AM3+ moederbord kopen? De beste AM3+ moederborden!

AM3+ is een socket type met 942 pinnen, en wordt gebruikt bij moederborden voor AMD processors, voornamelijk voor de Bulldozer serie AMD processors. Ook zijn er AMD processors van de latere Piledriver serie, zoals de AMD FX-8350, die gebruik maken van de AM3+ socket. Daarnaast kun je in elk AM3+ moederbord ook gebruik maken van oudere AM3 (zonder ‘+’ dus) processors.

Hoewel AM3+ al sinds 2011 beschikbaar is, en daarmee aardig verouderd is, zijn er in 2017 nog steeds veel goede AM3+ moederborden beschikbaar. Waar deze moederborden eerst high-end waren, zijn deze tegenwoordig goede budget-opties.

In dit artikel beschrijf ik de 4 beste AM3+ moederborden, die in 2017 nog steeds goede opties zijn voor het bouwen of upgraden van je (gaming) PC.

1. Asus Sabertooth 990FX (R3.0)

De Asus Sabertooth 990 FX is een high-end moederbord in full ATX formaat. De Asus Sabertooth 990FX (R3.0) is op dit moment het beste AM3+ moederbord qua specificaties en prestatie. De derde revisie van dit moederbord (R3.0) is pas sinds 2016 beschikbaar. Eén van de vernieuwingen van deze revisie is de aanwezigheid van RGB verlichting.

Er zijn vier PCI-E x16 slots beschikbaar voor het plaatsen van videokaarten. De middelste twee slots zitten echter te dicht op elkaar. Wil je vier videokaarten tegelijk plaatsen, dan zul je daarom gebruik moeten maken van een zogenaamde riser. Dit moederbord ondersteunt meerdere videokaarten in SLI of Crossfire configuratie.
Omdat dit een high-end moederbord is, wordt er vanuit gegaan dat je ook gebruik maakt van een goede grafische kaart. Daarom heeft dit moederbord geen integrated graphics.

Met meerdere videokaarten, en een AMD FX-8350 of FX-6300 kan je met dit moederbord ook in 2017 nog een goede high-end game PC bouwen, waarmee je de meest recente games ook hoge settings kunt spelen.

Dit moederbord is stevig gebouwd, en onderdeel van de TUF-serie van Asus. Asus geeft aan dat de de PCI-E slots op dit moederbord extra stevig zijn uitgevoerd. Dit houdt in dat je zware grafische kaarten kunt plaatsen, zonder dat dit risico levert op doorhangen en beschadiging. Asus is zo overtuigd van de stevigheid van dit moederbord, dat je hier 5 jaar garantie op krijgt.

Net als de andere drie moederborden, zijn er 4 slots aanwezig voor RAM geheugen, en kun je maximaal 32 GB DDR3 RAM plaatsen. Naast de vier PCI-E x16 aansluitingen voor grafische kaarten zijn er 2 PCI-E x1 aansluitingen aanwezig. Hier kun je bijvoorbeeld een wifi-kaart in plaatsen.

Dit moederbord heeft verder een ruime hoeveelheid aansluitingen aan de achterkant. Er zijn 4 USB 2.0 ports aanwezig, en 4 USB 3.0 aansluitingen. Daarnaast wordt er ook gebruik van 4 USB 3.1 aansluitingen. Dit is de nieuwste en snelste versie van USB. Eén van deze aansluitingen is een type-c aansluiting. Ook zijn alle audio-aansluitingen aanwezig, en één ethernet port.

Boven de aansluitingen van dit moederbord zit een kap die zorgt voor een verbeterde airflow. In combinatie met de strategische plaatsing van de heatsinks, is dit bord goed ingericht op het koel houden van je PC. Wil je gamen met een AMD CPU, dan is het wel sterk aan te raden om een goede CPU koeler aan te schaffen. Een goede AM3+ CPU koeler, die qua kleurenschema ook goed past bij de Sabertooth 990 FX, is de Noctua NH-D15.

De Asus Sabertooth 990FX R3.0 is in Nederland bij meerdere webshops te bestellen. De prijs ligt zo tussen de 200 en 400 euro.

2. Asus Crosshair V Formula-Z Moederbord

De Asus Crosshair V Formula-Z is een AM3+ moederbord dat specifiek is ontworpen voor gaming. Er zijn vier PCI-E x16 slots voor videokaarten, hoewel er praktisch slechts ruimte is voor drie videokaarten tegelijk.

Omdat dit een high-end moederbord is, is het uitgangspunt dat je een dedicated graphics card (videokaart) gebruikt, en heeft dit moederbord geen integrated graphics beschikbaar.

Dit moederbord heeft ruimte voor 4 repen DDR3 RAM geheugen, en ondersteunt een maximum van 32 GB RAM. Verder zijn er zijn wel 8 SATA ports beschikbaar voor het aansluiten van componenten voor data-opslag.

Ook zijn er ook twee PCI-E x1 slots beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld een wifi-kaart kan toevoegen om draadloos te internetten. Wil je echter gamen, dan is het toch aan te raden om gewoon de ethernet kabel in te pluggen in dit moederbord, om ‘lag’ te voorkomen.

Dit bord heeft veel USB aansluitingen: USB 2.0 ports, en 4 USB 3.0 ports, en een optionele USB 3.0 front aansluiting. Voor externe harde schijven kun je niet alleen gebruik maken van USB, maar ook van eSATA. Er zijn hiervoor twee 6 GB/s eSATA ports beschikbaar aan de achterkant van het board. Verder zijn alle audio-aansluitingen aanwezig voor de geïntegreerde 7.1 surround audio, en één PS/2 aansluiting voor een ouderwets moederbord of muis.

Op het bord zelf zit een fysieke power- en resetknop, die handig kan zijn bij het eventuele troubleshooten. De Asus Crosshair V Formula-Z maakt gebruik van een simpel en strak ontwerp. De printplaat is zwart, en een aantal aansluitingen en accenten zijn uitgevoerd in het rood.

Met dit moederbord kun je gemakkelijk overclocken, met behulp van de Asus TurboV software.

Op dit moment kost dit moederbord zo tussen de 225 en 270 euro, en is daarmee een vrij dure optie.

3. MSI 970 gaming – Beste koop AM3+ gaming moederbord

De MSI 970 gaming is een betaalbaar moederbord gericht op gaming, en kost ongeveer de helft van de twee eerder genoemde opties. Er zijn twee PCI-E x16 slots aanwezig zodat je twee videokaarten kan plaatsen. Met twee goede videokaarten kun je bijna alle games spelen op high settings.

Je kunt op dit moederbord 4 DDR3 geheugenkaarten plaatsen, met een maximum van 32 GB RAM totaal. Dat is ruim genoeg voor gaming.

Behalve de PCI-E x16 slots voor de videokaarten, zijn er twee PCI-E x1 slots aanwezig, en twee conventionele PCI aansluitingen. Dit geeft een grote hoeveelheid aan uitbreidingsmogelijkheden.

Een nadeel van de MSI 970 gaming op de Asus Sabertooth 990FX en de Asus Crosshair V Formula-Z is dat er slechts 2 USB 3.0 poorten aanwezig zijn aan de achterkant van dit bord. Gelukkig zijn er wel 8 USB 2.0 poorten beschikbaar. Je kunt dus het beste de USB 3.0 poorten vrij houden voor eventuele externe harde schijven. Wil je veel ruimte voor het opslaan van bestanden, dan kun je ook nog gebruik maken van interne harde schijven. Hier zijn 6 SATA III ports voor aanwezig.

Verder heeft de MSI 970 gaming een PS/2 aansluiting; een aansluiting die veel gebruikt wordt op oude toetsenborden en muizen.

De MSI 970 gaming heeft een zwarte printplaat met rode accenten. Omdat deze kleurcombinatie populair is bij gamers, zijn er ook veel andere componenten te vinden met deze kleuren. Kies je voor een PC behuizing met raam, zoals de Bitfenix Nova, dan kun je zo een volledige set zwart-rode hardware showen.

Dit moederbord is te bestellen bij meerdere webshops. De prijs ligt zo tussen de 100 en 120 euro. De goedkoopste optie is op dit moment €109,85 op Bol.com.

4. Gigabyte GA-78LMT-USB3 (rev 4.1) – Beste goedkope AM3+ moederbord

De Gigabyte GA-78LMT is een zeer veelzijdig en goedkoop AM3+ moederbord. Wat betreft RAM geheugen geeft dit bord je de mogelijkheid om 4 DDR3 RAM kaarten te plaatsen, tot een maximum van 32 GB totaal.

Er zitten op het bord 6 SATA aansluitingingen voor het aansluiten van interne harde schijven. Aan de achterkant van dit moederbord zijn alle gangbare aansluitingen te vinden. Er zijn 4 USB 2.0 aansluitingen, en 2 snellere USB 3.0 aansluitingen, die voornamelijk nuttig zijn bij het gebruik van een externe harde schijf.

Een belangrijk voordeel van dit moederbord is dat er gebruik gemaakt kan worden van integrated graphics, als je dit moederbord gebruikt met een CPU die deze mogelijkheid heeft. Met gebruik van integrated graphics is het niet nodig om een grafische kaart te plaatsen.

Dit moederbord is ook geschikt voor gaming, maar is enigszins gelimiteerd in de mogelijkheden, omdat er slechts 1 PCI-E x16 poort aanwezig is. Je kunt daarom slechts één grafische kaart plaatsen. Verder is er 1 PCI-E x1 aansluiting beschikbaar, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een Wi-Fi kaart. Ook is er één conventionele PCI slot te vinden op de Gigabyte GA-78LMT-USB3.

Net als de eerder genoemde moederborden, heeft dit moederbord onboard audio met 8 audiokanalen. Zo kun je, door de juiste speakers aan te sluiten, een 7.1 surround sound systeem creëren met je PC.

Van de vier genoemde opties, is dit de enige met een micro-ATX formaat. Dit maakt het mogelijk om je PC met dit moederbord te bouwen een een kleinere PC behuizing, gemaakt op micro-ATX formaat.

De uitvoering van dit moederbord dat in Nederland en Belgie op dit moment breed beschikbaar is, is Rev 4.1. Dit is een blauwe uitvoering. Het belangrijke voordeel van dit moederbord is de zeer voordelige prijs: op dit moment kost dit moederbord zo’n 50-70 euro afhankelijk van de webshop. Op moment van schrijven is de laagste prijs €52.90, hier bij Alternate.nl.

AM3+ moederborden vergelijken

Hieronder nog een duidelijk overzicht om de bovengenoemde moederborden met elkaar te vergelijken op specificaties:

  Asus Sabertooth 990FX R3.0 Asus Crosshair V Formula-Z MSI 970 Gaming Gigabyte GA-78LMT-USB3 (Rev 4.1)
 
Form Factor ATX ATX ATX Micro ATX
RAM type DDR3 DDR3 DDR3 DDR3
RAM slots 4 4 4 4
Max. RAM 32 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Integrated
graphics?
– VGA, DVI
en HDMI output
PCI-E x16 4 slots 4 slots 2 slots 1 slot
PCI-E x4 0 slots 0 slots 0 slots 0 slots
PCI-E x1 2 slots 2 slots 2 slots 1 slot
Conv. PCI 0 slots 0 slots 2 slots 1 slot
USB 2 ports (achter) 4 ports 8 ports 8 ports 4 ports
USB 3 ports (achter) 4 x USB 3.0
3 x USB 3.1
1 x USB 3.1 type c
4 x USB 3.0 2 x USB 3.0 2 x USB 3.0
Bluetooth
Onboard audio
Realtek ALC1150

Realtek ALC892

Realtek ALC1150

Realtek ALC887
Audio-kanalen 8 (7.1) 8 (7.1) 8 (7.1) 8 (7.1)
Verlichting – RGB
Meer informatie Officiële site Officiële site Officiële site  Officiële site 
Prijs: ~ €200-240
Te bestellen bij:
Conrad.nl Alternate.nl Bol.com
~ €225-270
Te bestellen bij:
Conrad.nl
~ €100-120
Te bestellen bij:
Conrad.nl Bol.com
~ €50-70
Te bestellen bij:
Conrad.nl
Bol.com Alternate.nl

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een AM3+ moederbord? Laat hieronder en bericht achter, en ik geef gericht advies. Ervaring met één of meer van de bovenstaande producten? Laat me hieronder weten hoe het bevalt!

Plaats een reactie

2 reacties op “AM3+ moederbord kopen? De beste AM3+ moederborden!”

Send this to a friend