HP 15s-fq2960nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP 15s-fq2960nd laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 15s-fq2960nd: specificaties en eigenschappen

Hp 15s Fq2960nd

Coolblue.nl €599 Product bekijken

De 15s-fq2960nd is een populaire samenstelling van de 15s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €599, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Deze processor uit Intel’s middenklasse heeft vier processorkernen, en een kloksnelheid van 2.4 tot 4.2 GHz. Dat maakt dit een snelle processor, en een goede middenklasser.

Wel zijn er voor deze prijsklasse snellere processoren te vinden in laptops, zoals de Ryzen 5 4500U. Deze processor is volgens tests in de praktijk zo’n 15% sneller dan de i5-1135G7.

De belangrijkste upgrade ten opzicht van de vorige generatie processoren van Intel, is de flink krachtigere geïntegreerde GPU ofwel videochip. Bij de Intel Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe Graphics, een nieuwe GPU van Intel met een maximale kloksnelheid van 1.3 Ghz.

Deze krachtige videochip is in staat om beeld op 4 schermen tegelijk te ondersteunen, en beeld in 4K weer te geven. Hoewel dit een hele stap vooruit is, is de AMD Radeon Vega 6 van de Ryzen 5 4500U nog net iets krachtiger.

Wel kun je ook met de Intel Iris Xe G7 sommige videogames spelen. Dat lukt voornamelijk bij games met niet al te hoge systeemvereisten. Bij zwaardere games zul je moeten kiezen voor de laagst mogelijke instellingen en/of een lagere resolutie om een goede framerate te halen. Om een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten, kun je deze video bekijken. Hier zie je een test van deze processor en GPU in een aantal games.

Met 8 GB RAM heeft deze laptop een gemiddelde hoeveelheid geheugen voor laptops van dit budget. Werkgeheugen is belangrijk als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Ook helpt een grote hoeveelheid geheugen bij een betere prestatie bij multi-tasking.

In de HP 15s-fq2960nd zit een SSD van 256 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 256 GB is voor dit budget de meest voorkomende hoeveelheid. Toch zijn er ook laptops beschikbaar met de dubbele hoeveelheid opslagruimte bij dit budget. Wel is 256 GB bij typisch gebruik ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt, en deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP 15s-fq2960nd heeft een beelddiagonaal van 15.6. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz, en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft géén toetsenbordverlichting.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, en kan deze het geluid dus afspelen in stereo (2.0).

Met een gewicht van 1.69 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.79 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan veel concurrenten. Verder is de laptop 35.85 cm breed, en 24.2 cm diep. De laptop is uitgevoerd in zilverkleurig kunststof.

De laptop bevat een 41 Wh Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 7.25 uur. Daarmee heeft deze laptop een iets lagere batterijduur dan de 8 uur die gemiddeld is bij laptops van dit budget. Met deze batterij hou je het echter bijna een volledige werk- of studiedag vol, zonder deze aan te sluiten op het stopcontact.

Wil je de laptop wel opladen, dan kun je gebruik maken van de meegeleverde AC voedingskabel. Een voordeel van de HP 15s-fq2960nd is dat deze fast-charging ondersteunt. Hiermee is de laptop na slechts 45 minuten op 50% van de maximale batterijlading.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C port, een micro-SD kaartlezer, en een koptelefoonaansluiting. Om een muis, toetsenbord, of datadrager aan te sluiten zijn er aan de linkerkant twee USB-A ports beschikbaar. Verder vind je hier alleen de aansluiting van de lader.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €599 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €599? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 15s-fq2960nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 730 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem ik drie laptops met betere eigenschappen en/of een betere prijs. Bij elke laptop noem ik de bijbehorende voor- en nadelen hiervan.

De HP 15s-eq1777nd: simpelweg beter!

De HP 15s-eq1777nd (€549 op Bol.com) is een andere configuratie van dezelfde productlijn van HP. Een belangrijke overeenkomst is dan ook dat deze laptop dezelfde behuizing en afmeting heeft.

Wel heeft deze laptop ronduit betere eigenschappen. Om te beginnen bevat deze een snellere processor, namelijk de AMD Ryzen 5 4500U. Deze is in de praktijk zo’n 15% sneller dan de Intel Core i5-1135G7.

Een ander belangrijk voordeel is dat deze laptop twee keer zoveel geheugen heeft, namelijk 16 GB aan RAM.

Ook heeft deze laptop twee keer zoveel opslagruimte, namelijk 512 GB aan PCI-e SSD.

Een overeenkomst is het scherm. Beide laptops gebruiken een 15.6 inch IPS scherm met de Full HD resolutie.

Wat wel een bijkomend voordeel is, is dat de HP 15s-eq1777nd ook nog eens 50 euro goedkoper is! De huidige prijs van deze laptop is namelijk €549 op op Bol.com.

HP 15s-fq2960nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 9.0/10 na 20 reviews. Bijna alle klanten noemen de snelheid van de laptop als voordeel. Ook wordt het lichte gewicht van de laptop veel genoemd als voordeel. Ook het goede beeldscherm wordt meerdere keren genoemd.

Het meest genoemde nadeel is dat deze laptop slechts 2 USB-A ports heeft, en géén CD/DVD lezer heeft.

Kortom zijn de reviews van deze laptop erg gunstig. Met een USB-hub en/of een CD/DVD speler met een USB-aansluiting (zoals deze) zijn de de belangrijkste nadelen van deze laptop gemakkelijk te verhelpen.

HP 15s-fq2960nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195697650147), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 15s-fq2960nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 13 juni 2024
Hoogste prijs ooit: €619,00 6 juni 2024
Laagste prijs ooit: €619,00 6 juni 2024
Sinds 6 juni 2024

Laatste veranderingen:

€619,00 6 juni 2024
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP 15s-fq2960nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 15s-fq2960nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie