JBL Flip 5 vs Flip 6? Complete vergelijking en advies!

Bluetooth speaker kopen, en twijfel je tussen de JBL Flip 5 en de nieuwere JBL Flip 6? Of heb je al een JBL Flip 5, en wil je weten of het de moeite waard is om te upgraden naar een JBL Flip 6?

Om je keuze gemakkelijker te maken, vind je in dit artikel een volledige vergelijking van deze twee bluetooth speakers.

De JBL Flip 5 is een oudere bluetooth speaker, en verkrijgbaar sinds zomer 2019 beschikbaar. De Flip 6 is nieuw, en is sinds begin 2022 de opvolger van de Flip 5. Beide speakers van JBL hebben dezelfde gebruikstoepassing, bijna dezelfde afmeting, en een gelijke accuduur.

Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee bluetooth speakers. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste verschillen.

 • JBL Flip 5: minder krachtig (20 Watt), iets lichter (540 gram), flink goedkoper (€99 op Bol.com)
 • JBL Flip 6: krachtiger (30 Watt), bevat een tweeter, iets diepere bas, duurder (€139,95 op Coolblue.nl)

Hieronder kun je beide JBL speakers verder vergelijken op alle eigenschappen, en lees je meer over alle overeenkomsten en verschillen.

Tip: meer informatie over deze eigenschappen? Bekijk dan de volledige bluetooth speaker koopgids.

Vergelijktabel: JBL Flip 5 vs JBL Flip 6

JBL Flip 5 JBL Flip 6
Jbl Flip 5 Jbl Flip 6
Prijs: ~ €99 ~ €139
Speakers: 1× 44×80 mm woofer 1× 45×80 mm woofer
1× 16×16 mm tweeter
Totaal vermogen: 20W (1×20) 30W (1×20 + 1×10)
Frequentiebereik: 65 Hz – 20 kHz 63Hz – 20kHz
Bluetooth versie: 4.2 5.1
3.5 mm AUX? Nee Nee
JBL draadloze
verbinding?
Ja, JBL Partyboost Ja, JBL Partyboost
Batterijduur: 12 uur 12 uur
Oplaadtijd: 2.5 uur 2.5 uur
Capaciteit
(bij 3.7V):
4800 mAh 4800 mAh
Opladen via? USB-C USB-C
Speakerphone
functie:
Nee Nee
Afmeting (cm): 18,1×6,9×7,4 17.8×6,8×7,2
Gewicht: 540 gram 550 gram
Waterdichtheid: IPX7 IP67
Officiële site: JBL.nl JBL.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
JBL.nl
Coolblue.nl

JBL Flip 5 of JBL Flip 6 – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee bluetooth speakers.

Afmetingen, gewicht en design

Jbl Flip 5 Vs Flip 6 ThEr zit een klein verschil in de afmetingen en het gewicht van deze twee speakers. De nieuwe JBL Flip 6 is namelijk iets kleiner (17.8×6,8×7,2 cm) maar wel iets zwaarder (550 gram). De Flip 5 is in elke richting een paar millimeter groter (18,1×6,9×7,4 cm), maar weegt 10 gram minder (540 gram).

Zowel de afmetingen als het gewicht verschillen zo weinig, dat dit in de praktijk niet veel uitmaakt voor de draagbaarheid van deze bluetooth speakers.

Beide bluetooth speakers hebben op beide uiteinden een basradiator. Ook zijn beide bluetooth speakers ergens aan op te hangen met de meegeleverde lus.

Een zichtbaar verschil het merk ‘JBL’ op de speaker. Op de JBL Flip 5 zit een metalen merkplaatje met een oranje achtergrond. Bij de JBL Flip 6 zijn de letters ‘JBL’ groter zichtbaar, uitgevoerd in kunststof, zonder achterplaat.

Een ander klein verschil is dat de Flip 6 een klein rubberen randje heeft, wat voorkomt dat de speaker gaat rollen als je deze op z’n kant neerlegt.

Wat betreft design heb je bij zowel de Flip 5 als Flip 6 keuze uit verschillende kleuruitvoeringen.

Prestaties: geluidskwaliteit

De JBL Flip 5 en Flip 6 hebben een andere speakerindeling, en daarom een andere klank.

De overeenkomst is dat beide speakers een woofer bevatten. Bij de Flip 6 is deze volgens de specificaties 1 millimeter groter dan bij de Flip 6, namelijk 45×80 mm in plaats van 44×80 mm.

Het grotere verschil is dat de Flip 6 een extra ingebouwde speaker bevat, namelijk een zogenaamde tweeter. Dit is een speakertype dat goed is in het correct weergeven van de hoge tonen. Deze tweeter heeft een diameter van 16 mm.

Wel zijn beide speakers mono-speakers, ofwel 1.0 channel. Daarom heeft het geluid bij beide speakers géén richting. Een nog oudere versie, de JBL 4, was echter wél een stereo-speaker.

JBL geeft op dat de Flip 6 een iets groter frequentiebereik heeft, namelijk van 63 Hz tot 20 kHz. Daarmee zou deze speaker íets lagere tonen halen dan de Flip 5, met zijn frequentiebereik van 65 tot 20 kHz heeft.

Een laatste verschil is dat de Flip 6 krachtiger is, en een maximaal vermogen van 30 Watt heeft. Dat komt omdat de tweeter 10 Watt toevoegt. Vooral bij luid afspelen zal de Flip 6 daarom beter klinken, zeker als het gaat om de hoge tonen.

Om een idee te krijgen van het verschil in geluidskwaliteit in de praktijk, kun je de onderstaande video bekijken. Hier wordt er muziek afgespeeld op beide JBL Flip speakers, en is het geluid opgenomen met een microfoon van hoge kwaliteit. Beluister deze test bij voorkeur met je beste headphones of speakers.

Ook in de praktijk is dit verschil duidelijk hoorbaar. De Flip 6 heeft voornamelijk bij hoog volume betere hoge tonen. Daarnaast is het ook te merken dat de Flip 6 iets diepere bastonen kan halen zonder dat het geluid vervormt. De ander verschillen zijn klein.

Gebruik en bediening

Het afspelen van muziek via bluetooth werkt op beide speakers exact hetzelfde. Eerst zet je de speaker aan. Om voor het eerst te verbinden druk je de bluetooth-pairing knop in, en kun je vervolgens met je smartphone of tablet verbinding maken met de speaker onder je bluetooth-instellingen. Als je eenmaal bent verbonden over bluetooth, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op de speaker.

Na de eerste keer verbinden, kun je ervoor kiezen om de JBL Flip op je smartphone te onthouden. Daarna kun je op je smartphone de Flip kiezen, en zal deze automatisch aangaan als je hiermee verbindt.

Als je bent verbonden over bluetooth is de muziek te bedienen met je smartphone. Daarnaast kun je deze ook bedienen met de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Beide speakers bevatten deze knoppen voor bediening:

 • Aan/uit-knop – om de speaker aan of uit te zetten
 • Bluetooth pairing knop – hiermee zorg je ervoor dat de speaker zichtbaar wordt onder ‘Bluetooth’ instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop hoef je alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wil verbinden.
 • Volume min – om het volume van de speaker te verlagen
 • Volume plus – om het volume van de speaker te verhogen
 • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen. Als je deze knop twee keer achtereen indrukt wordt het volgende nummer afgespeeld.
 • JBL PartyBoost knop – om de speaker te koppelen met meer JBL speakers. Houd de knop op alle speakers die je wil koppelen tegelijkertijd ingedrukt om ze te koppelen. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers met de JBL PartyBoost-functie.

Functies

Beide speaker hebben geen ingebouwde microfoons, en zijn daarom ook niet te gebruiken om een telefoongesprek aan te nemen. Eerdere JBL Flip speakers hadden wel deze functie. Ook kun je  dus niet tegen de speaker praten om gebruik te maken van de voice assistant van een via bluetooth gekoppeld apparaat.

Daarnaast hebben beide JBL speakers géén 3.5 mm AUX ingang, en kun je dus alleen draadloos verbinden met deze speaker, over bluetooth. Een klein verschil daarbij is dat de JBL Flip 6 een nieuwere bluetooth-versie heeft, namelijk bluetooth 5.1. De Flip 5 heeft bluetooth 4.2.

Een overeenkomst is dat beide speakers waterdicht zijn, en de IPX7 code voor waterdichtheid hebben. Daarmee zijn ze ‘dompeldicht’, en minimaal 30 minuten lang bestand tegen waterindringing op één meter diepte onder water.

Een verschil is dat de Flip 6 nu ook een rating heeft voor de mate van stofdichtheid. De Flip 6 is namelijk IP6X, ofwel ‘stofvrij’, en heeft een volledige bescherming tegen de indringing van stof.

Batterij

Er zit geen verschil tussen de batterij van deze twee speakers. Zowel de Flip 5 als Flip 6 bevatten een batterij met 4800 mAh capaciteit, die het mogelijk maakt om met een volle accu zo’n 12 uur muziek af te spelen over bluetooth.

Ook zijn beide speakers via USB-C op te laden, en na 2.5 uur opladen van 0 naar 100% opgeladen. Bij beide speakers wordt er een laadkabel meegeleverd, die aan de andere kant van de kabel een USB-A aansluiting heeft. Daarmee kun je deze aansluiten op de meeste USB-chargers, of op een USB-port van een laptop of desktop PC.

Beide Flips hebben witte LED’s die de huidige batterijlading aangeven. Bij beide speakers zitten er meerdere witte LED lichtjes in één langwerpig lampje. Hoe meer LED’s er oplichten, hoe voller de batterij. Zo kun je gemakkelijk de huidige lading in de gaten houden.

Tip: JBL Flip 6 vergelijken met andere JBL bluetooth speakers? Vergelijk hier alle nieuwe JBL bluetooth speakers!

JBL Flip 5 of Flip 6 kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de JBL Flip 5, of juist de JBL Flip 6 kopen? Hieronder vind je links naar dit product bij verschillende webwinkels. Zo kun je de beste prijs vinden, en je JBL Flip speaker bestellen.

Beide bluetooth speakers zijn beschikbaar in verschillende kleuruitvoeringen. Bij beide bluetooth speakers krijg je een USB-oplaadkabel, een ‘quick-start-guide’, en een garantiebewijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze bluetooth speakers van JBL, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

4 reacties op “JBL Flip 5 vs Flip 6? Complete vergelijking en advies!”

  • Hoi Derksen,

   Nieuwe toestellen kunnen alleen koppelen met je Flip 5 of Flip 6 nadat je de bluetooth-verbindinsknop indrukt houdt. Daarna wordt de verbinding met (bijvoorbeeld) je smartphone onthouden, en kun je ook met de speaker verbinden zonder eerst de bluetooth-verbindingsknop in te drukken.

   Het is dus niet zo dat zomaar iedereen altijd met je JBL Flip 5 of 6 kan verbinden. Nieuwe toestellen kunnen alleen (kort) nadat je de bluetooth-verbindingsknop hebt indrukt hiermee verbinden.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Men spreekt altijd over smartphones en tablets, maar kan zo ´n speaker dan niet gebruikt worden in combinatie met een laptop? Alvast bedankt.

  Beantwoorden