JBL Xtreme 3 vs Charge 5? Complete vergelijking en advies!

Wil je een bluetooth speaker van JBL kopen, en twijfel je tussen de Xtreme 3 en de Charge 5? Om je te helpen met je keuze, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Beide zijn bluetooth (5.1) speakers met ongeveer dezelfde vorm, IP67 water- en stofdicht, en ondersteunen JBL PartyBoost. Toch zijn er flinke verschillen tussen deze twee speakers. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Xtreme 3: flink groter en zwaarder (1968 gram), flink krachtiger (100 Watt vermogen) en haalt diepere bastonen, 15 uur batterijduur, duurder (bekijk op Bol.com)
  • JBL Charge 5: kleiner en lichter (930 gram), minder krachtig (40 Watt), langere batterijduur (20 uur), goedkoper (bekijk op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en een demonstratie van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Vergelijktabel: JBL Xtreme 3 vs JBL Charge 5

Vergelijk hieronder beide speakers op eigenschappen. Meer uitleg over deze eigenschappen vind je in de bluetooth speaker koopgids.

JBL Xtreme 3 JBL Charge 5
Jbl Xtreme 3 Jbl Charge 5
Adviesprijs: €249,99 €179
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Introductiejaar: 2020 2021
Audio-eigenschappen
Speakers: 2× woofer 70 mm
2× tweeter 20 mm
1× woofer 52×90 mm
1× tweeter 20 mm
Audio-kanalen: 2.0 (stereo) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: 100 W 40 Watt
Frequentiebereik: 53.5 – 20 kHz 60 Hz – 20 kHz
Connectiviteit en aansluitingen
Bluetooth versie: 5.1 5.1
Verbinden met meer
JBL speakers?
✓ (PartyBoost) ✓ (PartyBoost)
3.5 mm AUX?
Stroomvoorziening en/of accu
Batterijduur: 15 uur 20 uur
Oplaadtijd: 4 uur 4 uur
Capaciteit: ~10000 mAh 7500 mAh
Opladen via? USB-C USB-C
Powerbank functie: ✓ (USB-A & C)
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 29,85×13,6×13,4 22,3×9,65×9,4
Gewicht: 1968 gram 960 gram
Verplaatsbaarheid: Sporttasformaat Rugzakformaat
Waterdicht? Ja, dompeldicht Ja, dompeldicht
Stofdicht? Ja, stofvrij Ja, stofvrij
IP-code: IP67 IP67
Kleuruitvoeringen: 3 kleuren 10 kleuren
Bestellen & levering
Meegeleverd: USB-C adapter,
draagriem
USB-C kabel
Huidige prijs
en bestellen:
JBL.nl
Bol.com
Coolblue.nl
JBL.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking
TIP: meer informatie over deze eigenschappen? Lees de uitleg in de bluetooth speaker koopgids!

JBL Xtreme 3 of JBL Charge 5 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

Een belangrijk verschil tussen de JBL Xtreme 3 en Charge 5, is dat de Xtreme 3 een stereo-speaker (2.0) is, en de Charge 5 een mono-speaker (1.0). Daarmee krijgt geluid bij de Xtreme 3 richting, en bij de Charge 5 niet.

In de Xtreme 3 zijn ook twee keer zoveel speakers ingebouwd. Voor zowel het linker als rechter audiokanaal heeft de Xtreme 3 een woofer en een tweeter beschikbaar, en daarmee dus 4 ingebouwde speakers in totaal. De Charge 5 heeft slechts twee ingebouwde speakers, namelijk één woofer en één tweeter.

Ook zijn de woofers en tweeters in de Xtreme 3 groter in diameter dan die van de Charge 5, en daarmee ook krachtiger.

Dat de Xtreme 3 flink krachtiger is, kun je ook zien aan het vermogen van beide speakers. Zo heeft de Xtreme 3 met 100 Watt een vermogen dat 2,5 keer zo hoog is als de 40 Watt van de Charge 5.

Daarnaast haalt de Xtreme 3 lagere bastonen. Dat zie je ook terug aan het opgegeven frequentiebereik. De Xtreme 3 haalt namelijk tonen vanaf 53.5 Hz, en de Charge 5 vanaf 60 Hz.

Wil je het geluid van beide speakers beter kunnen vergelijken? Bekijk dan de onderstaande video. Hierin wordt dezelfde muziek afgespeeld op deze twee speakers. Gebruik je beste koptelefoon of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit. De test begint op 4:45.

Kortom blijkt het grootste verschil uit deze test dat de Xtreme 3 een steviger basgeluid heeft, en flink luider is op maximaal volume. De midden en hoge tonen klinken bij beide speakers goed, maar de middentonen komen bij de kleinere Charge 5 beter tot hun recht.

Connectiviteit en aansluitingen

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in. Vervolgens kun je met je smartphone, tablet, of elke ander bluetooth apparaat verbinding maken met de JBL speaker via de bluetooth-instellingen van je apparaat.

Na de eerste keer verbinden, zal je smartphone de JBL speaker onthouden. Je kunt er dan sneller mee verbinden. Als je de bluetooth van je smartphone aan hebt staan, hoef je dan alleen nog de speaker aan te zetten. Deze zal vervolgens automatisch verbinding zoeken met je smartphone.

Eenmaal verbonden, zal bij zowel de JBL Xtreme 3 als Charge 5 vervolgens alle audio van je smartphone of tablet worden afgespeeld op de speaker. Ook kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Beide speakers hebben dezelfde bluetooth-versie, namelijk bluetooth 5.1.

Ook beschikken beide speakers over JBL PartyBoost. Met PartyBoost kun je draadloos dezelfde muziek afspelen op meerdere JBL bluetooth speakers. Je kunt dit inschakelen door op alle JBL speakers met PartyBoost de ‘PartyBoost’-knop ingedrukt te houden. Eenmaal verbonden zullen alle verbonden speakers dezelfde muziek afspelen.

Met PartyBoost kun je de muziek op meerdere speakers afspelen in mono, maar kun je ook twee speakers van hetzelfde type koppelen tot stereo-paar, waarbij de ene speaker het linker audiokanaal afspeelt, en de andere het rechter audiokanaal.

Een verschil is dat de Xtreme 3 ook een 3.5 mm AUX-port heeft, en je deze dus ook kunt gebruiken om bedraad muziek af te spelen. Bijvoorbeeld van een CD-speler of platenspeler, een MP3-speler, je laptop of je PC.

Stroomvoorziening en/of accu

Beide JBL speakers hebben een ingebouwde batterij. Wel zit er een verschil in batterijduur.

De kleinere Charge 5 heeft een kleinere batterij, maar door de flink kleinere speakers is deze batterij in staat om te zorgen voor een langere afspeeltijd. De batterij met 7500 mAh capaciteit is namelijk goed voor 20 uur afspeeltijd.

De Xtreme 3 heeft een grotere batterijcapaciteit, van zo’n 10000 mAh, die vanwege de grotere speakers in de Xtreme 3 echter zorgt voor een kortere afspeeltijd, namelijk van zo’n 15 uur.

Toch zullen beide speakers het daarmee ruim een volledige dag aan luistertijd volhouden, en kun je deze daarna weer opladen. Beide speakers gebruiken een USB-C ingang voor het opladen.

Voor het opladen van de Xtreme 3 wordt er een volledige laadadapter meegeleverd, terwijl je bij de Charge 5 alleen een USB-A naar USB-C kabel meegeleverd krijgt. Wel kun elke USB-charger  die je ook voor je smartphone gebruikt, ook gebruiken voor het opladen van de JBL Charge 5.

Beide speakers zijn na zo’n 4 uur opladen weer volledig opgeladen.

Ook kun je de batterij van beide speakers gebruiken om een ander apparaat op te laden. Zo kun je de speakers dus gebruiken als een soort powerbank. De Charge 5 heeft een USB-A port die je kunt gebruiken voor deze powerbank-functie. Bij de Xtreme 3 heb je keuze uit een USB-A port en een USB-C port voor de powerbank-functie.

Bediening

Naast de bediening over bluetooth, zijn ook beide speakers te bedienen met drukknoppen. Beide speakers hebben precies dezelfde knoppen om deze te bedienen.

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten,
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen.
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen.
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Bij drie keer indrukken ga je een nummer terug.
  • PartyBoost knop – om PartyBoost te activeren, hou je deze knop een paar seconden indrukt op alle speakers die je wil koppelen. Met PartyBoost spelen alle verbonden speakers tegelijk hetzelfde geluid af.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

De Xtreme 3 en Charge 5 lijken wat betreft ontwerp flink op elkaar. Beide zijn bluetooth speakers die grotendeels overtrokken zijn in een dichte speakerstof, en op de uiteinden basradiatoren hebben, die worden beschermd door een rubberen stootrand.

Beide speakers zijn gemaakt om in de breedte neer te zetten, en hebben beide speakers aan de onderkant rubberen ribbels, zodat de speaker stevig staat op het oppervlak, zonder hier krassen op achter te laten.

Jbl Xtreme 3 Vs Charge 5 Th
Linksboven: JBL Xtreme 3. Rechtsonder de JBL Charge 5. Geschaalde afbeelding.

Een verschil in ontwerp is dat de Xtreme 3 aan de bovenkant twee metalen haken heeft, waar je de meegeleverde draagriem aan vast kunt koppelen.

Daarnaast is het grootste verschil de afmetingen. Zo is de Xtreme 3 flink groter en zwaarder dan de Charge 5. Hieronder de volledige afmetingen en gewicht:

  • JBL Xtreme 3: 29.85 cm breed, 13.6 cm hoog, 13.4 cm diep. Gewicht: 1968 gram
  • JBL Charge 5: 22.3 cm breed, 9.65 cm hoog, 9.4 cm diep. Gewicht: 960 gram

Kortom is de Xtreme 3 dus een stuk groter en zwaarder. De Charge 5 neem je gemakkelijker mee, en past bijvoorbeeld nog in een rugzak. De Charge 5 heb je een grotere tas voor nodig, zoals een sporttas om deze te vervoeren. Ook kun je gebruik maken van de meegeleverde draagriem, zodat je deze speaker over je schouder kunt dragen.

Zowel de Xtreme 3 als Charge 5 zijn IP67 water- en stofdicht, en verkrijgbaar in verschillende kleuruitvoeringen.

Tip: de Charge 5 en Xtreme 3 vergelijken met meer JBL speakers? Vergelijk hier alle JBL bluetooth speakers!

JBL Xtreme 3 of JBL Charge 5 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Xtreme 3, of juist de JBL Charge 5 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De Xtreme 3 is alleen verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, namelijk in het zwart, blauw, en camo. Bij de Charge 5 heb je keuze uit wel 9 kleuruitvoeringen, en daarmee flink meer keuze.

Beide speakers worden verder geleverd met de bijbehorende oplaadkabel, een handleiding, veiligheidsblad, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Xtreme 3 of Charge 5? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie

Send this to a friend