Externe videokaart voor laptop gaming (eGPU)? De opties!

Wil je kunnen gamen op je laptop? Om nieuwe games op hoge grafische instellingen en met een goede framerate te kunnen spelen, heb je een krachtige videokaart nodig. De meeste laptops hebben een matige geïntegreerde videokaart, die je niet kunt vervangen. Als oplossing kun je daarom gebruik maken van een externe videokaart, ofwel een eGPU.

Externe Videokaart Voor Laptop Gaming 5

Wat betreft externe videokaarten zijn er twee opties: een zogenaamde ‘gaming box’ die een videokaart bevat, of een speciale behuizing waar je zelf nog een videokaart in moet plaatsen.

Om gebruik te maken van de externe videokaart, sluit je deze aan op je laptop via Thunderbolt. Met de aangesloten externe videokaart geef je je laptop een flinke upgrade qua grafisch vermogen, en wordt het mogelijk om te gamen.

Vooral als je een ultrabook met een goede processor hebt, zal de combinatie met een externe grafische kaart je in staat stellen om goed te kunnen gamen. Dit scheelt je de aanschaf van een volledige game pc. De laptop zelf blijft gemakkelijk te vervoeren; je hoeft slechts één kabel los te koppelen om deze mee te nemen. Ben je weer thuis, dan koppel je de eGPU weer aan, en kun je gamen.

Lijkt je dat handig, en wil je daarom een externe videokaart kopen? In dit artikel houd ik bij welke eGPU’s er beschikbaar zijn, en wat de beste optie is.

Het aanbod aan externe videokaarten in Nederland en België is klein. Op dit moment (herfst 2019) zijn er drie producten beschikbaar: de Aorus Gaming Box met ingebouwde GeForce RTX 2070 videokaart, de Asus ROG XG Station 2, en de HP Omen X Accelerator Shell. Hieronder meer informatie over deze drie producten.

Gigabyte Aorus RTX 2070 Gaming Box – de beste koop

De Aorus Gaming Box is een behuizing met ingebouwde videokaart, namelijk de GeForce RTX 2070. De RTX 2070 videokaart in deze box is Mini-ITX uitvoering, met een extra grote ventilator van 130 mm.

Deze gaming box volgt de vorige generatie op. Hierbij had je keuze uit een GTX 1070 of GTX 1080, in exact dezelfde behuizing. Onder de externe videokaarten is de Aorus RTX 2070 Gaming Box op dit moment verreweg de beste koop, en daarnaast ook het gemakkelijkste in gebruik.

De andere twee opties worden namelijk geleverd zonder ingebouwde videokaart. Bestel je daar een RTX 2070 bij om in te bouwen, dan ben je flink duurder uit dan met de Aorus RTX 2070 Gaming Box, terwijl je nagenoeg dezelfde gaming prestatie zult hebben.

Ook is de Aorus RTX 2070 Gaming Box de meest compacte externe GPU box die je op dit moment kunt kopen. De Gaming Box is namelijk slechts 21.1 cm lang, 9.6 cm breed, en 16.2 cm hoog. Om deze te vervoeren wordt er bij aankoop ook een draagtas meegeleverd. Zo kun je deze eGPU ook gemakkelijk meenemen.

De Aorus Gaming Box een simpele plug-and-play oplossing. De Aorus RTX 2070 Gaming Box heeft een ingebouwde voeding van 450 Watt, die je met de voedingskabel aansluit op het stopcontact. Verder hoef je de Game Box alleen nog met een Thunderbolt 3 USB-C kabel aan te sluiten op je laptop. Zorg er dus wel voor dat je laptop deze aansluiting heeft.

De eerste keer dat je de box aansluit zul je een driver moeten installeren. Daarna zal je laptop automatisch overschakelen, en wordt er meteen gebruik gemaakt van de externe grafische kaart. Koppel je de laptop weer los, dan schakelt de laptop meteen weer over naar de grafische kaart van de laptop zelf, zonder te crashen. Omdat je niet zelf een grafische kaart hoeft in te bouwen, weet je ook zeker dat er geen problemen zijn qua compatibiliteit. Een korte uitleg van het gebruik van de Gaming Box zie je in deze video.

In deze video zie je een duidelijk review van de Gigabyte Aorus GTX 1070 gaming box (vorige generatie), inclusief meerdere benchmarks. Uit tests (zoals deze) blijkt dat je de beste prestatie uit de Gaming Box haalt als je deze op een externe monitor aansluit. In dat geval hoeft de Gaming Box het signaal voor het beeld namelijk niet weer terug te sturen naar je laptop; dat scheelt bandbreedte.

Om een externe monitor aan te sluiten op de Gaming box kun je gebruik maken van verschillende video-uitgangen. De Gaming Box bevat namelijk drie DisplayPort uitgangen, en daarnaast ook een een HDMI en een USB-c video-uitgang.

Daarnaast zijn er nog drie USB-A 3.0 ports aanwezig voor het aansluiten van randapparatuur zoals een toetsenbord, muis, of externe opslag. Sluit je al je randapparatuur aan op de Gaming Box, dan fungeert deze dus ook als een docking station. Verder is er ook één USB Quick charge port aanwezig, om zo je smartphone of tablet snel op te kunnen laden.

De Gaming Box bevat RGB verlichting. Deze kun je zelf instellen op je favoriete kleur, op verschillende programma’s waarbij de kleur volgens een bepaald patroon verandert, of ook volledig uitzetten.

Een ander voordeel is dat de gaming box ook je laptop oplaadt over USB-C. Daarom hoef je de laptop niet meer met de lader aan te sluiten op het stopcontact.

De Gigabyte Aorus RTX 2070 Gaming Box kopen? Deze is verkrijgbaar op Alternate.nl (€679), Informatique.nl (€713), en Amazon.de.

Ook is er een uitvoering met de GeForce RTX 2080 Ti beschikbaar, de krachtigste videokaart voor gaming op dit moment. Deze Gaming Box is groter, en maakt gebruik van waterkoeling voor de GPU. De prijs voor deze externe videokaart ligt flink hoger. Op dit moment is deze verkrijgbaar voor 1699 euro op Alternate.nl, en voor €1757 op Informatique.nl. Toch blijft dat een stuk goedkoper dan een volledige gaming PC met een RTX 2080 Ti. Daar ben je op dit moment namelijk minimaal 2500 euro voor kwijt.

Asus ROG XG Station 2 – Box voor externe videokaart

De ROG XG Station 2 is een een docking station van Asus voor het inbouwen van een externe grafische kaart. Koop je de ROG XG station 2, dan krijg je alleen de box. Je moet dus nog zelf een videokaart inbouwen.

Alle grafische kaarten van de NVIDIA GeForce GTX 9 en 10 serie, RTX 20 serie, en AMD Radeon R9 en RX serie zijn geschikt. Om de Asus ROG XG station te verbinden met je laptop, wordt er gebruik gemaakt van Thunderbolt 3.

De ROG XG Station 2 heeft een ingebouwde voeding van 600 Watt, en daarmee ruim vermogen genoeg voor elke denkbare videokaart. Op de box zitten vier USB 3.0 ports, een aansluiting voor een internetkabel, een Type B USB connector, en de Thunderbolt 3 aansluiting om de Station 2 te verbinden met je laptop.

Welke video-aansluitingen je kunt gebruiken om een monitor aan te sluiten hangt af van de videokaart die je inbouwt.

In de box zijn er drie kleine ventilatoren aanwezig voor extra koeling. Verder zitten er op meerdere plaatsen in deze box RGB LED’s, die je van kleur kunt veranderen met Asus software. Ook zit er aan de voorkant een lichtgevende buis met stroomeffect, de zogenaamde ‘Plasma Tube’.

De Asus ROG XG Station 2 is 45.6 cm lang, 27.8 cm hoog, en 15.8 cm breed. Daarmee is deze box flink groter dan de Aorus gaming box. Dit product is daarom meer geschikt om neer te zetten op je bureau als een docking station. Je kunt namelijk al je randapparatuur, zoals je monitor, muis, toetsenbord, en externe harde schijven aansluiten aan de XG Station 2. Door alleen de Thunderbolt kabel aan te sluiten aan je laptop, kun je zo in één keer gebruik maken van al je randapparatuur.

Het grootste nadeel van de ROG XG2 station is de hoge prijs. De ROG XG2 is namelijk onnodig duur; de laagste prijs waarvoor je de Asus ROG XG Station 2 binnen Nederland kunt bestellen is 679 euro. Voor exact hetzelfde bedrag kun je dus ook de Gigabyte Aorus RTX 2070 Gaming Box kopen; mét ingebouwde videokaart!

Omdat de RTX 2070 videokaart op dit moment gemiddeld zo’n 550 euro kost, kom je zo uit op 1229 euro voor een ROG XG Station 2 met RTX 2070. Voor datzelfde bedrag zou je ook een volledige gaming PC met de RTX 2070 kunnen bouwen. Met deze hoge prijs zie ik daarom weinig reden om de XG Station 2 aan te schaffen.

Toch de Asus ROG XG Station 2 kopen? Deze is te bestellen bij Megekko.nl (€679), en Informatique.nl (€699). De Station 2 wordt geleverd met alle benodigde kabels, en een handleiding.

HP OMEN X Accelerator Shell (GA1-1010nd) – Externe grafische kaart enclosure

De HP Omen X Accelerator Shell is een behuizing voor een externe grafische kaart. Deze box heeft één PCI Express x16 slot, waar je zelf een grafische kaart naar keuze kunt inbouwen. De HP OMEN X Accelerator is daarmee geschikt voor alle videokaarten, tot en met een lengte van 29 cm. Net als de Aorus Gaming Box, gebruikt de Accelerator Shell Thunderbolt 3.0 om deze te verbinden met je laptop.

De HP OMEN X accelerator is een betere keuze dan de Aorus Gaming Box als je nog een videokaart hebt liggen die je hiervoor wil gebruiken. Hoewel je in combinatie met de RTX 2070 duurder uit bent dan met de Aorus Gaming box, is het inbouwen van een RTX 2080 Ti in de HP OMEN X Accelerator iets voordeliger dan de Aorus RTX 2080 Ti Gaming Box.

Bijkomend voordeel van de HP OMEN Accelerator shell is dat je ook een 2.5 inch harde schijf kunt inbouwen. Als je de box met de Thunderbolt kabel op je laptop aansluit, wordt de harde schijf automatisch gedetecteerd, en kun je deze meteen gebruiken.

Ook heeft de Accelerator Shell meer aansluitingen beschikbaar. Qua aansluitingen heeft deze box een ethernetpoort, een type C USB port, en 4 USB 3.0 ports, en de Thunderbolt port voor het aansluiten van je laptop. De video-uitgangen zijn afhankelijk van de grafische kaart die je in de shell inbouwt. De ingebouwde Power Supply Unit heeft een vermogen van 500 Watt.

Een duidelijke productdemonstratie van de HP OMEN X Accelerator shell zie je in deze video van het support team van HP. De video laat zien hoe je deze externe GPU box aansluit, installeert en gebruikt, en hoe je een grafische kaart en harde schijf kunt plaatsen.

Een nadeel van de HP OMEN Accelerator Shell is de hogere prijs. De shell zonder ingebouwde videokaart of harde schijf, kost op dit moment 299 euro. Ook is dit product een stuk groter, en daardoor minder gemakkelijk te vervoeren. De shell is namelijk 40 cm lang, en 20 cm hoog, en 20 cm breed. Deze shell staat nog op twee poten, waardoor het geheel nog meer ruimte inneemt. In tegenstelling tot de Aorus Gaming Box wordt er geen draagtas meegeleverd, en is deze ook niet te koop als accessoire.

De HP OMEN X Accelerator Shell is verkrijgbaar vanaf 299 euro. Je kunt deze bestellen op Bol.com, Mediamarkt.nl, en Amazon.de.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een externe videokaart? Laat het hieronder weten! Ervaring met de genoemde producten? Deel deze hieronder door een bericht te plaatsen!

Laatste update: 2 december 2019. Oorspronkelijk gepubliceerd op 4 januari 2018.

Tip: meer informatie over videokaarten? Bekijk ook het artikel ‘beste videokaart‘.

Plaats een reactie

5 reacties op “Externe videokaart voor laptop gaming (eGPU)? De opties!”

 1. Is een externe GPU ook te gebruiken om een hoog CPU gebruik bij videoconferencing te reduceren. Of werkt dat zo niet? Een betere ingebouwde grafische kaart zou namelijk bij dezelfde CPU wel tot reductie van de CPU- load leiden.
  Overigens een mooi leesbaar artikel, waarvoor dank :)

  Beantwoorden
  • Hoi Emile,

   Welke videoconferencing software gebruik je? En je merkt dus een hoog CPU gebruik op (100%)? Draait de videoconferencing software daardoor ook traag? En wat zijn dan de systeemeigenschappen van je laptop?

   Ik denk in ieder geval niet dat een externe GPU de juist oplossing is voor je probleem.

   De meeste videoconferencing software zorgt namelijk niet voor zo’n zware belasting. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld bij de systeemeisen van Zoom eigenlijk alleen genoemd dat je een goede CPU nodig hebt. Ook bij Microsoft Teams zijn de systeemeisen niet hoog, en wordt er alleen iets genoemd over een CPU en dat meer RAM de prestatie verder zal verbeteren. Kortom is een goede GPU/videokaart geen vereiste, en wordt er ook niet aangegeven dat dit bijdraagt aan een betere prestatie. Het lijkt er dus op dat de GPU bij deze software niet wordt ingezet om de CPU bij te staan.

   Als je huidige laptop wat betreft hardware toch moeite heeft met het draaien van dit sooft software, kun je voor een lager bedrag dan een externe GPU, ook een nieuwe snelle laptop kopen, die ruim aan de systeemeisen voor videoconferencing software zal voldoen. Bijvoorbeeld deze laptop met de Ryzen 5 4500U processor (zes processorkernen, kloksnelheid tot 4 GHz), 8 GB RAM, en een 256 GB SSD (erg goede deal voor €499). Met deze krachtige processor, geïntegreerde Vega 6 videochip, en de hoeveelheid RAM, zou deze geen moeite moeten hebben met het draaien van videoconferencing software.

   Het gebruik van een externe GPU kan ook alleen op laptops met een Thunderbolt-aansluiting. Deze aansluiting vindt je alleen op nieuwe high-end laptops, waarvan ik verwacht dat deze geen probleem zullen hebben met videoconferencing software.

   Verder is het ook mogelijk dat er andere redenen zijn dat de videoconferencing software niet goed loopt. Voornamelijk een langzame internet-verbinding kan ook een probleem zijn.

   Excuses voor de late reactie, en bedankt voor je compliment :)

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Beste,

  Ik ben momenteel in bezit van een Asus Flip Zenbook waar ik heel tevreden mee ben. https://www.coolblue.be/nl/product/795517/

  Het enige min puntje is de videokaart, NVIDIA GeForce MX150, die juist niet goed genoeg is om de meer zwaardere games te spelen. Ik ben daardoor opzoek naar een externe videokaart die op mijn laptop kan aansluiten.
  Na het lezen van uw artikel ben ik geïnteresseerd in de “Gigabyte Aorus” alleen weet ik niet of ik deze kan aansluiten aan mijn laptop aangezien mijn pc wel een USB-C aansluiting maar geen Thunderbolt ondersteuning bied. Ik heb ook een HMDI- en 2 USB 3.1 poorten

  Kunt u of kan iemand mij zeggen welke aansluiting ik nodig heb?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Hoi Jonathan,

   Helaas is het alleen mogelijk om de genoemde externe videokaarten aan te sluiten als je laptop Thunderbolt ondersteuning biedt. De werkelijke data-uitwisseling voor de grafische kaart gaat namelijk over PCI Express. Thunderbolt 3 combineert USB, SATA, PCI Express en meer in één port die dezelfde vorm heeft als een USB-C port. Een normale USB-C aansluiting kan geen data uitwisselen over PCI Express, en daarom kun je helaas de genoemde externe GPU’s niet aansluiten op jouw laptop.

   Ook over HDMI en USB 3.1, of met converters en adapters voor deze ports zal het niet mogelijk zijn. De aansluitingen op de laptop zelf moet namelijk kunnen communiceren over PCI Express.

   Er zijn DIY-oplossingen om zonder Thunderbolt toch een externe videokaart aan te sluiten, maar die zijn allemaal niet echt aan te raden. Bij al deze DIY oplossingen moet je de laptop openschroeven om aan de binnenkant van de laptop alsnog een werkende aansluiting te vinden. Dit is een ingewikkeld proces met meerdere adapters, zonder garantie dat het uiteindelijk werkt. In deze video een voorbeeld. Hier moet eerst de Wi-Fi kaart van de laptop worden verwijderd om een PCI-e aansluiting vrij te maken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Dank u voor het antwoord!

    Is er momenteel een andere manier mogelijk om een externe videokaart aan te sluiten op mijn of op een laptop zonder gebruik te maken van Thunderbolt?

    Beantwoorden
Send this to a friend