Apple Pencil alternatief? Drie beste alternatieve iPad pennen!

Met de komst van de Apple iPad Pro werd ook de Apple Pencil geïntroduceerd. Een handige stylus of digitale pen/potlood waarmee je gemakkelijk kan schrijven, tekenen of zaken aan kan tikken op je tablet.

Er zijn op dit moment twee verschillende Apple Pencils beschikbaar:

 • De eerste generatie, voor de iPad Pro (2017), iPad (2018), iPad Mini 5 en iPad Air (2019)
 • De tweede generatie Apple Pencil, voor de iPad Pro 2018.

Het grootste nadeel van de officiële Apple Pencil is de hoge aanschafprijs: 99 euro voor de eerste generatie, of zelfs 135 euro voor de tweede generatie. Je krijgt dan wel veel goed geïntegreerde functies. Zoals bijvoorbeeld de drukgevoeligheid van de Pencil en bij de 2e generatie de mogelijkheid om magnetisch op te laden.

Naast de hoge prijs zijn er meer minpunten. Zo heeft de 1e generatie Apple Pencil een dopje over de charging port, die je kwijt kunt raken. Ook zal de punt van de Apple Pencil slijten, en zul je zelf weer nieuwe punten moeten bestellen: 25 euro voor vier stuks. Daarnaast is het mogelijk dat je de Apple Pencil niet goed in de hand vind liggen.

Gelukkig zijn er meer digitale pennen die werken met de iPad. In dit artikel noemen we daarom drie goede alternatieven op de Apple Pencil.

Beste alternatief: Logitech Crayon

Het beste alternatief was niet moeilijk te vinden, want Apple kondigde hem zelf al aan: de Logitech Crayon. Het is veruit het beste alternatief voor de Apple Pencil, en ook nog eens een stuk goedkoper.

De Logitech Crayon was lang enkel voorbehouden aan het onderwijs, maar tegenwoordig is ‘ie voor iedereen te koop.

Logitech Crayon Beste Apple Pencil Alternatief

Logitech Crayon

Coolblue.nl (€69,99)

De Logitech Crayon werkte bij introductie enkel samen met de iPad uit 2018. Maar inmiddels heeft Logitech samen met Apple extra ondersteuning toegevoegd, waardoor de Crayon nu ook te gebruiken is op de iPad Pro 2018, iPad Air 2019 en de iPad Mini 2019.

De Logitech Crayon kost €69,99 en is daarmee fors goedkoper dan de Pencil van Apple. Zelfs in vergelijking met de eerste generatie van de Apple Pencil is de Crayon nog dertig euro goedkoper.

Dat terwijl de Crayon en Apple Pencil grotendeels op elkaar lijken. Ze hebben beide ongeveer dezelfde functies.

Toch zijn er ook verschillen. De Apple Pencil is bijvoorbeeld drukgevoelig. De Logitech Crayon heeft niet zo’n mechanisme. Dat betekent dat je er geen dikkere lijnen mee kunt tekenen door harder te drukken. Wel is het mogelijk om dikkere lijnen te zetten door de pen te kantelen.

Door het ontbreken van de drukgevoeligheid is de Crayon vooral een goede optie als je deze voornamelijk wil gebruiken om te schrijven. Tekenen kan wel, maar door het kantelen voelt het toch wel een beetje onnatuurlijk.

De Crayon heeft een andere manier van koppelen aan de iPad. Druk op het knopje achterop de pen en er wordt direct verbinding gemaakt met de Pad. Koppelen via de instellingen van de iPad is niet nodig. Heb je eerder een Apple Pencil gebruikt, dan zal je deze wel eerst moeten ontkoppelen.

Voordeel van de Crayon is dat deze een speciale afgeschermde draadloze frequentie gebruikt. De Crayon was ooit ontwikkeld voor het onderwijs en je wilt dan niet dat de krabbels van leerling A op de tablet van leerling B verschijnen.

Een verschil is dat de Crayon plat is uitgevoerd, en gemaakt van aluminium. Ook zijn er geen losse onderdelen. De charging port zit achter een rubberen dop, die bij openen vast blijft zitten aan de pen. De Crayon is valbestendig, en kan wel tegen een val van 1 meter 22. Al deze eigenschappen maken deze pen dus ook kindbestendig.

Er is wel een nadeel: je boet behoorlijk in op batterijduur. Na zeven uur werken is de batterij leeg. De Apple Pencil kan met twaalf uur een stuk langer mee, en is ook tussentijds op te laden van de Pencil kan door deze aan de iPad aan te sluiten.

De Logitech Crayon heeft namelijk een lightning port voor het opladen, en zul je moeten aansluiten op een oplader. De benodigde oplader en kabel worden niet meegeleverd. Omdat het dezelfde oplader is als je voor de iPad gebruikt, zal dit echter geen probleem zijn.

De korte batterijduur is jammer, maar het opladen gaat gelukkig snel. Na twee minuten opladen kun je weer een half uur vooruit.

De Logitech Crayon kopen? Deze is op dit moment het goedkoopste verkrijgbaar op Coolblue.nl. Ook is deze verkrijgbaar op Bol.com.

Beste koop: Wacom Bamboo Fineline 3

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor de Apple Pencil, maar wil je er niet teveel aan uitgeven? Dan is een Bamboo Fineline 3 een goed alternatief.

Wacom Bamboo Fineline 3 Pen Voor Ipad

Wacom Bamboo Fineline 3

Bol.com (€62)

De Bamboo Fineline 3 is namelijk een pen bij uitstek en is goed te gebruiken als vervanger voor de klassieke pen. Je kunt er heel eenvoudig mee schrijven en notities mee maken. Een extra handigheid is dat er een knop op de Fineline zit, waar je zelf functie aan kunt koppelen als shortcut.

Verbinden gaat eenvoudig via Bluetooth en de iPad vanaf 2018 ondersteunt deze pen dan ook. Datzelfde geldt uiteraard voor de iPad Pro en de iPad Air. Zelfs op een iPad mini kun je deze handige pen gebruiken.

De Stylus Fineline is uitgerust met zogenaamde palm-weerstand, wat betekent dat de pen je behoedt voor krabbels die je per ongeluk maakt doordat je met je hand op het scherm ligt.

Een ander groot voordeel van de Bamboo Fineline 3 is dat deze drukgevoelig is. Op dezelfde manier als de Apple Pencil, dus door wat zwaarder te drukken kun je vettere lijnen zetten.

Nadeel van de Stylus Fineline is dat deze via Bluetooth werkt, en dus niet zoals de Logitech Crayon op een eigen afgeschermde frequentie. Koppelen gaat via de instellingen van de iPad, waar je onder ‘Bluetooth’ deze stylus selecteert. Koppelen gaat dus niet zo eenvoudig als bij de Logitech Crayon of Apple Pencil.

De batterijduur van deze pen is goed; zo’n 15 uur. Een nadeel is dat het opladen verloopt via micro-USB ingang van de pen. In tegenstelling tot de Apple Pencil kun je de pen dus niet in lightning port van de iPad klikken om bij te laden.

Omdat het opladen via micro-USB verloopt, kun je dus niet dezelfde oplader als van de iPad gebruiken. Wel wordt de benodigde micro-USB kabel voor het opladen meegeleverd. Door de kabel van je oplader te wisselen, kun je de pen opladen.

De Bamboo Fineline 3 is met 62 euro zeer vriendelijk geprijsd, en biedt voor deze prijs een goede kwaliteit. Ben je echter bereid acht euro meer uit te geven, dan is de eerder genoemde Logitech Crayon het beste alternatief.

Goedkoop alternatief: Dasaja actieve stylus pen

Een van de goedkoopste alternatieven is de actieve stylus pen van Dasaja. De Dasaja stylus is vooral bedoeld voor het maken van notities. Schetsen en tekenen is ook mogelijk, maar zoals bij elke digitale stylus vergt het enige oefening.

Dasaja Actieve Stylus Pen Goedkoop Alternatief Apple Pencil

Dasaja actieve stylus pen

Bol.com (€29,99)

Met een prijs van 29,99 euro is de actieve stylus pen van Dasaja een van de goedkoopste Apple Pencil alternatieven op de Nederlandse markt.

Voordeel is bovendien dat deze stylus naast iOS ook gemakkelijk werkt op Android en Windows touchscreens. Je kunt met de stylus pen zelfs aan de slag op je mobiele telefoon zoals iPhone of Android.

Een ander voordeel is dat de stylus pen over een lithiumbatterij beschikt met een batterijduur voor zo’n 10 tot 12 uur gebruik. Je hoeft de pen niet uit te zetten als je deze niet meer gebruikt, want na 30 minuten wordt de pen automatisch uitgeschakeld.

Ook als je een oudere iPad hebt die normaal gesproken geen Apple Pencil ondersteunt, kun je toch gebruik maken van de mogelijkheden met de actieve stylus pen van Dasaja. De pen voelt dan ook echt als een pen aan en is zeer handig voor het maken van snelle notities, zetten van handtekeningen of bijhouden van de agenda.

Net als bij een echte pen beschikt de Dasaja actieve stylus pen over een fijne punt waardoor je vrij nauwkeurig kunt beginnen met schrijven, schetsen of tekenen. De Dasaja actieve stylus pen is helaas niet drukgevoelig, dus het is niet mogelijk om dikkere lijnen te maken door harder te drukken.

De pen werkt zonder Bluetooth of app. De pen verbindt automatisch na één druk op de knop. Nadeel in tegenstelling tot de Apple Pencil is dat je deze niet heel eenvoudig op kan laden met de iPad zelf. Je hebt de bijgeleverde micro-USB kabel nodig.

Verder ziet de Dasaja actieve stylus pen er qua ontwerp net zo uit als de Apple Pencil. Doordat de pen standalone werkt, is dit ideaal voor als je meerdere collega’s of een hele klas vol schoolkinderen wilt uitrusten.

Met zijn verkoopprijs van 29,99 euro is deze pen ook flink goedkoper dan de Apple Pencil, en de twee eerder genoemde alternatieven. Je zult echter wel merken dat de Apple Pencil en Logitech Crayon een stuk uitgebreider zijn in mogelijkheden, omdat die functies native door Apple ontwikkeld zijn. Nadeel is dan ook dat sommige apps op de iPad de pen helemaal niet ondersteunen. Doe dus van tevoren goed onderzoek of dit product past bij jouw persoonlijke wensen.

Wil je voor het eerst een stylus proberen, dan is dit een goede optie. Ben je echt serieus op zoek naar een waardig alternatief voor de Apple Pencil, dan ben je waarschijnlijk met de Logitech Crayon het beste uit.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een alternatief op de Apple Pencil? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

6 reacties op “Apple Pencil alternatief? Drie beste alternatieve iPad pennen!”

 1. Hartelijk dank voor de duidelijke en handige uitleg. Ik wist nl niet eens dat er zoveel alternatieven bestonden voor de Apple pencil. Je hebt mij heel erg geholpen:)

  Beantwoorden
 2. Hoi,

  Bedankt voor je blog, erg handig!
  Wil namelijk experimenteren met digital art en zoals je al benoemde is de Dasaja Stylus het goedkoopste alternatief!
  Heb echter een vraagje; heeft deze stylus handpalmdetectie?

  Mvg,
  Lana

  Beantwoorden
 3. Voor mensen die een alternatief zoeken voor de apple pencil waar je wél mee kunt tekenen, heb je geen advies.
  Lijkt mij nu juist datgene wat de meeste gebruikers willen weten.
  Geen goeie recensie dus.

  Beantwoorden
  • Hoi Mike,

   Het is met alle genoemde opties ook mogelijk om te tekenen! Met de Logitech Crayon werkt het zetten dan dikkere lijnen alleen anders; je zult deze hierbij schuin moeten houden voor het zetten van een dikkere lijn. De Wacom Bamboo Fineline 3 is drukgevoelig, en zet bij harder drukken een dikkere lijn. Beide zijn prima opties voor het tekenen. Ook met de Dasaja actieve stylus pen kun je tekenen, maar zul je binnen het tekenprogramma de lijndikte moeten aanpassen. Hierbij is het niet mogelijk om dikkere lijnen te zetten door harder te drukken of deze schuin te gebruiken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend