HP EliteDisplay E243: goede monitor? Analyse & vergelijking!

De HP EliteDisplay E243 is populair beeldscherm, gericht op productiviteit voor thuis en op kantoor. Wat zijn de belangrijke eigenschappen van dit scherm van HP, en de voor- en nadelen hiervan? En is dit scherm een goede koop? Hoe presteert dit scherm in verhouding met andere opties?

Om deze vragen te beantwoorden vind je in dit artikel meer informatie over dit beeldscherm, waaronder alle specificaties, een samenvatting van reviews en tests van de beeldkwaliteit, en een vergelijking met andere opties. Ook vind je hier een overzicht van alle webshops waar dit beeldscherm te koop is, en de huidige prijs.

HP EliteDisplay E243 (1FH47AT) specificaties / eigenschappen

Hp Elitedisplay E243

Het scherm heeft een beelddiagonaal van ’24 inch’, wat in werkelijkheid een beelddiagonaal van 23.8 inch is. Daarmee is het diagonaal 60,45 centimeter, de breedte van het beeld 52.7 cm, en de hoogte 29,64 cm.

De HP EliteDisplay E243 is een beeldscherm met Full HD resolutie (1920×1080). Daarmee heeft dit scherm een 16:9 beeldverhouding, dat ook een veel voorkomende afmeting is bij video en film. Zo kun je op dit beeldscherm video’s in full-screen modus kijken zonder zwarte balken.

Het scherm maakt gebruik van een IPS-paneel. Deze panelen hebben vaak goede kijkhoeken, en een goede kleurechtheid.

Zoals bij bijna alle IPS schermen het geval is, heeft dit scherm een opgegeven kijkhoek van 178°. Dat houdt in dat de kleuren onder deze kijkhoek niet merkbaar vervormen. Het scherm heeft een matte afwerking, waardoor reflecties verminderd worden.

Goede kijkhoeken hebben als voordeel dat je gemakkelijk iemand mee kan laten kijken, en je in een opstelling met meerdere schermen niet recht op elk scherm hoeft te kijken om de ware kleuren te zien.

Zowel de opgegeven contrastverhouding, als de maximale felheid van dit scherm zijn gemiddeld goed. De opgegeven contrastverhouding is 1000:1 opgegeven, en de maximale felheid (brightness) van dit scherm is 250 nits. Deze monitor heeft géén ondersteuning voor HDR.

Met 94% dekking van de sRGB kleurruimte, heeft dit scherm een bovengemiddeld groot kleurbereik. Toch zijn er veel beeldschermen met 100% sRGB, of zelfs met 100% AdobeRGB, die door het nog grotere kleurbereik een betere keuze zijn als monitor voor foto- of videobewerking.

Het scherm heeft een reactietijd van 5 ms, en een verversingssnelheid van 60 Hz. Daarmee is dit niet de beste optie voor gaming. Bij gaming is een hogere framrate gunstiger, zodat je vloeiender beeld hebt, en is een zo laag mogelijke reactietijd van het scherm gunstig zodat je sneller kunt reageren op wat er in de game gebeurd.

Ook heeft dit scherm géén ondersteuning van FreeSync en G-sync; technologieën die bij gaming ‘screen tearing‘ kunnen voorkomen.

De verstelbaarheid van dit scherm is erg goed. Zo kun je het scherm tot wel 15 cm in hoogte verstellen, en naar voren en achteren te kantelen (-5 tot +23°). Ook is het scherm om de as van de staander de draaien, tot 45° in beide richtingen. Daarnaast is het scherm te van oriëntatie te verwisselen, door deze van landschapsmodus naar portretmodus te roteren.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om dit scherm op te hangen aan een monitorarm of monitorbeugel. Je zult de monitor dan los moeten maken van de meegeleverde voet. Omdat de E243 gebruik maakt van de VESA 100×100 indeling, kun je gebruik maken van elke VESA 100×100 monitorbeugel.

De behuizing van het scherm is gemaakt van zilverkleurig en zwart kunststof. In de meegeleverde staander zit een gat, waar je de kabels doorheen kunt laten lopen. Zo zijn deze beter weggewerkt, en minder in het zicht.

Het is een plat beeldscherm (geen curve), en heeft redelijk dunne schermranden, namelijk van 6 millimeter. Dat heeft als voordeel dat bij gebruik van twee schermen naast elkaar, het beeld beter in elkaar overloopt.

Aan de rechterkant onder het scherm, zitten vier knoppen om het menu mee te bedienen. Helemaal rechts zit daarnaast nog een aan/uit-knop. Via het menu kun je onder andere de helderheid, kleurinstellingen, en het contrast aanpassen.

Het scherm heeft géén ingebouwde speakers. Ook heeft dit scherm géén 3.5 mm AUX uitgang om een koptelefoon te koppelen.

Wel zijn de drie voornaamste video-ingangen beschikbaar op dit scherm. Zo heb je namelijk keuze uit een HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, en een VGA-ingang om apparaten op aan te sluiten. Ook kun je meerdere apparaten aansluiten op het beeldscherm. Via het menu kun je vervolgens wisselen van input-bron, om te kiezen welke video-output je wil weergeven op het scherm.

Verder beschikt dit scherm een USB-B aansluiting. Sluit je de meegeleverde USB-B kabel aan op deze ingang, en op je PC of laptop, dan kun je gebruik maken van de twee USB-A 3.0 ingangen op het beeldscherm. Zo heeft het beeldscherm een tweede functie, namelijk die van een USB-hub.

Zo kun je bijvoorbeeld je toetsenbord en muis op het scherm aansluiten, in plaats van op je PC. Dat kan zo voor een nettere oplossing zorgen. Ook kun je deze ports gebruiken om bijvoorbeeld een USB-stick op aan te sluiten.

De HP EliteDisplay E243 wordt geleverd met de benodigde voedingskabel, een DisplayPort kabel, HDMI kabel, VGA-kabel, en een USB-B naar USB-A kabel. Al deze kabels zijn 1.8 meter lang.

HP EliteDisplay E243 reviews: voordelen en nadelen

De specificaties van een beeldscherm zeggen niet alles. Zo kan de werkelijke beeldkwaliteit van een monitor afwijken van de opgegeven waarden, en zijn sommige andere voor- en nadelen aan een beeldscherm soms alleen in de praktijk te ondervinden.

Er zijn op dit moment geen uitgebreide reviews of tests te vinden waarin de beeldkwaliteit van deze monitor wordt getest. Wel zijn er veel korte reviews van klanten te vinden op de pagina’s van webshops. Hieronder vat ik deze samen.

De meeste klantreviews van deze monitor zijn op dit moment te vinden op Coolblue.nl. Op dit moment zijn daar 96 reviews van klanten, en krijgt het scherm een gemiddelde beoordeling van 9.5/10 sterren.
De meeste klanten noemen hier de goede beeldkwaliteit als belangrijk voordeel. Ook het design, de goede verstelbaarheid, de stevige bouwkwaliteit, de hoeveelheid aansluitmogelijkheden, en de dunne schermranden worden als voordelen genoemd. Het meest genoemde nadeel is het ontbreken van ingebouwde speakers. Ook hadden twee klanten graag een hogere maximale hoogte-instelling gehad.

In de HP store zijn er 16 reviews geschreven over deze monitor. Ook hier wordt de goede beeldkwaliteit, de verstelbaarheid, en de bouwkwaliteit en aansluitmogelijkheden als voordeel genoemd.

Op Bol.com ligt de gemiddelde reviewscore na 6 reviews op 4/5 sterren. De goede beeldkwaliteit en de verstelbaarheid worden als voordelen genoemd. Ook zijn veel klanten tevreden over de goede prijs-kwaliteitverhouding. Een klant noemt het ontbreken van speakers als nadeel, en ook hier noemt één klant de maximale hoogte van het beeldscherm als nadeel.

Kortom zijn veel klanten erg tevreden over bijna alle eigenschappen van dit beeldscherm. De mogelijke nadelen zijn het ontbreken van speakers, dat je kunt verhelpen door een set PC speakers te gebruiken, en dat het scherm voor lange personen misschien niet hoog genoeg is in te stellen. Dat zou je kunnen oplossen door het scherm op een simpele beeldschermverhoger te plaatsen.

Goede monitor voor 200 euro? Vergelijking met andere opties!

Heeft de HP EliteDisplay E243 goede eigenschappen voor de prijs, of zijn er betere opties? Ik heb uitgezocht wat de alternatieven zijn met een budget tot zo’n 200 euro. Hieronder noem ik drie alternatieve opties, met de bijbehorende verschillen, voordelen, en nadelen.

HP EliteDisplay E243 vs Iiyama ProLite XU2493HS-B1

Een interessant alternatief is de Iiyame Prolite XU2493HS-B1. Ook dit is een 23.8 inch IPS monitor met de Full HD resolutie, en een verversingssnelheid van 60 Hz.

Ook de contrastverhouding en de maximale helderheid is gelijk aan die van de HP E243. Een belangrijk voordeel van deze monitor is dat deze wél ingebouwde speakers heeft, en een 3.5 mm aansluiting voor een koptelefoon of oordopjes.

Een ander voordeel is de flink lagere prijs; op dit moment namelijk 129 euro op Bol.com. Een nadeel is de minder goede verstelbaarheid. Het scherm is namelijk alleen te kantelen.

HP EliteDisplay E243 vs Dell P2419H

Deze twee schermen zijn zéér vergelijkbaar in eigenschappen. Zo zijn bijvoorbeeld alle beeldeigenschappen hetzelfde. De Dell P2419H is ook een 24 inch IPS beeldscherm met Full HD resolutie, verversingssnelheid van 60 Hz, en dezelfde contrastverhouding en helderheid.

Ook heeft dit scherm dezelfde verstelbaarheid, en dezelfde aansluitingen. Eén klein voordeel van dit scherm is dat deze meer USB-A ingangen heeft, namelijk 4 in plaats van de twee op de E243.

Ook de prijs is zeer vergelijkbaar. Op Bol.com kost dit scherm op dit moment 189 euro; 10 euro duurder dan de E43 op Bol.com. Bij Coolblue hebben de E243 en de Dell P2419 op dit moment dezelfde prijs, namelijk 189 euro. Ook krijgt de Dell P2419H hier dezelfde reviewscore van klanten, namelijk 9.5/10 sterren.

HP EliteDisplay E243 VS BenQ GW2780

De BenQ GW2780 is een goede keuze als je voorkeur hebt aan een groter beeldscherm. Dit scherm heeft namelijk een beelddiagonaal van 27 inch, en als bijkomend voordeel wél ingebouwde speakers.

Verder is dit ook een Full HD IPS beeldscherm, met een verversingssnelheid van 60 Hz, een 1000:1 contrastverhouding, en een 250 nits helderheid.

Het nadeel van dit scherm is de minder goede verstelbaarheid. Dit scherm is namelijk alleen te kantelen. Ondanks de vele vergelijkbare eigenschappen en de grotere afmeting, is dit scherm zelfs wat goedkoper dan de HP Elitedisplay E243; op dit moment 159 euro op Bol.com.

Kortom is de HP EliteDisplay E243 een goede monitor, maar zijn er ook goede alternatieven beschikbaar. Zo is de Dell P2419H zeer vergelijkbaar, en zijn er goedkopere en grotere monitors te vinden, mét ingebouwde speakers, als je de verstelbaarheid van je beeldscherm minder belangrijk vindt.

HP EliteDisplay E243 kopen? Prijzen en aanbiedingen!

De HP EliteDisplay E243 sinds 2019 verkrijgbaar, en te koop bij meerdere webshops. De prijs van deze monitor ligt gemiddeld rond de 200 euro, maar is op sommige webshops ondertussen tientallen euro’s goedkoper.

Hieronder wordt prijs van de HP EliteDisplay E243 bij verschillende webshops automatisch bijgehouden. Zo kun je meteen zien waar deze monitor verkrijgbaar is voor de beste prijs, en of er een korting geldt, of een aanbieding is.

Is deze monitor niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je ook een prijs-alert instellen. Je krijgt dan een e-mail wanneer de gewenste prijs is bereikt.

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP EliteDisplay E243

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €129,00 18 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €723,25 5 juni 2023
Laagste prijs ooit: €129,00 17 juli 2023
Sinds 2 juni 2023

Laatste veranderingen:

€129,00 30 oktober 2023
€675,73 27 oktober 2023
€129,00 4 oktober 2023
€180,00 28 september 2023
€129,00 27 september 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP EliteDisplay E243 - €129,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP EliteDisplay E243? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Heb je de HP EliteDisplay E243 gekocht, en hier een toevoeging over, of een ervaring die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “HP EliteDisplay E243: goede monitor? Analyse & vergelijking!”

    • Fijn om te horen, Daniël! De Iiyama ProLite XU2493HS-B1 is inderdaad een betere keuze als je toch al gebruik gaat maken van een monitorbeugel. Nog vergeten te vermelden: deze schermen hebben zelfs een groter kleurbereik, namelijk 99% sRGB. Veel plezier met je aankoop!

      Beantwoorden
Send this to a friend