Beste 2-DIN autoradio / dubbel DIN touchscreen autoradio en navigatie (2017)

Zoek je een goede dubbel DIN autoradio, ook wel head unit, met touchscreen? Door een nieuwe 2-DIN autoradio en navigatie in te bouwen, kun je je auto volledig moderniseren. Voordelen aan een 2-DIN systeem is dat er ruimte is voor een groot scherm, dat kan functioneren als radio, navigatiesysteem, én de functies van je smartphone kan overnemen.

Kies je nu voor een nieuwe 2-DIN autoradio, dan is het een interessante overweging om te kiezen voor een optie die compatible is met Android Auto en/of Apple CarPlay. Via een kabel of met bluetooth heb je zo meteen apps en bestanden van de telefoon op het scherm in je auto. Ook stelt dit je in staat om de radio en navigatie hands-free te besturen.

In dit artikel gaan we in op drie goede 2-DIN touchscreen autoradio’s die op dit moment beschikbaar zijn. Hieronder de beste optie voor Android gebruikers, de beste optie voor Apple gebruikers, en de beste goedkope touchscreen 2-DIN met bluetooth.

1. Sony XAV-AX100: beste 2-DIN voor Android Auto

De Sony XAV-AX100 is een 2-DIN head unit, waarmee je gebruik kunt maken van zowel Android Auto als Apple CarPlay. Met het ingebouwde besturingssysteem van de Sony XAV-AX100 kun je verbinden met je smartphone via USB en Bluetooth.

Sony XAV-AX100 autoradio met Android AutoSony XAV-AX100

  • Android Auto en Apple CarPlay
  • Verbinden via Bluetooth en USB
  • 6,4″ Touchscreen & fysieke knoppen

Bekijken op Bol.com

Bekijken op Conrad.nl

Wil je graag gebruik maken van Android navigatie via Google Maps, dan is op dit moment de Sony XAV-AX100 de beste dubbeldin autoradio waarbij dit mogelijk is.
Ook is het mogelijk om via CarPlay gebruik te maken van de navigatie van Apple Maps.

Het is mogelijk om de navigatie, radio, en telefoon te bedienen via Siri Eyes Free, of Google Voice Search. Dit stelt je in staat om hands-free te bellen, sms’en, en de navigatie te updaten.

De XAV-AX100 heeft een heldere touchscreen van wel 6.4 inch (16,3 cm). Behalve het touchscreen zijn er een aantal fysieke knoppen aanwezig. Zo is er bijvoorbeeld een draaiknop aanwezig voor het regelen van het volume van de radio, een ‘home’-knop, en knoppen voor het wisselen van nummer of radiozender.

De autoradio heeft een geïntegreerde versterker van 4x55W, dat zorgt voor een helder geluid. De autoradio heeft verder een 10-bands grafische equalizer waarmee je het geluid perfect kunt afstellen op jouw persoonlijke voorkeuren. Je kunt FM radio luisteren, of je eigen muziek luisteren via een aangesloten apparaat, zowel vanaf de opslag van het apparaat, als via je favoriete muziek-apps.

Er is op dit apparaat ook een aansluiting voor een achteruitrijcamera. De achteruitrijcamera zelf is niet inbegerepen, en zal je los moeten bestellen. Wel wordt deze radio geleverd met de bijbehorende bluetooth microfoon, een afstandsbediening, de kabels om de unit aan te sluiten, en een USB verlengkabel.

Meer informatie over dit apparaat zie je in deze video. In deze video zie je een unboxing, en een volledige walkthrough van de software – zowel met Android Auto als met Apple Carplay. De Sony XAV-AX100 is in Nederland en België te bestellen bij meerdere online webshops, waaronder Bol.com en Conrad.nl. Op dit moment ligt de prijs zo rond de 500 euro.

2. Pioneer SPH-DA120 AppRadio 4 – beste koop voor Apple CarPlay

De Pioneer SPH DA120 is een dubbeldin autoradio met een groot multi-touchscreen display van 6,2″ (15,75 cm), die alle gangbare audio en videoformaten kan afspelen. Multi-touch houdt in dat het scherm reageert op acties van twee vingers, zoals het inzoomen en uitzoomen in Apple Maps.

Pioneer SPH-DA120
Pioneer SPH-DA120

  • Geschikt voor Apple CarPlay
  • Dual USB en Bluetooth verbinding
  • 6,2″ Multi-touchscreen

Bekijken op Bol.com

Bekijken op Conrad.nl

Belangrijke voordelen van de Pioneer SPH-DA120 zijn het grote, heldere scherm, en de gebruiksvriendelijke integratie met Apple CarPlay. Met Apple CarPlay kun je onder ander gebruik maken van je muziek-apps, en Apple Maps voor navigatie. Met Siri Eyes Free kun je met spraak je autoradio besturen, en wordt het mogelijk om hands-free te bellen, sms’en, en de radio en navigatie te besturen.

Gebruik je Android op je smartphone, dan is de Pioneer SPH DA120 niet de beste keuze. Er is op dit moment namelijk geen ondersteuning voor Android Auto. Wel is het mogelijk mediabestanden vanaf een Android telefoon af te spelen via USB-verbinding of bluetooth.

Omdat de SPH-DA120 volledig is gericht op gebruik in combinatie met een smartphone, is er geen CD/DVD drive aanwezig. De Pioneer SPH-DA120 maakt gebruik van ‘Dual-USB’, woordoor je twee apparaten tegelijk kunt aanstluiten. Bijvoorbeeld je iPhone voor Apple CarPlay, en je iPod voor muziek.

De Pioneer SPH-DA120 wordt geleverd met een externe microfoon, GPS-antenne, USB verlengkabel, en de benodige aansluitkabels en montagemateriaal. Er zijn aan de achterkant van deze autoradio aansluitingen die het mogelijk maken om een achteruitrijcamera aan te sluiten. Het beeld van deze camera is dan af te spelen op het scherm.

De Pioneer SPH-DA120 is binnen Nederland en België te bestellen bij meerdere webshops. De huidige prijs ligt tussen de 350 en 400 euro.

3. Pioneer MVH-AV290BT – Goedkope 2-DIN autoradio met touchscreen

De Pioneer MVH-AV290BT is een 2DIN autoradio met een 6,2 inch touchscreen. Net als veel andere modellen van Pioneer, is het scherm scherp, helder, en gemakkelijk te bedienen.

Pioneer MVH-AV290BT 2-DIN autoradio
Pioneer MVH-AV290BT

  • 6,2″ touchscreen
  • USB en Bluetooth verbinding
  • Gunstig geprijsd

Bekijken op Bol.com

Bekijken op Conrad.nl

Dit is een digitale mediaspeler, en heeft daarom geen CD/DVD drive, maar is gericht op het verbinden met je smartphone. Het model van Pioneer dat wel een CD/DVD ingang heeft, is de AVH-290BT, die significant duurder is.
Het verbinden met de smartphone gaat via bluetooth of USB-kabel. Via USB kun je audio en video afspelen op het scherm van deze autoradio. Helaas mist de video-ondersteuning voor mp4 en mkv bestanden. Verder kun je gebruik maken van de ingebouwde radio-functie, of een AUX-kabel. Het geluid van de radio is aan te passen met EQ instellingen, en vooringestelde filters.

De MVH-AV290BT heeft verder een aansluiting voor een optionele rear-view camera, die je kan helpen met inparkeren. Verder is er een aansluiting aanwezig om verbinding te maken met eventuele knoppen in het stuur. Wel is hier een adapter voor nodig.

In deze video zie je een volledige walkthrough van de software en settings van dit apparaat. De Pioneer MVH-AV290BT is binnen Nederland en België te bestellen bij meerdere webshops. Op dit moment ligt de prijs tussen de 150 en 200 euro, wat het goedkope prijssegment is voor een 2-DIN touchscreen autoradio.

2-Din Autoradio inbouwen

Hulp nodig bij het installeren van je autoradio? In de onderstaande video een complete uitleg van hoe je een 2-DIN autoradio inbouwt.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een 2-DIN autoradio? Laat hieronder en bericht achter, en we geven je gericht advies. Ervaring met een van de bovenstaande producten? Laat ons hieronder weten hoe het bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend