Trage computer opschonen? Computer sneller maken (6 manieren)!

Wordt je desktop PC met verloop van tijd steeds langzamer, en wil je deze weer sneller maken? Er zijn meerdere methoden om een langzame PC weer sneller te maken.

In dit artikel behandel ik hoe je een trage PC sneller kunt maken zonder deze te upgraden. Er zijn meerdere softwarematige oplossingen om de PC weer sneller te maken. Daarnaast kan ook het opschonen van je PC in letterlijke zin (ontstoffen) helpen om de PC weer sneller te maken.

Hieronder behandel ik de verschillende stappen die je kunt doorlopen om je PC weer sneller te maken. Blijft de PC na deze stappen langzaam? Overweeg dan om de PC te upgraden, of een nieuwe PC te kopen.

1. PC opschonen door software te verwijderen

Als je computer over het verloop van tijd steeds langzamer is geworden, is de kans groot dat dit komt omdat je steeds meer software hebt geïnstalleerd. Veel software draait ook op de achtergrond, en is dus ook actief als je deze niet direct nodig hebt.

Omdat veel programma’s op deze manier op de achtergrond processen draaien, wordt de prestatie van programma’s die je op het moment wel wil gebruiken langzamer.

Om zeker te weten dat deze programma’s niet op de achtergrond kunnen draaien, kun je deze het beste volledig deïnstalleren. Daarnaast maak je op die manier ook weer extra opslagruimte vrij op je PC. Daarom is het deïnstalleren van programma’s die je niet meer nodig hebt een goed begin bij het opschonen van een PC.

Hoe je software kunt deïnstalleren hangt af van het besturingssysteem dat je gebruikt. Hieronder vind je de instructies voor het deïnstalleren van software bij verschillende besturingssystemen:

Weet je niet welke software je wel of niet nodig hebt? Je kunt dan op de site shouldiremoveit.com programma’s opzoeken. Op deze site wordt voor alle programma’s aangegeven wat het doet, en of je deze dus beter kunt behouden, of juist beter kunt verwijderen.

2. Lijst met opstartprogramma’s opschonen

Heb je bepaalde programma’s niet gedeïnstalleerd, omdat je ze wel nodig hebt? Veel van deze programma’s starten een aantal processen op wanneer je de laptop opstart. Een typisch voorbeeld hiervan is een proces dat constant controleert of er software-updates nodig zijn voor je geïnstalleerde software.

Als er veel van dit soort processen op de achtergrond draaien, kunnen ze je computer langzamer maken. Daarnaast duurt het opstarten van je PC langer, omdat hierbij ook al deze programma’s worden opgestart.

Gelukkig kun je daarom selecteren welke programma’s je wil opstarten als je de computer aanzet. Hieronder de instructies voor het aanpassen van de opstartprogramma’s voor verschillende besturingssystemen:

3. Wijzig ingeplande taken

Naast de opstartprogramma’s kunnen programma’s ook op een later moment automatisch processen opstarten. Binnen Windows kun je deze processen terugvinden in de ‘Taakplanner’ ofwel Task Scheduler.

Voorbeelden van ingeplande taken zijn processen die controleren op software-updates, automatische defragmentatie van je harde schijf, en het draaien van een virusscan. Van deze voorbeelden is voornamelijk de virusscanner een zeer zware en langdurige belasting op de processor van je PC.

Als je computer langzaam wordt van de virusscanner, kun je beter handmatig een virusscan uitvoeren als je de PC even niet nodig hebt voor andere taken.

Bekijk dus eens de ingeplande taken binnen Task Scheduler, en schakel ongewenste ingeplande taken uit.

4. Virussen verwijderen

Het is mogelijk dat je computer is geïnfecteerd met een virus. Veel virussen draaien op de achtergrond (zware) processen voor malafide doeleinden. Omdat de makers van virussen niet willen dat het virus ontdekt wordt, zijn virussen vaak niet te vinden onder geïnstalleerde software of onder de opstartprogramma’s.

Een typisch voorbeeld van een virus waar je computer erg langzaam van kan worden, is een zogenaamd ‘Bitcoin mining virus’. Deze gebruikt de rekenkracht van de geïnfecteerde computer voor Bitcoin mining, een zeer intensieve taak voor je processor en/of videokaart van je computer.

Er zijn veel verschillende virusscanners beschikbaar die virussen op je computer kunnen verwijderen. Zelf gebruik ik hiervoor Malwarebytes.

5. Huidige (zware) processen stoppen

Merk je tijdens het gebruik van je laptop een daling in de snelheid op? Dan kan het dat er toch op de achtergrond nog een zwaar proces is gestart. Ook is het mogelijk dat je met verloop van tijd steeds meer programma’s of processen hebt opgestart.

Een typisch voorbeeld hiervan is dat je met verloop van tijd steeds meer tabjes opent in je webbrowser, zoals Google Chrome of Microsoft Edge. Webbrowsers gebruiken veel RAM. Bij teveel RAM gebruik wordt je PC langzamer.

Om na te gaan welk proces teveel hardware resources gebruikt, kun je gebruik maken van de Task Manager, ofwel Taakbeheer in Windows. Bij Apple’s Mac computers heet dit de Activity Monitor.

In deze programma’s kun je zien welke processen zorgen voor een zware belasting op je processor (CPU), videochip (GPU), of geheugen (RAM). Je kunt aan de hand hiervan programma’s die voor een zware belasting zorgen beëindigen. Door deze programma’s te stoppen, zal je PC (tijdelijk) weer sneller worden.

Computer schoonmaken (letterlijk) – ontstoffen

Ook het schoonmaken van je desktop computer, in letterlijke zin, kan helpen om deze weer sneller te maken. Na jaren gebruik zit een computer vaak vol met stof. Hierdoor wordt de aan- en afvoer van lucht in je PC minder efficiënt.

Omdat de meeste PC gebruik maken van ventilatoren om de PC met lucht te koelen, zorgt stof er dus voor dat je PC warmer wordt. Warmte is een bijproduct van de werking van je hardware; hoe harder de processor, videokaart, en andere chips in je computer werken, hoe meer warmte er wordt gegenereerd.

Als er teveel warmte wordt gegenereerd, zal de computer automatisch afremmen in snelheid. Zo beschermt de computer zichzelf tegen oververhitting, en wordt een permanente beschadiging van de chips voorkomen. Dit proces heet ook wel ‘thermal throttling’.

Door stof te verwijderen kan de computer beter koelen, en zal deze minder snel hoeven afremmen. Om stof te verwijderen zul je de computerkast open moeten maken, en kun je stof wegblazen met perslucht. Deze perslucht is online te bestellen voor zo’n 9 euro per bus.

Let op: gebruik géén stofzuiger voor het schoonmaken van je PC. Hoewel zeldzaam, is het is namelijk mogelijk dat de stofzuiger voor een statische schok zorgt, en daarmee de componenten kan beschadigen.

Computer nog steeds langzaam?

Heb je de bovenstaande stappen gevolgd, en is je computer nog steeds langzaam? Met de bovengenoemde tips kun je de computer weer optimaal laten presteren, maar uiteindelijk hangt de prestatie af van de componenten in de PC.

Om de PC flink sneller te maken zou je deze componenten kunnen upgraden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een nieuwe processor te plaatsen, of meer RAM.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het opschonen van je PC? Of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend