JBL GO 3 vs GO 2? Complete vergelijking en advies!

Wil je een kleine, makkelijk mee te nemen, bluetooth speaker van JBL kopen? Dan is de GO-serie van JBL een goede keuze. Op dit moment zijn er echter twee uitvoeringen verkrijgbaar: de nieuwe JBL GO 3, en de oudere JBL GO 2. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Of heb je al een JBL GO 2, en wil je weten of het zin om te upgraden naar de Go 3? Om je te helpen beslissen, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

De JBL Go 2 is sinds 2018 verkrijgbaar, en op dit moment (begin 2021) nog steeds te koop bij veel webshops. De JBL Go 3 is sinds eind 2020 verkrijgbaar.

Beide JBL Go speakers zijn mono (1.0), bevatten één full range speaker, en hebben dezelfde batterijduur en oplaadtijd.Toch zijn er meerdere verschillen tussen deze twee uitvoeringen. Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • JBL Go 2: iets lichter, lager vermogen en minder diepe bas, 3.5 mm AUX port, speakerphone functie, iets goedkoper (bekijk op Bol.com)
  • JBL Go 3: krachtiger (hoger maximaal vermogen), flink dieper basgeluid, ingebouwde lus, iets duurder (bekijk op Bol.com)

Hieronder een uitgebreide vergelijking van de volledige specificaties, uitleg over alle functionele verschillen, en een demonstratie van de geluidskwaliteit van beide speakers.

Vergelijktabel: JBL GO 2 vs JBL GO 3

JBL Go 2
JBL Go 3
Jbl Go 2 Schuin Jbl Go 3 Schuin
Prijs: ~ €30 ~ €40
Introductiejaar: 2018 2020
Speakers: 1× full range (40 mm rond) 1× full range (43×47 mm)
Audio-kanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: 3,1 W 4,2 W
Frequentiebereik: 180 – 20 kHz 110 – 20 kHz
Bluetooth versie: 4.1 5.1
3.5 mm AUX? Ja, ingang Nee
Verbinden met andere
JBL speake
rs?
Nee Nee
Batterijduur: 5 uur 5 uur
Oplaadtijd: 2.5 uur 2.5 uur
Capaciteit: 2.7 Wh 2.7 Wh
Opladen via? Micro-USB USB-C
Speakerphone functie: Ja Nee
Powerbank functie: Nee Nee
Afmeting (cm): 7.12×8.6×3,16 7,5×8.75×4,13
Gewicht: 184 gram 209 gram
Water/stofdicht: IPX7 IP67
Kleuruitvoeringen: 12 keuzes 8 keuzes
Meegeleverd: Micro-USB oplaadkabel USB-C oplaadkabel
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

JBL Go 2 of JBL Go 3 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Er zitten veel verschillen in het design van de JBL GO 3 en de GO 2. Zo is de behuizing van de JBL GO 2 volledig uitgevoerd in plastic. De voorkant van de speaker heeft in dit plastic vele gaatjes, om het geluid door te kunnen laten.

De JBL GO 3 is daarentegen volledig overtrokken in een stevige geweven speakerstof. Een ander verschil is dat de JBL GO 3 een ingebouwde lus heeft, waar je deze aan kunt vasthouden of op kunt hangen.

Exclusief de afmetingen van de lus, is de Go 3 in de hoogte en breedte íets groter dan de oude Go 2. Wel is deze bijna een hele centimeter dikker. Zo is de Go 2 is namelijk 7.12 cm hoog, 8.6 cm breed, en 3.16 cm diep. De Go 3 is 7.5 cm hoog, 8.75 cm breed, en 4.13 cm diep. Ook is het gewicht van de JBL Go 3 wat hoger, namelijk 209 gram.

Een voordeel van de Go 3 is dat deze aan de onderkant een grote rubberen ribbels heeft, waardoor deze stevig blijft staan zonder trillingen door te geven aan het oppervlak. De GO 2 heeft hiervoor slechts vier kleine rubberen puntjes.

Nog een verschil is dat de JBL Go 2 een klepje heeft voor de USB en AUX port. De GO 3 heeft alleen een USB port, die niet achter een klepje zit. Toch hebben beide speakers dezelfde mate van waterdichtheid, namelijk IPX7. Daarmee zijn beide speakers ‘dompeldicht’, en beschermd tegen waterindringing bij onderdompeling, tot 30 minuten op 1 meter diepte.

Daarnaast heeft de GO3 ook nog de IP6X-rating voor stofdichtheid, en is deze daarmee ‘stofvrij’, en heeft deze een volledige bescherming tegen stof. De JBL GO 2 heeft dat niet.

Beide speaker hebben aan de bovenkant knoppen om deze mee te bedienen. Bij beide speakers vind je hier twee volumeknoppen (min en plus), en een pause/play-knop. Op de GO 2 zitten hier ook de bluetooth-pairingknop, en de aan/uit-knop. Bij de JBL GO 3 zitten deze op de zijkant van de speaker.

Ook zit er aan deze zijkant een indicatie-lichtje, die onder andere de batterijlading aangeeft. Bij de GO2 zit dit lichtje achter het plastic aan de voorkant.

Prestaties: geluidskwaliteit

Zowel de JBL Go 2 als de Go 3 bevatten een enkele full-range speaker, en spelen dus beide het geluid af in mono (1.0). Het is helaas niet mogelijk om twee speakers draadloos met elkaar te verbinden om de muziek af te spelen in stereo (2.0).

Naast de actieve speaker, zit er zowel in de Go 2 als de Go 3 een passieve basradiator. Bij beide speakers zit deze aan de voorkant.

Aan de opgegeven eigenschappen van deze twee speakers is al op te maken wat het verschil in het geluid is. Zo is het vermogen van de twee speakers verschillend. Met een vermogen van 4.2 Watt is de nieuwe Go 3 namelijk flink krachtiger dan de Go 2, die een vermogen van 3.1 Watt heeft. Je kunt hiermee dus verwachten dat de Go 3 meer volume kan produceren.

Ook de opgegeven frequentierespons geeft aan dat de GO3 diepere tonen zal halen dan de GO2. De Go 2 heeft namelijk een frequentiebereik van 180 Hz tot 20 kHz, en de G0 3 van 110 Hz tot 20 kHz. Dat is een flink verschil.

Om naast het frequentiebereik het geluid beter te kunnen vergelijken, kun je de onderstaande video bekijken. Hierin wordt dezelfde muziek afgespeeld op deze twee speakers. Gebruik je beste koptelefoon of speakers bij het kijken van deze video om een zo goed mogelijk idee te krijgen van een verschil in de geluidskwaliteit.

Uit deze test blijkt dat de Go 3 inderdaad een beter basgeluid heeft. Het volume wordt bij beide speakers in deze test gelijk gehouden.

Kortom is de geluidskwaliteit van de Go 3 beter, voornamelijk door het diepere basgeluid, en ook door het hogere vermogen, waardoor deze luider is.

Gebruik en functies

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in, en kun je vervolgens met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker onder je bluetooth-instellingen. Wel heeft de JBL Go 3 een nieuwere bluetooth-versie, namelijk 5.1 (tegen bluetooth 4.1 van de Go 2).

Na de eerste keer verbinden, zal je smartphone de JBL Go onthouden. Je kunt er dan sneller mee verbinden. Als je de bluetooth van je smartphone aan hebt staan, hoef je dan alleen nog de speaker aan te zetten. Deze zal vervolgens automatisch verbinding zoeken met je smartphone.

Eenmaal verbonden, zal bij zowel de JBL GO 2 als GO 3 vervolgens alle audio van je smartphone of tablet worden afgespeeld op de speaker. Ook kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om muziek te kiezen, het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Daarnaast zijn ook beide speakers te bedienen met de knoppen aan de bovenkant. Deze knopbediening komt ook erg overeen.

Zo hebben zowel de JBL Go 2 als 3 dezelfde knoppen. Bij de GO 2 zitten deze allemaal aan de bovenkant. Bij de GO 2 zitten de twee eerste twee knoppen in de lijst hieronder aan de rechter zijkant:

  • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
  • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld. Bij de Go 2: kun je hiermee ook een inkomend gesprek opnemen van de gekoppelde smartphone opnemen.

Functies

De Go 2 heeft een functie die bij de Go 3 is verdwenen, namelijk de zogenaamde speakerphone-functie. Hiermee kun je handsfree bellen door tegen de speaker te praten: in de Go 2 zit namelijk ook een ingebouwde microfoon. Als je gebeld wordt, kun je opnemen door op de ‘play’-knop te drukken.

Een ander functioneel verschil tussen de JBL Go 2 en 3, is dat je de Go 2 ook bedraad aan kunt sluiten. Hiervoor beschikt deze speaker namelijk over een 3.5 mm AUX ingang. Zo kun je op de Go 2 dus bijvoorbeeld ook bedraad aansluiten op je laptop, desktop PC, MP3-speler, of CD-speler.

Batterij

Beide JBL Go speakers hebben een ingebouwde batterij die het mogelijk maakt om met een volle accu zo’n 5 uur muziek af te spelen over bluetooth. De batterijcapaciteit van beide speakers is dan ook gelijk: namelijk 2.7 Wh, ofwel 730 mAh bij 3.7 Volt.

Een verschil is dat de JBL Go 3 over USB-C oplaadt, en de Go 2 over micro-USB. De oplaadtijd van beide speakers is gelijk, namelijk zo’n 2.5 uur. Beide speakers laden dan ook maximaal op met 5V en 1A.

Beide JBL GO speakers hebben een LED om de huidige batterijlading aan te geven. Deze begint rood te knipperen als de batterij bijna leeg is, en brandt constant rood als deze aan het opladen is.

Tip: JBL Go 3 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

Tip: bekijk ook het volledige review van de JBL GO 3!

JBL Go 2 of JBL Go 3 kopen – prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Go 2, of juist de JBL Go 3 kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

Beide bluetooth speakers zijn verkrijgbaar in meerdere kleuruitvoeringen. De JBL GO is verkrijgbaar in wel 12 verschillende uitvoeringen, namelijk in het grijs, muntgroen, lichtblauw, groen, zwart, donkerblauw, oranje, lichtbruin, navy-blauw, geel, donkerbruin, en rood.

De JBL GO 3 is beschikbaar in 8 verschillende kleuruitvoeringen. Zo kun je kiezen uit zwart, blauw, blauw/paars, camouflage, groen, rood, roze, en wit.

Beide speakers worden geleverd met de bijbehorende oplaadkabel, een handleiding, veiligheidsblad, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de JBL Go 2 of Go 3? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie