Externe videokaart voor laptop gaming (ook wel: eGPU, externe grafische kaart)

Door | 17 september 2018

Wil je kunnen gamen op je laptop? Om nieuwe games met hoge grafische instellingen en een hoge framerate te kunnen spelen, heb je een goede videokaart nodig. De meeste laptops hebben een matige geïntegreerde videokaart, die je niet kunt vervangen. Als oplossing kun je daarom gebruik maken van een externe videokaart, ofwel een eGPU.

Externe Videokaart Voor Laptop Gaming 2

Qua externe videokaarten zijn er twee opties: alleen een speciale behuizing kopen, waar je zelf een videokaart in kunt plaatsen, of de zogenaamde ‘game box’; een externe behuizing die al een ingebouwde grafische kaart heeft.

Je gebruikt een externe videokaart door het kastje op je laptop aan te sluiten met een kabel; bijna altijd een Thunderbolt kabel. Met de aangekoppelde externe videokaart geef je je laptop een flinke upgrade qua grafisch vermogen, waardoor het spelen van games mogelijk wordt.

Vooral als je een zogenaamde ultrabook hebt, een lichte laptop met goede processor, dan zal de combinatie met een externe grafische kaart je in staat stellen om goed te kunnen gamen. Je hoeft dan niet een volledige game pc te kopen om te kunnen gamen. De laptop zelf blijft gemakkelijk te vervoeren; je hoeft slechts een kabel los te koppelen om deze mee te kunnen nemen. Ben je weer thuis, dan koppel je de eGPU weer aan, en kun je gamen.

Op dit moment zijn er slechts een paar externe videokaarten te koop in Nederland en België. In dit artikel houdt ik daarom bij welke eGPU’s er beschikbaar zijn, en wat de beste opties zijn. Op dit moment zijn er drie opties beschikbaar: de Aorus Gaming Box (met GTX 1070 of met GTX 1080 grafische kaart), de HP Omen X Accelerator Shell, en de Asus ROG XG Station 2. Hieronder meer informatie over deze drie producten.

Gigabyte Aorus GTX 1070 en GTX 1080 Gaming Box – beste koop

De Aorus Gaming Box is een behuizing die al een ingebouwde videokaart heeft: de GTX 1070 óf de GTX 1080. Het enige verschil tussen deze twee uitvoeringen is de gebruikte videokaart. De ingebouwde videokaarten zijn de Gigabyte ‘mini’ uitvoeringen; de Gigabyte GeForce GTX 1070 mini ITX en de Gigabyte GeForce GTX 1080 mini ITX. De Aorus gaming box is qua externe videokaarten op dit moment verreweg de beste koop, en daarnaast ook het gemakkelijkste qua gebruik.

De Aorus gaming box is namelijk een stuk goedkoper dan de andere twee beschikbare opties, die worden geleverd zonder grafische kaart. Zou je bij de HP Omen X Accelerator Shell, of de Asus ROG XG Station 2 een GTX 1070 of GTX 1080 videokaart inbouwen, dan ben je honderden euro’s duurder uit, terwijl je nagenoeg dezelfde gaming prestaties zult hebben.

Ook is de Aorus GTX Gaming Box de meest compacte externe GPU box die je op dit moment kunt kopen. De Gaming Box is namelijk slechts 21.1 cm lang, 9.6 cm breed, en 16.2 cm hoog. Om deze te vervoeren wordt er bij aankoop ook een draagtas meegeleverd.

De Aorus Gaming Box een simpele plug-and-play oplossing. De Aorus GTX Gaming Box heeft een ingebouwde voeding van 450W, die je met de voedingskabel aansluit op het stopcontact. Verder hoef je de Game Box alleen nog met een Thunderbolt 3 USB-C kabel aan te sluiten op je laptop. Zorg er dus wel voor dat je laptop deze aansluiting heeft.

De eerste keer dat je de box aansluit zul je een driver moeten installeren. Daarna zal je laptop automatisch overschakelen, en wordt er meteen gebruik gemaakt van de externe grafische kaart. Koppel je de laptop weer los, dan schakelt de laptop meteen weer over naar de grafische kaart van de laptop zelf, zonder te crashen. Omdat je niet zelf een grafische kaart hoeft in te bouwen, weet je ook zeker dat er geen problemen zijn qua compatibility. Een korte uitleg van het gebruik van de Gaming Box zie je in deze video.

In deze video zie je een duidelijk review van de Gigabyte Aorus GTX 1070 gaming box, inclusief meerdere benchmarks. Uit tests (zoals deze) blijkt dat je de beste prestatie uit de Gaming Box haalt als je deze op een externe monitor aansluit. In dat geval hoeft de Gaming Box het signaal voor het beeld namelijk niet weer terug te sturen naar je laptop; dat scheelt bandbreedte.

Om een externe monitor aan te sluiten op de Gaming box kun je gebruik maken van de HDMI, DVI, of DisplayPort aansluitingen die op de ingebouwde videokaart zit. Verder zitten er nog drie USB 3.0 ports ingebouwd voor het aansluiten van randapparatuur zoals een keyboard, muis, of externe opslag. Sluit je al je randapparatuur aan op de Gaming Box, dan fungeert deze dus ook als een docking station. Verder is er ook één USB Quick charge port aanwezig, om zo je smartphone of tablet snel op te kunnen laden.

Tijdens het gamen wordt de externe videokaart gekoeld door de ingebouwde koele van de videokaart, en twee kleine ventilators die in de box zijn ingebouwd. De Gaming Box kan met de ingebouwde voeding ook de laptop opladen. Het is dan niet nodig om je laptop zelf met lader aan te sluiten op het stopcontact.

De Aorus GTX 1070 Gaming Box is verkrijgbaar vanaf 649 euro, en de Aorus GTX 1080 Gaming Box vanaf 749 euro. Daarmee is de gaming box slechts zo’n 150 tot 175 euro duurder dan alleen de gebruikte grafische kaarten. Met een prijs van 150 tot 175 euro voor de box zelf, is dit ook de goedkoopste optie.

De Gigabyte Aorus GTX 1070 én GTX 1080 gaming box wordt geleverd met een Thunderbolt 3 USB Type-C kabel, de benodigde stroomkabel, een draagtas, een CD met drivers, en een installatiegids.

De Aorus GTX 1070 gaming box kopen? Deze is beschikbaar bij Alternate.nl (€649), Coolblue.nl (€663,95), Informatique.nl (€681), en Bol.com (€689).

De Aorus GTX 1080 gaming box is beschikbaar op Alternate.nl (€749).

Nu ook beschikbaar met de RX580 videokaart, op Coolblue.nl (€639,95).

HP OMEN X Accelerator Shell (GA1-1010nd) – Externe grafische kaart enclosure

De HP Omen X Accelerator Shell is een behuizing voor een externe grafische kaart. Deze box heeft een PCI Express x16 slot, waar je zelf een grafische kaart naar keuze kunt inbouwen. De HP OMEN X Accelerator is daarmee geschikt voor alle grafische kaarten, tot en met een lengte van 29 cm. Net als de Aorus Gaming Box, gebruikt de Accelerator Shell Thunderbolt 3.0 om deze te verbinden met je laptop.

De HP OMEN X accelerator is een betere keuze dan de Aorus Gaming Box als je nog een grafische kaart hebt liggen die je hiervoor wil gebruiken. Ook kun je met de HP OMEN X kiezen voor een krachtigere grafische kaart dan met de Gaming Box. Bijvoorbeeld voor een GTX 1080 Ti, wat een betere grafische kaart is dan de GTX 1080 (zonder ‘Ti’) in de Aorus GTX 1080 Gaming Box.

Bijkomend voordeel van de HP OMEN Accelerator shell is dat je ook een 2.5 inch harde schijf kunt inbouwen. Als je de box met de Thunderbolt kabel op je laptop aansluit, wordt de harde schijf automatisch gedetecteerd, en kun je deze meteen gebruiken.

Ook heeft de Accelerator Shell meer aansluitingen beschikbaar. Qua aansluitingen heeft deze box een ethernetpoort, een type C USB port, en 4 USB 3.0 ports, en de Thunderbolt port voor het aansluiten van je laptop. De video-uitgangen zijn afhankelijk van de grafische kaart die je in de shell inbouwt. De ingebouwde Power Supply Unit heeft een vermogen van 500 Watt.

Een duidelijke productdemonstratie van de HP OMEN X Accelerator shell zie je in deze video van het support team van HP. De video laat zien hoe je deze externe GPU box aansluit, installeert en gebruikt, en hoe je een grafische kaart en harde schijf kunt plaatsen.

Een nadeel van de HP OMEN Accelerator Shell is de hogere prijs. De shell zonder ingebouwde videokaart of harde schijf, kost op dit moment 299 euro. Ook is dit product een stuk groter, en daardoor minder gemakkelijk te vervoeren. De shell is namelijk 40 cm lang, en 20 cm hoog, en 20 cm breed. Deze shell staat nog op twee poten, waardoor het geheel nog meer ruimte inneemt. In tegenstelling tot de Aorus Gaming Box wordt er geen draagtas meegeleverd, en is deze ook niet te koop als accessoire.

De HP OMEN X Accelerator Shell is te bestellen op Bol.com en op Mediamarkt.nl. Op beide webshops kost dit product op dit moment 299 euro.

Asus ROG XG Station 2 – Box voor externe videokaart

De ROG XG Station 2 is een een docking station van Asus voor het inbouwen van een externe grafische kaart. Koop je de ROG XG station 2, dan krijg je alleen de box. Je zult zelf een grafische kaart moeten inbouwen. Alle grafische kaarten van de NVIDIA GeForce GTX 9 en 10 serie, en AMD Radeon R9 en RX serie zijn geschikt. Net als de twee eerder genoemde producten, wordt er gebruik gemaakt van Thunderbolt 3 om te verbinden met je laptop.

De ROG XG Station 2 heeft een ingebouwde voeding van 600 Watt, vier USB 3.0 ports, een aansluiting voor internetkabel, een Type B USB connector, en de Thunderbolt 3 aansluiting om de Station 2 te verbinden met je laptop. Welke video-aansluitingen je kunt gebruiken hangt af van de videokaart die je inbouwt.

Er zijn in de box drie kleine ventilators aanwezig om fe grafische kaart te koelen. Verder zitten er op meerdere plaatsen in deze box RGB LED’s, die je van kleur kunt veranderen met Asus software. Ook zit er aan de voorkant een lichtgevende buis met stroomeffect, de zogenaamde ‘Plasma Tube’.

De Asus ROG XG Station 2 is 45.6 cm lang, 27.8 cm hoog, en 15.8 cm breed. Daarmee is deze box dus geen compacte optie. Dit product is daarom meer geschikt als een docking station. Je kunt al je randapparatuur, zoals je monitor, muis, toetsenbord, en externe harde schijven aansluiten aan de XG Station 2. Door alleen de Thunderbolt kabel aan te sluiten aan je laptop, kun je in één keer gebruik maken van al je randapparatuur.

Wat mij betreft is dit de slechtste koop als het gaat om externe grafische kaarten. De ROG XG2 is namelijk onnodig duur; de laagste prijs waarvoor je de Asus ROG XG Station 2 binnen Nederland kunt bestellen is 644 euro. Voor slechts 5 euro meer (649 euro) kun je de Gigabyte Aorus GTX 1070 gaming box kopen, mét ingebouwde GTX 1070 grafische kaart.

Koop je de Asus ROG XG station 2, én een GTX 1070 grafische kaart, dan heb je al zo’n 1150 euro uitgegeven. Voor datzelfde budget kun je ook een volledige gaming PC bouwen met de GTX 1070. Met de huidige prijs zie ik daarom weinig reden om de XG Station 2 aan te schaffen.

Toch de Asus ROG XG Station 2 kopen? Deze is te bestellen bij Alternate.nl, Informatique.nl. De Station 2 wordt geleverd met alle benodigde kabels, en een handleiding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een externe videokaart? Laat het hieronder weten! Ervaring met de genoemde producten? Deel deze hieronder door een bericht te plaatsen!

Laatste update: 17-9-2018. Oorspronkelijk geplaatst op 4-1-2018.

Tip: meer informatie over videokaarten? Bekijk ook het artikel ‘beste videokaart‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties op “Externe videokaart voor laptop gaming (ook wel: eGPU, externe grafische kaart)

 1. jonathan

  Beste,

  Ik ben momenteel in bezit van een Asus Flip Zenbook waar ik heel tevreden mee ben. https://www.coolblue.be/nl/product/795517/

  Het enige min puntje is de videokaart, NVIDIA GeForce MX150, die juist niet goed genoeg is om de meer zwaardere games te spelen. Ik ben daardoor opzoek naar een externe videokaart die op mijn laptop kan aansluiten.
  Na het lezen van uw artikel ben ik geïnteresseerd in de “Gigabyte Aorus” alleen weet ik niet of ik deze kan aansluiten aan mijn laptop aangezien mijn pc wel een USB-C aansluiting maar geen Thunderbolt ondersteuning bied. Ik heb ook een HMDI- en 2 USB 3.1 poorten

  Kunt u of kan iemand mij zeggen welke aansluiting ik nodig heb?

  Alvast bedankt!

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Jonathan,

   Helaas is het alleen mogelijk om de genoemde externe videokaarten aan te sluiten als je laptop Thunderbolt ondersteuning biedt. De werkelijke data-uitwisseling voor de grafische kaart gaat namelijk over PCI Express. Thunderbolt 3 combineert USB, SATA, PCI Express en meer in één port die dezelfde vorm heeft als een USB-C port. Een normale USB-C aansluiting kan geen data uitwisselen over PCI Express, en daarom kun je helaas de genoemde externe GPU’s niet aansluiten op jouw laptop.

   Ook over HDMI en USB 3.1, of met converters en adapters voor deze ports zal het niet mogelijk zijn. De aansluitingen op de laptop zelf moet namelijk kunnen communiceren over PCI Express.

   Er zijn DIY-oplossingen om zonder Thunderbolt toch een externe videokaart aan te sluiten, maar die zijn allemaal niet echt aan te raden. Bij al deze DIY oplossingen moet je de laptop openschroeven om aan de binnenkant van de laptop alsnog een werkende aansluiting te vinden. Dit is een ingewikkeld proces met meerdere adapters, zonder garantie dat het uiteindelijk werkt. In deze video een voorbeeld. Hier moet eerst de Wi-Fi kaart van de laptop worden verwijderd om een PCI-e aansluiting vrij te maken.

   Groet,
   Guido

   Reply
   1. jonathan

    Dank u voor het antwoord!

    Is er momenteel een andere manier mogelijk om een externe videokaart aan te sluiten op mijn of op een laptop zonder gebruik te maken van Thunderbolt?

    Reply