Beveiligde USB stick kopen? De beste opties (2020)!

Beveiligde USB stick kopen? Met een beveiligde USB stick kun je geheime en/of gevoelige data beschermen. Maar wat is een goede beveiligde USB stick?

USB-sticks met de beste beveiliging zijn ook de duurste keuze. Toch zijn er ook goede beveiligde USB-sticks beschikbaar voor een lagere prijs. Op dit moment (eind 2020) zijn er daarom drie voor de hand liggende keuzes, afhankelijk van je eisen:

Hieronder meer informatie over deze drie USB sticks met beveiliging.

iStorage datAshur PRO: de best beveiligde USB stick!

IStorage Datashur PRO Beveiligde Usb Stick

Is de beveiliging zelf de belangrijkste eigenschap voor jou? Dan is de datAshur PRO van istorage-uk.com de beste optie. Er wordt gebruik gemaakt van XTS-AES 256-bit hardware encryption om de bestanden op deze stick te beveiligen.

Op de USB-stick zitten nummerknoppen, waarop je een PIN-code kunt invoeren. Alleen na het invoeren van de juiste pincode krijg je de bestanden op de USB-stick te zien. Vanwege de fysieke knoppen om de USB stick te unlocken, is een (softwarematige) brute-force attack uitgesloten.

Onder de beveiligde USB sticks voldoet de iStorage datAshur Pro aan de meeste standaarden. Zo voldoet deze aan de FIPS 140-2 Level 3. Dit houdt in dat er (tot een hoge standaard) niet geknoeid kan worden met de fysieke cryptografische module van de USB stick om toegang te krijgen tot de data.

Ook voldoet deze stick aan de NLNCSA standaard, wat betekend dat deze stick binnen de Nederlandse overheid voor het opslaan van vertrouwelijke informatie gebruikt mag worden (zie ook: deze pagina op de site van de AIVD, onder ‘Externe mediaproducten’).

Bij het eerste gebruik zul je een PIN-code moeten instellen. Je kunt kiezen voor een code van 7 t/m 15 cijfers. Op de nummerknoppen staan ook letters, in dezelfde combinatie als op een oud mobieltje. Zo kun je in plaats van een getallenreeks ook een woord onthouden als wachtwoord. Je kunt de USB stick dan ontgrendelen door achtereenvolgende nummerknoppen met de letters van je woord in te voeren.

Na 10 achtereenvolgende mislukte pogingen om de stick te ontgrendelen wordt automatische alle data op de stick gewist.

Het PIN-code systeem van de datAshur werkt op een ingebouwd batterijtje, dat automatisch oplaadt wanneer de USB stick is verbonden met een USB port. Na ongeveer 1 uur is de batterij volledig opgeladen. Is de batterij leeg, dan zul je deze eerst moeten opladen voordat je de stick kan ontgrendelen.

Na het invoeren van de juiste code heb je 30 seconden om de stick te verbinden met een USB port. Eenmaal verbonden met een USB port, blijft de stick ontgrendelt. Wel kun je een zogenaamde Timeout Lock instellen, met een tijdsduur tussen de 1 en 99 minuten. De stick zal zich dan na deze tijd weer automatisch vergrendelen. De iStoreage datAshur Pro USB-stick vergrendelt automatisch als je deze weer uit de USB port van je computer of laptop haalt.

Dit is een USB 3.0 stick, en heeft een leessnelheid van 139 MB/s, en een schrijfsnelheid van 43 MB/s. Wat betreft opslagruimte is deze stick beschikbaar in zes verschillende uitvoeringen, namelijk met 4, 8, 16, 32, 64, of 128 GB aan opslagruimte.

De datAshur PRO is 8 cm lang, 2 cm breed, en 1.05 cm dik. De stick is uitgevoerd in aluminium, en bevat een stevige lus om deze aan je sleutelbos of keycord te hangen. Wanneer je de stick niet gebruikt, kun je deze in zijn aluminium huls plaatsen. Deze huls beschermt de USB-aansluiting en de nummerknoppen. De datAshur PRO is gecertificeerd IP57. Dat betekent dat deze stofdicht is, en ‘dompeldicht’ is, ofwel waterdicht op 1 meter diepte (meer informatie).

Omdat de beveiliging van deze USB stick volledig hardwarematig is, is de USB stick te gebruiken met elk besturingssysteem: Microsoft Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Chrome OS, en meer.

Deze stick is in Nederland te bestellen op E-quipment.eu, Bol.com, Conrad.nl, en Amazon.nl. Je kunt bij alle webshops kiezen uit meerdere uitvoeringen, van 4 tot en met 128 GB. De kleinste uitvoering (4 GB) kost op het moment van publicatie €71,15 op Bol.com, en die met de grootste capaciteit (128 GB) €239,95.

Aegis Secure Key 3.0: goed beveiligd, snel, en veel opslag

Aegis Secure Key 3 0

Hoewel de Aegis Secure Key 3.0 op dezelfde manier is beveiligd als de iStorage datAshur PRO, heeft deze minder accreditaties. Wel voldoet deze ook aan de FIPS 140-2 Level 3 standaard.

Voor veelvuldig en/of zwaar gebruik is de Aegis Secure Key 3.0 een betere optie. Deze stick heeft namelijk een hogere lees- en schrijfsnelheid dan de datAshur PRO. De leessnelheid van de Secure Key 3.0 is namelijk 195 MB/s, en de schrijfsnelheid 162 MB/s. Ook heb je bij deze USB stick keuze uit grotere opslagcapaciteiten: tot wel 480 GB.

Deze beveiligde USB stick werkt ongeveer op dezelfde manier als de datAshur PRO. De Secure Key 3.o gebruikt namelijk ook een pincode waarmee je de stick kunt unlocken. Bij het eerste gebruik kun je hiervoor een pincode van tussen de 7 en 16 getallen instellen. Bij het invoeren van de juiste PIN-code heb je 30 seconden de tijd om de USB stick aan te sluiten op een laptop of PC.

De Secure Key 3.0 werkt op een ingebouwd batterijtje dat wordt opgeladen via USB.

Je kunt gebruik maken van de rode ‘lock’ knop om de USB stick handmatig te vergrendelen. Ook is er op deze stick een auto-lock tijd in te stellen. Je kunt bij deze stick kiezen voor 5, 10 of 20 minuten. Ook kun je deze functie weer uitschakelen. Verder is er een self-destruct PIN in te stellen. Na het invoeren van de self-destruct wordt alle data gewist.

Deze beveiligde USB stick is groter dan de eerder genoemde optie: 9.55 cm lang, 2.45 cm breed, en 1.26 cm dik. De stick heeft een IP-code 68, en is daarmee ook beveiligd tegen omgevingsfactoren. IP68 staat voor stofvrij en waterdicht.

De Apricorn Aegis Secure Key 3.0 wordt verkocht in wel 9 verschillende uitvoeringen qua opslagcapaciteit: 4, 8, 16, 30, 32, 60, 120, 240, en 480 GB.

Al deze uitvoeringen zijn te bestellen op Bol.com en op Amazon.nl. Op Megekko.nl is deze USB-stick verkrijgbaar in meerdere, maar niet alle, uitvoeringen. Op dit moment zijn daar de 30, 60 en 120 GB uitvoeringen beschikbaar.

Overal zijn deze USB-sticks in de uitvoering met veel opslagruimte relatief gezien goedkoper. Bij de uitvoeringen met veel opslag betaal je per GB opslagruimte namelijk minder.

Integral Crypto Drive (FIPS-197): veilig en goedkoop

Integral Crypto Drive Usb Stick

Hoewel deze USB stick minder goed is beveiligd dan de eerder genoemde opties, heeft deze USB stick twee belangrijke voordelen: de flink lagere prijs, en het betere gebruiksgemak. In tegenstelling tot de twee eerder genoemde opties, wordt er bij deze stick gebruik gemaakt van software voor encryptie.

Wanneer je de stick aansluit, krijg je meteen de voorgeïnstalleerde ‘Total Lock’ software van Integral te zien. Door hier je ingestelde wachtwoord in te voeren, krijg je toegang tot de data op deze flash drive. Dat is sneller en gemakkelijker dan het invoeren van een pincode, zoals bij de twee eerder genoemde opties. Elke keer dat je de USB stick aansluit, zul je het wachtwoord opnieuw moeten ingeven.

De Crypto Drive gebruikt AES 256-bit encryptie voor alle files die je op de stick zet. Bij 6 foute inlogpogingen wordt de data op de stick verwijderd, waardoor brute-force aanvallen ook op deze stick onmogelijk zijn. Met een FIPS 197 certificaat is ook deze stick nog steeds erg veilig te noemen.

Omdat er geen hardware nodig is voor de beveiliging, is de stick ook een stuk kleiner dan de twee eerder genoemde opties: 5.83 cm lang, 2.12 cm breed, en 1.42 cm dik. Deze afmetingen zijn hetzelfde bij alle vijf de uitvoeringen van dit product: met 4, 8, 16, 32, en 64 GB opslagcapaciteit.

De lees- en schrijfsnelheden zijn wel afhankelijk van de capaciteit. Je kunt de lees- en schrijfsnelheden voor de verschillende uitvoeringen vinden in deze specsheet. In dit geval geldt: hoe groter de capaciteit, hoe sneller de USB-stick. Zo is de 64 GB uitvoering met een leessnelheid van 145 MB/s, en een schrijfsnelheid van 45 MB/s de snelste.

Deze stick is compatible met Windows XP, Vista, 7, 8.1, 10, en Mac OS X. Je kunt de Integral Crypto Drive bestellen op Bol.com en op Amazon.nl in meerdere varianten. De uitvoering van 8GB kost op dit moment slechts €27,50 op Bol.com.

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een beveiligde USB stick? Stel je vraag hieronder, en je krijgt gericht advies! Ervaring met één van de genoemde producten? Dan kun je hieronder als reactie een korte review plaatsen.

Laatste update: 16 december 2020. Oorspronkelijke publicatiedatum: 25 juli 2018.

Plaats een reactie

Send this to a friend