Robuuste Smartphone kopen? De beste opties! (2018)

Zoek je een robuuste smartphone? Bijvoorbeeld voor op de bouwplaats, of voor outdoor activiteiten? Of simpelweg omdat je wil voorkomen dat het scherm breekt als je je telefoon laat vallen?

Een smartphone kan in meerdere opzichten robuust zijn. Zo kan je telefoon bijvoorbeeld stootvast, schokbestendig, krasbestendig, stofdicht, waterdicht, stofdicht, valbestendig, hitte- en koubestendig zijn.

Een goede robuuste telefoon is dus in ieder geval bestand tegen mechanische krachten. De mate waarin een telefoon bestand is tegen mechanische krachten, kan worden uitgedrukt in de IK-code, volgens de Europese norm EN 62262. Deze wordt helaas weinig vermeldt bij de beschikbare toestellen. Wel geeft de fabrikant vaak andere getallen op, zoals een valbestendigheid in meters. Ook zijn er bepaalde fysieke eigenschappen waar je op kunt letten. Zo kan een opstaande rubberen rand, die uitsteekt boven het scherm, in veel gevallen voorkomen dat het scherm breekt bij vallen.

Een veelgenoemde eigenschap van robuuste telefoons, is de mate van stof- en waterdichtheid, uitgedrukt in de IP-code. De IP-code bestaat uit twee getallen, waarvan beide getallen een eigen betekenis hebben. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming.

Meer informatie over IP-codes...

Het eerste getal van de IP-code loopt van 0 tot 6, en gaat over de mate van dichtheid, als het gaat om binnendringen van droge voorwerpen, waaronder stof. Alleen nummer 5 en 6 bieden bescherming tegen stof:

IP-5x – Stofbescherming – Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
IP-6x – Stofvrij – Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Het tweede getal van de IP-code is de beschermingsgraad tegen vocht, en loopt van 0 tot 9. Pas vanaf 6 is een smartphone ‘waterbestendig’ te noemen:

IP-x6 – Waterbestendig – Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
IP-x7 – Dompeldicht – Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
IP-x8 – Waterdicht – Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden (meer dan 1 meter diep, meestal 3m)
IP-x9 – Vochtdicht – Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

Een telefoon met de code IP68 is dus stofvrij en waterdicht. Veel high-end smartphones hebben een hoge IP-classificatie. Zo heeft de iPhone 7 een IP67, en de Samsung Galaxy S8 een IP68. Deze telefoons zijn dus goed bestend tegen stof en water, maar dat maakt ze nog niet in alle opzichten robuust.

Hieronder de 3 beste robuuste smartphones van dit moment. Hierbij gaan we in op de belangrijkste eigenschappen die deze telefoons robuust maken, en de belangrijkste overige eigenschappen.

Sonim XP7 – robuustste smartphone

Sonim is een merk dat zich volledig specialiseert op het gebied van robuuste telefoons. De Sonim XP7 is op dit moment de aanvoerder van de productlijn van Sonim, en geschikt voor elke outdoor- en industriële omgeving. De XP7 is heeft de hoogst mogelijke IP-classificatie: IP69. Daarmee voldoet deze telefoon aan de hoogste eisen voor water- en stofdichtheid.

Sonim XP7 robuuste smartphoneSonim XP7

De body en het scherm van de telefoon, zijn extreem robuust uitgevoerd. Daarmee is de Sonim bestand tegen vallen, en tegen voorwerpen die op de telefoon vallen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap en bouwmateriaal. Verder is de XP7 bestand tegen een druk van 1 ton. Volgens Sonim is dat voldoende om ervoor te zorgen dat de telefoon nog werkt als je hier per ongeluk met een truck overheen bent gereden. De componenten aan de binnenkant van de telefoon zitten stevig vast, woordaar deze ook bestand is tegen schokken en vibraties.

Bij veel torture tests, zoals deze van USA today, is de Sonim XP7 de duidelijke winnaar. Wil je simpelweg de beste robuuste smartphone, dan is de Sonim XP7 de beste keuze.

De Sonim XP7 is gemaakt om in alle denkbare omstandigheden goed te functioneren. De telefoon is bijvoorbeeld bestand tegen extreme omgevingstemperaturen: van -20 ºC tot 54 ºC. De behuizing van de telefoon is niet gevoelig voor olie, en de meeste chemicaliën. Op werkplaatsen met veel omgevingsgeluid, zoals luidruchtige bouwplaatsen en fabrieken, is de telefoon nog steeds goed hoorbaar: de telefoon heeft een maximum geluidsoutput van wel 103 dB. Ook zul je zelf nog goed te verstaan zijn vanwege de dubbele, noise-cancelling microfoon. De touchscreen van de telefoon is ook te bedienen met je werkhandschoenen aan!

Een andere gunstige eigenschap van deze telefoon is de zeer lange batterijduur, van de 4800 mAh batterij. Dat is genoeg voor 1000 uur stand-by tijd, of 40 uur telefoneren.

Je koopt de Sonim XP7 voor de robuustheid, en niet vanwege de technische specificaties: deze zijn namelijk niet geweldig. Zo is het scherm slechts 4 inch groot, en heeft deze een een resolutie van 480 x 800 pixels. De telefoon heeft een 8 Megapixel camera, die ook in 1080p kan filmen. Verder is er een 1 MP front-facing camera. De telefoon maakt gebruik van een 1,2 GHz quadcore CPU, en heeft 1 GB RAM-geheugen. Voor opslag van bestanden kun je gebruik maken van de 16 GB interne opslag.

Door de nadruk op extreme robuustheid is de telefoon voor een smartphone relatief zwaar (290 gram) en dik (20.8mm).

De Sonim is in Nederland te bestellen bij meerdere webshops. De prijs ligt zo rond de 700 euro.

Krijg je de Sonim XP7 toch stuk? Dan kun je gebruik maken van de standaard fabrieksgarantie, waarmee de telefoon tot 3 jaar garantie heeft op schade.

Caterpillar CAT S40

Heb je iets minder zware eisen qua robuustheid? Dan is de Cat S40 misschien de beste keuze voor jou. De CAT S40 is nog steeds erg robuust, heeft technische specificaties vergelijkbaar met de Sonim XP7, maar is flink goedkoper.

De CAT S40 is IP68 gecertificeerd, en daarmee stofvrij en waterdicht. Daarnaast is deze telefoon ontworpen op de militaire standaard MIL-STD-810G, en daarmee bestand tegen stof, zout, luchtvochtigheid, regen, trillingen, straling, en schokken.

De telefoon is stevig gebouwd, en omhult in een frame van metaal en schokabsorberend kunststof. De display wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 4.

Het scherm heeft een afmeting van 4.7 inch, en een resolutie van 540 x 960 pixels. Hoewel dat tegenwoordig geen indrukwekkende specificaties zijn, is het scherm zelf erg fel, en daarmee specifiek ontworpen om goed leesbaar te zijn in fel zonlicht. Naast het touchscreen, zijn er onder het scherm drie fysieke knoppen aanwezig.

De Caterpillar CAT S40 draait standaard Android 5.1 (Lollipop), en maakt gebruik van een quad-core 1.1 GHz CPU, en 1GB RAM. Er is standaard 16 GB opslagruimte op de telefoon, maar dit is uit te breidden met een microSD-kaart.

Er zit op deze robuuste telefoon een 8 Megapixel camera met autofocus en flitser. Ook voor film is dit een goede camera: filmen gaat tot 1080p, op 60 frames per seconde. De secundaire camera is front-facing, en 2 MP.

De batterij in de CAT S40 is vergeleken met de meeste smartphones goed: 3000 mAh, wat genoeg is voor een standby-tijd van 936 uur, of 18 uur telefoneren. Een belangrijk voordeel van de CAT S40, is dat deze een stuk lichter en dunner is dan de Sonim XP7. Deze robuuste smartphone weegt namelijk maar 185 gram, en heeft een dikte van 12.5 mm.

De CAT S40 kost op dit moment rond de 350 euro. Ook is deze telefoon beschikbaar in combinatie met een abonnement. Zie: CAT S40 abonnement.

Samsung Galaxy XCover 4 – waterdichte smartphone voor outdoor

Zoek je een telefoon met goede technische specificaties, die tegen een aardige stoot kan, en daarnaast ook waterdicht is? Dan is de Samsung Galaxy XCover 4 de beste optie. Deze telefoon is IP68 certified stof- en waterdicht. Net als de CAT S40, is deze telefoon ook MIL-STD-810G gecertificeerd, en daarmee naar militaire standaarden bestand tegen stof, zout, vocht, trillingen en schokken.

Samsung Galaxy Xcover 4 outdoor smartphoneSamsung Galaxy
Xcover 4

Bol.com (€249,00)

Toch heeft de Xcover 4 een minder stevige omhulsing dan de Sonim XP7 en de CAT S40. Dit heeft wel als voordeel dat de telefoon minder dik is. Met een dikte van 9.7 mm, is dit de dunste smartphone onder de drie genoemde robuuste smartphones.

De Samsung Galaxy Xcover 4 draait Android 7.0 (Nougat), gebruikt een snelle 1.4 Ghz processor, en heeft 2GB RAM-geheugen. Deze telefoon heeft een 5 inch display, met een resolutie 720p.

Er is 16 GB interne opslagruimte. Dit is uit te breidden door zelf een microSD-kaart toe te voegen. De Xcover 4 is compatible met kaarten tot en met 256 GB; bijvoorbeeld de Samsung EVO+ 256 GB Micro SD kaart.

Voor het maken van foto’s en video is de Xcover 4 zeer geschikt. Er zitten twee camera’s op deze telefoon: een primaire camera van 13 megapixel, en een secundaire, front-facing camera van 5 megapixel. Filmen kan tot en met 1080p met een frame-rate van 30 fps.

Omdat deze telefoon is ontworpen om outdoor gebruikt te worden, zit er een actieve noise-cancelling microfoon ingebouwd. Zo zal omgevingsgeluid, bijvoorbeeld van een luidruchtige werkomgeving of wind, worden weggefilterd.

Deze telefoon gebruikt een batterij van 2800 mAh, waarmee je tot 17 uur kunt bellen voor deze leeg is.

De Galaxy Xcover 4 is bij meerdere Nederlandse en Belgische webshops te bestellen. De prijs ligt zo rond de 250 euro.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een robuuste smartphone? Laat hieronder en bericht achter, en we geven je gericht advies. Ervaring met een van de bovenstaande producten? Laat ons hieronder weten hoe het bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend