HP 15s-eq2740nd: goede laptop? Beter alternatief!

Interesse in de HP 15s-eq2740nd laptop? Dit is een 15.6 inch laptop van HP, en op dit moment een populaire keuze. Maar is dit eigenlijk wel een goede laptop voor dit budget? Wat zijn de voor- en nadelen van deze laptop, en zijn er betere alternatieven voor een vergelijkbare prijs?

Om deze vragen te beantwoorden ga ik uitgebreid in op de belangrijke eigenschappen van deze laptop, en geef ik aan wat voor prestaties je hiervan kunt verwachten. Daarna vergelijk ik deze laptop met andere laptops van hetzelfde budget, om zo te bepalen of de laptop een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Ten slotte geef ik een samenvatting van de reviews van deze laptop, en noem ik de meest genoemde voor- en nadelen.

HP 15s-eq2740nd: specificaties en eigenschappen

Hp 15s Eq2740nd

Bol.com €649 Product bekijken

De 15s-eq2740nd is een populaire samenstelling van de 15s serie van HP. Op dit moment is deze laptop beschikbaar voor €649, op Bol.com. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze laptop.

Het belangrijkste component voor de snelheid van de laptop is de processor. Deze laptop bevat de Ryzen 7 5700U. Dit is een processor van AMD’s high-end klasse, met 8 processorkernen. Deze mobiele processor heeft een standaard kloksnelheid van 1.8 GHz, met een maximale kloksnelheid 4.3 GHz.

Uit tests (benchmarks) blijkt dit een topklasse processor, en is deze zeer goed voor de prijsklasse van een laptop van dit budget. In de praktijk zal deze processor altijd snel zal blijven bij het multitasken van alledaagse taken, en is deze daarnaast ook prima geschikt voor zwaardere software, zoals foto- en videobewerkingssoftware, en 3D modelleringssoftware.

Deze HP-laptop maakt gebruik van de geïntegreerde videochip om te zorgen voor beeld. Bij de Ryzen 7 5700U CPU, is dat de Radeon Vega 8. Dat is een GPU met een maximale kloksnelheid van 1.9 Ghz, die het gebruik van 4 schermen ondersteunen, en ook beeld kan weergeven in 4K.

Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om licht te gamen. In deze video zie je een test van de gaming prestatie van de Ryzen 7 5700U en de Radeon Vega 8 in 20 verschillende games.

Kortom is het met deze processor en videochip mogelijk om ook bij nieuwe, grafisch zware, games een speelbare framerate te halen in Full HD. Wel zul je dan moeten kiezen voor lage video-instellingen. Toch is dat voor een geïntegreerde GPU een indrukwekkende prestatie.

Een andere gunstige eigenschap van deze laptop is dat deze een grote hoeveelheid geheugen heeft. Deze laptop bevat namelijk 16 GB aan RAM. Dat is gunstig als je wil werken met software waarbij je veel grote bestanden tegelijk gebruikt, zoals video-bewerkingssoftware. Hiermee heeft de laptop ook twee keer zoveel geheugen als de meeste andere laptops in hetzelfde prijssegment.

Voor het opslaan van bestanden zit er in de HP 15s-eq2740nd een SSD van 512 GB. Een voordeel op veel laptops van een paar jaar geleden, is dat dit een sneller type SSD is. Dit is namelijk een PCI-e SSD, die flink hogere snelheden haalt dan SATA SSD’s, het meest gebruikte type van een paar jaar terug.

Als je nu na een aantal jaar een upgrade maakt, zal de laadsnelheid en de snelheid van het overzetten van bestanden dan ook sneller verlopen dan je gewend bent. Zeker als je oude laptop nog helemaal geen SSD gebruikt, maar nog gebruikt maak van een HDD.

De opslagruimte van 512 GB is voor dit budget een bovengemiddelde hoeveelheid. Bij typisch gebruik is dat ruim voldoende, en genoeg om zelfs na een paar jaar gebruik nog niet vol te zitten. Toch meer opslagruimte nodig? Dan kun je gebruik maken van een externe harde schijf.

Het beeldscherm van de HP 15s-eq2740nd heeft een beelddiagonaal van 15.6 inch. Daarmee heeft deze de meest voorkomende schermafmeting voor laptops. Dit middelmaat scherm is een goed formaat als je de laptop voornamelijk op één plek gebruikt. Met een scherm van dit formaat kun je namelijk lang comfortabel werken. Wil je de laptop juist gemakkelijk meenemen en veel onderweg gebruiken? Dan kan juist een kleinere afmeting gunstig zijn.

Dit scherm heeft de Full HD resolutie, en daarmee 1920×1080 pixels. Het gebruikte paneeltype is SVA. Daarmee heeft dit scherm goede zwartwaarden, en goede kijkhoeken. Met de matte afwerking zul je weinig reflecties zien op het scherm. Het scherm heeft een verversingssnelheid ofwel refresh rate van 60 Hz.

Met de Full HD resolutie en het SVA scherm, heeft deze laptop goede eigenschappen voor het kijken van video’s, zoals TV series en films. Met de Full HD resolutie kun je op deze laptop namelijk video kijken zonder zwarte balken boven of naast het beeld: dit is namelijk de meest voorkomende resolutie bij video. Ook zal het SVA hierbij zorgen voor een goed contrast en goede zwartwaarden.

Het toetsenbord van deze laptop heeft de, in Nederland standaard, QWERTY-indeling. Daarnaast zit er aan de rechterkant van dit toetsenbord een numpad, waardoor je met dit toetsenbord sneller data kunt invoeren. Dit toetsenbord heeft een toetsenbordverlichting. Deze is optioneel, en kun je naar wens in- of uitschakelen.

Onder het toetsenbord zit verder een multitouch touchpad, zodat je de laptop ook kunt bedienen zonder een muis aan te sluiten.

De laptop heeft een ingebouwde HD-ready (720p) webcam en twee ingebouwde microfoons. Daarmee is deze laptop ook prima geschikt voor videobellen, bijvoorbeeld met Zoom of Microsoft Teams. Om geluid af te spelen bevat deze laptop twee speakers, en wordt het geluid afgespeeld in stereo (2.0) afspelen.

Met een gewicht van 1.69 kg, is deze laptop lichter dan het huidige gemiddelde. Verder is het gunstig dat deze laptop slechts 1.8 cm dik is: daarmee is deze laptop ook slanker dan de meeste concurrenten. Verder is de laptop 35.9 cm breed, en 24.2 cm diep. De laptop is uitgevoerd in een combinatie van zilver kunststof.

De laptop bevat een 41 Wh Lithium-ion batterij, en heeft een opgegeven batterijduur van 9 uur. Daarmee heeft deze laptop een iets hogere batterijduur dan het huidige gemiddelde van zo’n 8 uur. Ook is deze laptop hiermee in staat om het een volledige werk- of studiedag vol te houden. Het opladen van de laptop verloopt via de meegeleverde AC voedingskabel.

Met Wi-Fi 5, en bluetooth 4.2 beschikt deze laptop over de twee belangrijkste vormen van draadloze communicatie. Wel mist de laptop daarmee de nieuwste en snelste versie van zowel Wi-Fi (6) en bluetooth (5.0). De laptop heeft géén Ethernet-poort, en kun je daarom dus niet bedraad aansluiten op het internet.

Deze laptop heeft een middelmatige hoeveelheid aansluitingen. Om deze laptop op een monitor aan te sluiten zit er aan de rechterkant een HDMI-port. Verder vind je hier een USB-C 3.1 port, een 3.5 mm koptelefoonaansluiting, en een SD-kaartlezer. Aan de linkerkant van de laptop vind je twee USB-A 3.0 ports, en de AC-aansluiting voor de oplader van de laptop.

De laptop draait de het besturingssysteem Windows 10 Home. Wil je gebruik maken van Microsoft Office? Dan zul je dit los moeten aanschaffen, of gebruik moeten maken van een gratis Office alternatief.

De huidige prijs van deze laptop is €649 op Bol.com. De laptop wordt geleverd met de oplaad-adapter en een handleiding.

Goede laptop voor €649? Vergelijking met alternatieven!

Om te bepalen of de HP 15s-eq2740nd een goede koop is, kun je kijken naar de eigenschappen en de prijs. Zijn er voor deze prijs (zo’n 649 euro) laptops te vinden met krachtigere hardware, meer opslagruimte, en/of een beter beeldscherm?

Na veel onderzoek blijkt dat er géén alternatieven zijn die in elk opzicht beter zijn. Door de zeer goede prijs-prestatieverhouding is de HP 15s-eq2740nd echter vaak uitverkocht. Dan is er nog een andere laptop verkrijgbaar die op dit moment dezelfde gunstige eigenschappen biedt, voor dezelfde prijs.

Hieronder meer informatie over deze alternatieve laptop.

De Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH: net zo goed!

De Lenovo IdeaPad 3 82KU00CKMH bevat dezelfde krachtige componenten als de HP 15s-eq2740nd, en kost evenveel.

Het voordeel is dat deze laptop op dit moment ruim op voorraad is op Bol.com, voor €649. Daarmee krijg je ook 100 euro korting op de normale prijs van €749.

Ook dit is een 15.6 inch laptop, met de Ryzen 7 5700U, 16 GB aan RAM, en 512 GB aan PCI-e SSD.

Het scherm van deze laptop heeft dezelfde resolutie (Full HD), maar een ander paneeltype, namelijk IPS. Het voordeel van IPS is de betere kijkhoeken en de nauwkeurigheid van de kleurweergave.

Opvallend is dat deze laptop meer gunstige reviews krijgt van klanten op Bol. Met een reviewscore van 4.6/5 krijgt deze laptop een hogere beoordeling van klanten dan de HP 15s-eq2740nd.

Kortom is deze laptop erg vergelijkbaar, en een goede keuze als de HP 15s-eq2740nd niet meer beschikbaar is. Je kunt deze laptop op Bol.com bestellen voor €649.

HP 15s-eq2740nd reviews, tests en ervaringen

Naast de hardware-eigenschappen kunnen er meer eigenschappen zijn die bepalen of een laptop een goede koop is. Bijvoorbeeld de bouwkwaliteit, of hoe goed het toetsenbord goed aanvoelt.

Op dit moment zijn er alleen klantreviews van deze laptop te vinden op Bol.com. Hier krijgt deze laptop een gemiddelde reviewscore van 3.9 na 18 reviews. Bijna alle klanten noemen dat de laptop erg snel is. Ook het goede beeldscherm krijgt veel complimenten. Verder wordt er veel genoemd dat de laptop lichtgewicht is, en deze een goede batterijduur heeft.

De meeste nadelen die er worden genoemd hebben te maken met het toetsenbord en de behuizing. Beiden worden niet erg stevig genoemd.

Toch zijn de meeste reviews van deze laptop erg positief.

HP 15s-eq2740nd kopen: beschikbaarheid, prijs, aanbiedingen

Hieronder vind je de prijs van deze laptop (EAN: 0195908154310), inclusief de prijsgeschiedenis. De prijs wordt automatisch bijgehouden. Is deze laptop niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Dan kun je een prijsmelding instellen. Je krijgt dan automatisch een e-mail wanneer deze beschikbaar is voor je ingestelde prijs.

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken
Prijsverloop...

Prijsverloop voor: HP 15s-eq2740nd - Laptop - 15.6 Inch

Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de HP 15s-eq2740nd? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met dit product die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een laptop? Bekijk dan de laptop koopgids en de huidige selectie aan beste laptops.

Plaats een reactie