HP Pavilion 14-dv0901nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP Pavilion 14-dv0901nd laptop? Dit is een 14 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP Pavilion 14-dv0901nd: specificaties en eigenschappen

Hp Pavilion 14 Dv0901nd

Coolblue.nl €699 Product bekijken

De 14-dv0901nd is een populaire samenstelling van de 14 inch Pavilion serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €699, op Coolblue.nl. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Intel Core i5-1135G7. Dit is een middenklasse processor van Intel, met 4 processorkernen is een Processor van Intel’s middenklasse, met vier processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 2.4, met een maximale kloksnelheid 4.2 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een capabele processor, en staat deze gelijk aan een aantal i7 processoren van Intel’s vorige generatie. Toch zijn er bij dit budget betere processoren te vinden. Zo zijn zowel de AMD Ryzen 5 4500U als de Ryzen 5 5500U sneller. Volgens benchmarks is de Ryzen 5 4500U namelijk zo’n 15% sneller.

Wel zal de Intel Core i5-1135G7 bij multitasking van alledaagse taken altijd snel genoeg zijn.

De laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip van de processor om te zorgen voor beeld. Bij de Intel Core i5-1135G7 is dat de Intel Iris Xe G7, die krachtig genoeg is voor het aansturen van maximaal 4 beeldschermen, en ook beeld kan weergeven in de 4K resolutie.

Daarnaast kun je met de Intel Iris Xe G7 ook sommige games spelen. Dat lukt voornamelijk bij games met niet al te hoge systeemvereisten. Bij zwaardere games zul je moeten kiezen voor de laagst mogelijke instellingen en/of een lagere resolutie om een goede framerate te halen. Om een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten, kun je deze video bekijken. Hier zie je een test van deze processor en GPU in een aantal games.

Hoewel de Iris Xe G7 een goede videochip is, is de videochip van zowel de Ryzen 5 4500U en 5500U nog net iets beter.

Met 8 GB aan RAM, heeft deze laptop niet de hoogste hoeveelheid werkgeheugen die je in deze prijsklasse kunt vinden. Tegenwoordig zijn er veel laptops met een vergelijkbare prijs met 16 GB aan RAM. Wel zal 8 GB RAM voor veel gebruikers een prima hoeveelheid zijn.

Een hogere hoeveelheid RAM is voornamelijk gunstig als je wilt kunnen werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de 14-dv0901nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een gemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch kan meer opslagruimte handig zijn als je veel foto’s en video’s maakt een deze wilt opslaan op je laptop. Ook kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP Pavilion 14-dv0901nd heeft een beelddiagonaal van 14 inch. Daarmee heeft deze een kleiner scherm dan de populairste maat van 15.6 inch. Dat heeft als voordeel dat de laptop kleiner is, en daardoor ook minder weegt. Zo kun je deze laptop erg gemakkelijke meenemen. Wel is een groter scherm juist comfortabeler voor langdurig gebruik.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is IPS. Daarmee heeft dit scherm een relatief goede kleurechtheid, en grote kijkhoeken. Met de anti-reflecterende afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm.

Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz. en een maximale felheid van 250 nits. Zowel deze verversingssnelheid als felheid zijn daarmee middelmatig. Wil je de laptop ook veel in het buitenlicht gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een scherm met een hogere hogere maximale felheid.

Wel heb je met de Full HD resolutie en het IPS scherm goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld. Full HD is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het IPS scherm hierbij zorgen voor een goede kleurweergave.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Zoals bij de meeste kleine laptops het geval, heeft de HP Pavilion 14-dv0901nd géén numpad. Een voordeel van deze laptop is dat deze wél een (optionele) toetsenbordverlichting heeft.

Onder het toetsenbord zit er verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers (ontworpen door B&O), die het geluid in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.41 kg, is dit een erg lichte laptop. Ook is de laptop met een dikte van slechts 1.7 cm erg slank. Verder is de laptop 32.5 cm breed, en 21.66 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van zilverkleurig kunststof en aluminium.

In deze laptop zit een 43 Wh Lithium-ion batterij. Daarmee houdt de laptop het zo’n 8.25 uur vol, voordat je deze weer moet opladen. Met deze íets bovengemiddelde accuduur, kan deze laptop het een volledige werk- of studiedag volhouden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 5.0, beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van Wi-Fi. De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, die ook DisplayPort 1.4 over USB ondersteunt, een USB-A port, en een micro-SD kaartlezer. Aan de linkerkant van de laptop zit nog een USB-A port, en de koptelefoonaansluiting.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €699 op Coolblue.nl. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €699? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP Pavilion 14-dv0901nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 700 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er betere alternatieven zijn. Hieronder noem het beste alternatief, en waarom dit een betere keuze is.

De HP 14s-fq1706nd: simpelweg beter!

Een betere keuze bij dit budget is de HP 14s-fq1706nd, die ik op dit moment (juli 2021) ook noem als beste laptop tot 600 euro.

Ook dit is een 14 inch laptop met een Full HD IPS scherm, maar met flink krachtigere hardware, en voor €100 minder (€599 op Bol.com)!

Deze laptop bevat de AMD Ryzen 5 5500U. Dit is een processor van de nieuwste generatie van AMD, en is volgens benchmarks zo’n 36% sneller dan de Intel Core i5-1135G7 van de HP Pavilion 14-dv0901nd.

Daarnaast heeft deze laptop ook twee keer zoveel werkgeheugen, namelijk 16 GB RAM.

Het enige nadeel van deze laptop is dat deze geen toetsenbordverlichting heeft.

Vanwege de flink krachtigere hardware, en de 100 euro lagere prijs, is de HP 14s-fq1706nd echter een flink betere koop. Deze laptop bestellen? Deze is voor €599 verkrijgbaar op Bol.com.

HP Pavilion 14-dv0901nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Om daarachter te komen, kun je kijken naar reviews. Op dit moment zijn er alleen reviews van de HP Pavilion 14-dv0901nd te vinden op Coolblue.nl. Hier krijgt deze laptop na 11 reviews een gemiddelde score van 9.1/10.

Bijna alle klanten noemen de snelheid van de laptop als belangrijk voordeel. Ook het toetsenbord krijgt een positieve beoordeling. Daarnaast wordt er meerdere keren genoemd dat de laptop door het compacte formaat en lichte gewicht gemakkelijk mee te nemen is.

Er worden nauwelijks nadelen genoemd. Een enkele klant had gehoopt op een nog langere batterijduur. Een andere klant vind dat de laptop wat warm kan worden, en de ventilator van de laptop bij het koelen hiervan wat veel geluid kan maken.

Kortom zijn de reviews van deze laptop zeer gunstig.

HP Pavilion 14-dv0901nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195161746987), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

coolblue.nl Coolblue.nl
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP Pavilion 14-dv0901nd

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: - 19 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €719,00 21 januari 2023
Laagste prijs ooit: €719,00 21 januari 2023
Sinds 21 januari 2023

Laatste veranderingen:

€719,00 21 januari 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor HP Pavilion 14-dv0901nd - €0,00

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP Pavilion 14-dv0901nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie

Send this to a friend