JBL Xtreme vs JBL Xtreme 2

JBL Xtreme (2015) JBL Xtreme 2 (2018)
JBL Xtreme 1 Jbl Xtreme 2 Bluetooth Speaker
Prijs: ~ €149 ~ €229
Speakers: 2× woofer (63 mm),
2× tweeter (35 mm)
2× woofer (70 mm),
2× tweeter (20 mm)
Audio-kanalen: 2.0 (stereo) 2.0 (stereo)
Totaal vermogen: 40 W (2×20) 40 W (2×20)
Frequentiebereik: 70 Hz – 20 kHz 55 – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.1 4.2
3.5 mm AUX? Ja – ingang Ja, ingang
JBL Connect? Ja, JBL Connect Ja, JBL Connect+
Batterijduur: 15 uur 15 uur
Oplaadtijd: 3.5 uur 3.5 uur
Capaciteit: 37 Wh
5000 mAh (7.4V)
37 Wh
10.000 mAh (3.7V)
Opladen via? Voedingsadapter Voedingsadapter
Speakerphone
functie:
Ja Ja
Powerbank
functie:
Ja – 2 USB ports
max. 2×1A, of 1×2A (5V)
Ja – 1 USB port
max. 2A (5V)
Afmeting (cm): 28,3×12,6×12,2 28,8×13,6×13,2
Gewicht: 2112 gram 2393 gram
Waterdichtheid: spatwaterdicht IPX7
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Xtreme of JBL Xtreme 2 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Wat meteen opvalt is dat de nieuwe JBL Xtreme 2 iets groter is dan de oude Xtreme. De Xtreme 2 is 28.8 cm breed, 13.6 cm hoog, en 13.2 cm diep. Daarmee is deze speaker één centimeter hoger en dieper, en een halve centimeter breder dan de oorspronkelijke Xtreme (28,3×12,6×12,2).

Ook is de Xtreme 2 zwaarder. Het gewicht van de Xtreme 2 is namelijk 2393 gram, en daarmee 281 gram zwaarder dan de JBL Xtreme (2112 gram).

Daarnaast is er een verschil te vinden bij de aansluitingen. De aansluitingen van de JBL Xtreme zitten achter een rits. Bij de Xtreme 2 zitten ze achter een waterafsluitende rubberen klep.

Verder is het design op meerder vlakken aangepast. Zo hebben zowel de basradiator als de beugels waar je de draagriem aan vastmaakt een vernieuwd design. Dit heeft verder geen functioneel verschil.

Beide speakers worden geleverd met een draagriem die je vast kunt koppelen aan de beugels. Met de draagriem over je schouder kun je de Xtreme 2 gemakkelijk vervoeren, en daarbij je handen vrij houden. De draagriem zelf is iets aangepast bij de Xtreme 2; deze draagriem heeft namelijk een ingebouwde flesopener.

Naast deze kleine verschillen hebben beide uitvoeringen van de Xtreme grotendeels dezelfde vorm.

Prestaties: geluidskwaliteit

Zowel de Xtreme als de Xtreme 2 hebben vier verschillende speakers, leveren stereo (2.0) geluid, en hebben een maximaal vermogen van 40W. Beide speakers hebben voor elke speakerkanaal (links en rechts) een woofer voor de midden en lage tonen, en een tweeter voor de hoge tonen.

Wel zijn de afmetingen van de woofers en tweeters anders. De JBL Xtreme 2 heeft met 7 cm in diameter grotere woofers dan de oorspronkelijke JBL Extreme (63 mm). Door deze grotere woofers worden er volgens de specificaties ook lagere tonen gehaald; namelijk 55 Hz in plaats van 70 Hz bij de oude Xtreme.

Bij beide speakers is 20 kHz de hoogste toon in het frequentiebereik. Wel heeft de oude Xtreme grotere tweeters (35 mm vs 20 mm). Aan de hand van deze specificaties verwacht je dus een betere bas bij de Xtreme 2, en een betere weergave van hoge tonen bij de oude Xtreme.

Om een goed idee te krijgen van het werkelijke verschil in geluidskwaliteit, kun je onderstaande video bekijken. Hier wordt de oorspronkelijke Xtreme vergeleken met de Xtreme 2. Hierbij wordt het geluid opgenomen met microfoon van hoge kwaliteit. Gebruik je beste headphones of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit. De test begint op 7:42.

Uit deze test blijkt dat de Xtreme 2 een iets beter basgeluid heeft. Bij de hogere tonen lukt het me niet goed om een duidelijk verschil waar te nemen. Verder blijkt uit de test van de bovenstaande video dat de oorspronkelijke Xtreme meer volume heeft. De oorspronkelijke Xtreme haalt namelijk 98.8 dB, tegen 95.2 dB van de Xtreme 2. Dat lijkt een klein verschil, maar aangezien decibel een logaritmische schaal is, is dit een behoorlijk verschil.

Wel haalt de Xtreme 2 een hoger volume wanneer deze aangesloten is op de voeding, namelijk 98.3 dB. Daarom wordt er gedacht dat JBL het volume bij het afspelen op de accu heeft gelimiteerd, om de batterijduur te verbeteren.

Gebruik en functies

Het afspelen van muziek werkt op de Xtreme en Xtreme 2 exact hetzelfde.

Eerst zul je de speaker aan moeten zetten. Om draadloos af te spelen over bluetooth, druk je vervolgens de bluetooth-pairing knop op de speaker in. Daarna kun je met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker onder je Bluetooth-instellingen.

Als je eenmaal bent verbonden over Bluetooth, dan wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker. De muziek is dus te bedienen met je smartphone, maar je kunt ook gebruik maken van de fysieke knoppen op de speaker zelf.

De andere optie is om bedraad muziek af een extern apparaat via 3.5 mm kabel aan te sluiten. Eenmaal bedraad aangesloten, wordt alle muziek die je kiest op de aangesloten smartphone, tablet, of mp3-speler afgespeeld op de speaker.

Beide speakers bevatten deze knoppen voor bediening, van links naar rechts op de Xtreme en Xtreme 2:

  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • JBL Connect knop (Xtreme) of JBL Connect+ knop (Xtreme 2) – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd deze knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld.
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Ook is bij beide speakers deze knop te gebruiken om een inkomend gesprek op je smartphone op te nemen. De Xtreme en Xtreme 2 hebben beide een ingebouwde microfoon, waardoor je tegen de speaker kunt praten om  zo handsfree te bellen. Dit is de zogenaamde speakerphone functie.

Waarin de speakers wel verschillen, is de waterdichtheid. De Xtreme 2 is beter bestand tegen water, en heeft de IPX7-code voor waterdichtheid. Dit houdt een halfuur waterdichtheid op 1 meter diepte in. De oorspronkelijk Xtreme is alleen spatwaterdicht.

Beide uitvoeringen van de JBL Flip hebben een Li-ion batterij, met een capaciteit van 37 Wh. Op een volle batterij heb je daarmee bij beide speakers 15 uur afspeeltijd.

Beide Xtreme speakers hebben vijf witte LED’s die aangeven wat de huidige batterijlading is. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij. Een nadeel van beide uitvoeringen is dat je deze alleen kunt opladen met de meegeleverde voedingsadapter (19V/3A), die je met een stekker moet aansluiten op het stopcontact.

Het duurt bij beide speakers 3.5 uur om deze weer volledig op te laden. Het is helaas niet mogelijk om de speaker op te laden over USB.

Wel is het mogelijk om andere apparaten op te laden met de ingebouwde batterij van de Xtreme (1 en 2). Dit is de zogenaamde ‘powerbank-functie’. Hiervoor zijn er op de Xtreme twee USB-poorten beschikbaar, en op de Xtreme 2 slechts één USB poort. Bij het opladen van twee apparaten tegelijk met de Xtreme, wordt er opgeladen met 1 Ampère. Laadt je één apparaat op, dan verdubbeld de laadsnelheid, en wordt er opgeladen met maximaal 2 Ampère.

Tip: JBL Xtreme 2 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Xtreme of JBL Xtreme 2 kopen – prijs en beschikbaarheid

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Xtreme, of juist de JBL Xtreme 2 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

De JBL Xtreme is beschikbaar in vier verschillende kleuren: zwart, rood, blauw, en camo (‘squad camouflage’). De JBL Xtreme 2 is beschikbaar in vijf verschillende kleuruitvoeringen: zwart, rood, blauw, groen, en camo (‘squad camouflage’).

Beide speakers worden geleverd met een voedingsadapter, draagriem, handleiding, en een garantiebewijs.

Laatste update prijzen op deze pagina: 10 juli 2019. Bekijk ook alle JBL Xtreme prijzen en aanbiedingen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Xtreme of Xtreme 2? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend